Nevím jaké sedlo si mám vybrat..anglické nebo westernové? jsem nezkušená jezdkyně a na koni se učím sama momentálně jezdím bez sedla a potřebuji si nějaké sedlo vybrat.. četla jsem že anglické je lehčí a lépe se na něm jezdí...a westernové složitější ale pohodlnější...víc mě zajímá to anglické ale přece western je prý pohodlnější (a myslím že pro začátečnici jako pro mě by bylo westernové lepší) ale chci se zeptat vás zkušenějších které sedlo je lepší a proč?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Westernovku all around ;).
Nejlepší je jednoznačně sedlo, které padne koni.
Chcete doporučení na to nejlepší, ale tyhle typy nejdou srovnávat.Každé je určené a léty osvědčené na něco jiného.
Vy jako začátečnice byste se měla učit na koni, který už má někoho zodpovědného a ten mu sedlo vybral a napasoval.Vy, až se naučíte základy, se pak teprve můžete rozmyslet, chcete li jezdit parkur nebo barely a podle toho si sedlo vyberete.
No toho samoučení bych se tolik nebál horší než to co mi přijde do stáje s licencí 6 let jk s trenérem to snad nebude tyhle vetšinou na vyjížďce do 15 min zbíram ze země . A to se jich před ptam co umíš odpověd vždy stejná mam licenci a umim všechno . Tak snad než takovíhle trenéry tak radši jezdit jak opice ale v poho kůň i jezdec. a oba si to užijou
Anonymní

XXX.XXX.3.210
Ahoj, víš ono hlavě záleží na tom aby koni sedlo a pokud máš koníka s vysokým kohoutkem tak asi spíš anglii, protože western se vyrábí převážně na koně s malým kohoutkem. A jezdila jsem jak anglii tak western a mě osobě je sympatičtější western, výhodou v něm je i to že se můžeš chytit hrušky když je to potřeba a myslim že máš i mnohem menší pravděpodobnost spadnout . Jinak koni rozkládá váhu na celá záda takže je to i proněj pohodlnější.
Všichni tady doporučujete western, no nevím, vzhledem k tomu, že je paní nezkušená jak sama píše ta anglie (když to zrovna není skokový speciál) jí alespoň trochu posadí tam kde má.
Western je sice hrozně hezký, módní a je tam hruška na chycení, ale pro samouka mi to nepasuje. Může si tam v podstatě sednout jak chce a vesele pěstovat zlozvyky, "hajzlsed", apod.
Tím nehaním western, sama mám dva koně a na jednoho anglii a na druhého western tak si myslím, že můžu trochu porovnat.
Já jsem po delší době začínala znovu, zprvu jsem zkusila western (od pádu jsem měla hezkého moncla od hrušky a stejně jsem se jí nestihla přidržet) zaplatila jsem si i lekci... potom jsem se svezla v anglii a bylo rozhodnuto. Koupila jsem si Kentaura Apolona a myslím, že hodně podrží. Mám ráda, když vypadá výstroj jak z katalogu a neumím si představit, že jezdím ve westernu v přilbě a vestě - bez nich už nedám v terénu ani ránu dodávají mi větší pocit jistoty a rozhodně mi nepřekáží.