Dobrý den, mám kobylku která dříve byla týraná a bojí se skoro všeho (když s ní vjedu do arény, jízdárny kde dříve před tím nebyla leká se úplných blbostí)... Skákat skáče v pohodě na lonži a i pod sedlem, akorát má menší problém když s ní chci skákat je taková dost netrpělivá že na skok vyrazí jako blázen za skokem i před skokem vyhodí hlavou nahoru (nevykopává, nesnaží se shazovat)... Co s ní mám dělat nesnaží se mi nějak ublížit jen je to takové střevo, už sme spolu nalezli důvěru (codí za mnou bez všeho, chodící v pohodě na loži přez překážky, hormanship atd...) Tak kdyby měl někdo rady co s ní mám dělat při skokách aby namířila na překážku a ne mimo ní nebo se nezastvavila tad... děkuji za všechny rady.
polinkaminka
napsal(a):
Dobrý den, mám kobylku která dříve byla týraná a bojí se skoro všeho (když s ní vjedu do arény, jízdárny kde dříve před tím nebyla leká se úplných blbostí)... Skákat skáče v pohodě na lonži a i pod sedlem, akorát má menší problém když s ní chci skákat je taková dost netrpělivá že na skok vyrazí jako blázen za skokem i před skokem vyhodí hlavou nahoru (nevykopává, nesnaží se shazovat)... Co s ní mám dělat nesnaží se mi nějak ublížit jen je to takové střevo, už sme spolu nalezli důvěru (codí za mnou bez všeho, chodící v pohodě na loži přez překážky, hormanship atd...) Tak kdyby měl někdo rady co s ní mám dělat při skokách aby namířila na překážku a ne mimo ní nebo se nezastvavila tad... děkuji za všechny rady.
Mysím, že bez treníra to nepůjde... Hodně štěstí.
Pokud uhne před překážkou, zastaví, tak buď nemá ve vás dostatečnou důvěru nebo na to fyzicky nemá. Pokud na překážku spěchá, tak je to jen o přiježďování. Každopádně nejefektivnější bud, když si alespoň na pár hodin pozvete trenéra, který vám pomůže při odhadování vzdálenosti, stavění skoků, řad, ukáže vám různé cviky, rovrhne kavalety, atd. atd. Ono při skákání nějakých malých překáže kolem 50 cm nepotřebuje nějaké super odhady, apod. Většina koní to odskočí úpně v pohodě, i když nemají ideální vzdálenost. Při vyšších překážkách, kombinací, apd. už pak hrozí riziko zranění a navíc se na to kůň musí postupně fyzicky připravit. Být vámi tak si někoho pozvu, ať už jen na to skákání, tak i třeba na nějakou výpomoc i ze země, ze sedla, aby jste tu důvěru dopilovali a získali i třeba potřebnou fyzickou odolnost :).