sara123

XXX.XXX.211.165
Ahoj, potřebuji radu. Začala jsem, zatím jen na jízdárně, jezdit na kobylce, která nebyla dlouho ježděná. Je hrozně poslušná, hodná, klidná...Jen když se zahřeje tak je na krátké otěži k nezastavení...i z kroku chce cválat... vždy jí nechám cválat v kruhu a kruh zmenšuji aby trochu zpomalila ale jakmile povolím otěž, zase letí jak blázen...Pak už mi nezbývá nic než jí povolit otěže a krokovat (tzn. je po práci). Jakmile zase otěž začnu zkracovat, automaticky cválá...klus vůbec ani nezačne... Poradíte co s tím..nechci se s ní rvát...Díky...
Práce v kroku, kroku a jenom v kroku, než se trošku uklidní. Hodně pracovat na obratech, práce na dvou stopách, ať se pořádně uvolní. Tadyto přetahování nemá cenu, koník je neuvolněný, rozlítaný s bolavou hubou a jezdec se zbytečně unavuje. Přetahování člověka a koně nikam nevede.
Zařaďte hodně přechodů - krok-zastavení-couvání-krok, jízdárenské cviky na ohýbání, ohýbat hlavu, dovnitř plec/záď, pro zpestření po pár jízdárnách kavaletky na zemi v kroku, ať má koník zpestření, ať až uvidíte zlepšení, poté si můžete dovolit naklusat. Ale ne tak, že naklušu a budu klusat. Naklusat - pár klusových kroků - přejít do kroku, pokud bude koník klidný, moc pochválím, pracuji dál. Pár těchto krátkých klusových intervalů, poté tyto intervaly prodlužovat - spojit s práci na obratech.
Základ je moc, moc až přehnaně chválit. Na koně neplatí škubání v hubě, přetahování, kopání, bič, ale správná motivace. Koně pochvala hrozně těší, a to za každou "blbost". To je jak u nás, když nás někdo chválí, přece nám to taky dělá dobře a snažíme se o to víc a když nás někdo jen stále buzeruje, co děláme špatně, tak jsme otrávení a nemáme moc chutí. Koníkovi je třeba to ježdění zpříjemnit.
Hlavně vy musíte být klidná. Nepracujte na krátké otěži, nechte otěž volnější, ať se může koník více natáhnout (kord když dlouho nejezdil) a zapracujte na ježdění sedem a váhou, jemnými pomůckami otěží stimulujte koníka k odžvýknutí a uvolnění huby (nemám na mysli ježdění pravá-levá)!
Zkoušela jste s ní pracovat na dlouhé otěži? Není vždy nutné zkracovat, je možné, že třeba nemá dostatečnou rovnováhu, pak se to spousta koní snaží řešit útěkem. Nepíšete detailnější info o kobyle - jak je stará, jak se s ní pracovalo dříve, když se na ní jezdilo, v jakém je režimu, jaké má krmení,... to vše může mít vliv. Pracovala jste s ní někdy na lonži, funguje na ní lépe? Má dobře padnoucí sedlo? Jaké má uždění? Nemá přiliš ostré udidlo?
Pokud by měla dobré sedlo, uždění apod., tak je prostě potřeba znova přijezdit - to znamená od začátku, na volnější otěži, pracovat dopředu-dolů, až bude dobře fungovat dopředu-dolů a odzadu, tak začít sbírat, pomaloučku, polehoučku, nespěchat...
Nejsem zdaleka vhodná k tomu tady radit. Jen mě zarazila krátká otěž. Proč? Jezdím jen 3 roky, jsem srab, bohužel často krizovky řeším zkrácením otěže, a přitom koni k uklidnění stačí povolit v hubě. Párkrát jsem měla možnost si zkusit, že pomalým cvalam spíš nahoru než dopředu jde pod holení cválat na zahozené otěži i na provozákovi, aniž by se kůň rozpadl.
Už několikrát jsem seděla na koni motorové myši, kde ke zklidnění pomohlo povolení otěží ( ne zahození, ale povolení a hlavně změkčení ruky), v mém případě musel být poblíž ale trenér, který opakoval povol, povol, protože na to prostě jezdecky nemám, abych jezdila dynamitu s dlouhou otěží...
sara123
napsal(a):
Ahoj, potřebuji radu. Začala jsem, zatím jen na jízdárně, jezdit na kobylce, která nebyla dlouho ježděná. Je hrozně poslušná, hodná, klidná...Jen když se zahřeje tak je na krátké otěži k nezastavení...i z kroku chce cválat... vždy jí nechám cválat v kruhu a kruh zmenšuji aby trochu zpomalila ale jakmile povolím otěž, zase letí jak blázen...Pak už mi nezbývá nic než jí povolit otěže a krokovat (tzn. je po práci). Jakmile zase otěž začnu zkracovat, automaticky cválá...klus vůbec ani nezačne... Poradíte co s tím..nechci se s ní rvát...Díky...
Jezdila jsem kobylu, která dělala to samé - jakmile se jí zkrátila otěž, tak se do ní napřela a táhla proti ruce - v podstatě to vypadalo tak, že čím víc jsem brzdila, tím rychleji ta kobča běžela... postupně jsem dopátrala že prostě nesnáší tlak udidla, takže čím víc se zkracovala otěž, tím víc šla proti tahu otěží. Pomohlo nám začít používat bezudidlové uždění a začít pracovat ze země - vždycky před nasednutím si dát klasické pareliovské ohnutí hlavy do stran a "ňufnutí" k ocasu, a znovu kontrola ohnutí hlavy do strany po nasednutí, takže začala chápat, že když tlaku povolí, tak zmizí.
Také bych zkusila zapřemýšlet, jestli neutíká protože toho po ní na jízdárně chcete moc, nebo moc brzy - když mám utíkavého koně, tak si vždycky vzpomenu na klasickou rovnici chování všech koní - když se mi něco nelíbí/ je mi to nepříjemné/ neznám to = uteču před tím, tak bych si zkusila projít jak mám postavenou hodinu, a jestli toho po ní na té jízdárně nechci příliš anebo moc rychle.
Já bych to spíš typla na to že kůň není přiježděn sedem a holeněmi. Když se zkracuje otěž tak to musí být vždy od zadu a za použití sedu a holení. Pokud nebyl kůň dlouho ježděn tak ho nemůžete vzít najednou na krátkou otěž a ještě ho točit na malém kruhu. Nejdřív musí chodit uvolněně na dlouhé otěži v kroku a klusu od zadu, naohýbaný a na přilnutí a pak teprve můžete zkracovat postupně otěž a začít s cvalem. Když ztuhlému koni najednou zkrátím otěž bez použití holení tak se buď rozběhne nebo se pověsí do otěže nebo zaleze za otěž a ve všech případech bude mít ztuhlý krk a půjde po předku. Když se nervuje na krátké otěži tak to znamená že na ni není dostatečně připraven. Takže doporučuju zapracovat na přiježdění a pěkně v klidu a postupně a nechtít po něm toho moc najednou ale jenom tolik kolik zvládne aby se nenervoval a neznechutil.