mgtka
napsal(a):
Hlavně ať už má vemínko ve stoprocentně nekojícím stavu ať vám ji prcek nerozdojí...a i tak bych ještě více počkala.
Né, to nehrozí, do takové blízkosti se nedostanou. Ale chceme ho jezdit navštěvovat na koních, tak bych chtěla vědět, kdy můžeme začít, aby neplakali nebo tak něco... nejspíš je ani nepostíme k sobě, leda přes ohradu.
Jestli se poznají? Záleží, jestli měla kobyla mezitím jiné hříbě, pak na starší zanevře. Popř. ho prohání víc než cizího odrostence.
Jinak pokud koně k sobě nepůjdou do výběhu, mohou se vidět po 2-4 týdnech. To už opadne "mléčné" tesknění (hříbě si zvykne na stravu bez mléka, klisna zaprahne), spolu do ohrady bych je dala nejdřív za 1-2 měsíce. Je to individuální, trpělivá klisna si nechá ožužlat prázdné vemeno po delší době, jiná po 2 týdnech nekojení hříbě odmítá.
No jaké jsou povahy... Malý vyrostl s mamkou a s valachem - více si hrál s valachem, ale od maminky se mu nikdy nechtělo - ani s tím valachem. Stále pil, odstavili jsme v 8-9. měsíci.
Nemohu ani uvěřit tomu, co píše Likvidity - protože já jsem naopak slyšela, že je někdy i problém, když se po dvou letech hříbě vrátí domů, začlenit ho do stáda nebo i k matce..
Pro kobylu to bylo první a poslední hříbě.
kykyna
napsal(a):
No jaké jsou povahy... Malý vyrostl s mamkou a s valachem - více si hrál s valachem, ale od maminky se mu nikdy nechtělo - ani s tím valachem. Stále pil, odstavili jsme v 8-9. měsíci.
Nemohu ani uvěřit tomu, co píše Likvidity - protože já jsem naopak slyšela, že je někdy i problém, když se po dvou letech hříbě vrátí domů, začlenit ho do stáda nebo i k matce..
Pro kobylu to bylo první a poslední hříbě.
Zde to bylo také její posledni hribe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To nemusí byť o zabúdaní, len proste toho koňa nemusia asi celkovo. Vrátili sme takto po dvoch rokoch kobylku späť do stáda. Keď odhcádzali tváili sa úplne v pohode, normálne člen stáda, konflikty minimálne. Keď sa vrátila, jeden valach sa tešil, druhý ju natvrdo útočil. Nechali sme ich pár dní cez ohrady kontaktovať, za pár týzdňov bolo vypustenie na pastvu úplne bez problémov.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
To nemusí byť o zabúdaní, len proste toho koňa nemusia asi celkovo. Vrátili sme takto po dvoch rokoch kobylku späť do stáda. Keď odhcádzali tváili sa úplne v pohode, normálne člen stáda, konflikty minimálne. Keď sa vrátila, jeden valach sa tešil, druhý ju natvrdo útočil. Nechali sme ich pár dní cez ohrady kontaktovať, za pár týzdňov bolo vypustenie na pastvu úplne bez problémov.
Tohle chápu, ale u mě (ještě nedávno plačící) matka prostě nechtěla svoje chříbě... Dokonce i po tom, co valach ho přijal, ona ještě několik dní útočila. Nečekala bych to..
Naši koně se poznali okamžitě. Když jsme mladou kobču přiváželi ve třech letech z pastvin, okamžitě se pozdravily a stará kobyla začala hned mladou vychovávat - jakoby chtěla dohnat ty dva roky, kdy jí neměla pod dohledem. Dnes je "mladá" šéfovou stáda, a její matka je jedinou kobylou, která jí občas může dát jednu výchovnou.