Placení daně za živnost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2015 12:28
anna.win

XXX.XXX.51.47

Dobrý den, plánuji si udělat živnos. list a zajímá mě do jaké výše nebudu platit daň. (jakože jsem od daně osvobozená) moc děkuju za jakoukoliv odpověd

29.3.2015 13:53
aggitta

XXX.XXX.65.76

Příjmy minus výdaje = zisk, z toho 15% je daň, z té poté odečíst 28400 Kč a zbytek zaplatit. Takže cca 190 tisíc příjmu je daň 0.Platí toto samozřejmě jen pokud nemáš ještě pracovní poměr - protože pak se oba příjmy sčítají.
Ale kromě toho se platí každý měsíc sociální a zdravotní pojištění, kde pokud nemáš jiný příjem než podnikání, platíš minimálně stanovené minimální platby (i když budeš s podnikáním ve ztrátě nebo vyděláš malounko).

29.3.2015 14:37
anna.win

XXX.XXX.51.47

aggitta napsal(a):
Příjmy minus výdaje = zisk, z toho 15% je daň, z té poté odečíst 28400 Kč a zbytek zaplatit. Takže cca 190 tisíc příjmu je daň 0.Platí toto samozřejmě jen pokud nemáš ještě pracovní poměr - protože pak se oba příjmy sčítají.
Ale kromě toho se platí každý měsíc sociální a zdravotní pojištění, kde pokud nemáš jiný příjem než podnikání, platíš minimálně stanovené minimální platby (i když budeš s podnikáním ve ztrátě nebo vyděláš malounko).

Jsem student, tudíž jsem od SP a ZP osvobozená... ale nejde mi dohlavy, když mi podnikání nepůjde a vydělam třeba jen 2000 tak tu dan přeci platit nebudu, nebo teda ano?

29.3.2015 19:53
aggitta

XXX.XXX.65.76

Když vyděláš jen 2 tisíce, tak nebudeš daň z příjmu platit, viz výše.

30.3.2015 11:48
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Dobrý den,

pokud jsem zaměstnanec a Sp a ZP za mě odvádí zaměstnavet. A já budu mít ještě živnostenský list a ze živnosti nebudu mít žádný zisk / budu v mínusu nebo na nule/, pak neplatím ani žádnou minimální daň. Je to tak?

Rebii

30.3.2015 16:54
Rebii

XXX.XXX.178.53

To by mne též zajímalo, mám to stejně. Chci ŽL, pracuji v jiném oboru, ze zemědělství mi nehrozí žádné zisky..

30.3.2015 17:32
anna.win

XXX.XXX.51.47

Oťásek napsal(a):
Dobrý den,

pokud jsem zaměstnanec a Sp a ZP za mě odvádí zaměstnavet. A já budu mít ještě živnostenský list a ze živnosti nebudu mít žádný zisk / budu v mínusu nebo na nule/, pak neplatím ani žádnou minimální daň. Je to tak?

Právě, já budu mít taky zisk 0, podle toho jak se bude dařit. A nevím jestli tu dan platit budu nebo ne :/.

30.3.2015 18:00
aggitta

XXX.XXX.65.76

Řekla bych, že pokud nejsou zisky, není z čeho platit daně, ne? Dokonce myslím, že pokud si vyděláte např. prodejem 1 hříběte, prodejem výpěstků ze zahrady a pod., do limitu 40 tisíc, nepodáváte daňové přiznání.
Jen u těch, co mají jen podnikání, platí povinnost platit zdravotní a sociální pojištění v alespoň minimální výši.
Otázky asi směřují na novou podmínku dotací na pozemky - jen pro zemědělské podnikatele?
Pozor, nárok je limitován i zatížením pastvin - max.1,15 VDJ/TTP a max.1,5 VDJ/zemědělskou půdu včetně orné.

30.3.2015 18:25
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Záleží jak daníte, jestli přes přímé náklady nebo paušálem a jestli paušálem, tak jakým. Nevím, jak je to u zemědělců, tam je tuším paušál 80/20 (80% výdaje,20% zisk).

Přímé náklady jsou jasné, pokud doložíte náklady do výše příjmů, daň je nula. Zdravku a socku platíte, ale ty vám po podání přehledu vrátí (avšak pořád budete muset platit i v dalším roce)

Já jako OSVČ v jiném než zemědělském oboru platím daně přes paušál 60/40.
Daň z příjmu se mi počítá 15% z těch 40% a od toho se odečítají odečitatelné položky typu pojištění, úroky stavebka, odečitatelná položka na poplatníka a to, co zbyde zaplatíte. Socka a zdravka se ale počítá z těch plných 40%.
Pokud jste zaměstnaná a máte příjem i na ŽL, může se stát, že budete muset doplácet socku/zdravku v závislosti na deklarovaných příjmech a potom platit i nějaké měsíční zálohy byť se už platí i u zaměstnavatele.
V případě, že máte velké příjmy na ŽL a chcete si snížit základ daně, je možné přepsat část příjmů i na osobu spolupracující, která s vámi sdílí společnou domácnost (manžel, partner). Ten ale musí být zaměstnaný v ČR. Když je zaměstnaný mimo ČR, tak to jde taky, ale je to šíleně komplikované a v konečném důsledku se to extra nevyplatí (= aby vám to snížilo zálohy socky/zdravky) na další rok.
Zálohy na socku zdravku platit musíte i když nemáte příjem, potom po podání přehledů vám je vrátí, když teda vyjde přeplatek.

Nevím ale, jaká je situace u podnikajících studentů, to výše uvedené je OSVČ na plný úvazek bez jiných příjmů.

Nejlepší by bylo sehnat si účetní a zeptat se přímo u nejpovolanější osoby.
Já mám sice jednoduché účetnictví, ale jsem na účetnictví levá jak šavle a všechno za mě dělá (podání přiznání k dph, daň z příjmů, přehledy zdravka/socka) moje účetní. Mám tak jistotu, že to je v cajku a navíc už se mi párkrát stalo, že finančák zkoušel nějaké blbé fóry a ona s nimi pěkně vyběhla (a já bych byla v stejné situaci nahraná)

dobrá stránka pro začínající podnikatele je: www.jakpodnikat.cz

Já jsem si tam taky na začátku podnikání našla hodně věcí. Je to tam všechno dost dobře vysvětlené.

30.3.2015 19:27
Oťásek

XXX.XXX.21.230

No, tak já to moc nechápu:( Jsem zaměstnancem a minulý týden jsem si byla zařídit ŽL. Poradili mi to kvůli tomu, že zemědělci platí jiné daně z nemovitostí a td. Přijmy mít nebudu /koně neprodáváme...ani nic podobného/ i tak musím platit zálohy? Když už SP a ZP mám odpočítané ze mzdy?

30.3.2015 21:00
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Trochu mě zaráží, že si tohle zjišťujete až po vyřízení ŽL. Toto by měla být jedna z prvních věcí, o které jste se měla zajímat ještě před vyřízením ŽL, protože sociálka a pojišťovna jedou po malých podnikatelích jak slepica po flusu (na velké hold asi nemají páky, tak si hojí komplexy na nás ) a nemají problém vám napařit pokutu i za úplnou krávovinu a nemáte šanci se odvolat resp ano, ale až po zaplacení flastra. Mě minulý rok naháněli kvůli blbému doplatku 100kč jak kdybych byla vrah. Stačil jeden normální telefon nebo dopis a doplatila bych to, ale oni hned vyhrožovali flastrem přesahujícím ten doplatek desetinásobně. A to patřím k těm, co fakt poctivě platí.

Ne, nemusíte hned platit zálohy.

Ale musíte potom souhrnně za rok 2015 předložit přiznání k dani z příjmů tj. závislá činnost a OSVČ, podává se do 31.3.2016 a zřejmě si to budete muset dělat komplet sama, ne přes firemní účetní, je to tak lepší (firemní účetní nebývají zběhlé v různých vychytávkách jak co nejvíc ušetřit na dani). A pokud vaše příjmy z podnikání přesáhnou určitou míru, a fakt nevím kolik to je, tak budete muset doplatit zdravku a socku i za podnikání a buď nebudete platit zálohy a zaplatíte další zase až za rok celou částku nebo vám napíšou, jaké zálohy máte platit a ty potom prostě platit musíte a přes to jede vlak, i kdybyste nakrásně měla nulové příjmy. Je sice možné po určité době zažádat o snížení záloh na zdravku/socku kvůli nízkým příjmům z podnikání, ale to musíte myslím dokazovat tři měsíce dozadu, že to příjmově fakt není ono.
Bylo by ale opravdu lepší sehnat si vlastního účetního, který vám řekne co a jak. Sice říkají, že jednoduché účetnictví nic není, ale mě přijde komplikované i jednoduché účetnictví jen z příjmů OSVČ a s tím související podání přiznání k dani a přehledů na socku/zdravku. Netroufla bych si na to a to podnikám už třetím rokem.

31.3.2015 10:41
aggitta

XXX.XXX.65.76

Oťásek napsal(a):
No, tak já to moc nechápu:( Jsem zaměstnancem a minulý týden jsem si byla zařídit ŽL. Poradili mi to kvůli tomu, že zemědělci platí jiné daně z nemovitostí a td. Přijmy mít nebudu /koně neprodáváme...ani nic podobného/ i tak musím platit zálohy? Když už SP a ZP mám odpočítané ze mzdy?

Zemědělci neplatí jiné (menší) daně z nemovitostí, ale stejné - jen je platí v jiném termínu, dokonce ze staveb platíme víc než nepodnikatel...
Jít do podnikání má smysl, když tedy nechcete nic prodávat, jen kvůli možným dotacím na pozemky - ale ty záleží na výměře a počtu koní (už jsem uvedla, že je limit maximálního zatížení - máte-li 2 ha a 2 koně, je to OK, a dostanete na každý hektar několik tisícovek dle toho, jaký program splníte, máte-li 4 koně na 2 ha, dostanete pouze SAPS (asi 4000/ha).
Dotace jsou pak samozuřejmě příjem z podnikání.
Koupě sedla, granulí, práce kováře - výdaj.
Ale dlouhodobě (např.10 let) nosit na finanční úřad nulové přiznání nedoporučuji - budete se svým nevýdělečným podnikáním podezřelá a následně hrozí stanovení pravděpodobného příjmu.

31.3.2015 15:09
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Já jsem si toho zjišťovala "celkem dost = velmi málo" a proto se na ŽÚ vydala. Bylo mi řečeno, že pokud nebudu mít žádný pohyb v účetnictví...myslím ani příjmy ani výdaje, jen do daňového přiznání pro zaměstnavatele uvedu, že nemám příjem z podnikatelské činnosti...zaměstnavatel to za mě vyřídí jako doposud. Dělají to tak i ostatní zaměstnanci koncernu co ŽL mají, ale danný rok nemají obrat...Ale fakt v tom tápu hrozným způsobem, přijde mi, že mi každý tvrdí něco úplně jiného / známý co ŽL mají, ŽÚ, vy tady..., tak nevím, zda to byl dobrý tah. Opravdu co člověk to jiné tvrzení, takže budu muset zajít za nějakým účetním.

31.3.2015 15:35
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Je to jednoduché, prostě si nechejte doporučit dobrého účetního/daňového poradce a investujte tu trochu peněz do porady s ním. Ten vám všechno nejlíp vysvětlí. A upozorňuji rovnou, že firemní resp mzdový účetní (pokud nedělá bokem daňové poradenství i pro třetí osoby) není zrovna ideální volbou.

Já osobně nechápu, proč byste měla mít ŽL, když nebudete mít ani příjmy a ani výdaje a nijak se vám tím ani nesníží daňová povinnost k dani z nemovitosti, jak už tady nějaká slečna/paní psala. Jediná výhoda je podle mě možnost odkladu podání daňového přiznání do konce června, pokud tedy máte daňového poradce a ten to řeší za vás.

Když jsem já řešila cca před měsícem onu osobu spolupracující, abych si snížila základ daně za min. rok a tím i zálohy zdravky/socky na další rok, tak i ta osoba spolupracující coby zaměstnanec firmy by musela podávat přiznání s částí mého příjmu a navzdory tomu, že byla zaměstnaná, jí vycházela při použití tohoto způsobu povinnost platit navíc k odvodům zaměstnavatele i zdravku/socku za příjmy z podnikání jako spolupracující osoba... Bylo s tím strašně starostí a ve výsledku bych na zdravce a socce neušetřila vůbec nic, takže jsem to nakonec poslala k ledu.

A taky trochu pikoška, manžel je zaměstnaný a normálně mu dělá daňové přiznání firemní účetní a nikdy mu nevraceli peníze zpět. Dvakrát za celou tu dobu, co je zaměstnaný a co jsme spolu, si nechával udělat daňové přiznání u externího (mého) daňového poradce a v obou případech se mu na dani vracela docela dost slušná částka...

31.3.2015 16:37
aggitta

XXX.XXX.65.76

Souhlasím s tím, že vyřídit si ŽL a neplánovat příjmy ani výdaje je nesmysl. Já jsem předpokládala, že zadavatelka dotazu má zájem o dotace na pozemky, kde skutečně od letošního roku je ŽL podmínkou. Ale taky asi ne...
Nakonec tedy jde o mylnou informaci, že držitel ŽL platí menší daň z nemovitostí. Neplatí. Obecně ale platí daň z nemovitostí vlastník uvedený v katastru nemovitostí...a pokud pozemky využívá k zem. podnikání, má splátky daně do 31.8 polovinu a druhou na podzim.
Možná by bylo dobré využít anonymity diskuze a napsat více - kolik koní, kolik vlastních pozemků má zadavatelka. Spíš poradíme, zda má ŽL smysl.

31.3.2015 16:41
aggitta

XXX.XXX.65.76

PS: účetní v podniku zaměstnancům strhává "zálohu na daň z příjmu". Vždy když počítám známému, co je také zaměstnán, daňové přiznání, tak zjišťuji, že pokud je s podnikáním na nule (přesněni v malém zisku), dostane na základě tohoto přiznání vratku daně z příjmu ze zaměstnání, ale musí na daňovém podepsat "žádost o vrácení přeplatku daně z příjmu". Automaticky se tedy žádný přeplatek daně nevrací!

1.4.2015 19:41
alfonza

XXX.XXX.72.69

Pokud bych se mohla vtírnout, ráda bych se zeptala.. máme 2 koně a zatím zhruba 2 ha pozemků. Zatím proto, že zbytek (asi 5-6 ha) má v nájmu zemědělec a je tam 2-letá výpovědní doba. Má cenu žádat o dotace a zřizovat si podnikání na 2 ha? Jaká je zhruba dotace na ha? Vím, že se to asi liší dle oblastí, ale nemám moc představu. Pokud máme výše uvedené, na jaké dotační tituly lze dosáhnout? A poslední dotaz- co si lze v případě zemědělského podnikání dát do nákladů (např. nafta, krmení, nářadí...?)? Děkuji za odpověd.

2.4.2015 14:51
anna.win

XXX.XXX.252.255

aggitta napsal(a):
Souhlasím s tím, že vyřídit si ŽL a neplánovat příjmy ani výdaje je nesmysl. Já jsem předpokládala, že zadavatelka dotazu má zájem o dotace na pozemky, kde skutečně od letošního roku je ŽL podmínkou. Ale taky asi ne...
Nakonec tedy jde o mylnou informaci, že držitel ŽL platí menší daň z nemovitostí. Neplatí. Obecně ale platí daň z nemovitostí vlastník uvedený v katastru nemovitostí...a pokud pozemky využívá k zem. podnikání, má splátky daně do 31.8 polovinu a druhou na podzim.
Možná by bylo dobré využít anonymity diskuze a napsat více - kolik koní, kolik vlastních pozemků má zadavatelka. Spíš poradíme, zda má ŽL smysl.

Tuto diskuzi jsem založila proto, abych zjistila jak to je s ŽL na PROVOZOVÁNÍ VYJÍŽDĚK...
Jsem studentka a proto SP a ZP neřešim, ale jde mi to když se mi to podnikání dařit nebude, a vydělám třeba jen 300 (příklad), tak je přece blbost, platit daň... Chtěla jsem vědět jaká je min částka ze které se platí daň.
Jedná se o živnost volnou - Pronájem a půjčování věcí movitých.

2.4.2015 18:54
aggitta

XXX.XXX.65.76

anna.win napsal(a):
Tuto diskuzi jsem založila proto, abych zjistila jak to je s ŽL na PROVOZOVÁNÍ VYJÍŽDĚK...
Jsem studentka a proto SP a ZP neřešim, ale jde mi to když se mi to podnikání dařit nebude, a vydělám třeba jen 300 (příklad), tak je přece blbost, platit daň... Chtěla jsem vědět jaká je min částka ze které se platí daň.
Jedná se o živnost volnou - Pronájem a půjčování věcí movitých.

Díky za upřesnění. No, to si fakt zaděláváš na možný problém. Ano, když se ti podnikání dařit nebude, nebude příjem. Ale pořád hrozí tzv. pravděpodobný příjem. Oni totiž zrovna nyní takové ty, co provozují cosi a inkasují rovnou do kapsy bez dokladu, momentálně hodně nahánějí... (viz registrační pokladny atd). Je fakt, že to popírá presumci neviny, ale blbý úředník skutečně může říct - podnikáš, provozuješ vyjížďky, tak to máš aspoň 1 zákazníka v sobotu a 1 v neděli - á 500 Kč, za měsíc 4000 Kč. Za rok 50 tisíc...

2.4.2015 18:58
aggitta

XXX.XXX.65.76

alfonza napsal(a):
Pokud bych se mohla vtírnout, ráda bych se zeptala.. máme 2 koně a zatím zhruba 2 ha pozemků. Zatím proto, že zbytek (asi 5-6 ha) má v nájmu zemědělec a je tam 2-letá výpovědní doba. Má cenu žádat o dotace a zřizovat si podnikání na 2 ha? Jaká je zhruba dotace na ha? Vím, že se to asi liší dle oblastí, ale nemám moc představu. Pokud máme výše uvedené, na jaké dotační tituly lze dosáhnout? A poslední dotaz- co si lze v případě zemědělského podnikání dát do nákladů (např. nafta, krmení, nářadí...?)? Děkuji za odpověd.

Je fakt důležité, jak velká pastvina je - aby se nepřekročil poměr 1,15 koně/ha. Pak lze získat dotaci 6000-12000/ha dle toho, do jakých programů se přihlásíte.
Do nákladů lze dát vše, co píšete - ohradníky, sedla, čištění, krmivo, naftu na sekání nedopasků,...
Později budete mít cca 7 ha travních porostů na 2 koně - to by naopak bylo moc (musí být minimálně 0,3 koně/ha),.

2.4.2015 19:03
aggitta

XXX.XXX.65.76

Částky jsou v eurech
D-Podopatření ošetřování travních porostů
D1-obecná péče o extenzivní louky a pastviny
96

D2-mezofilní a vlhkomilné louky hnojené
166
80
D3-mezofilní a vlhkomilné louky nehnojené
185
99 D4-horské a suchomilné louky hnojené 163 nebo 77
D5-horské a suchomilné louky nehnojené 170 nebo 84
D6-trvale podmáčené a rašelinné louky 692
D7-ochrana modrásků 173 nebo 87
D8-ochrana chřástala polního 198 nebo 112
D9-suché stepní trávníky a vřesoviště 353
D10-druhově bohaté pastviny 213 nebo 127
E-Podopatření zatravňování orné půdy
E1-zatravňování orné půdy běžnou směsí
310 nebo 224
E2-zatravňování orné půdy druhově obohacenou směsí
346 nebo 260
E3-zatravňování orné půdy druhově regionální směsí
400 nebo 314
E4-zatravňování orné půdy podél vodního útvaru běžnou směsí
337 nebo 251
E5-zatravňování orné půdy podél vodního útvaru druhově obohacenou směsí
385 nebo 299
E6-zatravňování orné půdy podél vodního útvaru druhově regionální směsí
428 nebo 342.

2.4.2015 20:20
alfonza

XXX.XXX.72.69

aggitta napsal(a):
Částky jsou v eurech
D-Podopatření ošetřování travních porostů
D1-obecná péče o extenzivní louky a pastviny
96

D2-mezofilní a vlhkomilné louky hnojené
166
80
D3-mezofilní a vlhkomilné louky nehnojené
185
99 D4-horské a suchomilné louky hnojené 163 nebo 77
D5-horské a suchomilné louky nehnojené 170 nebo 84
D6-trvale podmáčené a rašelinné louky 692
D7-ochrana modrásků 173 nebo 87
D8-ochrana chřástala polního 198 nebo 112
D9-suché stepní trávníky a vřesoviště 353
D10-druhově bohaté pastviny 213 nebo 127
E-Podopatření zatravňování orné půdy
E1-zatravňování orné půdy běžnou směsí
310 nebo 224
E2-zatravňování orné půdy druhově obohacenou směsí
346 nebo 260
E3-zatravňování orné půdy druhově regionální směsí
400 nebo 314
E4-zatravňování orné půdy podél vodního útvaru běžnou směsí
337 nebo 251
E5-zatravňování orné půdy podél vodního útvaru druhově obohacenou směsí
385 nebo 299
E6-zatravňování orné půdy podél vodního útvaru druhově regionální směsí
428 nebo 342.

Moc díky, zatím se v tom moc neorientuju. Příští týden se chystám na úřad, snad tam bude někdo ochotný poradit.

2.4.2015 21:45
anna.win

XXX.XXX.252.255

aggitta napsal(a):
Díky za upřesnění. No, to si fakt zaděláváš na možný problém. Ano, když se ti podnikání dařit nebude, nebude příjem. Ale pořád hrozí tzv. pravděpodobný příjem. Oni totiž zrovna nyní takové ty, co provozují cosi a inkasují rovnou do kapsy bez dokladu, momentálně hodně nahánějí... (viz registrační pokladny atd). Je fakt, že to popírá presumci neviny, ale blbý úředník skutečně může říct - podnikáš, provozuješ vyjížďky, tak to máš aspoň 1 zákazníka v sobotu a 1 v neděli - á 500 Kč, za měsíc 4000 Kč. Za rok 50 tisíc...

Ano, to je pravda.. a co by jste mi teda doporučila? Doklad bych na to určitě vystavovala, ale když to budu provozovat jen tak 4 měs do roka, tak ten příjem opravdu nebude nic moc - a za to nemůžu, ty lidi k sobě nenaženu... takže tu dan platit nebudu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík