Bezkostrová sedla - ano ? Ne ? :/

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Elizabeth44

12.3.2015 17:53
Elizabeth44

XXX.XXX.98.163

Ahoj přemýšlím o bezkostrovém sedle jak na skoky tak na drezuru. Chtěla jsem se vás zeptat jestli je to vhodné pro kone nebo ne :) mam anglického plnokrevníka a zavalitějšího poníka. Pokud mate zkušenosti tak sem s nimi ! Budu moc rada za každé poznamky :) a pokud někdo zná bezkostrova textilní sedla tak odkaz by se hodil :) děkuji moc...

12.3.2015 18:50
katkaa1

XXX.XXX.234.29

Jazdila som v bezkostrovom sedle iba raz jedného koňa, ale popravde ničím ma neoslovilo. Možno tak na vychádzky do lesa si to viem predstaviť, ale na skákanie už vôbec nie. Ja by som nad ním rozmýšľala jedine v prípade ak by som mala veľmi atypického koňa a nevedela na neho napasovať normálne sedlo.

Jackie26

13.3.2015 15:35
Jackie26

XXX.XXX.202.66

U nás bezkostrové sedlo máme ale je vhodné nejlépe na vyjíždky co se týká stability je to horší i s protiskluzovou dečkou nenasedáme na něj přes třmen radši na jízdárenskou práci moc vhodné není a dokonce veterinářka nám řekla že ani na dlouhodobé ježdění není moc vhodné protože narozdíl kostrového sedla nedokáže vyrovnávat nerovnosti jezdce to znamená že když vás bude bolet v zádech ten kůň to na vašem sedu pozná nebo pokud pojedete puťák celý den po nějaké hodině v sedle si začnete ulevovat a nebudete sedět rovně opět to váš kůň pozná a je možno si takto koně otlačit nebo pokřivit takže za mě bezkostrové sedlo na NE (pokud to máte na občasnou obměnu a semtam ježdění ven ano je velmi pohodlné).

Elizabeth44

13.3.2015 22:51
Elizabeth44

XXX.XXX.98.163

Dekuju vám moc za rady :) podívám se tedy radši po sedlech s kostrami :).

13.3.2015 23:07
Žirafa Ami

XXX.XXX.237.209

Tohle jsou názory lidí, kteří tyto sedla vůbec neznají. Pokud je pod sedlem originál physio dečka, tak naprosto kvalitně roznáší váhu jezdce. Navíc většina jezdců ani neví, že má koně sedlat s vyklenutými zády, sešněrují ho pod kostrové sedlo a kůň když jde do kopce, tak mu sedlo ani nedovolí si ten hřbet vyklenout. Záda koně stále pracují, jiná jsou v létě a jiná v zimě, kostrové sedlo by se mělo 2 x ročně přezkoušet a doupravit... Tyto problémy s bezkostrovým sedlem odpadají... A veterinářky bych se na sedlo a jeho dopad na koně neptala. Kolikrát je jejich názor, že se na koni s bolavýma a zničenýma zádama může jezdit naprosto zcestný! Na toto je lepší se zeptat koňských fyzioterapeutů. Každopádně, bezkostrové sedlo naučí člověka více jezdit sedem, jelikož vás nepodrží tak jako kostrové - donutí vás srovnat si sed. Co se týče drezury, tak v tom problém nevidím. Co se týče skoků, dá se v něm skákat, ale pro koně to není ideální, takže pokud se chcete nějak víc věnovat skákání, tak určitě ne. Na to jediné se bezkostrové sedlo nehodí. Ani na hobby úrovni, pro pravidelné skákání kvalitní kostrové a nejlépe si ho nechat "napasovat" od sedláře... Tak doufám, že má zkušenost nějak pomohla.

Elizabeth44

13.3.2015 23:21
Elizabeth44

XXX.XXX.98.163

Jsem moc rada ze jste mi poradila :) sedlo bych si možná koupila na vyjížďky - vypadá ze je pro koně lepší než kostrove ale na sport skoky jsem premyslela nějaké kvalitní něco jako Baloun sedla ale jelikož chci cele sedlo syntetické tak mám problém nemáte někdo odkaz na syntetická sedla s pružnou kostrou ? :).

14.3.2015 09:42
sany

XXX.XXX.1.137

A proč nechcete kožené? Mám skokový univerzál od Balouna a je absolutně perfektní jak na skoky, tak do terénu, tak na nějakou tu základní drezuru. A ta kůže je až nečekaně kvalitní, s klasickým koženým sedlem se to nedá srovnat, navíc je bezúdržbová. Nehledě na to, že kůň si pod ním libuje a mě to opravilo sed.

Elizabeth44

14.3.2015 11:35
Elizabeth44

XXX.XXX.98.163

Jsem veganka :).

14.3.2015 14:42
sany

XXX.XXX.1.137

Jo tak, tož to pardon, to mě vůbec nenapadlo :).

14.3.2015 16:09
anobbona

XXX.XXX.84.98

Jenže baloun není z kůže...
Balouna mohu jen vřele doporučit

bezkostrové sedlo bych na koně nedala, za ty prachy si teda představuji fakt něco jiného a ne jen hadru s velkýma úchytma pro třmeny a pár řemínků na podbřišník...

14.3.2015 17:24
kallisto

XXX.XXX.135.38

"Flexisedla jsou vyrobena z hovězí neklouzavé kůže s možností mnoha barevných kombinací"

citace ze stránek Balouna...

http://baloun-flexisaddles.cz/technologie/.

Elizabeth44

18.3.2015 13:15
Elizabeth44

XXX.XXX.98.163

V pořádku :) teď momentálně mají moje koně normální kožená sedla s pevnou kostrou a chtěla jsem koupit nějaké lepší např Baloun ale jelikož nechci kožené... Proto se ptám vás jestli někdo nezná nějaká syntetická super sedla? :D dekuji moc.

19.3.2015 21:30
giruna

XXX.XXX.171.253

Barefoot sedlo Chaynee bezkostrové má variantu i ze syntetiky.

20.3.2015 11:36
fortuna

XXX.XXX.85.42

Kdybych šla do syntetiky, tak z těch v ČR dostupných jedině Wintec. Daslo a Norton, což jsou u nás další časté syntetiky, jsou dosti nekvalitní a znám spoustu koní, kteří mají díky těmto sedlům problémy se zády.
Jinak co se týče kůže a veganství - nemyslím si, že by byla ta zvířata zabíjena pro kůži, spíš je to využití "zbytkového produktu, " ale chápu, že jde o princip :).
Za mě je v kožených sedlech mnohem lepší výběr a sahám po kůži raději i z toho důvodu, že mnohem déle vydrží a nebudu muset za pět let řešit znovu sedlo :) (pokud kůň nepřesvalí, samozřejmě )
K bezkostrovým - seděla jsem asi ve třech (nevím značky, nezkoumala jsem to) - z jednoho jsem měla totálně rozedřené vnitřní strany stehen od třmenových zámků, další se přetáčelo takovým stylem, že jsem ho raději sundala a jela bez sedla a ze třetího jsem měla ještě týden bloklá záda... takže zkušenosti nic moc, ale třeba to byly špatné značky...

24.3.2015 23:28
bohemica

XXX.XXX.168.11

Bezkostrové sedlo na skoky a drezúru pro A1/1 a zavalitého poníka? Vy potřebujete nejméně tři sedla! Netuším sice kam sahají vaše ambice a do jaké úrovně soutěží se chcete s bezkostrovým sedlem dostat, ale takový "univerzál" bezkostrák sedlo prostě neexistuje.

24.3.2015 23:30
bohemica

XXX.XXX.168.11

Elizabeth44 napsal(a):
Jsem veganka :).

Chcete sedlo na ježdění nebo ho hodláte pozřít?

Anna.

13.4.2015 21:37
Anna.

XXX.XXX.183.143

Sedla Barefoot jsou velice kvalitní bezkostrová sedla, naprosto šetrná ke koňskému zdraví a pro jezdce pohodlná. Já osobně mám několik let drezurní verzi Lexington a jsem spokojená. Naučí to perfektnímu sedu, neklouže, přestože kůň má velmi nevýrazný kohoutek a ze všech sedel, co jsem vyzkoušela je jednoznačně nejpohodlnější. Takže ano, bezkostrová sedla kvalitní výroby jsou super. Akorát nevím, jestli najdete nějaká syntetická.

Přidejte reakci

Přidat smajlík