kiiika

XXX.XXX.227.186
Mám doma dva valachy, A1/1 a ČT. Celou zimu nepracovali, dosud byli pouze na seně. Nyní jsme začali pracovat, chtěla bych je začít přikrmovat, koupila jsem řepne řízky, vojteskove granule a kukuřici. Kolik jim toho mám začít dávat? Mohu krmit 2x denně. Nebo jim mám dávat ještě něco jiného? Potřebuji aby i nabrali na váze. Oba jsou mladí,6let, bez zdravotních problémů. Dekuji.
Důležitá otázka je, proč chcete začít přikrmovat? Jen pro váš dobrý pocit? Na seně neprosperují? Většina majitelů to má tak, že koně přikrmuje naopak v zimě nikoliv na léto kdy je bohatá pastva.
Polárka má naprostou pravdu. Nemůžete jen tak od oka hodit koni něco do koryta, protože vám to někdo řekl na diskuzi. Dítěti by jste to asi taky neudělala.
Koně mají citlivé prostředí žaludku, nevhodným krmením nebo režimem, dávkováním můžete nadělat více škody než užitku. Pokud koně nepracují není třeba je udržovat jako koule a ani ve svalu. Stačí vám běžná pastevní kondice. Pokud pracují a energetický výdej je vyšší než příjem tak musíte dokrmovat. Ale jinak nevidím smysl...
kiiika

XXX.XXX.227.186
Děkuji za odpověď. Komiky mám přes den ve výběhu, na noc box. Mám je ted cca měsíc. Nechodili celou zimu pod sedlem. Dostávali jen seno, to mi říkali bývalí majitelé. Kroniky bych chtěla začít přikrmovat, jelikož jsme začali pomalu pracovat pod sedlem a zdají se mi opravdu hubenější. Do kulatých koni maji opravdu daleko. Myslím ze cca 50kg nahoru by jim neuskodilo, ba naopak. Pastvu bohužel nemáme. Střídané dva výběhy, ale i tak moc pastvy nemají.
V tom případě je nutné dávat sena adlibidum. Noste jim tak dlouho dokud nebudou nechávat. Pokud je seno nekvalitní nebo nemáte ověřenou kvalitu rozborem dávejte koním i ty řízky aby měli dostatek kvalitní vlákniny. Dávku by vám správně napočítala výživářka.
Já například (neberte to jako vzor) dávám svým klukům dva litry suchých na den. V mokrém stavu mi to udělá litry 4 a půl. To mám na jednoho koně. Ale moji kluci mají pastvu.
Vojtěšku nedávám, ale lze ji dávat jako zdroj bílkoviny. Já dávám sladový květ granulovaný. Koně se mi pěkně zakulatily i při práci, protože mají z čeho stavět svaly. Sladu dávám každému deně litr. Ovšem kluci zase vypadají trochu jinak než ti vaši (nejspíš chybý vám zde fotky a váha). A pro energii dostávají ječmen vařený předtím jsem dávala pufovanou kukuřici ale ta se zde nedá sehnat. Ječmen mají mladší 3 litry na den a starší ted v rekonvalescenci litr na den. Mladý pracuje 3-4 týdně pod sedlem lehkou práci. Starší ne, ten se jen fláká. Oba mají čistou vodu stále, cca 18 kilo sena na den, někdy i víc, když vyžerou dávku. Mají slaný liz a střídavě kůry na klouby. Minerálku měli, dokud nedostali solný liz, teď jim to stačí.
Rozdíl je v tom, že mladý je plnokrevník a žere o litr a půl více než holštýn starší, Mladý pracuje a starší nepracuje. Přesto starší žere skoro stejně, protože potřebuje vyšší záchovnou dávku jinak hubne. A na mozek mu to neleze.
Krmení je věda, není dobré poslouchat cizí rady, protože každý má koně jiného. Je dobré si o krmivech přečíst, o tom jak funguje trávící trakt, kde se co zpracovává, co je třeba krmit a co zase není třeba. Co kupovat, aby to kůň nevysral a nedala jste zbytečně peníze za nic...
Samotná kapitola je pak manegment. Já mám striktně nastavená pravidla. Koně žerou v klidu, ráno první seno a pak až jádro, nechám je v klidu snídat, žádná práce okolo. Jdou ven až cca hodinu po snídani. Pracovat nechodí nikdy po žrádle ani těsně před. Dostávají zároveň žrát, udržuju u toho klid a řád. A je to v pohodě. Koně jsou spokojenost sama.
