Ahoj,
chtěla bych se zeptat, příjde vám kobylka březí? Mě připadá, že ano je strašně kulatá. Kobylka je kamarádky která si jí ke mě před pár dny dala. V původním ustájení kde byla zabřezla a kamarádka ani nevěděla že je březí, myslela, že je tak tlustá jenže tam měli hřebce který za ní utekl a ejhle v červnu se jí narodilo hříbátko. Mě příjde, že je opět březí na to že má pod sebou 10 měsíců kobylku je hodně břichatá.
Co vy na to? Díky všem.
axl
napsal(a):
Nejak mi to nesedi, hrebec utekl a narodilo se hribatko. A ted ma byt zase brezi? To ten hrebec utekl znovu? Jinak kobyla nevypada uplne ok, je odcervena, ockovana? Cim je krmena a kolik? Jaky ma denni rezim/ustajeni?
Jak jsem jíž psala, kobylku tu mám chvilku. Ihned jak se dovezli nechala jsem obě odčervit a naočkovat. Kobylce je 18 let
S tím že jim tam utekl jsem myslela jestli než jí přivezla kamarádka jestli nedojela už od tam opět březí, Nevím ale je opravdu hodně břichatá vyfotím pořádně.
Jinak krmení nonstop seno venku na noc jsou v boxe tak seno do boxu, sladový květ + lněné semínko. Celodenní přístup k vodě, líz a seno.
Tá kobyla vyzerá otrasne a dosť by som sa čudovala keby v takom stave bola schopná donosiť ďalšie žriebä. Kamarátku by bolo treba nakopať za to že kojacu kobylu nechá hentak vychudnúť
V prvom rade by ste mali hneď odstaviť to žriebä aby mohla nabrať keď kojí pôjde to ťažšie a 10 mesačné žriebä už mlieko naozaj nepotrebuje.
Všem moc díky,
hodím sem ještě jiné fotky kobylka opravdu není hubená, je sice spadlá po hříběti ale hubená není. Jinak určitě hříbě odstavím, snažím se jí dát opět do kondice.
Ještě se zeptám, nastýlám do boxu opravdu hodně na vysoko, má tam hromadu sena ale pokaždé když ráno dojdu není tam skoro žádná sláma. Tohle jsem ještě nikdy nezažila, že by nebyla sláma po koni v boxe.
Příjde mi že tam kde byla ustájena, neměla dost sena a žrala slámu. No jsem z toho tak trošku v šoku.
Ta kobyla dostava jen ten sladovy kvet? To je dost malo, sladak by nemel tvorit hlavni slozku krmiva, ale jako doplnek k necemu, napriklad repny pelety, seminko nechat, prihodte i nejaky vitaminy, at se da trochu dokupy. Kouknite na centrum krmiv, trosku se tim proctite a zjistite, co s cim muzete kombinovat a ne. A to hribe urcite dat odstavit, pokud kobyla neni zasusena - kdyz to vezmem tak, ze brezi neni. Podle me ma jen velky bricho z toho sena a slamy a zadny svaly. Chodi jen do vybehu nebo i ven? Jak je velky ten vybeh, ma i pastvu? Spatne se vam bude davat kun do kondice, kdyz bude jen stat a nebude chodit aby nabrala trochu hmotu.
Slámu žerou koně hladoví, co mají zažívací potíže nebo prostě že jim chutná.
U téhle kobyly pokud je sežrané seno a vyluxuje i slámu v boxe, tak prostě přidat další hromadu sena - je hladová
děsně mě štvou formuláře "spadlá po hříběti", to je jak kdyby to bylo dané zákonem, že kobyla co má pod sebou hříbě, tak ztratí tuk na krku, kohoutku a zádi...Zvláštní, že jsou kobyly co mají pod sebou hříbě každoročně a hřbety mají jak stoly - jsou dostatečně a kvalitně krmeny, proto nejdou dolů s váhou.
Kobylka není moje je u mne a to zatím krátce. Majitelka má teď miminko a jak jezdila ven to opravdu nevím. Chodí do výběhu kde se může pást a výběh je velký. Vitamíny dostává. Zapoměla jsem napsat že sladový květ dostává večer a ráno cukrovarské řízky kombinuji se lněným semínkem.
Jinak se určitě někde kouknu na krmiva.
bantender
napsal(a):
Všem moc díky,
hodím sem ještě jiné fotky kobylka opravdu není hubená, je sice spadlá po hříběti ale hubená není. Jinak určitě hříbě odstavím, snažím se jí dát opět do kondice.
Ještě se zeptám, nastýlám do boxu opravdu hodně na vysoko, má tam hromadu sena ale pokaždé když ráno dojdu není tam skoro žádná sláma. Tohle jsem ještě nikdy nezažila, že by nebyla sláma po koni v boxe.
Příjde mi že tam kde byla ustájena, neměla dost sena a žrala slámu. No jsem z toho tak trošku v šoku.
