Stres a lehání, válení se

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Gitule vrtule

15.3.2015 12:44
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Tak nějak jsem za poslední dny pozorovala, že třeba když jedu krmit holky, tak to pro jednu trvá strašně dlouho, než přijedu se senem do ohrady ze stodoly a začne se válet.To samé, pokud je vystavena stresu-na louce při vyjížďce nemůže žrát, v tu chvíli strhne hlavu dolů a lehne si k válení.Zarazila jsem jí to bezpočtu krát, ale vadí mi, že to dělá.Jak odbourat ten stres, když pracuje pouze občas, sedlo má padnoucí, jezdíme krokovku, klusovku, ne dlouho.Nepřetěžuji, spíš mi příjde, že mají moře volného času.Je to 24/7 ustájení, seno, voda, sůl, jednou dvakrát týdně oves+minerály+přípravek na klouby+ ostropestřec.Dělá to když je nervní a ve stresové situaci.Přitom se necítím, že bych ji do stresu přiváděla a občasné vyjížďky krokové v přírodě mi přijdou lepší, než honit v kruhovce, kde se občas také snažila lehnout, tak jsme to odbourali a ono to přetrvává.

15.3.2015 13:44
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Já bych neřekla, že je to stresem. Pokud si kůň lehne, válí se, tak to znamená v mnoha případech spokojenost, důvěru. Případně únavu, zdravotní problém... Spíš si myslím, že tím řeší nějakou nespokojenost v přístupu - nemůžu žrát, tak si tady nehnu a nemusím nic dělat. Spíše takto mi to zní. Asi bych se zkusila zaměřit na to žraní, jestli to nebude tím - tak zvaně se nedostatat do situace, kdy má možnost přemýšlet o žrádlu - jdete na louku, pracujete a dostanete se do situace, kdy má kůň mnoho času, mnoho volna, nudí se, neprovádí těžší cviky, dělá něco co dobře zná, apod. a tedy má čas přemýšlet, jak se z této situace dostat a jít žrát. Kůň by ve vaší přítomnost vůbec neměl žrát, aby právě nedocházelo k nějaké stagnaci, vytrhávaní otěží, apod. Pokud má čas na to, aby si lehla, tak je někde něco v nepořádku - buď zdravotně a nebo v tréninku - pokud s koněm pořád něco dělám, je spokojený, nedě nic na co by psychicky a fyzicky nestačil, tak nemá čas si lehnout a hlavně k tomu nemá důvod - každopádně lehnutí je projev důvěry, jistoty a není to pravděpodobné, že by si kůň lehl, že se bojí, je ve stresu. Spíše se chce něčemu vyhnout.

15.3.2015 18:58
koně

XXX.XXX.205.252

Nemyslím, že je kobyla ve stresu.Spíš neví co se sebou.A vyjadřuje svou nelibost s momentální situací.
Koně v boxech většinou projevovali svou nespokojenost hrabáním a kopáním do stěn.
Vaše v ohradě nemá do čeho tlouci a pod sedlem jí asi hrabání nestačí, tak si vypěstovala zlozvyk, že sebou rovnou praští.
Tipla bych to na nedostatek práce, jak píšete
Teď už bude lepší počasí a déle světlo na ježdění, tak bych možná zkusila práci přidat.A pak uvidíte, jestli si přestane vymýšlet blbiny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík