Názory? :) Zůstat nebo jít...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2015 14:12
katelhajt

XXX.XXX.18.171

Ráda bych znala nezávislé názory koňáků, které mi třeba pomohou v rozhodování :)
Celý život mám koně, zadarmo, u příbuzného. Vše máme vlastní, tedy hradím si pouze jádro a veterinární výlohy. Jsem mu velmi vděčná, ale bohužel je již starý a nemohu tedy mít jistotu jak to vše bude do budoucna. Jakožto majitel má právo do všeho mluvit a také mluví, což ne vždy je fajn. Nechce mít u sebe cizí, takže celý život jezdím a jsem u koní sama. Jen sem tam jedu s někým dalším ven. Nikdy to nebude moje a nikdy nebudu vlastní paní a i když je skvělé, že mám vše zdarma, tak uvažuji nad nabídkou, kterou jsem dostala. Tedy, že bychom šli s kamarádkou a jejím koněm (já mám dva) do bezplatného pronájmu nedalekého ranče. Stálo by nás to pouze kupovat si seno na zimu. Pán jen chce, abychom to udržovali a je to velmi dobrý známý mé kamarádky. Byla by i možnost to odkoupit, kdybychom chtěli. Mám teď dilema, zda zůstat zdarma kde jsem s tím, že to nikdy nebude mé a nemám jistotu, co bude za čas. A nebo jít na, vlastní, ranč, kde si ovšem budu muset kupovat seno, je to o pár km dál, ale zase si budu vlastní paní a konečně budu i mít u koní kamarádku. Děkuji za názory :).

24.3.2015 15:02
kallisto

XXX.XXX.157.94

Řekla bych že těch aspektů tam bude víc než jen kupování sena. Údržba ranče bude stát nemalé peníze, máte na to techniku? Spotřebované energie, voda, váš vlastní čas a práce (ať je to údržba ohrad, potrhané pásky, sekání trávy okolo atd atd), koně musí žrát každý den, budete mít na to prostor? Sepište si opravu co vše Vás v novém čeká. Pokud i tak se na to budete cítit, zkuste to.

24.3.2015 15:11
serafima

XXX.XXX.251.110

Na Vašom mieste ak by financie v tom celom nehráli úlohu keďže naozaj pri správe ranču to nieje len o kupovaní sena :) Ale ak by financie neboli tým problémom určite by som do toho šla. Ja mám koňa doma na vlastnom a nikdy by som to neriešila inak :).

24.3.2015 18:28
westernlove

XXX.XXX.195.188

Není nad to mít koně na vlastním a být svím pánem! Jistě že vše něco stojí ale stále vás to vyjde na mnohem míň něž mít koně ustájeného u cizích a platit třeba 4tis měsíčně...Mám už roky koně na svém a stojí mě to mezi 500kč až 2000kč měsíčně(záleží jestli kupuju vitamíny, nebo je potřeba něco opravit, nebo se kůň pase na pastvě atd)...

25.3.2015 06:25
katelhajt

XXX.XXX.18.171

Děkuji za reakce :) Co se týče opravy ohrad, přístřešků a okolní práce, tak to dělám i teď sama, takže v tom rozdíl nebude. Voda je z vlastní studny, takže taky v pohodě. Elektriku bychom si museli platit, ale hlavní využití by bylo jen v zimě, takže si nemyslím, že by to šlo do tisíců. Nejedná se o obří ranč, ale o menší, farmu, Chatka se sedlovnou, pergola, přístřešek, pro případ potřeby 2boxy, posezení u ohniště a 3samostatné výběhy..Finance v oblasti kupování sena, okolních výdajů a dojíždění o 5km jsou jediným mínusem, který řeším. Žiju sama, živím se sama a vlastnit v dnešní době 2 koně, auto a spoléhat jen na sebe je náročné. Ale hodně mě to láká a ráda bych s koňmi byla ve, svém, a dělala si vše po svém a měla se s kým dělit o radosti s koňmi. Musím se do konce března rozhodnout a stále nevím..

25.3.2015 09:37
mgtka

XXX.XXX.36.4

Hlavně myslete na to, že z kamarádky se může taky stát "nepřítelkyně" a příbuzný se na vás může pak zvysoka...
Ono teď jste kamarádky, ale jak příjde hromada starostí a nebudete mít čas pomalu na nic jiného, je už jenom krůček k obviňování a hádkám.
Nechci malovat čerty na zeď ale i to je třeba zvážit, případně i mezi váma dvěma to smluvně pozychrovat.

25.3.2015 09:42
koně

XXX.XXX.205.252

Uvažte to dobře.Zdá se, že vás pálí"dobré bydlo"
Váš příbuzný spolehlivě, v době vaší nemoci, dovolené, prostě výpadku, koně obstaral.Mohla jste se na něj už pár let spolehnout? Každý den koně kontroloval.Vždycky tam tekla voda, byl odvážen hnůj zpod koně i ze dvora, navozené seno i podestýlka, spravená střecha, případné boxy, automaticky?
Tohle teď budete muset řešit vy.Máte na "ranči" valník a traktor na hnůj?Suchý prostor pro skladování podestýlky?Jak tam budete dostávat a skladovat seno? Máte spolehlivého dodavatele?Spousty samozřejmostí jako jsou vidle, lopaty, košťata, sloupky, zdroje, pásky, kolečka, kýble, čerpadlo do studny... To je také investice.Ćím se tam v zimě dá trošku zatopit?Elektřinou, nebo budete ještě dělat dřevo?
Jak je prostor zajištěn?Koně tam budou samotní, máte také sedla apod. Kdo to ohlídá?Nebo tam budete bydlet? To by měnilo situaci.
Znáte kamarádku natolik dlouho a natolik dobře, abyste se na ní mohla opravdu spolehnout v kritických situacích?Dalších X let do budoucna.Bude k dispozici pokaždé, když vy nebudete moci?Nejmíň dvakrát denně obstarat 4koně.Při nějakém onemocnění koně budete jen lítat, třeba 4krát denně kapat oko.
Nakonec se stejně budete o udržovací nutné práce střídat a vysněný idylický pobyt u koní s někým se, tak nějak, konat nebude.
Teď jsem vás zavalila negativy, ale nemyslím to zle. Měla jsem koně v nájemních maštalích, pak jsem pár let v jedné dělala, teď máme své koně doma.I když jsem si myslela, že už jsem zvyklá na dril a dřinu, mít koně doma, ve vlastním je úplně jiný level náročnosti, než se plahočit někde, kde za většinu věcí odpovídá někdo cizí.
Ale ještě máte možnost navléci to u příbuzného tak, abyste si u něj úplně nezavřela dveře.Rozejít se v dobrém, aby vás vzal případně bez problémů zpátky.
Tak držím palce, ať se rozhodnete koním ve prospěch

25.3.2015 09:56
katelhajt

XXX.XXX.18.171

Určitě jsou Vaše reakce věcné a zvažuji vše. Ale k tomu mému současnému ustájení. Ano mám koně kde mít a mám zajištěné seno a vodu, ale to je vše. Starat se musím sama denně o všechno, jen výjimečně, když nejsem jeden den, tak dá vodu, to ano. Ale jinak když marodím, jezdím tam v horečkách a dovolená je velký problém. Většinou poprosím známou z vedlejší stáje a jednou, dvakrát za rok se těch pár dní postará. Samozřejmě si vážím všeho co teď mám..kdyby ne, tak už jsem dávno pryč. Proto to tolik zvažuji. Ale veškeré nářadí je moje a vezmu si ho sebou. Přístřešek jsem také stavěla, sama, za své a ten tam budu muset nechat. Máme 3ha ohradu, kterou nejspíš zruší a pronajme ji jako ostatních 15ha sousedovi. Takže je mi jasné, že jak odejdu už asi nebude cesta zpět. Nebo s tím alespoň nechci počítat. I když se chci v dobrém a doufat, že kdyby něco, tak se třeba budu moct vrátit. Na ranči je samozřejmě vše, co je pro koně potřebné, tedy i stodola na ustájení sena a dodavatele na seno bychom také měli. Kamarádku znám pár let a spolehlivá je, také pracuje na zkrácený úvazek a času má dost. Ale samozřejmě člověk nikdy neví. Koně jsem s ní nikdy neměla. Ale když bych byla jen negativní, tak budu vždycky sama tam kde jsem..
Tohle rozhodování se spíš než koní týká mě. O koně je dobře postaráno teď a mají vše potřebují a to by se nezměnilo. Péče i kvalita prostředí by byla pořád stejná. Jde spíš o mě..Zda být sama kde jsem, sice zdarma, ale sama a ne vlastním a nebo jít na ranč s výdaji, které jsem doposud neměla, mít větší zodpovědnost, ale být ve svém a s někým dalším..Oboje má své klady a zápory a nevím co převažuje