Zkontaktujte si Moniku Mechovou. Ta vám poradí ohledně celého, krmícího procesu". Živý se tím a je opravdu šikovná.
kiiika

XXX.XXX.227.186
Moc vám děkuji za radu. Paní budu kontaktovat.
Nemám nič proti krmivárom ale myslím si, že v dnešnej dobe to ľudia trocha preháňajú. Áno keď má niekto koňa vo vrcholovom športe s dvojfázovými tréningami tak tam už naozaj je potrebné sa nad tým čo dostáva do detailov zamyslieť, ale u flákača čo stojí vo výbehu? Celý život som pri koňoch a prevádzkové kone boli kŕmené iba klasickým ovsom, ten ktorý bol chudší dostal k nemu jačmeň, extra rebrináky v zime aj kukuricu. A ja sa proste aj dnes držím hesla že keď chudne asi potrebuje toho viac, naopak keď nič nerobí a priberá tak mu uberiem. Nie je to žiadna veda a na to aby ste koňovi zničili tráviaci trakt by ste naozaj museli kŕmiť veľa kg čo nie je u hobby koňa potrebné. Ak máte k dispozícii rezky, vojteškové granule a kukuricu tak namiešajte to, nič z toho nie je také že by sa to k sebe nehodilo. Začnite na 1 kg denne (samozrejme postupne najprv po hrstiach aby si na to zvykli) rozdelené na dve porcie a budete vidieť či vám začnú naberať. Ak nie tak ešte môžete pridať. Naše hobby kone dostávajú od 1 do 3 kg jadra,.
kiiika
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Komiky mám přes den ve výběhu, na noc box. Mám je ted cca měsíc. Nechodili celou zimu pod sedlem. Dostávali jen seno, to mi říkali bývalí majitelé. Kroniky bych chtěla začít přikrmovat, jelikož jsme začali pomalu pracovat pod sedlem a zdají se mi opravdu hubenější. Do kulatých koni maji opravdu daleko. Myslím ze cca 50kg nahoru by jim neuskodilo, ba naopak. Pastvu bohužel nemáme. Střídané dva výběhy, ale i tak moc pastvy nemají.
Komiky i kroniky by bylo bývalo lepší krmit přes zimu, tedy u bývalých majitelů
Jak bylo řečeno výše, krmte seno, bez omezení.
Z vypsaného jádra můžete dát namočené řízky navečer.Kukuřici, předpokládám, že ve formě šrotu, taky vlhčenou ráno.S vojtěškou bych byla opatrnější, někteří koně jí hůře snášejí.Naši jí ani nijak nemají rádi.Ale jestli už jste jí koupila, tak jí samozřejmě zkrmte.
Začala bych pomalu, vezměte nějakou odměrku, třeba ešus nebo něco takového a začněte na zhruba půlce a třeba po týdnech přidávejte.
Ideální je krmit třikrát denně, ale to málokdo stíhá, tak bych zkusila dvakrát.
Jinak bych se nebála ovsa, aby měli co chroupat.Také kdybyste sehnala třeba ječmen, dávat spařený, nebo šrotovaný, kvůli lepší využitelnosti.
Ještě lze přidat trochu jedlého oleje, aby se vám koně lépe spravili.Samozřejmě začít po lžíci, do jádra.
Solný nebo minerální liz mají?
Statkových krmiv je dost, uvidíte co budou mít ti vaši nejraději.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja by som sa odpichla od toho sena- koľko denne dostávavajú v priemere na koňa? Čo zuby, v poriadku? Žiadne tráviace ťažko, vredy a podobne?
nevhala by som v kŕmnej dávke rezky, lucerku a pridala ovos. ovos ako zdroj tukov a na zuby, aby kone krmivo dobre preslinili. Pokiaľ nie je kukurica hydrotermicky upravená, nedávala by som ju do kŕmnej dávky, neupravená zbytočne zaťaží tráviaci trakt. Pridala by som ľan a minerálku, celoročne.
V jednej dávke by som kŕmila max 1,5kg, viac nie je pre konský žalúdok optimálne.
A to je přesně ono, za dob našich dědků a pradědů koně makali dokud nezčernali. Dnes je ale situace jiná. Žijeme v roce 2015 a koně jsou jiní, kvalita krmiva jiná, výkony, které musí nebo nemusí podávat jsou jiné. Kdyby to bylo tak jednoduché. Pak by nebyly plné diskuze, co mu mám dávat?" Nás to učili napřiklad ve škole a v oddíle a kdo to učí ty, co si ničím takovým neprošli? Zadavatelka píše, že koně má měsíc, asi ví kulové o krmení:( Pak to dopadne tak, že slečna bude krmit vojtěšku, olej, oves, řízky a kukuřici dohromady protože jí to někdo poradil v dobrém duchu. Když jí to radíte - koně-,
tak aspoň vysvětlete proč a k čemu to má dávat. Ale to stejně nejde bez toho aby jste viděla koně a znala minimálně výživové hodnoty.
A proto je vhodný krmívář. Stejně jako jsou služby pro lidi je toto služba pro koně. Když si kůň něco udělá zavoláte veterinář. Když dobře neprosperuje a nevypadá dobře, tak zavolám odborníka co tomu rozumí. Anebo budu chtít ušetřit, protože jsem hamoun a nevydám ani stovku navíc než musím a budu kupovat pytle něčeho a pak to míchat dle rad z internetu;-)
To je přece neprd ne? Kdyby tady krmíváři nebyli tak neřeknu ani půl slova ale v době závislé na službách, kdy je krmivář běžně dostupný?
No já taky třeba nad krmiváři nejásám, nikomu nebudu tvrdit, že je to blbost, ale zároveň já sama žádného kontaktovat nebudu
Ono popravdě, když si projedeš složení pár typů granulí a musly, tak zjistíš čím krmit
Je s podivem, že spousta lidí se bojí krmit čistým ovsem nebo ječmenem a koupí granule aniž by si přečetly složení, pak by zjistily, že zrniny jsou ve velkém zastoupení.
anobbona
napsal(a):
No já taky třeba nad krmiváři nejásám, nikomu nebudu tvrdit, že je to blbost, ale zároveň já sama žádného kontaktovat nebudu
Ono popravdě, když si projedeš složení pár typů granulí a musly, tak zjistíš čím krmit
Je s podivem, že spousta lidí se bojí krmit čistým ovsem nebo ječmenem a koupí granule aniž by si přečetly složení, pak by zjistily, že zrniny jsou ve velkém zastoupení.
Počkejte, vy chcete říct, že podle složení na pytli granulí zjistíte, JAK" krmit a kolik? To je velmi zajímavé, protože třeba tohle vůbec nefunguje.
Mám zde zajímavé srovnání. Psa máme na mase a přílohách ze zeleniny, ovoce atd..Nedávno jsme se stěhovali a masný obchod jsme nemohli dlouho najít. Pes musel týden žrát konzervy.
Na obale konzervy se píše, že na jeho 30 kg by měl spořádat deně konzervy dvě. TJ 2x 1250 g.
Běžně sežere masa a příloh okolo 1 kg denně s tím, že podíl masa je 80% a zbytek zelenina, ovoce...
A ted schválně. Kolik myslíte, že výrobce udává na konzervě podíl masa? Celé...4% masa (asi 40 g)) Zbytek je vlhkost (voda) a pak samá Ečka, konzervanty, vonidla a dochucovadla. Pes tedy za ten jeden den dostal dle propočtu z konzervy celých 80g plus mínus masa!
) A zbytek vodu, ečka a různé dochucovadla. Není divu, že za týden shodil tak dvě kila dolů. Pěkně nevábně voněl a měl pořád hlad.
A to jsme se prosím řídili návodem na konzervě, bohužel skutečná potřeba psa jejich návodu ani v nejmenším neodpovídala. A ještě jedno zajímavé porovnání. Denní porce konzerv z obchodu vyšla na 80 Kč a maso a zelenina cca na 35 Kč...
S tím, že lidé se bojí podávat koním oves a ječmen souhlasím. Je jiná doba a díky bohu lidé nad krmením přemýšlejí. Někdy prostě věta, hod mu opálku ovsa" není na místě. Koně tolik nepotřebují a vyžijí jen ze sena a jindy tomu tak není. Koukněte sem na tuto stránku. p. Mechová publikuje pravidelně i pro Equichannel a poustuje velmi zajímavé články.
https://www.facebook.com/groups/844629118928717/.
Ne netvrdím, že si přečtu složení granulí a vím kolik krmit, ale když si přečtu složení granulí tak mám představu co krmit
ono je problém, že si lidi neuvědomují, že žlabové krmivo je doplňkové krmivo (ostatně takhle je to i s těmi konzervami pro zvířata - na konzervách je uvedeno, že je dopňkové krmivo)
a výpočtama jde i z toho pytle vyčíst kolik toho máš krmit, jen si pak odmyslíš ty různá pojidla a zchutňovadla
Já osobně třeba krmím musly, proč taky ne (no nebo krmila, teď to zas zdražily a náhodou jsem dostala 10q ovsa, takže koně jsou nyní na ovsu a svědčí jim to), ale když krmím kupovaným tak stejně nikdy nedávám předepsanou dávku.
No upřímně stále nerozumím tomu jak určíš z obalu granulí čím krmit. Dobře, přečtu si pár etiket a pak co? Zjistím složení a dávkování daného krmiva. Ale jak zjistíš zda zrovna tvému koni něco takového pomůže. A pokud na pytli není napsáno nic jako to je u statkových krmiv? Jak určíš v jakém poměru co krmit? Jádro, ať už jakékoliv je především krmivo energetické a tak jako tak, je třeba o tom něco vědět. Především o využitelnosti pro daného koně a způsobu použití.
Ps. Schválně jsem se byla podívat na ty konzervy a nikde není uvedeno, že se jedná o doplňkové krmiva. Naopak je tam tučně napsáno kompletní krmivo pro psy. No nevím náš pes by na tom zdechnul během pár týdnů.
Jednomu nerozumím stále. Proč se stále opakují tyto diskuze a lidé prostě a jednoduše nezačnou sbírat informace od ověřených zdrojů? Cožpak je v této době někdo, kdo se skrývá pod nickem na chatu více následování hodný, než například docenti či kapacity v oboru, kteří pravidelně publikují? Nebo to je lenost? Nebo peníze? Já nevěděla, tak jsem šla na školu, platila si semináře a školení.
Za mě, vojtěškové granule a řepné řízky určitě do jedné krmné dávky krmené najednou nepatří. Výsledkem je nevyvážená krmná dávka.
Dobrá je kombinace sladový květ + řepné řízky v jedné dávce a vojtěška + len + slunečnice + karob ve večerní dávce. Případně přidat dočasně sóju (200g/den, podávat max 2 měsíce, pak pauza) - ta je na přibrání taky dobrá.
Obilovinám bych se být vámi raději vyhnula nebo je krmila ve velmi velmi malém množství, negativa jejich účinků u mě jasně převažují nad pozitivy. Ječmen je apriori určen na výkrm skotu nebo prasat, zvíře nabere na tucích, ale nikoliv na svalech = jak začne pracovat, půjde s váhou dolů poměrně rychle a nebude mít na čem stavět.
Obiloviny krmené ve větším množství mají navíc schopnost vnitřní prostředí koně zakyselovat a způsobovat žaludeční vředy, artrotické změny, zhoršení pohyblivosti, alergie a venkoncem mohou díky překyselení organismu i za častější vznik podlomů a za zhoršování stavu dušných koní.
Oves je nutričně nedostatečný a určitě se nemůže kombinovat s řepnými řízky. Ječmen je v porovnání s ovšem hůř stravitelný a navíc energie vzniklá ze škrobů (obilovin) může způsobovat nadměrné pocení koně = větší ztrátu elektrolytů a tím i větší ohrožení rozvrácení vnitřního prostředí koně (u dlouhotrvající zátěže)
Aby si zadavatelka mohla udělat vlastní nezávislý názor, doporučuji stránku: http://www.centrumkrmiv.cz/krmiva/. Přes e-shop si naklikáte všechny statková krmiva, u každého máte popis účinků, množství ke zkrmení a když se do toho pořádně zahloubáte a pročtete si i komentáře u jednotlivých krmiv, naučíte se hodně věcí, co s čím kombinovat, jaké dávky a proč. Jsou tam k dispozici i nejrůznější články o krmení koní, které mají hlavu a patu a navíc jsou psané velmi srozumitelnou formou. Mě to hodně pomohlo.