JSkalis

XXX.XXX.2.253
Dobrý den,
stála bych o radu, mám 7 letou kobylku, vlastnim ji necelé dva měsíce...Zatim chodíme s kobylkou jen na procházky a muj problém spočívá v tom, že se mě neustàle snaží předcházet a vždy musi byt o hlavu v před, když si usmyslí, že se ji nikam proste nechce a bude se pást tak mi vyloženě zablokuje cestu a toči se potom pořad do kruhu...Může mi prosím někdo poradit jak ji mám tohoto zlozvyku zbavit? Dle mého názoru nebyla na takovè procházky zvyklá, byla použivaná spíše jen na jízdárně, venku je taková koukavá a lehce nervózní...
Pokud má kůň člověka s prominutím "na háku" při manipulaci ze země, je nesmysl se pokoušet lézt do sedla, pokud dotyčný netouží být povožen jako špinavé prádlo. Či ještě jinak - jezdit na koni, kterého nezvládám vodit, je hazard.
Pokud slečna (paní) vlastní koně teprve necelé dva měsíce, přijde mi v pořádku, že se nejprve seznamují ze země.
Teprve až budou ze země fungovat základy, tj. rozejití, zastavení, ustoupení, zacouvání, chůze na vodítku bez přetahování a bourání do člověka, pak bych zkusila sedlat. A zase od začátku, od nejjednodušších věcí - klidné stání při nasedání, rozejití až na povel, zastavení...
Pro někoho možná zbytečně zdlouavý postup, ale myslím, že se do budoucna vyplatí, zvlášť u sedmiletého koně.
Mimochodem, chtěla bych, aby mě kůň poslouchal, i když není unavený
Na tohle není rady na internetové diskuzi. Na tohle je potřeba roky jezdit jezdit a jezdit a motat se u koní. Tj. získat grafy na základní manipulaci s koněm. Klidná to jistě umí, ale když vidí, že neovládáte...je to jako s lidmi.
A pak teprve pořizovat koně, pokud tedy nemám vyloženě zvíře -profesora (v ideálním světě by si začátečníci jiná zvířata pod dohledem zkušeného pořizovat neměli! Jenže to by museli být ochotni investovat).
Jinak abyste ve Vašem případě rozumela...na někoho zkušeného by to zkusila jedinkrát a ani by ji nemusel být, aby pochopila, kudy cesta nepovede. A jak jsem napsala, je to jako s lidmi...teď se neurazte, ale jste prostě neschopný šéf i schopní lidé, kteří by pod jiným makali, se budou rádi flakat
Terven
napsal(a):
Pokud má kůň člověka s prominutím "na háku" při manipulaci ze země, je nesmysl se pokoušet lézt do sedla, pokud dotyčný netouží být povožen jako špinavé prádlo. Či ještě jinak - jezdit na koni, kterého nezvládám vodit, je hazard.
Pokud slečna (paní) vlastní koně teprve necelé dva měsíce, přijde mi v pořádku, že se nejprve seznamují ze země.
Teprve až budou ze země fungovat základy, tj. rozejití, zastavení, ustoupení, zacouvání, chůze na vodítku bez přetahování a bourání do člověka, pak bych zkusila sedlat. A zase od začátku, od nejjednodušších věcí - klidné stání při nasedání, rozejití až na povel, zastavení...
Pro někoho možná zbytečně zdlouavý postup, ale myslím, že se do budoucna vyplatí, zvlášť u sedmiletého koně.
Mimochodem, chtěla bych, aby mě kůň poslouchal, i když není unavený
Pokud si zadavatelka koupila kobylu, která byla zvyklá normálně pracovat pod jezdcem, a ona sama umí jezdit, tak by opravdu nejjednodušší pro začátek měla, pracovat chvíli tak, jak je kobyla zvyklá.A novinky a nezvyklosti přidávat postupně.
Kobyla je vykoukaná v novém prostředí a nový majitel začne dělat hned po svém, tak to zvíře bere hůře.
Ježdění nutně nemusí předcházet letitá spolupráce chozením po zemi.Normálně se dá sednout a jezdit i na koni, kterého jste si předtím jen vyčistila a nasedlala a nikdy předtím jste se neviděli.Za předpokladu, že koně někdo jezdil a vy to také zvládáte.Normální empatický jezdec a průměrný nezkažený kůň se běžně shodnou.
Takže, když kobyle pomalu bude ubírat ježdění a přidávat vodění na ruce( chce li v budoucnu převážně chodit po zemi) půjde to lépe.
JSkalis

XXX.XXX.14.1
Nejezdim zatim, prislo mi nesmyslne sednout si na kobylu a vyjet s ni do terenu.(byla jezdena pod sedlem prevazne na jizdarne, tu nemame bohuzel k dispozici)...Zmenila prostredi a prvni tyden ani poradne nezrala...myslela jsem, ze bude vhodnejsi si to sni ujasnit v terenu nejprve na voditku, dokud me nebude poradne poslouchat na voditku, tak zatim na ni asi nesednu, ale uz ji dokazu zastavit, rozejit se a couvat akorat nerespektuje muj prostor a kdyz se ji nechce jit tak se me snazi predejit a zastavit svym trupem, tak ze delame kolecka. Pomaham si teda kratkym bicikem, vzdycky kdyz me chce predejit, lehce ji tuknu do huby aby narovnala hlavu dopredu a sla tim smerem kterym chci ja...nevim jak jinak ji tento zlozvyk odnaucit...jinak je taky trochu lekava.
JSkalis

