polinkaminka
napsal(a):
Dobrý den, máme vybraného hřebce na připuštění klisny a chceme připustit co nejdříve myslíte si že navadí když v té době nebude klisna vříji (bude možné připuštění)?
Radím nevyrábět hříbě když ani nevíte jak se to dělá.
Nechci být jízlivá, ale to fakt nejde při takovém dotazu.
Klisna může být připuštěna i mimo říji. Jsou "dávajdy", které nechají hřebce skočit i mezi říjemi. Ale hříbě z toho nebude, naopak hrozí riziko zavlečení infekcí do pohlavních orgánů klisny.
Také některé klisny nechají na sebe skočit hřebce, i když jsou už březí.
Ale dotaz, byť naivní, nesměřuje k tomu, že klisna držela hřebci, i když by neměla mít říji nebo je asi březí. Tazatelka chce klisnu připustit. Možná se diví, proč se jí tu dostalo odpovědi "Tu niekto evidentne nie je moc dobrý v biológii "... ale milá Polinkaminko, proč myslíš, že se tomu říká říje? Protože odlišujeme období, kdy klisna je ochotná a schopná zabřeznout, protože v té době dochází k ovulaci (uvolnění) vajíčka z vejcovodu a to putuje vejcovodem do dělohy. Situace se opakuje po 3-4 týdnech, a organismus klisny o tom ví a chystá ji na oplodnění - klisna je neklidná, vnější pohlavní orgány trochu otečou, může pouštět i trochu hlenu - vše příroda vymyslela, aby klisna našla svého partnera, mohlo dojít k jejich spojení = páření, ideálně právě kolem dne ovulace.
Mimo říji sice může některá klisna hřebci "podržet", ale není to v době říje, takže není ovulace a klisna nemůže obřeznout. Takže nic se nedá uspěchat.
Navíc je teprve začátek března. Nejlepší říje jsou duben až červen, hříbata se poté rodí od března, pěkně už "do tepla".
polinkaminka
napsal(a):
Ten hřebec je plemenný a doporučil nám ho známí z německa který trénuje parkury a hřebec se jmeenuje PINOT GRIGIO.
Ak idete pripúšťať týmto žrebcom tak buďte pokojná, Vašou jedinou úlohou bude kobylu doviezť s hotovými potrebnými vyšetreniami - vyšetrenie na CEM (infekčnú metritídu) a platným očkováním proti chrípke a vyšetrenie krvi na infekčnú anémiu koní – AIE.
O ostatné sa už postarajú odborníci na stanici kde žrebec pôsobí
katkaa1
napsal(a):
Ak idete pripúšťať týmto žrebcom tak buďte pokojná, Vašou jedinou úlohou bude kobylu doviezť s hotovými potrebnými vyšetreniami - vyšetrenie na CEM (infekčnú metritídu) a platným očkováním proti chrípke a vyšetrenie krvi na infekčnú anémiu koní – AIE.
O ostatné sa už postarajú odborníci na stanici kde žrebec pôsobí
Já jsem právě chtěla dát klisnu někam kde se o ní postarají odborníci, ale právě mě zajímalo jestli jí tam mohu odvézt když není vříji aby se postupně seznámila s hřebcem... A nechat jí tam třeba 4/5 dní
Uživatel s deaktivovaným účtem

Av čom je problém? Odsledujte si kobylinu ruju, aspoň dve, zapíšte si dátum a pár dní pred tým, než znovu pôjde do ruje ju naložte a odvezte k žrebcovi. Aj tak ju budú pár dní skúšať( pripúšťa vôbec Pinot naživo?), rozhoruje sa a pripustí sa.
Nejlepší je odvézt klisnu na začátku říje, před vámi ji oprubují (zkusí hřebcem, zda jde ke koni = má říji). Pak ji tam můžete pár dní nechat, aby ji mohli v té samé říji připustit vícekrát.Říje trvá 3-10 dní. Na stanici vám ji minimálně obden připustí, dokud bude držet.
Klisna s hřebcem pouštěným tzv. z ruky se s ním nebude seznamovat postupně - prostě buď ho nebude chtít (=nemá říji), nebo ho bude chtít (=má říji). Samozřejmě popisuji to zjednodušeně, protože mnohé klisny hřebce nechtějí, i když v říji jsou. Zkušený vedoucí stanice hřebců to pozná a trochu klisnu k páření donutí...
Lze samozřejmě dopravit klisnu ke hřebci i mimo říji, pak tam bude ustájena např.2 týdny, než jí říje začne. Je také nutno zmínit otázku kapacity ustájení na stanici - jestli tam budou chtít mít zabraný box tak dlouho...
polinkaminka
napsal(a):
Já jsem právě chtěla dát klisnu někam kde se o ní postarají odborníci, ale právě mě zajímalo jestli jí tam mohu odvézt když není vříji aby se postupně seznámila s hřebcem... A nechat jí tam třeba 4/5 dní
Postupne zoznamovať sa nebudú, na takú romantiku si kone nepotrpia
Ak to má byť jej prvé žriebä doporučila by som vám ju tam ale zobrať aspoň týždeň pred začiatkom ruje nech si trocha zvykne na nové prostredie. Už sa nám stalo, že kobyla na novom mieste prestala zo stresu horovať a museli sme potom čakať mesiac na ďalšiu ruju. A ak toho žrebca nemáte "hneď za rohom" tak my u žrebca kobyly nechávame až do potvrdenia žrebnosti, na 16-18 deň už vie vet sonom zistiť či je žrebná, ak áno vezieme domov, ak nie tak na 21 deň by mala začať znova horovať a pripúšťanie sa opakuje.