No u ČT to myslím není žádná sranda, nevím jak u soukromníků, ale na hříbárnách se dělá každoroční třízení a pak jsou nadějní koníci hodnoceni během nějakého období co se týká učenlivosti, povahy. Jsou tam 70-ti denní testy,100 denní testy.
Zkuste pohledat na schct.cz nebo přímo na ně poslat dotaz.
Já bych začala tím, že bych poprosila inspektora ČT koní, aby mi ho zkouknul. On vám nejlíp řekne, zda to má smysl. Nikoli internetová poradna... Myslím, že právě pro toto jsou tzv. předvýběry hřebců- zjistěte si termín, kam hřebce přivezete a uvidíte, zda předvýběrem projde či ne.
Malá poznámka na okraj - už dvě desetiletí probíhají u nás výstavy koní. A na nich mnohý chovatel, který se domníval, jaké zvíře doma nemá (protože je JEHO a je vydařené) zjišťuje často, že jsou ještě lepší koně než jeho. I to je účel výstav, že si člověk srovná náhledy na své i cizí koně. Protože i když to, co má doma, se jeví úžasně, protože není s čím srovnávat, tak na akci, kde se sejdou koně z celé ČR, může být vše jinak - nebo si ten pohár chovatel za své zvíře opravdu odveze
polárka.15
napsal(a):
Původ je sice pěkný, ale pokud nemá kůň výkonost, tak je do budoucna k ničemu a může být sebekrásnější... Jinak ve zbytku se vším souhlasím s aggittou.
Tohle mělo podle mě znamenat, že původ je jen jednou z podmínek k tomu, aby se kůň měl šanci dostat do chovu a reálně něco pouštět. Dnes je ČT hřebců příliš a málokdo bude pouštět ČT hřebcem bez dosažené výkonnosti, jen na základě výkonnostních zkoušek. A držet hřebce s koulema jen proto, že je hezký, ale za rok si neskočí ani jednou, je myslím dost trápení. Taky je otázka, jestli s ním tu sportovní výkonnost zvládnete vyjezdit.
Mám hřebce taky a u mě je to podobné (jen jiné plemeno). Původ na ČR až vzácný, ale i tak budu řešit sportovní výkonnost. Nějak si hřebce bez ní nedokážu představit.
Btw, máte zatím jen dvouletého hřebce čili ještě děcko, které ani netuší na co má koule. To, že je teď hodný a zvladatelný ještě neznamená, že bude hodný i zvladatelný za rok za dva, až s ním začnou mlátit hormony. Znám hřebce ČT, který měl zůstat hřebcem, ale skrz nezvladatelné chování ho ve čtyřech letech kastrovali.
Jestliže nemáte s hřebci zkušenosti, máte nejvyšší čas ho začít vychovávat, aby měl totálně festovní základy výchovy až se ozvou hormony. Odhadem 600kg živé pubertální tří až čtyřleté hřebčí váhy už není tak snadné vychovávat, když se mu nechce poslouchat...
Když ono je to uchovnění trochu těžší, než se může zdát... Dle toho, že se zde tážete, tak asi s hřebci a jejich uchovněním nemáte moc zkušeností (ale buďte v klidu, já také ne)... Je potřeba se na to kouknout realným pohledem, sundat růžové brýle a podívat se na fakta.
Máte někoho, kdo by Vám hřebce na výkonostky + KMK najezdil?
S tím souvisí i to, zdali jste ochotná na toho koně sedat velice brzy, zatěžovat jej a třeba pro nic za nic.
Jste ochotna přistoupit na to, ať Vám koně jezdí profík? (ono i vy sama můžete jezdit velice dobře, ale myslím, že jak na koni nesedí někdo, kdo má jméno a známé, tak je to zase o mnoho těžší a hlavně kůň není tolik vidět)
Pokud by se koník přece líbil a měl i tu výkonnost, máte podmínky na to, držet doma plemeníka?Máte podmínky na to, aby se mohl hřebec odebírat, případně můžete ustájit kobyly? Pokud ne, jste koně ochotna někam zapůjčit a jezdit se na něj třeba jen dívat?
Máte představu, kolik stojí připouštěcí licence a veterinární vyšetření?
Ono je to moc krásná představa mít doma plemeníka, který je krásný, známý a ceněný, ale těchto koní je jen hrstka a jen příprava koně na zkoušky Vás bude stát kupu peněz. Ve výsledku se může stát, že hřebec projde, stane se z něj plemeník, ale nebude zájem (třeba z důvodu toho, že je mladý, bez výkonnosti) a připustí pár kobyl ročně. To pak když si vše hodíte na papír a sečtete, tak s hrůzou zjistíte nejen že jste v mínusu, ale i to, že vlastně jenom dotujete a na koni nejezdíte (protože ho jezdí ten profík, aby měl výkonnost co nejdřív).
Já mám taky hřebce, v březnu mu byly 3 roky. Původově je na tom suprově - tatík Drosselklang II (kde vidím nejen výkonnost jeho a potomstva, ale i houževnatost a dlouhověkost... prostě super genový základ), mamina je importovaná z Německa (kdy má uznanou výkonost v parkuru T - nicméně u nás jsem dohledala "jen" ST). Charakterově je to milionové zvíře, můžou s ním zacházet nekoňáci, děti... Jeví se velice ochotně a má obrovský potenciál. No a zvíře je to krásné, obrovské, mohutné a s pevnou kostrou. Navíc je myslím i velice atraktivní zbarvením. Myslím si, že by měl šanci uspět (a nemyslím si to jen já) a to i přes to, že má trochu horší bedra a není úplně dokonalý (ale který kůň je, že :). Zpočátku (kor když mě k tomu pár lidí vybízelo), jsem si taky zjišťovala, co by bylo potřeba k tomu, aby byl plemeník. No a došla jsem k otázkám, které jsem vám vypsala výše a zjistila, že tohle nechci. Chci koni dát čas (takže ještě není ani obsedlý, užívá si dětství na pastvinách a ještě minimálně rok bude), chci si s koněm pracovat pomalu sama a ne aby mi na něm honil výkonnost profík. Navíc podmínky pro chovného hřebce nemám a pokud bych ho měla někde v ustájení, tak by byl vždy izolován a chodil odděleně do výběhu. Kastrovat plánuji příští rok na jaře, před převozem někam blíže do stáje. Jediná možnost, kdy bych uvažovala o tom, nechat jej hřebcem by byla, že bych sehnala nějaké ustájení, kde mají i hřebčí stádo. Ale to jen z důvodu, že hřebec je opravdu bezproblémový a nikdy nevíme, co bude. Třeba bude skákat sám a mohl by být uchovněn za nějaký čas na základě výkonnosti. Ale tady se zase dostáváme k tomu, že já koně na supr výkonnost nenajezdím a profíkovi ho dát nechci, Nicméně by tohle mohlo hrát roli v případě prodeje. O prodeji sice neuvažuju, ale kdo ví :) Nicméně jsem na 100% rozhodlá pro kastraci. Pouze v případě, že bych našla super podmínky a mladej byl stále takto bezproblémový, tak bych asi uvažovala i o variantě hřebce.