Ahoj, už dlouho přemýšlím jaký typ udidla pořídit na 8 letou kladrubskou klisnu. Staram se o ni8 měsíců.Předtím nebyla zvyklá chodit ven a vůbec, neuměla nic. Akorát věděla co je páka. Na ní jsem ji vodila na louky aby se mohla proběhnout na lonži. Po ani ne dvou měsících jsem ji dala normální jednou lomené udidlo, protože mi ji bylo na páce líto. Pár měsíců to fungovalo, chodila hezky na lonži a byla spokojená. Jednou jsem ji vzala jako vždy na louku, místo aby si vyšla kruh tak vyletěla a přímo zády ke mě, takže jsem neměla šanci ji udržet a utekla domů. Po té době zjistila že má pohodlné udidlo které zakousne a na kterém mi dokonce dokáže utýct :) Bohužel jsem ji musela dočasně vrátit páku zpět, protože venku už se zkoušela zničeho nic otočit ke mě zády a "měj se tady hezky", ale na páce ji ještě udržím, ikdyž ji mám plné ruce. Rozhodně s ní chci začít trochu pracovat na jiném udidle, ale furt nevím. Budu moc vděčná za rady. :).
Otazka by nemela znit "Jake udidlo?". Toto je problem vycvikovy, takze poradim nejlepe trenera + doplnit teorii z knizek o prijezdeni. Kone neovladate udidlem, ale hlavne sedem a holenemi (ci treba slovy), udidlo je uz jen "male poladenicko".
A v zasade je zmeny vhodnw zkouset v uzavrenem prostoru (jizdarna, kruhovka, vybeh, pastvina) a pracovat od lehcich pobidek k tezsim (a s nizsim chodem do vyssiho) - naucit zastavit, pobidku do kroku, pohyb do stran (sed, holen, popr ruka) a atd.(ale nejlip a nejrychlejs pomuze trener, v realnem case opravuje chyby).
Jestli jste jí brala na lonž a v hubě měla páku, to už je docela masakr.Ještě jste jí nechala lítat někde na louce, ne aspoň v uzavřeném prostoru, když asi nemáte kruh.Tím jste si vykoledovala, že vám, pro začátek, utíká...
To, co jste vymyslela, jsou dost zásadní prohřešky a možná jste se měla ptát už před těmito hurá akcemi.Věřím, že jste jí v dobré víře brala"proběhnout" ale situaci jste si zhoršila.
Co na to majitel? Co dělal s kobylou předtím, když "znala jen páku" ? Pořád by bylo lepší jí na páce jezdit, nebo zapřahat, než jí někde pseudolonžovat.
To s tím točením jsem zažila taky, kobylka mi prostě nechtěla jít na kruh a místo toho se ke mě otáčela zadkem. Jako mladá jezdila "western" což jejím majitelům očividně dávalo právo jí do huby narvat páku. Já ji jezdím na jemném(tlustém) lomeném argetanu a taky vidím, že kobyla udidlo skoro nerespektuje.
Mě stačilo kouknout se na jedno video z equichannelu a když jsem lonžování zkusila podruhé tak to byla změna o 180 stupňů, a najednou mi začala šlapat úžasně a takřka bez žádných větších problémů.
Někteří, kteří si pořídili koníka co znal jen páku začali postupně navykat na stihlo. Nejlepší je v tomhle ohledu nejspíš sněhulák (pessoa), třeba nějakej co má víc ok, můžete začít na těch spodních a dopracovat se až nahoru k obyčejnému stihlu...
No a nejlepší, pokud máte možnost, přizvat si trenéra, nebo někoho zkušenějšího.
Bohužel koně nemají žádnej travnatej výběh. Choděj si po dvoře na kostkách :( to já neovlivním, já dělám všechno proto aby se kobyla dostala ven. Jedinou uzdu co tam měla, byla s pákou, tak jsem sehnala novou uzdu a normální udidlo. Respektovala ho nějakou dobu ale pak zjistila že už jí žádná páka 'nedrží' tak ho přestala respektovat z ničeho nic. Co dělala předtím ? Tahala na poli :( pak na ní někdo jezdil krátkou dobu a hned na to 1,5 roku stála doma... ( má ji srarej majitel). Mě taky ta páka nedělá dobře, jezdím na ni málo, spíš chodíme na dlouhé procházky a to se na louce neobejd bez toho aby vyběhala tu svou energii co má a musí ji v sobě doma "dusit" :(... kdyby to byl koník můj tak už dávno mám pro něj výběh, kterej bude sloužit i jako jízdárna... když na ní jezdím tak bez sedla a na sed a pobídky reaguje hezky a otěže se snažím používat nejmíň, nejhorší je když je na cestě z projížďky domů tak strašně spěchá. Majitel na ni jemnej nebyl když tahala, právě proto je na hubu tak tvrdá.
evcusik
napsal(a):
Otazka by nemela znit "Jake udidlo?". Toto je problem vycvikovy, takze poradim nejlepe trenera + doplnit teorii z knizek o prijezdeni. Kone neovladate udidlem, ale hlavne sedem a holenemi (ci treba slovy), udidlo je uz jen "male poladenicko".
A v zasade je zmeny vhodnw zkouset v uzavrenem prostoru (jizdarna, kruhovka, vybeh, pastvina) a pracovat od lehcich pobidek k tezsim (a s nizsim chodem do vyssiho) - naucit zastavit, pobidku do kroku, pohyb do stran (sed, holen, popr ruka) a atd.(ale nejlip a nejrychlejs pomuze trener, v realnem case opravuje chyby).
Víte já ji na tu páku vzít prostě zezačátku musela, neměla jsem nic jinyho a jelikož tady nemám nikde uzavřenej prostor s měkkym povrchem tak s kobylkou chodim "trenovat" prave poslušnost na hlas především na louce. Máme dost divoké podmínky, moc si vybírat nemůžu. Na druhou stranu ji tam nechci nechat stát :(... minulý rok jsem s ní celé léto chodila na normálním udidle na několikahodinové procházky.
koně
napsal(a):
Jestli jste jí brala na lonž a v hubě měla páku, to už je docela masakr.Ještě jste jí nechala lítat někde na louce, ne aspoň v uzavřeném prostoru, když asi nemáte kruh.Tím jste si vykoledovala, že vám, pro začátek, utíká...
To, co jste vymyslela, jsou dost zásadní prohřešky a možná jste se měla ptát už před těmito hurá akcemi.Věřím, že jste jí v dobré víře brala"proběhnout" ale situaci jste si zhoršila.
Co na to majitel? Co dělal s kobylou předtím, když "znala jen páku" ? Pořád by bylo lepší jí na páce jezdit, nebo zapřahat, než jí někde pseudolonžovat.
Přečtěte si ode mě zprávu níž (nedala jsem citovatt)a třeba to pochopíte... kdyby jste měla na výběr nechat koni tuhnout svaly, kazit se kopyta, nechat ho tam kde se po něm řve nebo mít jedinou možnost vzít ji na louku. Co uděláte?
A co tedy koupit sedlo a jezdit?Jestli chodí dobře i bez sedla. Spíš se vám podaří časem odstranit chvátání domů z vyjížďky, než utíkání z lonže.
Nebo tedy, smíte li lonžovat na louce, dohodnout si s majitelem, jestli byste si tam nemohla udělat kruh aspoň z ohradníkových sloupků a pásek.Není to tak drahá záležitost a měla byste jasně vytyčený kruh, který by kobyla mohla respektovat.
koně
napsal(a):
A co tedy koupit sedlo a jezdit?Jestli chodí dobře i bez sedla. Spíš se vám podaří časem odstranit chvátání domů z vyjížďky, než utíkání z lonže.
Nebo tedy, smíte li lonžovat na louce, dohodnout si s majitelem, jestli byste si tam nemohla udělat kruh aspoň z ohradníkových sloupků a pásek.Není to tak drahá záležitost a měla byste jasně vytyčený kruh, který by kobyla mohla respektovat.
Joo tady je všude chko tak nevim, ale poohližim se po nějakych lidech co tu maji pozemky a nevyužívají je. Ještě se chci zeptat starostu. Zatím je to tak jak to je a kobyla se za ten rok zpravila k lepšímu, hlavně kopyta takže ten pobyt venku se ji snažím dopřávat aspon takhle a sednout na koně kterej má vsobě napumpovanou extrémní energii taky neni dobrej nápad. Proto s ní pracuji hlavně ze země abych ji pak třeba z projížďky kdy na ni budu sedět nemusela tahat v hubě tak jak má ve zvyku spěchat domů. Ona to ze sebe vždy potřebuje vyběhat, jinak je pak neklidná i na procházce.
koně
napsal(a):
Hlavně proto jsem se ptala jaké udidlo ji pořídit. Jestli je dobrá volba pořídit ji ostřejší. Hlavně abych ji mohla sundat tu páku.