Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2015 14:31
bohou

XXX.XXX.186.66

Chtěla bych se zeptat ohledně práce dušných koní. Mám dušnou kobylku cca rok vůbec nekašlala jen v zimě se trochu víc zadýchávala. Teď momentálně bez známek dušnosti. Je to plemeno A1/1 a ona potřebuje běhat. Snažím se s ní pracovat každý den, ale někdy prostě nemohu a pak je nevyběhaná. Nechci jí nějak ulítat, ale někdy to opravdu nejde aniž by se zpotila. Kondičku má dobrou ještě z dostihů. Já bych se s ní ráda podívala na závody ( hobby-parkur). Samozřejmě né v těch vedrech, až třeba na podzim. Když pracuje pod sedlem žádné známky ztíženého dýchání a vet říkal že už skoro nic neslyší. Myslíte, že by nějaký ten parkur zvládla? Může se více spotit a makat když se nebude zadýchavat? Samozřejmě před závody bych jí nechala zkontrolovat vetem jestli je v pořádku, ale ráda bych slyšela cizí názory jak pracují s dušnými temperamentními koňmi a jak mohou takoví koně pracovat. Nechci ji nějak přetěžovat. Budu moc ráda za vaše zkušenosti :).

17.3.2015 15:08
lizbeth

XXX.XXX.212.1

Zdravím, mám sice čt, ale za to plnou života a má COPD :)
řeším to tak, že nechávám kobylu si říct, co ujde a co už je na ní moc, rychle se naučila se zastavit a rozdýchat se a sama se rozejít (např. prudký kopec) a naopak já rychle poznám když kobyla cválá a je v rauši že běží, kdy už je to na ni moc, takže se snažím ji zastavit ještě dříve do kroku, než se začne dusit...je to o tom si na to zvyknout a žít s tím.

jinak obecně pokud to má pouze lehké a dodržíte podmínky u dušeného koně (režim 24/7, bez podestýlky, neprášit kolem koně, seno máčet apod) tak si myslím, že lehkou zátěž jako trénink a následné hobby v parkuru zvládne, ale jak jsem psala, musíte se dívat na koně, jak reaguje na trénink a tomu to přizpůsobit.

Moje kobča když to měla ještě v lehkém stádiu, tak normálně odjela dva parkury a nikdo to nepoznal a byla v dobré kondici...teď po pár letech se to horší a už by to bylo pro ní asi týrání, tak jezdíme jen rekreaci a neřešíme to ;-).

17.3.2015 17:33
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Přiměřená práce dušnému koni pomáhá. Kůň se zahřeje, hlen v dýchacích cestách se ztekutí a kůň se ho snadněji zbaví.

Já jsem měla dušnou kobylu araba, bohužel toho času již na nebeských pastvinách. Dušná byla od cca 6 let, dožila se 14 let. Normálně jezdila lehkou vytrvaleckou práci a drezury, odjela několik závodů vytrvalosti i drezur a ve vytrvalosti nikdy nebyla vyloučená ze zdravotních důvodů. V naší stáji patřila ke koním s nejlepší kondičkou.
Problémy začínaly, když se z nějakého důvodu nemohla dělat její obvyklá práce (ježděná 4-5x týdně) a ona se nemohla zbavit hlenu = začala kašlat.

Předposlední sezónu byla kvůli zranění odstavená na cca měsíc (šlacha) a bohužel se navzdory speciálnímu přístupu tak zahlenila, že už jsem ji z toho nedokázala dostat. Dechová frekvence se zvýšila, už nebyla schopná se odhlenit jen prací a přípravky už na to nezabíraly. Na jaro potom všude kolem nás zaseli řepku a to ji dorazilo. Odstavená zůstala od května jednoho roku do května druhého roku (= bez ježdění, po zahojení šlachy už nemohla být příliš využitelná pod sedlem skrz zahlenění, kterého jsem se nedokázala zbavit) a v červnu minulého roku jsem uspávala.

17.3.2015 17:50
koně

XXX.XXX.205.252

Určitě pracujte.Přesně jak se píše v příspěvku nade mnou.Pravidelně a podle aktuálního stavu koně.Jak se zahřeje, klidně i opotí pěkně se jí sople spustí.Čímž se jí uleví.
Dokud hleny lítají ven, je to dobře, vždycky říkal náš doktor.Taky, že dušnost je slyšet, až když bývá pozdě.
Sama vychytáte, že třeba v suchu a prachu bude kobyla horší(pak jsme dělali inhalace) a práci podle toho umírníte.

17.3.2015 19:17
axl

XXX.XXX.159.147

Mam taky dusnyho konika, letos 19 let. Pokud konik zvlada praci, pracujte. Jak se uz psalo, pravidelna prace pomaha uvolnovat hleny. Pokud se vysadi prace treba na jen tyden, jde to hrozne poznat a opetovne rozdejchani kone docela trva. Kdyz Vas konik zvlada doma jizdarnu, kavalety, skoky bez nejakych zjevnych problemu, nevidim v hobby problem. Casem poznate, jak se citi a jak to udejchava. JInak cerstvy vzduch, neprasne krmeni, doplnek pro uvolneni hlenu...
Kdyz si projdete starsi diskuze, najdete toho dost k procteni.

18.3.2015 20:36
bohou

XXX.XXX.186.66

Moc děkuji za odpovědi. Snažím se dodržovat co nejlepší podmínky. Je ustájena v režimu 24/7, seno namáčím, když se zhorší dýchání inhaluji nebo přidávám bylinky. A pravidelnou práci se snažím dodržovat. Uvidím, jak na tom kobylka v létě bude, když bude v pořádku a v kondičce něco skočíme nebo zkusíme drezuru. Děkuji za vaše zkušenosti, zlepšili jste mi plány do budoucna a mé obavy z dušnosti se zmenšily .

Přidejte reakci

Přidat smajlík