25.3.2015 12:39
koně

XXX.XXX.205.252

Nejlepší bude, když tohle všechno proberete s tou kamarádkou.
My jsme kdysi kupovaly společně koně, a to padlo něco slov, než jsme se dobraly k závěrům
Udělejte si společně čas, proberte do detailů vaše i její představy.Jsou li proveditelné a v reálu to "dáte" Představujte si všechno od dlouhodobé neschopnosti, ztrátu výdělku, šílenou zamilovanost, těhotenství, práci na turnusy, prostě začleňte všechny možné katastrofické scénáře, a jak je společně urovnáte.
Jestli kamarádka měla doteď jednoho koně v nájmu a chodila jen když měla čas, bude mít představy dosti vzdálené realitě.A bude pak naštvaná na vás.Že má najednou na krku hajtry tři ke kompletnímu zabezpečení.
Jinak, nám to s tou kamarádkou tenkrát klaplo, měli jsme bez vážných zádrhelů společného koně dokud neumřel
Takže i vám držím palce.Uvažujte, rozvažujte, kamarádku podrobte testům na kritické situace a příbuzného si předcházejte nadále...

25.3.2015 13:00
kallisto

XXX.XXX.157.94

Ještě jedna věc než koně přestěhujete... a řeší se to tu celkem často. Nebude sousedům ranče vadit, že tam přibudou koně? Abyste pak neřešila protivné sousedy, co na vás posílají kontroly a tak... nevím kde je ranč umístěn, zda víc o samotě nebo jsou kolem lidé. Budete mít kam odvážet hnůj? Voda ze studny... jak ji dostanete v zimě ke koním? Bude cesta ke koním přístupná autem na sněhu? Zvažte opravdu vše...

25.3.2015 13:25
katelhajt

XXX.XXX.18.171

Děkuji a zvažuji a zvažuji :)
S kamarádkou jsme to řešili a řešíme pořád dokola a na všem se shodneme. Obě jsme mobilní, obě pracující, obě zatím bez dětí (a pár let to tak ještě asi bude) a ona má koně sice v nájmu, ale je u nich skoro denně (5x týdně určitě), takže to si myslím, že problém nebude. Jistě že nějaký risk tu bude, ale dle všeho máme stejný pohled a názory jak by co mělo být. Pokud bych přišla o práci, nebo otěhotněla musela bych koně řešit i kdybych zůstala kde jsem, takže v tom rozdíl nebude. A puberťačka už nejsem, abych kvůli chlapovi nechala koně. Obě s kamarádkou máme přítele, kteří koně respektují a i pomůžou, když je potřeba s těžšími pracemi.
K dalšímu poznatku..Na ranči už majitel před lety koně měl, pak kvůli práci a osobním věcem je prodal a ranč pronajal, ještě loni tam byl jiný nájemce, který posléze šel do vlastního a tak je to tam teď opuštěné. Je to skoro samota a sousedi, kteří tam jsou, jsou na koně zvyklí a problémy nikdy nebyli. Místo na hnůj je udělané a odvoz bychom řešili s místními zemědělci za poplatek. (stejně to mám i ve svém stávajícím ustájení). Voda je natažena ze studny do přístřešku, do boxů i chaty a ani v zimě prý nezamrzá. Cesta k ranči je zpevněná a udělaná a dá se bez problému dostat až do reálu. Je to tam v podstatě nové, jen nedodělané a neobývané. Majitel to chce prodat a nebo pronajmout někomu kdo se o to bude starat a případně to časem třeba i odkoupí..

25.3.2015 14:02
laik

XXX.XXX.0.70

To vypadá až podezřele dobře Fandím!

25.3.2015 14:24
katelhajt

XXX.XXX.18.171

Taky si právě říkám, co v tom bude za háček. Ale budeme ještě mluvit s majitelem a dohodnuté podmínky chci hodit na papír a mít vše řádně podloženo smlouvou ať se nestane, že za půl roku nebudu mít kam s koňmi jít..
Jsem sice pořád na vážkách, ale už se malinko víc přikláním k možnosti, že tam půjdeme :).

25.3.2015 14:30
chex

XXX.XXX.209.38

Doporucuji kontaktovat predchoziho najemce a pozadat ho informace, jak to vsechno na ranci chodilo/nechodilo. Zadrhele, problemy, naklady atd. Myslim, ze by to stalo za to. Nejlepe osobne smajlík

25.3.2015 14:45
katelhajt

XXX.XXX.18.171

To je dobrý nápad, i vím kdo to byl, děkuji :) I když podle toho co zatím vím, žádné problémy nebyly. Majitel na to nemá čas a nejezdí tam, takže to bylo v jeho režii a jen pak odešel, když si koupil vlastní pozemek. Ale zeptat se určitě můžu :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík