Koupili jsme 11 - letou hodnou klisnu.Pár měsíců byla ustájena ve stáji, kde se koně vodili na vodítku domů a stájníci s nima spěchali-nikdo to neřešil.Kobču máme již doma.Do výběhu jde v klidu, domů na vodítku spěchá, začne poklusávat.Jak na ní, aby šla v klidu?.KOně máme 15 let, ale vždy se vedli v pohodě.
Jednoduše jí to nedovolit. Miluji svoje koně, ale respektovat mě prostě musí a přes to nejede vlak. Mám mohutnou frískou klisnu, která měla podobný problém, když jsem si ji koupila. Tedy téměř nulový respekt osobního prostoru a vše je to jen o trpělivosti a důslednosti :) Začněte s ní v kruhovce nebo na jízdárně ze země. Ať vás vnímá, zastavujte se a zase rozcházejte a nedovolte jí do vás narazit nebo vás předběhnout. Jakmile to udělá, tak 2-3kroky zacouvat a zase znovu. Věřte, že to velmi rychle pochopí. Stejně tak, když ji povedete z výběhu a začne zrychlovat, tak jí vracejte pořád a pořád dokola dokud nepůjde jak má. A chválit a chválit když půjde jako vzorný kůň :) Moje klisna ví, kde je její místo a i když je rozrušená nebo se něco děje, tak ji stačí upozornit a ví, že přes mě prostě nemůže jít..
Točení vodítka je spíš upozornění na to, že dělá něco špatně, ale už musí vědět co. A jestli doteď domů letěla jako splašená, tak neví, že se to nesmí. Já bych jí přitáhla, pár kroků zacouvala a klidně do druhé ruky bič a když se na vás začne tlačit, tak ji upozornit, že by měla brzdit. Ale jak jsem psala výše, měla by to nejdříve znát a proto bude dobré ji to naučit v klidu v kruhovce, kde nemá důvod nikam spěchat a bude vás lépe vnímat než jí rovnou zacouvávat a točit před ní vodítkem, když vás vláčí do stáje. Zapracujte s ní nejdříve na tom v klidu a pak to můžete uvést do praxe třeba právě tím odváděním do stáje :).
Nemusí to nutně být kruhovka, jízdárna stačí. Prostě ji učit na místě, kde je v klidu a kde vás aspoň trošku vnímá. Vylonžovat jí a pak s ní trošku pracovat. Ať za vámi chodí, zastavujte se, rozcházejte, do stran a všechno možné. Nedovolte ji vás předbíhat a vrážet do vás. Jakmile do udělá, tak jí tlakem na prsa (ruka, bič..) vraťte zpět a zase znovu. Jakmile zastaví za vámi jak má, tak jí pořádně chvalte, ze začátku klidně i odměňte. A až půjdete domů z jízdárny, tak to párkrát zopakujte. Chce to čas, trpělivost a důslednost. Když jí necháte si s vámi dělat co chce, nikdy to nebude jiné a vždy vás bude vláčet podle libosti. A jednou až se něčeho lekne, nebo ji něco rozruší, tak vás nebo vaše dítě porazí a poletí domů. Pokud je jinak hodná, tak by to neměl být zase takový problém. Mé klisně stačilo pár lekcí než pochopila co si může a nemůže dovolit :).
Obdobný problém jsem měla s jedním hřebcem mé známé. Starej dědek, kterej potřeboval mít všechno podle svého a mě, jakožto cizinku, která tam přišla na jeho stará kolena, prakticky nerespektoval, nikdy by mi neublížil to ne, ale měl mě na háku. Domů skrátka klusal a čekal, že já budu taky. Mě většinou stačilo s ním při cestě udělat pár koleček, zkrátka se otočit a znova jít a jakmile se zase rozklusal tak znova kolečko, pak už ho to bavit přestalo. Stejný postup používám na svou kobču teď, když náhodou si usmyslí, že jakože "zapomene" kdo koho vodí. Potom pochvala a u mě je problém zažehnán.
Katelajt:naprosto s vámi souhlasím až na lonžování se svojí kobylou pracujeme pomocí PK a díky lonžování nám to nejde zas až tak moc dobře.My to děláme taky tak.Vemte si třeba do ruky klacek (to je jednou, prostě co máte po ruce... tušírku, bičík) a nejdřív jí naučte couvat tak, že jí bouchnete (ne přímo bouchnete, ale nemůžu si vzpomenout na to správné slovo) na plece, když neposlechne tak tlak zvětšíte.Ale nesmí to vypadat tak, že budete přidávat na frekvenci.Furt stejný interval a jenom přidávat tlak.Po čase už se jí nebude ani muset dotýkat.A až se naučí takto couvat tak jí naučíte zastavovat (je dobrý i hlasový povel).A až to bude umět tak to zkoušejte i cestou z ohrady.Důležite je přestat v tom nejlepším a nemučit tam koně půl hodiny.Bohatě bude stačit 5 minut.A hlavně chvalte.
marketka
napsal(a):
My bohužel kruhovku nemáme.Bohužel koně vodí manžel-ten to neřeší a občas děti.No je to na mně...A chodí i tak rychle z jízdárny..Kobylku máme doma dva dny...
Pokud to budete řešit pouze vy, tak se nikdy nedoberete konce. Buď musí chodit podle stanovených pravidel se všemi, co ji vodí (odvádí) z výběhu nebo tak nebude chodit vůbec. Je to stejné, jako by maminka říkala dítěti, že nemá strkat prstky do zásuvky a tatínek to neřešit: co udělá dítě logicky? Maminku možná poslechne, tatínka ne a i u té maminky to znovu zkusí, protože nebude mít jasno v hranicích. Stejné je to i u toho koně: když mu to jeden dovolí a druhý zakáže, tak je pro něj situace nestandartní, nebude jí rozumět a tedy i jeho chování bude stále nestandartní. Takže buď vysvětlit i manželovi, dětem, jak se má kůň vodit, jak koně opravit při nežádoucím chování nebo to řešit vůbec. Jinak koni uděláte v hlavě tak leda guláš. Nehledě na to, že se chování může stupňovat.
Co se týče řešení problému - asi bych nejprve zkusila řešit situaci komplexně - trénovat na nějakém plácku chození na vodítku, naklusávání, rozcházení, zastavování - hlídat si osobní prostor, pozici hlavy - aby vás kůň nepředbíhal, pokud bude předbíhat, zpomalit ho zpět na původní pozici - dokud to kůň nepochopí. Pokud problém neodstoupí v konkrétní situaci, tak řešit konkrétně - v tomto případě už spíše ne zpomalením, ale spíše otočením, vysláním na kruh - nějakou prací - aby si kůň spojil nežádoucí chování s prací navíc - tedy když půjde v klidu - vše bude v pohodě, pokud ne, tak bude pracovat. Je časté, že koně spěchají domů - žrádlo, pohoda - proto je to potřeba řešit, aby to nedopadlo jednou tak, že vás domů odtáhne
marketka
napsal(a):
Jak byste vidělo tohle.Kobča chodí z 90 % s hlavou neustále nahoru, když jí vedu.Jako by se něčeho bála.
Pokud ji máte doma dva dny. Tak se rozkoukává, pozoruje okolí a pravděpodobně se tedy i bojí. Je to pro ni cizí a neznámé prostředí. Dejte ji čas, ať se tim prokouše a zvykne si.
Pokud ji máte teprve 2 dny doma, tak okoukává okolí, zvednutou hlavu a náznak strachu je tedy v tuhle dobu řekněme normální. Uvidíte, jak se bude chovat po týdnu, dvou. Každopádně spěchání na vodítku, apod. základy bych již od začátku neignorovala. Má 11 let, není to žádný mlaďoch, takže základní věci zná a tak není problém je řešit již nyní. Větší práci bych jí dala až později, ale nedělala bych v tuhle chvíli ukvapené závěry a počkala pár dní :).