Jedná se o schvácení? Prosím zkušené o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2015 20:22
kittym

XXX.XXX.49.90

Ahoj,

máme již téměř tři týdny doma minihorse, ale vynořuje se nám čím dál více zdravotních problémů.. Vše řešíme s veterinářem, bohužel nevím jak moc koním rozumí, tak se chci ještě zeptat na názor zkušených (hlavně proto, že musím celou věc prodiskutovat s bývalým majitelem).
http://www.kralici.cz/potkani/alba.asp?a=10060 - zde veškeré foto
Koník má na všech 4 světlý pruh na vrchní části kopyta, tato část je velice hrubá (na rozdíl od zbytku kopýtka). Veterinář řekl, že měl pravděpodobně kdysi kopyta schvácená. Pokud se jedná o schvácení, jak dlouho to tak může být?
Také se objevila na předních hniloba, je kopyto dobře vystrouhané (střel je měkký, prasklý)? Je možné že se hniloba rozvine během tří týdnů (nemáme doplocený velký výběh, tak ho beru na ruku a na zahradu, ale nikde se nedostal do kontaktu s tvrdým povrchem - začli jsme hned zařazovat), nebo si to již přinesl od minulého majitele?
Již od začátku léčíme absces na nose, údajně ze zranění (atb mast + podpůrné masti kolem), ale již tři týdny se to nelepší (naštěstí ani nehorší), nemáte někdo zkušenost i s tímto?
Předem moc děkuji za nápady postřehy a osobní či ověřené zkušenosti

Markéta.

19.4.2015 07:37
kallisto

XXX.XXX.135.38

Http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci21.php něco o schvácení zde. Podle mne je to blbost, od kdy znamená pruhované kopyto schváceného koně...

Kopyta jsou silně neupravená, nechte poníka řádně vystrouhat.

19.4.2015 07:59
mgtka

XXX.XXX.92.148

Sezente si veterinare, u ktereho si budete jista ze konim rozumi. Kone s vice problemy by nemel lecit doktor, ktery cely zivot dela psy.

19.4.2015 08:42
koně

XXX.XXX.205.252

Kopýtka jsou evidentně dlouho neudržovaná a výrazně zanedbaná.
Sežeňte co nejdřív šikovného kováře, ať je podstatně zkrátí a vystrouhá.Pak teprve bude vidět, je li pod smradlavými a roztřepenými nárůsty zdravá rohovina, nebo se máte něčeho na chodidle obávat.
Kopyto odshora dorůstá, ale podle fotek se mi to nezdá nijak divné.Prostě čerstvá dorůstající rohovina vypadá jinak, než ta starší.
Náš doktor říká vlnkám na kopytech"ukazatele hojných a hubených let", ale to ten váš koník nemá.
Na tom nose nic moc vidět není.Třeba se rána předčasně uzavřela, nestačila se vyčistit a proto se nechce hojit.Jestli je to hlubší, zkusila bych se vtom trošku porýpat injkeční stříkačkou, a vyplachovat řepíkem.Tím by se měla rána, byla li hlubší, opravdu vypláchnout a řepík pak pomalu stahuje čistou tkáň.Heřmánkem by se to zatáhlo opět předčasně.
Jinak veterinář, co dělá koně, už při koupi by býval nebyl od věci.

19.4.2015 09:50
taiza222

XXX.XXX.74.7

Zkuste zaslat fotografie nějakému šikovnému podkováři, kopytáři. On vám poradí spíše než lidi tady na ifauně.

19.4.2015 10:05
kittym

XXX.XXX.49.90

Díky moc, trochu jste mě uklidnili :) u schvácení znám právě klasické příznaky, proto se ptám zkušených zda se po nějaké době nepozná např i podle tohoto. Koníka jsme přebírali čerstvě vystrouhaného, o abscesu jsme se dozvěli až když jsme pro něj přijeli (a pozdě bycha honit). Bohužel jsme v kraji noví a neznám ani jak dobrý je který vet (tento nám byl doporučen, jezdí i po kravách apod., ale zároveň má ordinaci pro malá zvířata), ani jak dobrý je kdo na kopyta. Ale budu obvolávat zítra aby nám ho někdo přišel co nejdříve vystrouhat, tak snad nám ke kopytům řekne víc. Na fotkách ta světlá část není pořádně vidět, na živo je to tak 2x zřetelnější, kopyto je v tom místě i o něco tenčí. Každopádně jsem si to u jiného koně neviděla, schválně si projdu ještě všechny koně na jízdárně, zcela fyziologické mi to nepřipadá, ale doufám že bychom to mohli spravit důrazem na výživu.
Máte někdo podobnou hrubou vrchní část kopyt u svého koně?

19.4.2015 10:10
sisi58

XXX.XXX.218.3

Pokaždé, když zásadně změníte koníkovi stravu, projeví se to na kopytech.Proto ty proužky.
Pokud by byla kopýtka schvácená, nejsou vodorovné proužky rovné, stejně široké, ale vlní se, kopýtka rostou v přední části rychleji, proto bývají "letokruhy" na kopytech v přední části širší než vzadu, a to vy na koníkovi nemáte, alespoň podle toho, co je vidět.
Ovšem tzv.rustikální plemena (fjord, hucul, hafling, islan.a jiní poníci) mají ke schvácení stále jen krůček, obzvlášť teď na jaře, když je nová tráva.
Pást jen po chvilkách a nejlépe na "stařině", tedy tam, kde je stará, suchá tráva a nová prorůstá. A krmit spíše senem. ŽÁDNÝ OVES ! To budete mít koně sice se senným bříškem, ale ne schváceného.

19.4.2015 10:13
kallisto

XXX.XXX.135.38

kittym napsal(a):
Díky moc, trochu jste mě uklidnili :) u schvácení znám právě klasické příznaky, proto se ptám zkušených zda se po nějaké době nepozná např i podle tohoto. Koníka jsme přebírali čerstvě vystrouhaného, o abscesu jsme se dozvěli až když jsme pro něj přijeli (a pozdě bycha honit). Bohužel jsme v kraji noví a neznám ani jak dobrý je který vet (tento nám byl doporučen, jezdí i po kravách apod., ale zároveň má ordinaci pro malá zvířata), ani jak dobrý je kdo na kopyta. Ale budu obvolávat zítra aby nám ho někdo přišel co nejdříve vystrouhat, tak snad nám ke kopytům řekne víc. Na fotkách ta světlá část není pořádně vidět, na živo je to tak 2x zřetelnější, kopyto je v tom místě i o něco tenčí. Každopádně jsem si to u jiného koně neviděla, schválně si projdu ještě všechny koně na jízdárně, zcela fyziologické mi to nepřipadá, ale doufám že bychom to mohli spravit důrazem na výživu.

Napište odkud jste, lidi tady Vám poradí ze zkušeností dobrého veta i kováře.

19.4.2015 11:09
koně

XXX.XXX.205.252

kittym napsal(a):

Píšete, že koníka máte tři neděle a přebírali jste ho čerstvě vystrouhaného?To, co má na kopytech přerostlého mu určitě za tři neděle narůst nestačilo

19.4.2015 11:13
kittym

XXX.XXX.49.90

Bydlíme kousek za Nepomukem (40km od Plzně směrem na jih)
u původního majitele měl k dispozici téměř beztravnatý (udusaná hlína) malý výběh, krmení senem (a slámou), proto ho teď navykám po malých chvilkách na pastvu - máme na zahradě posekáno na krátko + v sadu právě starou suchou s trochou nové, tam ho beru jen na ruce. Žádné jádro samozřejmě nedostává, od včerejška navykáme na mash ze Spillers nízkoenergetických granulek jako doplněk stravy.

B.....

19.4.2015 11:49
B.....

XXX.XXX.70.18

Zdravím, díky bohu a klepu tady schvácení jsme neprodělali nikdy jsme, ale k tomu krmení, tak jak píšete, poníčka pustím na zhruba 5 cm krátkou "travičku" kde nová teprve roste, on si tam něco naždíbne, nechám ho tam ráno až hodinu a též večer až do hodiny, ale někdy i jen půl hoďky, kopýtka kontoluji každý den většinou, jasně oni se za den asi nezmění, pokud není změna stravy, ale i přesto si to hodně hlídám kdyby náhodou, jinak jen seno, nic jiného. A vypadá dobře, kontroluji si i jak se má k světu a jak se pohybuje. Jako pamlsek dostane chleba nebo mrkev na kousky, téměř každý den a pak to všechno zase zkontroluji no jak jinak to napsat v "bobkách", protože když jsme začli s trávou měl spíš kaši než bobky, takže jsme dávali opatrně pást jen na chviličku a pomalu zvykáme. Myslím, že, když spojíte všechny věci dohromady, krásně si to ohlídáte a schvácení se vyhnete. :).

19.4.2015 18:51
taiza222

XXX.XXX.74.7

kittym napsal(a):
Bydlíme kousek za Nepomukem (40km od Plzně směrem na jih)
u původního majitele měl k dispozici téměř beztravnatý (udusaná hlína) malý výběh, krmení senem (a slámou), proto ho teď navykám po malých chvilkách na pastvu - máme na zahradě posekáno na krátko + v sadu právě starou suchou s trochou nové, tam ho beru jen na ruce. Žádné jádro samozřejmě nedostává, od včerejška navykáme na mash ze Spillers nízkoenergetických granulek jako doplněk stravy.

Zkuste www.kopytar.cz.

19.4.2015 20:31
kittym

XXX.XXX.49.90

Děkuji za skvělý odkaz, velice se mi líbí stránky, články i přístup tohoto člověka, zítra mu zavolám.

19.4.2015 21:29
Terven

XXX.XXX.110.147

kittym napsal(a):
Děkuji za skvělý odkaz, velice se mi líbí stránky, články i přístup tohoto člověka, zítra mu zavolám.

Určitě to udělejte, podle mě bezvadné rozhodnutí. Držím palce.

yvet a vertigo

20.4.2015 15:22
yvet a vertigo

XXX.XXX.233.30

Pokavať se vám zdá, že jde o laminitidu, tak neváhejte a poraďte se s veterinářem. Já osobně mám horší skušenosti s veterinářem co se týče kopyt apod. Já osobně doporučuji alternativní řešení. Jsou různé možnosti jak toto řešit. Mě jako první napadá zavolat na koňskou kliniku Václava Vydry a sním se telefonicky či emailem domluvit, co a jak.smajlík Mám sním bohaté skušenosti a vždycky to dopadlo dobře a nemuseli jsme je ani kovat..jak říkal náš veterinář. Myslím si, že kování není řešení natož vyléčení laminitidy nebo jiných nemocí kopyt. Já si myslím, že podle fotek se nejedná o laminitidu. Pořádně je vystrouhejte, zkraťe. Držím palce...smajlík ať to neni nic hrozného.smajlík smajlík

20.4.2015 17:24
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Vydru v žádném případě ke koním nevolejte. Člověk, který dokáže zprznit svoje koně způsobem, jakým to dokázal on a ještě si myslí, že udělal dobře, by k mému koni nemohl ani na 1000m.

Mě nepřijde, že by byla kopyta extrémně přerostlá a neudržovaná. Ano, vystrouhat to chce, ale že by šlo o zanedbání péče se říct nedá. Spíš je má od přírody křivější a proto se mu tam dělá ta sukně (vytočení stěny na jedné straně víc ven), není to nic, co by kovář nespravil.

U toho proužku na kopytech, může to být z radikální změny krmení, může to i znamenat, že se kůň kdysi i přiotrávil. Horizontální vroubky na kopytech většinou souvisejí se změnou krmení.

Pro vás je důležité sledovat, jak je na tom kůň teď a jestli mu kopyta nehřejí z vámi dodávané krmné dávky. Když chytíte spěnku zepředu do dlaně a chvíli podržíte, neměla byste po stranách spěnky cítit žádné pulsování krve - pokud to cítíte, je problém.

Přidejte reakci

Přidat smajlík