Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Marietta

20.4.2015 14:56
Marietta

XXX.XXX.106.46

Dobrý den,
prosím o radu. Pořídila jsem si ke svému koni poníka a nejsem si jistá jak to udělat s pastvinou. Poník je hucul x welsch cca 135cm. Svého koně jsem vodila na pastvu třeba v 10h ráno a byl tam až do večera. Pastvu mám hodně bohatou s vysokou trávou (samozdřejmě až tam naroste :D ). Protože jsem poníka nikdy nevlastnila, docela se bojím aby si na pastvině neschvátil kopyta nebo nedostal koliku. Máte někdo poníka? Jak dlouho ho máte na pastvě/trávě? Opravdu se bojím, aby se nějak nepřežral..

B.....

20.4.2015 16:29
B.....

XXX.XXX.70.18

Dobrý den,
Mám shetlanda khv 110 na patvinu nedáváme na celý den, ale na hodinu ráno i večer, jinak je v hliněném výběhu a jen seno. Co znám a co jsem dočetla určitě bych jej nedávala na pastvinu pokud není takto zvyklý a i kdyby jo dávala bych si velký pozor. Pokud zvyklý není, myslím postupně navykat, ale kdybych tam dala toho našeho tak bude žrát a žrát a žrát ten by si uhnal schvácení hned tuším. Děláme to tedy jak jsem psala a nikdy žádný problém. Poradila nám to tak i bývalá chovatelka, raději seno než pastvinu. A žádné jádro, občas dáme mrkev nebo kousky chleba jako pamlsky, ale u chleba také opatrněji. Přeji hodně štěstí.

20.4.2015 18:51
linduš

XXX.XXX.164.149

Tak tohle je dost odstrašující poník x schvácení. začínám mít dojem, že poník na pastvě nemůže přežít.
opravdu se nedá fungovat s ponclem na bohaté pastvě?

B.....

20.4.2015 19:14
B.....

XXX.XXX.70.18

Ne, neříkám, že nedá, ale bohužel zkušenost s tím nemám. Určitě ale poníci na pastvách se také najdou ne, že ne, jen my to vedeme jinak abysme se schvácení vyhli, samozřejmě i nás to může postihnout ne vždy se jedná o schvácení ze způsobu stravování. Ale nejčastěji je to tuším právě proto. Nejlepší bude i nějakého poníka vyhlídnout, co je na pastvu zvyklý a domluvit se s majitelem či někdy schvácený byl nebo tyto problémy neměl. :).

20.4.2015 19:20
aggitta

XXX.XXX.65.76

Mám shetlandské poníky 24/7 na pastvinách. Je fakt, že ta jedna je hodně pryskyřníková, což nežerou a tak vypásají jen trávu mezi pryskyřníkem a mají tedy co dělat se nakrmit, ale druhá pastvina tímto netrpí, tak baští o 106, ale mají také dostatek pohybu, protože je jich celé stádo (a ne 1 kůň a 1 pony...). Mám asi štěstí, přichvátila se mi kdysi jen haflinga a to, že byl mimořádný podzim a ještě v září tráva jak jinak v červnu.
První foto - pryskyřníková louka 1,6 ha, druhé foto - normální louka 8 ha.

20.4.2015 19:31
hellen

XXX.XXX.252.11

My máme ve stáji také jakéhosi křížence obdobné velikosti. Funguje na bohaté pastvě spolu s velkými koňmi a nemá žádné problémy. Nutno ale podotknout, že pravidelně pracuje a je ve skvělé kondici. Žádná tučná koule, jak to u většiny poníků bývá.

20.4.2015 20:31
sisi58

XXX.XXX.218.3

Marietta napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Pořídila jsem si ke svému koni poníka a nejsem si jistá jak to udělat s pastvinou. Poník je hucul x welsch cca 135cm. Svého koně jsem vodila na pastvu třeba v 10h ráno a byl tam až do večera. Pastvu mám hodně bohatou s vysokou trávou (samozdřejmě až tam naroste :D ). Protože jsem poníka nikdy nevlastnila, docela se bojím aby si na pastvině neschvátil kopyta nebo nedostal koliku. Máte někdo poníka? Jak dlouho ho máte na pastvě/trávě? Opravdu se bojím, aby se nějak nepřežral..

Mám stejný problém. K synově hanoveračce jsem si koupila fjordhucula.
Takže kobča, co může žrát celý den a koník, co žrát nemůže. Na radu chovatelky fjordů, slečny V.Myslivečkové (vattunka na EQ) jsem dnes koní objednala pastevní náhubek
http://www.kamir.cz/nahubek-pro-kone-s-ohlavkou-nylon
Tak se budou oba koně spolu pást a valášek se mi nepřežere.

20.4.2015 20:46
linduš

XXX.XXX.164.149

Takže pokud nebudou nějak víc pracovat, jako sekačky na pozemky je menší počet poníků nevhodný?
nebo chudý výběh a řízené pasení by to mohlo částečně vyřešit asi?
chci se zeptat, to lanko na ohradníku vypadá že je jen jedno a docela vysoko, nepodlézají to?

20.4.2015 23:27
mgtka

XXX.XXX.22.100

Já shetíka zvykala docela dlouho, studovala jsem jak si tráva ty slavné fruktany sbírá a kdy je zase vypouští. Začala jsem jako u velkých koní první den 10 minut, druhý den půlhodinka, třetí den hodinka. No a pak jsem začla pouštět na velkou pastvu třeba na tři hodiny (v mezičasech jsem stále běhala osahávat kopyta a kontrolovat ho*na:) ), po nějaké době jsem pouštěla jen přes noc(což jsem posléze zjistila, že není vůbec vhodná doba na pasení, lepší je pouštět brzy ráno, cca ve 3-4, a zavírat třeba před polednem), když bylo vše stále OK už jsem jim nechala pastvu otevřenou pořád.

21.4.2015 09:04
cerysek

XXX.XXX.22.100

Mám také huculovelše a jednoho většího koníka, již několik dní jsou vypuštěni na stařinu, kde se sem tam objevuje nová tráva, ale jen málo, je moc sucho, tady schvácení a přežrání nehrozí. Dnes je vypustím na 20 min. do výběhu kde je jarní tráva hodně narostlá a po 20 min. je zas uklidím. Zítra zas, postupně budu prodlužovat. Dělám to takhle každý rok a zatím ok.

21.4.2015 09:54
koně

XXX.XXX.205.252

Naše welška je přes sezónu na pastvině s velkými úplně normálně.Vždy mají k dispozici i dostatek sena k předežrání či dožrání.Za celá léta jsme problém neměli.Porost je to běžný, ani extra úrodná nížina, ani horská kosodřevina s lišejníkem.
My jsme jí z pastvin i jako hříbě koupili, tam je měli venku celoročně.

21.4.2015 10:30
aggitta

XXX.XXX.65.76

linduš napsal(a):
Takže pokud nebudou nějak víc pracovat, jako sekačky na pozemky je menší počet poníků nevhodný?
nebo chudý výběh a řízené pasení by to mohlo částečně vyřešit asi?
chci se zeptat, to lanko na ohradníku vypadá že je jen jedno a docela vysoko, nepodlézají to?

Nahoře je lanko, pod ním drát, který není na fotce vidět... Na sloupku je vidět druhý izolátor. Navíc je to pozvolná stráň - takže tím spíš vypadá ohradník nad poníkama - horní je jim po kohoutek. Kravám ta výška cca 85 cm stačí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík