Zdravím,
od srpna mám kobylku ve stádě 6 koní. Dříve jsem ji měla doma s druhým koníkem a odčervovala jsem 2 - 3 x ročně, různými pastami (na podzim něčím silným), přes rok třeba telmin, ivermectin... V kontaktu s cizími koňmi nebyla, max. se srnkami a zajíci. Ve stádě vím, že by se mělo odčervovat důkladněji a všechny koně najednou.. Navíc ti naši se pasou na loukách, které jsou přímo u lesa a bývají na nich srnky i divočáci. Tudíž bych předpokládala, že se odčervení bude dávat ještě větší význam.. Jenže naše stádo se odčervuje dvakrát ročně pastami za 190, -. Sama jsem při té příležitosti podala vždy širokospektrální pasty (noromectin+prazinquantel, equiverm).
Chci se zeptat na to, zda si mám jen svou kobču odčervovat častěji a opět střídat účinnosti past nebo odčervovat zároveň s ostatními (2x ročně) a podávat něco kvalitního? Co je lepší, když vezmu zřetel na to, abych nezvyšovala rezistenci na parazity, a aby to mělo smysl... ).
Ač máme docela dobré vztahy, tak se necítím být v pozici, abych něco prosazovala. Je to rodinná farma, kde jsem víceméně jen já (a kobyla) naplavenina. Když jsem chtěla liz, musela sem si ho koupit. Ostatní koně dostávají müsli a prý o liz nestáli, tak netřeba.. Je mi jasné, že se kobyla začerví brzy zpět, ale aspoň vypudí, co v ní je.. Tedy tak nějak si to argumentuji.. Ono i tak se koně začerví zase zpět z pastvy...