Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2015 13:06
sona123

XXX.XXX.8.1

Zdravim, mame 18leteho hucula, je problem jej vodit na ohlavce, jakmile jej pripnu po dvvou krocich se da na utek.Mame krasnou pastvinu kde jej chci vodit, prozatim na lonzi, nez bude hotova ohrada, jak jej uklidnit, ze je to v poradku na ohlavce, nechci mu davat na pul dne uzdu pri ktere je v klidu.dekuji.

23.4.2015 13:11
rebeks

XXX.XXX.208.14

sona123 napsal(a):
Zdravim, mame 18leteho hucula, je problem jej vodit na ohlavce, jakmile jej pripnu po dvvou krocich se da na utek.Mame krasnou pastvinu kde jej chci vodit, prozatim na lonzi, nez bude hotova ohrada, jak jej uklidnit, ze je to v poradku na ohlavce, nechci mu davat na pul dne uzdu pri ktere je v klidu.dekuji.

Naučit ho chodit na vodítku a to od základů a na provazové ohlávce, do které se nebude opírat.

26.4.2015 19:36
kakamila211

XXX.XXX.118.252

sona123 napsal(a):

Ahoj, vem si delší tlusté vodítko a rukavice.

Pokud se bojí, snaž se nedostat za něj a nech ho kolem sebe rotovat (zbavuje to stresu a nebudeš se s ním muset prát + ti neuteče). To ho zklidní a zkus ujít další kousek.

Pokud tě nerespektuje, musíš si vyřešit to, že tě prostě nebude předbíhat.

Já své koně učím chodit za mnou (cca 1m) jakmile mě chtějí předejít, buď to řeším nepřetržitým točením volným koncem vodítka před sebou (když tam strčí čumák, tak ho to plácne), u koní, kteří mají jen občas tendenci strkat hlavu vedle mě, nebo se na mě moc lepit, prostě se oženu třeba loktem, nebo nohou dozadu (je jedno, jestli je trefím - není to proto, abych jim ublížila, ale dala ostatečně silně najevo, že tohle je můj prostor a ty v něm nemáš co dělat) a následně (většinou, když se to opakuje) je donutím zacouvat. Neotáčím se k nim ale čelem. Prostě začnu couvat a donutím je ustoupit. Samozřejmě lze doprovázet povelem. Jsem zvyklá na kně hodně mluvit, takže už dopředu vědí, že se blíží na hranici (pomalu, nespěchej, a couvej a honem.) Podle toho, jak moc zrovna prudí smajlík

Držím pěsti. Nejlépe by však bylo, aby tě s ním někdo viděl a poradil ti na místě. Nejlépe je vidět, co koník dělá nezaujatě.

26.4.2015 19:41
aggitta

XXX.XXX.65.76

sona123 napsal(a):

Nechcete mu dávat na půl dne udidlo?
Tak raději snášíte útěky?
Podle mne to není otázka síly vodítka a rukavic... vyškubnout se hucul dokáže i tak.
Já bych teď pásla na udidle, a teprve až bude hotová ohrada, můžete v ní trénovat vodění na vodítku... a až bude dobře voditelný v ohradě, teprve pak trénovat i mimo ohradu...

27.4.2015 08:51
sona123

XXX.XXX.8.1

Moc vsem dekuji za rady, mame velky dvorek kde zkousime, bat se neboji nema ke me stale respekt, byvaly majitel byl muz ktery se snim nemazlil, uz jsem ho odnaucila kousat, budeme dale se ucit.

27.4.2015 15:19
koně

XXX.XXX.205.252

Co mu dát štajgr?Možná na něm vodil i bývalý majitel.Koni je 18let, má leccos za sebou, než ho nechat utíkat, je lepší tohle.
Nemusíte kvůli tomu nasazovat celou uzdečku.Kůň bude mít udítko v hubě a zároveň mu můžete nechat stájovku.On bude mít pocit, že je veden, vy ho budete mít pod kontrolou.Časem pak není problém si občas, zkusmo, vodítko připnout do kroužku stájovky, aniž by kůň okamžitě měl pocit, že je volný a zdrhal.

Přidejte reakci

Přidat smajlík