XXX.XXX.44.252
A poceste jde normalne, tohle dela jen na louce.
JSkalis

XXX.XXX.44.252
8bek8
napsal(a):
Na tohle není rady na internetové diskuzi. Na tohle je potřeba roky jezdit jezdit a jezdit a motat se u koní. Tj. získat grafy na základní manipulaci s koněm. Klidná to jistě umí, ale když vidí, že neovládáte...je to jako s lidmi.
A pak teprve pořizovat koně, pokud tedy nemám vyloženě zvíře -profesora (v ideálním světě by si začátečníci jiná zvířata pod dohledem zkušeného pořizovat neměli! Jenže to by museli být ochotni investovat).
Investovat do čeho? Do koně nebo do zkušenosti, učený z nebe ještě nespadl pokud ja vim a zkušenosti neni nikdy dost.
JSkalis

XXX.XXX.44.252
axl
napsal(a):
Dobry den, kdyz nekam nechce, nejde tam ani za jinym konem? Dostanete ji tam nakonec nebo polevite a jdete jinudy nebo dom? Proc nejezdite? Co znamena o hlavu napred? Kdyz vedu kone, mela bych byt u jeho predni nohy ne u hlavy.
Vždycky dojdeme tam kam chci já, určite nemam v planu ji ustupovat to by potom nade mnou vyhrala a vedela by, že když začne dělat blbosti bude po jejim.
koně
napsal(a):
Pokud si zadavatelka koupila kobylu, která byla zvyklá normálně pracovat pod jezdcem, a ona sama umí jezdit, tak by opravdu nejjednodušší pro začátek měla, pracovat chvíli tak, jak je kobyla zvyklá.A novinky a nezvyklosti přidávat postupně.
Kobyla je vykoukaná v novém prostředí a nový majitel začne dělat hned po svém, tak to zvíře bere hůře.
Ježdění nutně nemusí předcházet letitá spolupráce chozením po zemi.Normálně se dá sednout a jezdit i na koni, kterého jste si předtím jen vyčistila a nasedlala a nikdy předtím jste se neviděli.Za předpokladu, že koně někdo jezdil a vy to také zvládáte.Normální empatický jezdec a průměrný nezkažený kůň se běžně shodnou.
Takže, když kobyle pomalu bude ubírat ježdění a přidávat vodění na ruce( chce li v budoucnu převážně chodit po zemi) půjde to lépe.
Tak určitě..ale to, že koně dovedu na vodítku kam potřebuju, to nepovažuju za nezvyklost, nýbrž za běžnou manipulaci. Dle popisu chování kobyly to rovněž vypadá, že není vystresovaná z neznámých požadavků, spíš si dělá co chce. Což by ve mě vzbuzovalo obavy, že to samé zkusí i pod sedlem.
U většiny koní příprava ze země netrvá léta a jasně, že jezdit se dá i bez toho. Myslím, že kaskadérů, co sednou a jedou, se po českých luzích a hájích prohání mraky.
U vlastního koně, se kterým plánuju jistou společnou budoucnost, bych to ráda měla pořešené. Ale každého věc...
Záleží hodně na minulosti kobyly - infomace, že kůň byl ježděn téměř výhradně na jízdárně, ve mě obvykle vzbuzuje určité neblahé tušení.
JSkalis

XXX.XXX.44.252
Terven
napsal(a):
Tak určitě..ale to, že koně dovedu na vodítku kam potřebuju, to nepovažuju za nezvyklost, nýbrž za běžnou manipulaci. Dle popisu chování kobyly to rovněž vypadá, že není vystresovaná z neznámých požadavků, spíš si dělá co chce. Což by ve mě vzbuzovalo obavy, že to samé zkusí i pod sedlem.
U většiny koní příprava ze země netrvá léta a jasně, že jezdit se dá i bez toho. Myslím, že kaskadérů, co sednou a jedou, se po českých luzích a hájích prohání mraky.
U vlastního koně, se kterým plánuju jistou společnou budoucnost, bych to ráda měla pořešené. Ale každého věc...
Záleží hodně na minulosti kobyly - infomace, že kůň byl ježděn téměř výhradně na jízdárně, ve mě obvykle vzbuzuje určité neblahé tušení.
A já snad považuji za nezvyklost, že koně někam dovedu? Nevim, ze bych sem něco takového napsala...
JSkalis
napsal(a):
A poceste jde normalne, tohle dela jen na louce.
Tak vidíte.Jestli vás takhle zlobí jen na louce, prostě se chce pást.Asi jí to někde procházelo, jsou koně, kteří tohle zkouší i pod sedlem.
Máte jí poměrně krátce, tak prostě vytrvejte v tom, co děláte a ona toho také nechá.
Nemáte li některý den čas, ani náladu na konflikty a výchovu, prostě se loukám vyhněte.
Má jinak možnost chodit do výběhu, kde si aspoň něco může uštípnout?Pokud ne, možná by stálo za úvahu někdy někde, ne pravidelně a ne na stejných místech, jí po chvíli, kdy funguje jak potřebujete, zastavit a dovolit jí popást?Jakože za odměnu.Sejít z cesty, zastavit, já třeba dávám ruku shora na krk a slovní povel.
Budete li důsledná, časem se tohoto zlozvyku zbavíte.Držím palce
Tak prosím pěkně mě teda dostalo už jen to, že jí při nerespektování vašeho prostoru, když vás chce předejít plácnete/ťuknete bičem do čumáku To je teda pěkná blbost a vy si koledujete o další průšvih, až jí budete chtít uzdit. Měla by jste si něco přečíst nebo požádat někoho o radu, kdo na vás bude dohlížet. Takže jen pro upřesnění, bič se pro nedovolení předcházení používá na plec.
lyvi

XXX.XXX.205.144
Tak to snad nemyslíte vážně že ji ťukáte do čumáku bičíkem?!
Mi přijde, že kobylu to s Vámi nebaví... jak jste sama řekla byla ježděná hlavně na jízdárně a to ji zřejmě bavilo a byla zvyklá na jiný výdej energie.. sice nevím jak u vás žere a jak žrala předtím ale pochybuji že na krokové procházce se vyblbne stejně jako ve všech chodech na jízdárně když se po ní chtěla i nějaká složotější práce...hlavně u mlaďoch nůžete čekat že bude naprosto klidnej jako beránek za každých podmínek a kobyla se prostě nudí, tak to na Vás zkusila a prošlo to... zkuste s ní trávit čas i jinak třeba si vyhlédněte nějakou louku a zkuste jí tam vzít třeba polonžovat i v rychlejšich chodech nebo s ní polítejte ve výběhu atd... když teda nechcete jezdit.
Ano není to jen o ježdění ale jak už psal někdo nademnou...byla na to zvyklá.
Bič zahoďte..akorát se časem naštve a vrátí vám to...respekt si musíte sjednat i jinak.
Zkuste zpestřit kobyle režim a zabavot jí i jinak
JSkalis
napsal(a):
Dobrý den,
stála bych o radu, mám 7 letou kobylku, vlastnim ji necelé dva měsíce...Zatim chodíme s kobylkou jen na procházky a muj problém spočívá v tom, že se mě neustàle snaží předcházet a vždy musi byt o hlavu v před, když si usmyslí, že se ji nikam proste nechce a bude se pást tak mi vyloženě zablokuje cestu a toči se potom pořad do kruhu...Může mi prosím někdo poradit jak ji mám tohoto zlozvyku zbavit? Dle mého názoru nebyla na takovè procházky zvyklá, byla použivaná spíše jen na jízdárně, venku je taková koukavá a lehce nervózní...
Přitvrdit lechce ukázat trochu že jste pán/ní kůn je chytré zvíře a dá se sním velice dobře pracovat a učit ho nové věci a utahat jeho svalstvo, překážky, do kopců, polí, trožku klusu lecche na 7let, kontrolujte zda je dobře okutá a nemá něco a oči a uši, chrup má rtg a kostí rtg. že se jí mění nálada není jen tak? i když 7letá hormony no myslím nebo rozmazlování, jen procházka nestačí. Láska, ale také pohyb.
JSkalis
napsal(a):
Dobrý den,
Uzdu k vám více přitahujte ste její paní a ona vás má také ráda ale kůn není pudl.
JSkalis
napsal(a):
Dobrý den,
Do nozder vůbec kurna! co to je ! popleskávat za uzdu a uzdou vše a byč jen když se staví na zadní nebo kope kolem sebe a to jen lecche na hižde a stoupnout si před koně nebát se ""né ale když hrabe a vykopavá přední ! v okolí se optejte konáka nějakého a at se jí podíva na nohy, podkova, oči, chrup. Krev na Hormony popř. komplexní test krve, moči, trusu. Bude to ale trošičku vaše chyba.
JSkalis
napsal(a):
Dobrý den,
Bude to dobré klid někdy stačí koni naslouchat a on vám a zjistí se vše. Chce se pást, Chce osedlat a cche pevnou ruku a odměnu. Má nové okování ? nenapadá jí něco v noci?
Klisnička dle mého názoru není zlobivá.Pokud byla zvykla na pravidelnou práci na jízdárně takk je spíše znuděná (kor jestli jí to baví) A lekavá ? píšete, že klisna jezdila jen na jízdárně a je trochu veknu koukává a nervozní(což je normální). Tím víc ona podřebuje podporu od Vás když se něčeho lekne.Se svým hříbětem jsem 3 roky chodila na procházky na ruce(ic když si všichni ostatní říkali že jsem magor) první vycházky byli krušné, ale když jsem pak poprvé vyjela v sedle vše se mi vrátilo a já měla koníka 100% v terénu.Pokud Vás klisna předchází tak bych jí teda nikdy neuhodila do nozder, ale prsty zatlacila do plece.