Zdravím,
někteří tady na Ifauně ví, že jsem tu neustále řešila něco kolem březí klisny...
Pro ty nezasvěcené...inseminačně jsme připustili 14-ti letou kobylku(prvnička, avšak v perfektní kondici, po prohlídce vetem, stěrech a krvích uznána naprosto zdravá). Jednalo se o chlazené sperma. Byli problémy s rozpoznáním říje, protože klisna má tichou říji, ale nakonec se zadařilo a my ve dvou dnech jdoucích po sobě klisnu inseminovali. Na 20. den od posledního připouštění byla klisna diagnostikována březí...ve třetím měsíci(kvůli možnosti vstřebání plodu) vyšetření sonem(do klisny vet nesahal, jezdil klisně sonem po břiše), klisna potvrzena březí. Radovali jsme se, vše proběhlo na poprvé v pořádku, no a cca 3- měsíce před datumem porodu nám bylo divné, že klisna břicho žádné, prcek se v ní nehýbal...vet mě po telefonu uklidňoval, že je to prvnička a na ní to nejde tolik vidět a já nevím co všechno...no a teď, po termínu porodu, kdy už bylo jasný, že prostě je něco blbě, přijel, klisnu vyšetřil a řekl mi, že březí není...klisna se ale ještě vůbec neříjila...proto jsem furt doufala..co se mohlo tedy stát? Mohla klisna potratit, aniž bych si toho všimla? Nebo se ve mohl splést? Nebo já nevím...odebíral jí ještě krev, protože prý chce mít 100% jistotu, v pátek si mám zavolat, ale to už je jasný...řekl, ať jsem v klidu, že tenhle rok to zkusíme ještě jednou, že teď musíme vyřešit eventuální říjový cyklus, že je něco špatně, když neříjí...ale jde mi o to, že mě prostě 11 měsíců nechal si myslet, že hříbka čekáme a pak to zklamání...prořvala jsem celý den...stalo se Vám někomu něco podobného?
Sklamaniu rozumiem, mne sa stalo ešte niečo horšie, že nám naše prvé vysnívané žriebä po pôrode umrelo. Bolo to ako zlý sen..
Nezostáva vám nič iné len to skúsiť znova ak žriebä naozaj chcete, no zamyslela by som sa nad tým či to nezveriť inému veterinárovi. Na tom čo píšete ma zarazilo niekoľko vecí:
"ve třetím měsíci(kvůli možnosti vstřebání plodu) vyšetření sonem(do klisny vet nesahal, jezdil klisně sonem po břiše), klisna potvrzena březí."
Kobyly sa sonom vyšetrujú rektálne čiže nehrozí, že by kvôli tomu vstrebala, osobne som sa ešte nikdy nestretla s tým, že by veterinár robil kobyle sono cez brucho, ten plod je tak hlboko a v treťom mesiaci tak malý, že to nemôže zbadať :/
A teraz keď bol u vás prečo ju znova rovno nevyšetril sonom, neprehliadol maternicu? To je prvé, čo veterinár skontroluje keď má kobyla problém s reprodukciou. Až potom sa odoberá krv.
Už to inseminovanie 2 dni po sebe je hlúposť, keď tak sa inseminuje každý druhý deň, pretože to semeno chvíľu v kobyle vydrží, denne je fakt zbytočné. A je nutné to sonom na druhý deň skontrolovať či praskol folikul. Urobil to takto ten veterinár? Dúfam, že v tom 20. dni robil "normálne" sono a je to veterinár ktorý je vôbec schopný rozoznať že bola žrebná..
Tak bohužel nám se také stalo, že kobyla porodila první den v termínu hříbě, bylo nalezené ráno mrtvé. Nechtěla jsem nechat dělat pitvu, takže nevíme, zda se narodilo mrtvé nebo ho kobyla v boxe prostě např. přišlápla...prořvala jsem celé dny a pak asi 4 měsíce se mi zdály v noci šílené sny...hříbě to také bylo vymodlené,11 měsíců čekání a velkých obětování a pak tohle, takže věřte nebo ne, jsou horší scénáře než že kobča nezabřezla ;-)
my už to nikdy znovu nezkoušeli, neměla jsem odvahu...vy to máte fajn, prostě vyšetřete řádně kobču, ideálně to je vzít ji mezi koně-kde je více klisen popř. i hřebec, on by se jí cyklus srovnal přirozeně věřte mi ;-) protože jestli je samotná s kozama, jestli si pamatuju, tak to může být i tím.
Taky když se sonem přijel(v tom 3. měsíci), tak mě ani nenapadlo, že do kobyly nesáhne...koukala jsem jak blázen, když mi řekl, ať jí břichem postavím k němu..a já se ho ptám, jestli nemyslí náhodou zadkem...prý nene, že on udělá seno vně, přes břicho...a když se ho ptám, jestli by nebylo lepší do kobyly sáhnout a vyšetřit jí přes vnitřek, tak mi bylo řečeno, že se to u těhle menších koníků nedělá, zvlášť ne u prvniček, který jsou uzounký...to se mi moc nelíbilo, ale zase jsem si říkala, že musí mít pravdu, když je to veterinář, a navíc v okolí uznávaný...asi jsem byla pěkná kráva prostě...když se mi to hned nelíbilo, měla jsem zkusit zavolat jinýmu...dnes to vše vidím v jiném světle, zvlášť po tom včerejšku, kdy přijel...takže mám to zkusit přes jiného veterináře? Ale co mu mám říct, až mi v pátek zavolá s výsledkama krve, a bude to chtít řešit dál?
Co se týče té klisny říje...i když byla ve stádu, nikdy se neprojevovala výrazně...na valacha vůbec nereagovala...přitom kobyly máma měla říje jako prase, na tý se ani nedalo jet, protože co krok, to si uchcala . Jenže protože jsem hříboše nikdy v plánu neměla, až teď na vlastním, tak jsem to neřešila...výhodou je, že vedle ve vesnici chovají hřebce, a tam právě snad poprvé reagovala tak, že jsem viděla, jak se mu přes ohradu nastavuje a uchcává...a ano, kobuši mám jen s kozama, ale s manželem jsem to probrali a tenhle rok chci ke kobyle mini poncla...to si myslím, že už nás nezrujnuje
A kdybych měla jako vy děvčata přijít o to první hříbě, tak bych se asi zbláznila...vůbec se do té vaší situace nedokážu vžít...mě by to psychicky položilo, protože já pro tu kobušu mojí žiju, a kdyby jí hříběk měl umřít...to tedy zlaté nezabřeznutí...
Ja by som možno rozmýšľala aj nad tým, či vôbec bola žrebná a vet videl to čo mal :/
Z vlastnej skúsenosti viem, že s tou insemináciou to nie je žiadna sranda, treba presne odsledovať kedy dať dávku. Dva roky po sebe som sa moju kobylu snažila takto pripustiť, veterinár k nám chodil ako na klavír (tie peniaze radšej ani nerátam..) a nič. Ak nemáte po ruke naozaj niekoho veľmi skúseného zvážte či by nebolo lepšie kobylu zaviezť na stanicu kde majú žrebca nech vám ju pripustia rovno tam. Moju som nakoniec viezla a to bolo úplne niečo iné, veterinár si tam tie kobyly denne (aj 2x) kontroloval a pri inseminovaní odoberali čerstvé semeno a dali ho rovno do kobyly. Inseminátor mi vtedy vysvetľoval, že niektoré kobyly ak sa to do nich nedá hneď tak proste neostávajú žrebné, aj keď je semeno po dodaní skontrolované ako živé. Kobyla "chytila" hneď na prvú ruju. Domov mi ju dali po vyšetrení na 16 deň po inseminácii ako žrebnú, ešte sme urobili jedno kontrolné sono po 60. dni doma a to bolo celé. A hlavne ma to stálo podstatne menej peňazí aj napriek tomu, že som ju viezla.
Pár slov k případu.
Menší koník...proto sono přes břicho, na druhé straně inseminace chlazeným semenem. Shetíci v inseminaci nejsou, jen welsh pony, takže zřejmě o minishetlandy nejde?
My tedy vyšetřujeme sonem i minísky - tedy je pravda, že z 8 připuštěných klisen jsem nechala vyšetřit jen 4 a sice 3, co jsou v AP (vyšetření nutné pro dotaci na březost) a 4. byla klisna po těžkém porodu, kterou jsem připustila spíš aby ji sex se hřebcem srovnal, a chtěla jsem vědět, jestli náhodou nezabřezla...
Takže i kobylky s KVH 81 cm lze vyšetřit sonem a sice dělávám ho v srpnu až září, tedy v průměru ve 4 měsících březosti. Ano, neděláme vyšetření 16. den, jednak nevíme leckdy přesný den početí (hřebec je ve stádě), za druhé u shetlandů jsou dvojčata vzácná asi jako modrý mauricius a za třetí - rané vyšetření má význam pro info, že klisna březí není a je nutné jet znovu za hřebcem. Naše ho mají doma, takže pokud nezabřeznou v 1. říji, zabřeznou v další.
Sono děláme rektálně.
Proč jsem nevyšetřila zbylé čtyři klisny? Tři z nich jsou plašanky, které cizí lidi a nějaké znehybňování opravdu nemusí a brání se velmi zarputile. U nich by bylo vyšetření kontraproduktivní - mohly by o hříbě přijít.
Takže tolik k tomu, že se nějaké menší kobylka, zřejmě welška, nemohla vyšetřit rektálně. Mohla.
Na druhé straně ani vyšetření na podzim nezajišťuje, že bude hříbě. Klisna může potratit a lze to i přehlédnout.
Jinak u shetlandů tak 5-10 % poniček ukazuje říji doma, ostatní se projeví až u hřebce. Ty větší ponice to mohou mít obdobně, ne? Takže říje mohla být - ale nenápadná... Konkrétně - taky to vídávám u svých klisen, vypadají březí všechny, a pak v dubnu pustím do stáda hřebce a on si to vytřídí. Březí ho nakopou (pozor - i ony po něm močí, posílají "vizitku" = nemám o tebe zájem), nebřezí se tulej a pasou se blízko něj...
Po letech chovu koní neberu jako neštěstí, když hříbě není nebo umře při porodu, po porodu, nebo za pár dní. NEŠTĚSTÍ je, když přijdete o svou klisnu, která chtěla dát život hříběti a sama o něj přišla. Ta vám už jiné hříbě nikdy nedá, nepovozí, nepotěší. KLisna, co nezabřezla, vstřebala, potratila, porodila mrtvé hříbě, vás sice zklamala, ale není všem dnům konec. Zkuste to znova! Chovatelství není jen o radosti a úspěších. Je to i o zklamání a bolesti. O to víc si člověk váží každého zdravého skotačícího hříbátka...
Holky díky za ty reakce...prostě ze mě udělal ten vete akorát debila...a já mu žrala každý slovo...ne, nejedná se o mini kobylu, je to kříženka, matka Shetlandka, otec kříženes Haflinga s welschem, KHV 130 cm...prostě musím najít jiného veterináře...
Tento rok, protože mám v připouštěcí smlouvě garanci živého hříběte, mám ještě jedno připuštění zdarma...problém je v tom, že to opět budu muset zkusit chlazeným spermatem, protože hřebec je z druhého konce republiky...každopádně neplatím již připouštění, jen inseminační dávku, tak prostě investuji do kvalitního veterináře, zkusím obvolat známé, kdo má s kým jakou zkušenost...
Samozřejmě, tohle není konec světa a Aggitto, máte pravdu...nejhorší by bylo přijít o kobylu, kterou mám již skoro 12 let...
canka
napsal(a):
Holky díky za ty reakce...prostě ze mě udělal ten vete akorát debila...a já mu žrala každý slovo...ne, nejedná se o mini kobylu, je to kříženka, matka Shetlandka, otec kříženes Haflinga s welschem, KHV 130 cm...prostě musím najít jiného veterináře...
Tento rok, protože mám v připouštěcí smlouvě garanci živého hříběte, mám ještě jedno připuštění zdarma...problém je v tom, že to opět budu muset zkusit chlazeným spermatem, protože hřebec je z druhého konce republiky...každopádně neplatím již připouštění, jen inseminační dávku, tak prostě investuji do kvalitního veterináře, zkusím obvolat známé, kdo má s kým jakou zkušenost...
Samozřejmě, tohle není konec světa a Aggitto, máte pravdu...nejhorší by bylo přijít o kobylu, kterou mám již skoro 12 let...
Přestože jsem chovatel a vím, jak je krásné odchovat si hříbě, tak právě že jsem chovatel, bych možná přehodnotila situaci ve smyslu - nebude lepší než tahat (a možná znova nevytáhnout,12 let na první hříbě není ideální) hříbě z kříženky SHPxHFxwelsh, koupit si čistokrevné odstávče?
Ano, kdysi, v letech 1997-2005 připouštěla SHP hřebcem welsh, nebo dokonce haflingru welšem, odchovala velmi slušné welsh part bredy, vycházelo to ze skutečnosti, že byl buď hřebec welsh moutain pony kousek od nás, nebo jsem si ho půjčila, a kříženky, co jsme si nechali, jsem opět pouštěla hřebci WP, ovšem sekce B a C, zatímco shetlandský hřebec nepříbuzný s klisnami v celé ČR v té době nebyl nebo jediný a daleko (a SHP se neinseminují), v případě haflingy šlo o reprodukčně komplikovanou klisnu, dala za svůj život jen dvě hříbata (jedno s tím WMP, druhé s haflingem z přirozené plemenitby, byla dlouhodobě zapůjčená k hřebci), u ní jsem také platila několik let inseminací nadarmo...
Ano, hříbě od vaší klisny je prostě vysněné a vytoužené, ale - je tu i možnost, že nebude žádné, nebo nechtěného pohlaví, nebo se prostě nevyvede jak by mělo. Zatímco koupě odstávčete má výhodu, že si můžete koně vybrat a ev. od mládí sledovat...
Dávám jen k úvaze, kdyby to znovu nevyšlo...
Já mám takovou kobylu doma - jedno hříbě mi dala v 5letech a následujících 7 připouštění vždy zabřezla, vždy ve třetím měsíci potvrzena březost a nikdy už hříbě nedala.
Zdravotně v pořádku, vše jak má být, dokonce jsem ji i na rok umístila do připouštěcí stanice, připouštěla jsem jak inseminačně tak na živo a stejně už jsem z ní hříbě nedostala.
Ta první falešná březost, kdy byla potvrzena na třetím měsíci březí, tak se po celou dobu chovala jako březí, přibírala, byla na sebe opatrnější, dokonce i vemínko nateklo a v termín porodu měla i náznaky porodu - pocení, neklid, zvětšené vemínko...no proseděla jsem tehdy u ní celou noc a ráno ji vet prohlédl a měla ukázkovou říji...
Já bych opravdu chtěla hříbátko od mojí kobyly, prostě její krev Kobylu mám 12 let, ale do 3 let byla jinde, je jí 15 let letos a já si plně uvědomuji její věk...zkusím to letos ještě jednou naposledy ji připustit, spolupracovat s jiným veterinářem..a pokud to nevyjde, nebudu kobylu ani sebe trápit...
Aggita - děkuji moc, strašně krásně popsáno a přesto, že teď řeším svoje první přípouštění (kobylka jinde dala už 6 potomků) a všude se ptám, dalas sem spoustu ibnformací, které jsou pro mě nové nebo vysvětlila již získané a to je strašně cenné. Držte mi holky a kluci palce, protože dnes si jedu pro kobylku - snad připuštěná. Pro info: říje jí končila 4. u hřebce místo od 13. tak jsme jeli. jen co ho uviděla, tak se rozříjela a kopat po něm začala 23 večer. Dnes pokus o poslední připuštění a tradá domů. Tak doufám, že to ta cesta nezkazí. špatně totiž snáší přepravu. A když to nevyjde, tak snad příště
kakamila211
napsal(a):
Aggita - děkuji moc, strašně krásně popsáno a přesto, že teď řeším svoje první přípouštění (kobylka jinde dala už 6 potomků) a všude se ptám, dalas sem spoustu ibnformací, které jsou pro mě nové nebo vysvětlila již získané a to je strašně cenné. Držte mi holky a kluci palce, protože dnes si jedu pro kobylku - snad připuštěná. Pro info: říje jí končila 4. u hřebce místo od 13. tak jsme jeli. jen co ho uviděla, tak se rozříjela a kopat po něm začala 23 večer. Dnes pokus o poslední připuštění a tradá domů. Tak doufám, že to ta cesta nezkazí. špatně totiž snáší přepravu. A když to nevyjde, tak snad příště
Děkuji za pochvalu, ráda se rozdělím o informace, popř. aspoň vím, co chovatelé potřebují vědět a dle toho píšu na webovky nebo do brožury pro chovatele SHP. Je to taková zpětná vazba.
Držím palce, ať to s kobylkou klapne a je za rok krásné zdravé hříbě!
A přidám nejnovější - u nás 43. přírustek.
canka
napsal(a):
Aggitto, moc gratuluji, takový malý hříboš
A zeptám se rovnou, jaký máte názor, je lepší prvničku připustit přirozeně, nebo inseminačně? Může to nějak ovlivnit zabřeznutí? V pondělí budu volat cca 3 vete, na které jsem dostala kontakt, snad vyberu správného.
Četla jsem na toto téma zajímavý článek, týkal se tedy připouštění klisen nad 20 let a tam tedy doporučovali přirozenou plemenitbu před inseminací. Proč, když výsledky zabřeznutí se už u koní až tak moc u teplokrevníků neliší? Protože živý hřebec není jen dárce spermatu, kobyle prospívá i kontakt s ním, lépe to nastartuje procesy vedoucí k zabřeznutí, což není jen setkání spermie s vajíčkem, ale také otázka prostředí v děloze a pod. Stručný závěr byl - čím má klisna větší problém se zabřeznutím /nebo lze ten problém očekávat), tím spíš by měla mít přirozené připuštění.
Navážu - ideální je kobyle dopřát celé námluvy, tedy připouštění na volno ve výběhu. Bohužel to je ideální pro tu konkrétní klisnu - pro majitele hřebce to znamená riziko zranění hřebce, únava hřebce, nižší využití hřebce, ztráta kondice (když týden lítá s klisnou po výběhu). Kompromis je připuštění z ruky u citlivého majitele hřebce, který dvojici nechá trochu seznámit...
Inseminace je fajn, když kobyla absolutně nesnáší přepravu, nebo je potřeba právě hřebec X kvůli navázání linií a pod.
Rozdíl prvnička proti vícerodičce není, je to rozdíl jen v tom věku.
Když kobyla dosud hříbě neměla, hůř se ladí cyklus. Klisna po hříběti by se jednoduše připustila v 1. nebo 2. říji po porodu.
Poníci jsou koně, platí pro ně totéž, ale přece jenom se u nich udržuje přirozená plemenitba a jsou prostě přírodnější. Kdyby šlo o sportovně prověřenou hanoveračku, tak inseminace spojená s odborným vyšetřením reprodukčních orgánů (ale nikoli sono přes břicho) je možná lepší než použít hřebce. Ale na kříženku bych vybrala na první hříbě nejbližšího použitelného (tedy licentovaného) hřebce, na klisnu 130 cm kteroukoli sekci welsh pony. Oni welši pěkně "prorážejí", výsledkem bude welsh part bred, i když kobyla původ nemá, hříbě může i na výstavu, o koně kolem 130 zájem je pro sport dětí.
Pokud se konečně zadaří, tak po porodu inseminujte.
Děkuji za vyčerpávající příspěvek...donutil mě k zamyšlení...a dnes mi něco podobného řekl jeden majitel hřebce, který tady u nás na vesnici pracuje v kravíně...celou dobu nevěřil, že klisna je březí, vždycky mi říkal, že na to nevypadá a měl taky samozřejmě pravdu, jak už víme...když jsem mu to řekla, že není březí, jen kývl hlavou a řekl "změň veterináře a kobylu pusť přirozeně, ať ví, o co napoprvé jde"...a stejně jako Vy má asi pravdu...nově pro tento rok má uchovněného strakatého hřebce hucula, zde odkaz - http://zvirata.bazos.cz/inzerat/45441504/Pripousteni-strakatym-hrebcem-HUCULA-KVH-148cm.php
Jenže co teď...tento rok mám ještě připuštění SK War Leo Jacem zdarma, když klisna nezabřezla, jen za cenu inseminační dávky, což je 1600, - kč + výlohy za veterináře...a on nabízí připuštění tím huculem za 2000, - kč přirozenou plemenitbou + veterinář..a nabízí po dobu připouštění i ustájení klisny...jenže nevím, zda klisnu stresovat převozem a cizím prostředím...i když jezdili jsme několik let amatérské westernové závody, takže na transport a cizí prostředí byla zvyklá...já nevím...ale co ta její problémová říje? Rozříjí se, když jí přivezu k hřebci? Nebo si mám radši připlatit za dobrého veta a pořádné vyšetření a risknout to inseminačně, ale v klidu doma...mám v hlavě milióny otázek a myšlenek...
A taky, chtěla jsem hříbě po paintovi..chtěla jsem menšího, ale mohutného koníka(bonus by byl, kdyby byl strakatý), ideálního na dlouhé vyjížďky a vandry...i když hucul by možná taky nebyl špatný...je to sice tvrdohlavé plemeno, ale zase odolné, nenáročné, tvrdé...fakt teď nevím...možná bude lepší si poslechnout i názor veterináře...
canka
napsal(a):
Děkuji za vyčerpávající příspěvek...donutil mě k zamyšlení...a dnes mi něco podobného řekl jeden majitel hřebce, který tady u nás na vesnici pracuje v kravíně...celou dobu nevěřil, že klisna je březí, vždycky mi říkal, že na to nevypadá a měl taky samozřejmě pravdu, jak už víme...když jsem mu to řekla, že není březí, jen kývl hlavou a řekl "změň veterináře a kobylu pusť přirozeně, ať ví, o co napoprvé jde"...a stejně jako Vy má asi pravdu...nově pro tento rok má uchovněného strakatého hřebce hucula, zde odkaz - http://zvirata.bazos.cz/inzerat/45441504/Pripousteni-strakatym-hrebcem-HUCULA-KVH-148cm.php
Jenže co teď...tento rok mám ještě připuštění SK War Leo Jacem zdarma, když klisna nezabřezla, jen za cenu inseminační dávky, což je 1600, - kč + výlohy za veterináře...a on nabízí připuštění tím huculem za 2000, - kč přirozenou plemenitbou + veterinář..a nabízí po dobu připouštění i ustájení klisny...jenže nevím, zda klisnu stresovat převozem a cizím prostředím...i když jezdili jsme několik let amatérské westernové závody, takže na transport a cizí prostředí byla zvyklá...já nevím...ale co ta její problémová říje? Rozříjí se, když jí přivezu k hřebci? Nebo si mám radši připlatit za dobrého veta a pořádné vyšetření a risknout to inseminačně, ale v klidu doma...mám v hlavě milióny otázek a myšlenek...
Já bych šla do toho hucula.
1. máte sice inseminační připuštění zdarma, ale vlastně 1600 za dávku a výlohy veterináře, což bude s cestou i když přijede jen jednou určitě víc než 400, takže jestliže půjdete do inseminace, stojí vás naděje na hříbě i při jedné dávce víc jak 2000 Kč. Navíc právě jen 1 dávka není ideální, pokud tedy nejezdí dobrý vet denně a nevysleduje přesně ovulaci.
2. velmi pravděpodobně spolehnutím na inseminaci ztrácíte možná další rok. Je sice divné, že se klisna vyšetřila březí 20. den a pak březí nebyla, to by svědčilo, že schopná zabřeznout po inseminaci je. Já se spíš setkala s tím, že se při sonu zárodek nenašel a klisna 2x vyšetřená jalová dala hříbátko, protože když tam zárodek je, vidím ho s Ing. Strakou (u nás vet sono nemá) na obrazovce stejně jako on a tak vím, že to s něčím fakt nespletl... taky dělá sona březosti X let po celém kraji ... a přesto už 2x v miniponičkách hříbě, co bylo, nenašel (první však byla vyšetřená jen jednou), předpokládám, že přece jen se bojí v malém zvířeti moc se sondou manipulovat...takže se nezlobím.
3. ano, klisna se u hřebce rozříjí. Pozor, některé klisny mají tuto 1. vyprovokovanou říji jaksi nepravou a zabřeznou až v té další. Já jí říkám vylaďovací, po ní teprve proběhne celý normální cyklus končící další říjí s ovulací vajíčka a připraveností vnitřního prostředí dělohy.
4. strakatý hucul místo mnou navrhovaného welsh pony? Hříbě klisnička by pak byla registrovaná u plemenné knihy huculského koně (nebude zapsaná do PK), její potomek s huculem už bude zapsatelný do pomocné plemenné knihy. Takže toto by byla cesta k tomu, odchovat hříbě, které by nebylo jen dalším nevyužitelným křížencem...
5. náhody a kompromisy někdy vedou naše počínání směrem, který jsme původně neplánovali. Možná toto rozhodnutí nakonec povede k tomu, že u vás vznikne chov strakatých huculů? Mimochodem, ten hřebec fakt vypadá pěkně!
goldyn

XXX.XXX.2.191
Omlouvám se předem, že se tu vkládám ale měla bych dotaz. Mám klisnu čt už starší po několika hříbatech (vloni poslední). Klisna je dle sona ok. A teď k věci. Klisna zatím byla vždy připuštěna přirozeně a když se připouští později, tak zabřezla na poprvé ale zatím byla připouštěny vždy jen na živo. Ale teď zvažuji připuštění inseminačně s tím, že bych ji ale přivezla rovnou na stanici ať se to přesně chytne. Jaký na to máte názor?
goldyn
napsal(a):
Omlouvám se předem, že se tu vkládám ale měla bych dotaz. Mám klisnu čt už starší po několika hříbatech (vloni poslední). Klisna je dle sona ok. A teď k věci. Klisna zatím byla vždy připuštěna přirozeně a když se připouští později, tak zabřezla na poprvé ale zatím byla připouštěny vždy jen na živo. Ale teď zvažuji připuštění inseminačně s tím, že bych ji ale přivezla rovnou na stanici ať se to přesně chytne. Jaký na to máte názor?
Starší klisna? Přes 15 nebo přes 20 let?
goldyn

XXX.XXX.2.191
aggitta
napsal(a):
Starší klisna? Přes 15 nebo přes 20 let?
Devatenáct ale na svůj věk a sportovní a chovnou minulost zachovaná.
Takže.. ...celou dobu nad tím přemýšlím, až jsem z toho psychicky fakt unavená...zítra se jedu podívat osobně ještě se dvěma kamarádkami koňařkami(potřebuji slyšet více názorů ) na toho hřebce hucula...ale bavila jsem se s majitelem hřebce...a i tohle má své proti...protože klisna není čistá huculka, ani huculoidní typ, ale je zapsána jako ČSP, tak prý když mí jí připustí, nebude mít hříbě po otci poloviční původ...prostě to bude bezpapírové hříbě...myslela jsem, že hřebec může připouštět klisny všech plemen bez rozdílu...očividně ne...přitom vím, že majitel hřebce painta, kterým jsem loni připouštěla mi myslím říkal, že hříbě bude mít po otci poloviční původ...je to tím, že Sk War leo Jac může připouštět klisny všech plemen a proto klisny bez PP budou mít po něm poloviční původ? A hřebec hucula může připouštět jen huculky, takže bezpapírová kobyla po něm bude mít hříbě úplně bez původu? jsem z toho trochu zmatená, můžete Aggitto poradit?
A čtu si email od majitele painta, kde jsem se na tu inseminaci loni ptala, tady je zkopírovaný:
"Dobrý večer,
těší nás Váš zájem o našeho hřebce.
My zasíláme dávky chlazeného, ne mraženého spermatu. U chlazených dávek je procento zabřeznutí klisny skoro stejné, jako při přirozené plemenitbě.
U mraženého je pravděpodobnost zabřeznutí již trochu nižší.
Z našich dlouholetých zkušeností mohu říci, že inseminace je pro klisnu bezpečnější. Nehrozí žádné zranění ani infekce pohlavních orgánů. A je úplně jedno, zda se jedná o prvničku, či již starší zkušenou matku.
Na Vaši klisnu jsem se díval a je velmi pěkná.
Loni jsme připouštěli (také inseminačně) černou klisnu QH a narodilo se velmi povedené černo bílé hříbátko."
V podstatě uvádí, že je jedno, zda je to inseminace, pokud se jedná o čerstvé sperma, nebo přirozené připuštění...tak já fakt nevím...
Píšete, že je kobyle 15let a nutně jí chcete připouštět.Kvůli tomu, abyste získala silného koně na vandry.Vy k tomu, vlastně zase kříženečkovi, co snad možná vznikne, nutně potřebujete původ?Byť poloviční?
Jasně, že ten, kdo prodává dávky vám nenapíše, " milá paní vaší postarší kříženku pustťe čímkoli odvedle, budete mít větší šanci"Právě proto, že je prodává.
Mimochodem paint je větší a silnější než hucul, takže na starší prvničku, co má sama 130 v kohoutku by mi pasoval nejvíc welš.
Za sebe můžu napsat, že žádnou z našich kobyl bych v 15ti poprvé nepřipouštěla.
Ale vy to chcete, takže bych doporučila vzít jí k huculovi za humna.Klidně oprubovat, pak jestli se ukáže na skok a další měsíc zase.Nebo kdyby vám jí nechal majitel hřebce s ním, to by bylo absolutně ideální.
Kobylu nebudete stresovat přepravou, nepotřebujete veterináře ani inseminátora a naživo je to vždycky jistější.
Když tam budete chodit od dubna do července, myslím, že se to podaří.Držím palce
Huculy jsem tedy nikdy nechovala, takže jsem hledala jen v jejich řádu PK, a tam píší, že:
Klisny s jednostranným původem nebo klisny s neznámým původem nejsou do plemenné knihy huculského koně zapisovány, jsou však registrovány a evidovány jako užitkoví koně.
Jasně, že vaše hříbátko s huculem nebude hucul a nedostane tedy osvědčení o původu koně. Ale otce a matku bude mít hříbě v průkazu koně uvedené.
Totéž tedy i u hřebce painta.
Asi takhle - pokud je hřebec licentován, je licentován pro některou plemennou knihu, někdy pro více PK. Pak, pokud je i matka hříběte zapsaná v této PK, dostane hříbě původ a bude mít tuto konkrétní plemennou příslušnost (dle té PK). Může se tedy stát, že (např.) budete mít klisnu A1/1, kterou zapíšete do ČT. A vyberete jí hřebce A1/1 s licencí pro ČT a budete mít hříbě českého teplokrevníka, přestože oba rodiče jsou angl.plnokrevníci.
Hřebec s licencí pro nějakou PK může připustit klisnu bez původu, nebo z jiné PK. Ale hříbě (až na výjimku u těch welsh pony) bude kříženec nepatřící do žádného plemene, i když v průkazu koně se otec a matka uvedou. Není to černá plemenitba (otec má licenci)
Samozřejmě lze takovou kříženku znovu připustit hřebcem stejného plemene, jako byl otec. Potomek už je ze 75% krevně tím plemenem atd., přičemž je u některých plemen možné v některé generaci už klisnu alespoň do pomocné PK zapsat...
Koně: Pokud je klisna v perfektní kondici a po vyšetření veterinářem uznaná naprosto zdravá, nevidím problém v tom, ji připustit...je to jen věc názoru... pokud klisna letos nezabřezne, dál už to hrotit nebudu a hříbě prostě nebude...tihle prcci se dožívají s přehledem i 30 let, takže si myslím, že klisna má ještě před sebou cca půl života..chybou bylo, že jsem ji nepřipustila dřív, to ano, ale proto už to zkusím jen letos...myslete si o tom, co chcete
Aggitta: Děkuji za popsání situace...je mi jasné, že plný původ hříbě mít nebude, když mám kobylu bez PP, ale špatně jsem asi pochopila majitele painta..teď už jsem to asi pochopila, jak to myslíte...je to tedy vlastně úplně jedno, jestli připustím paintem nebo huculem, oba budou na stejno zapsáni v průkazu...nakonec jsem se rozhodla tak(oboje bude stát nějaké výlohy, takže už je mi to jedno po finanční stránce), že ještě jednou vyzkouším inseminaci, ale se zkušenou veterinářkou, a pokud to nevyjde, zkusila bych ještě tento rok přirozenou cestu s huculíkem..i když to bude stát asi podstatně více peněz..2x přeprava, ustájení, připuštění. vyšetření...no co se dá dělat.
Ano vím, ve finále to bude stát více peněz, pokud ta inseminace nevyjde...ale přece jen to ještě zkusím...myslím si, že ten můj vet na tom měl opravdu velký podíl...ani jednou jí rektálně nevyšetřil, ani reprodukční orgány nevyšetřil, ani kdy bude klisna ovulovat...nic...proto to asi nevyšlo a proto si myslím, že ani klisna nebyla březí, to mi sice dvakrát řekl, ale sonem vyšetřoval přes břicho a mohl tam vidět..ja nevím co, vaječník, nebo s čím si to spletl Zítra mu mám zavolat kvůli výsledkům krve...a potřebuji od něj ještě potvrzení, že klisna nezůstala březí, abych to mohla zaslat majiteli painta, aby mi zaslal další dávku spermatu...
goldyn

XXX.XXX.2.191
aggitta
napsal(a):
Šla bych do inseminace, když tedy bude pod dohledem na stanici.
Pokud by šlo o připuštění doma, tak bych inseminaci nedělala.
Ale to je jen můj názor, jak to cítím.
Devatenáct ještě jde.
Díky. Právě jsem na vážkách. Mám hřebce i kousek od sebe ale ten není zapsaný v Ap ale zas připouští přirozeně a docela se mi i zamlouvá. Ten s inseminací je více podle mého gusta, sice je to zase o něco dále ale asi se tam ještě zajedu podívat a uvidím. Ale děkuji za povzbuzení, že to zas není úplně beznadějné. Ještě uvidím jak dojede vet se sonem.
Tak jsem volala jiné veterinářce a vylíčila ji situaci...řekla, že to není normální, ten postup mého veta, a že už o něm slyšela...tak jsem si očividně vybrala špatně . Všechno mi vysvětlila, co a jak, super přístup, takže doufám, že všechno bude ok...takže teď bude jen problém vychytat kobyly říji...už jsem se domluvila se známou, co má vedle ve vesnici hřebce, že tam s kobčou budu jezdit na oňuchnání přes ohradu, snad se rozříjí...je ještě nějaká finta, jak podpořit říji?