Ahoj momentálně se rozhoduji mezi starou a novou stájí kde bych se chodila učit jezdit. V té co jsem dopostud jezdila se učila anglie ve stylu lýtka přiložená u koně a když je potřeba koně pobídnout lýtka se jednoduše zmáčkla k sobě a druhé staji kde jsem byla dnes poprvé mi ale nová trenérka ukázala že ona jezdí jiný styl anglie a já to podle toho jejího dělám vlastně uplně špatně ten její nohy jsou vepředu a nejsou přiložené ke koni jen pokud koně chci pobídnout pobídnu ho lýtky a hned dám zase lýtka od koně.. mě to připadá strašně zvláštní a nepřirozené já jsem 2roky jezdila ve stáji ten první způsob a před tím nepravidelně v jiných stájí ale styl byl uplně stejný jako doposud co si o tom myslíte jak jezdíte vi? moc by mi pomohly vaše odpovědi prosím a děkuji.
elííík
napsal(a):
Už jsem prošla spusty stránek ale všude ukazuji ten samí a to ten mít nohy přiložené nohy vepředu znamená znamená někde kolem podbřišníku ale nejvíc podivné i jak říkáte vy je mít nohy od koně :/.
Tak když očividně vidíš sama co dělají různí jezdci vyšších kvalit, tak asi na tom něco bude. Zas nejdi někam, kde tě naučí nějáké blbosti...je podstatně jednodušší se něco naučit dobře, než přeučovat zažitý ale špatný zvyk.
Možno si trénerku len zle pochopila, alebo jazdíš s nohami moc vzadu a chcela ťa zrovnať, možno tie nohy od koňa myslela len že ho nemáš vkuse okopávať. Určite by som sa jej spýtala ešte raz nech mi to vysvetlí podrobnejšie čo robím zle a jednu hodinu by som skúsila jazdiť podľa nej a uvidíš či ti kôň bude chodiť inak (lepšie). Alebo ju popros nech si na neho aj sadne a ukáže ti to aj z koňa. Potom si budeš vedieť spraviť lepší názor. Ak ti kôň funguje tak ako má s priloženými holeňmi a je ti neprirodzené to robiť inak tak to inak nerob. Mala som už veľa trénerov ale proste nie každý mi vyhovoval a pritom to boli dobrí jazdci.
Upřímně taky záleží, jak je přiježděný kůň. Jezdila jsem stejně, jako zde popisujete v podstatě všichni (neustále přiložená holeň), ale když jsem začala jezdit jednu kobylu (naježděna do T drezur, aktivně závodila v ST drezurách), tak jsem pochopila, že to nemusí fungovat :) kobylka byla ježděna doslova na myšlenku a pokud byla holeň přiložená, tak zrychlovala/ustupovala/přeskakovala, podle toho, kde byl zrovna silnější tlak. Byla hodně citlivá a dle mého nejlépe naježděný kůň, jakého jsem kdy jezdila. U ní jsem se teprve naučila, že neustálé pobízení (což může u neokopaných koní být i přiložená holeň díky přirozenému pohybu koně) nemusí být k užitku. I svého teď přiježďuju tak, že když dostane pobídku, tak jede v určeném tempu, dokud nedostane jinou pobídku a tohle "udržovací" přiložení holeně jsem taky přestala provozovat a můžu říct, že poprvé za ta léta nejsem po hodinovém tréninku splavená jak po sprše :)
Být vámi, zeptám se trenérky ať vám to vysvětlí, že jste se s tím ještě nesetkala. Pokud je dobrá trenérka, měla by být schopná vysvětlit, proč trénuje tak, jak trénuje...
Já jezdím na typických provozácích, co se musí nejdřív probudit a pak otočí o 180 stupňů a šlapou.. Teď do mě začaly trenérky hustit metodu přiložené holeně bez pobízení. Pobídnu, jen když zpomaluje, při nerespektování holeně okamžitě tušírka za holeň. A překvapení pro věcného okopávače, ono mi to fakt funguje a i kůň, co se běžně vleče stylem za chvíli zdechnu, najednou vykračuje. Jen se musím odprostit od toho špatného pocitu z biče, kdy tomu koni i 6x za hodinu pořádně lupnu, uklidňuje mě to, že ho pak aspoň zbytek hodiny neďoubu patama. Ale musím říct, že ta změna stylu je dost náročná, pořád sklouzávám k tomu, si tou patou ďoubnout, naštěstí kůň se hned naštve a přestane šlapat. Zjistila jsem, že neumím pobízet k prodloužení chodu a že vlastně po 3 letech neumím nic. Ovšem jezdit bez přiložené holeně v nedrezurním sedle, si neumím představit...