Nechci soudit jen podle fotek, ale mě hubená přijde. Nemyslím, že je nevyhnutelné, aby kobyla po hříbě vypadala takhle, lezou z ní kosti- kyčle, páteř. Moc nechápu majitelku, že nechala kobylu, kterou navíc vycucává hříbě, takhle vyhubnout. Pokud sežere seno a všechnu slámu pod sebou, tak nejspíš potřebuje přidat.
Taky mám doma koně, co absolutně není v kondici. Má podotrochlozu, takže nic nedělá, ale takhle teda rozhodně nevypadá. Svaly sice moc nemá, ale prdelku má pěkně kulatou, obalenou tukem:). Tahle kobyla rozhodně není jen spadlá ze svalů.
Jak posuzovat kondici koně: http://www.equichannel.cz/stupnice-telesne-kondice-kone
Dle břicha se opravdu posuzovat nedá. A ať je březí či nikoliv, je na místě, aby se do kondice dostala - tedy začít kvalitně krmit.
Z dodaných fotek opravdu kondici není (B, E, F, D z odkazu - opravdu není v optimu). Na "výkrm" jsou vhodné rýžové granule(vysoké procento tuku), resp. postavit krmnou dávku na tuku a kvalitní bílkovině (vojtěška, na 1 měsíc třeba i sojový šrot, případně slaďák s řepnýma - ale ten spís okrajvě) a tuku (ať už v oleji, či v seminkách - či rýžovkách) a minerálech (kor když je vycucaná od hříběte a případně březí).
A samozřejmě SENO, to je nejhlavnější část. Bez kvalitního sena a v jeho dostatku (přístup neustále či 5-6x za den kupky). "Kyblíčkové" krmení je doplněk, který dopomůže k senu.
evcusik
napsal(a):
Jak posuzovat kondici koně: http://www.equichannel.cz/stupnice-telesne-kondice-kone
Dle břicha se opravdu posuzovat nedá. A ať je březí či nikoliv, je na místě, aby se do kondice dostala - tedy začít kvalitně krmit.
Z dodaných fotek opravdu kondici není (B, E, F, D z odkazu - opravdu není v optimu). Na "výkrm" jsou vhodné rýžové granule(vysoké procento tuku), resp. postavit krmnou dávku na tuku a kvalitní bílkovině (vojtěška, na 1 měsíc třeba i sojový šrot, případně slaďák s řepnýma - ale ten spís okrajvě) a tuku (ať už v oleji, či v seminkách - či rýžovkách) a minerálech (kor když je vycucaná od hříběte a případně březí).
A samozřejmě SENO, to je nejhlavnější část. Bez kvalitního sena a v jeho dostatku (přístup neustále či 5-6x za den kupky). "Kyblíčkové" krmení je doplněk, který dopomůže k senu.
Díky moc za rady,
snažím se s kobylkou něco udělat. Napsala jsem, že je spadlá po hříběti jelikož ke mě takhle přišla a opravdu nevím jak byla krmená v předchozím ustájení.
Budu ráda když mě tu nebudete soudit, také proto jsem sem hodila její fotky a poprosila o radu a i když není moje snažím se s ní něco udělat.
Mě to nepříjde až tak normální s tím žraním tolika slámy. Sena má ad libitum
Ještě se zeptám, kobylku bych chtěla začít nechávat přes noc venku aby měla máma klid v boxe. Venku je zvyklá celí den, myslíte že by mohla zůstat už přes noc?
Díky moc.
Nechápejte to špatně, nikdo nesoudí vás, toto je zodpovědnost majitelky. Vy se jí aspoň snažíte pomoci:).
Pokud má sena neomezeně, třeba je to jen zvyk z minulého ustájení. Až kobyla pochopí, že bude mít pořád žrádla dostatek, mohlo by to vymizet. Ohledně příkrmu, nebylo by od věci oslovit krmiváře a nechat kobče sestavit krmnou dávku na míru, ale to by asi měla řešit spíš majitelka. Jinak bych se také přimlouvala za vojtěšku, řízky, semínka (slunečnice, len) či olej, kvalitní minerálka, zkusila bych přidat pivovarské kvasnice.
Co se týká toho nechat malou venku, pokud bude mít malá venku jiné koně a máma po ní nebude řvát a bude v klidu, můžete to zkusit a uvidíte.
Díky,
máme venku ještě dva ponclíky tak snad by to mohlo být ok...aspoň by si máma odpočinula. Ve výběhu malou už nijak nevyhledává klidně si odejde a nechá jí s ostatními.
přikládám foto ze včerejška, lépe vyfocené.
Omliuvam se o ostrou kritiku, mela jsem lehce pocit, ze se to "spadnuti svalu" bere na lehci vahu. Pardon;)
Zkuste trosku vymyslet tu KD ci primo se zeptat krmivare (Moniku Mechovou muzu doporucit) - ale je to za finance, tak nevim jak do toho muzete/chcete investovat, kfyz neni vase.
Adlitibni seno chvalim;).