Natuš

XXX.XXX.191.29
Máte niekto poníka tohto plemena? :) Zaujímalo by ma čo si o nom myslíte, ale zároven aj aké s nímm máte skusenosti + kolko toho zožerie, mohol by byť vo výbehu s velkými koňmi? :) +mohol by sa na nom niekedy povoziť aj takší človek ako dieťa (+/- 60 kg) ? čítala som že áno, ale niesom si istá :) Ďakujem.
Nezlobte se, ale otázka je prapodivná, jakoby jste chtěla koně co málo sežere a povozí dospělého... Píšete sice "niekedy", ale nezmiňujete jiné využití, takže to vyznívá takto.
Odpovím tedy na jediný solidní dotaz - ANO, shetty může být pohromadě s velkými koňmi, pokud není mezi velkými koňmi nějaký magor...
Tak mě se neschvátili. Zatím. Za těch 30 let chovu koní se mi přichvátila jen jeden rok haflingra, byl mimořádný rok - pastva ještě v září jako jindy v červenci...
Jednu 2 ha pastvinu mám samý pryskyřník - tam poníci pracně hledají trávu, ale zde na fotkách mladé klisničky v druhé 8 ha ohradě. Možná je pozitivní pohyb koní po velké ploše, a relativně větší stádo než 2-3 koně? (větší počet zvířat=více aktivity), možná mám štěstí na odolné koně?
Je fakt, že ta hafla nezvedla hlavu z trávy...
Mám zapůjčeného shetíka k mojí velké kobyle a teď už i kdruhému koníkovi a vše bylo naprosto bez problémů. S pastvou to dělám co se týká navykání mnohem opatrněji než s velkými. Teď zrovna jsme začli pást, kdy jsem cca týden postupně prodlužovala dobu pasení až na 5 hodin denně a teď o víkendu je nechala celý den a pozorovala, vše bylo OK tak už jsou od prvního na trávě non stop.
Bee.....

XXX.XXX.187.39
Dobrý den, mám valáška shetlanda společně s klisnou a v pohodě zatím. Byl zvyklý na seno takže zezačátku také dostával, sežral asi pytel sena denně. Teď postupně dávám na pastvu, každý den ráno i večer hoďku. Shetlandi jsou schopní krátkodobě uvést i dospělého jedince, ale aby to bylo pravidelné, to bych volila jiného koně, záleží také na typu shetlanda, my máme kv okolo 108, myslím, že bude mít nějakých 200 kg, takže by dospělého krátkdobě uvezl jak je to ale u menších to netuším. :).
Natuš

XXX.XXX.64.127
Tak sa ospravedlnujem ak dotaz vyznel nesprávne, poníka chcem pre deti, konkrétne pre dcérku a taktiež na prácu zo zeme, ospravedlnujem sa ak to vyznelo inak :D Rozhodne nemám v pláne na poníkovy jazdiť seriózne, zaujíma ma či unesie na pár minut aj človeka takejto hmotnosti :) Už sama tri kone vlastním, takže naozaj nepotrebujem mať poníka na jazdenie ani nie som 12 ročné dievča čo nemá peniaze a jedinou možnosťou je poník... :) Avšak v mojej blízkosti sa žiadny takýto krpec nenachádza, takže sa radšej pýtam :) za normálne odpovede dakujem :).
Natuš
napsal(a):
Tak sa ospravedlnujem ak dotaz vyznel nesprávne, poníka chcem pre deti, konkrétne pre dcérku a taktiež na prácu zo zeme, ospravedlnujem sa ak to vyznelo inak :D Rozhodne nemám v pláne na poníkovy jazdiť seriózne, zaujíma ma či unesie na pár minut aj človeka takejto hmotnosti :) Už sama tri kone vlastním, takže naozaj nepotrebujem mať poníka na jazdenie ani nie som 12 ročné dievča čo nemá peniaze a jedinou možnosťou je poník... :) Avšak v mojej blízkosti sa žiadny takýto krpec nenachádza, takže sa radšej pýtam :) za normálne odpovede dakujem :).
Shetland standardní velikosti dospělého člověka pár minut zajisté unese.
Ale není to potřeba.
Shetlandi (míním čistokrevné, na povahu prochované, ne křížence s welši a jinými plemeny), jsou většinou flegmatici, obsedání probíhá že se pony nasedlá a chvíli se na něm dítě povozí, není to drama jako s teplokrevníkem, který se bojí i položeného sedla, nebo klátících se třmenů.
Bez potíží obsedám své poníky vožením malých dětí, kdy využiji, že už některé pár měsíců jezdí a má dobrý sed, a posadím ho na tříletku. Chovám převážně minishetlandy, což je pony schopný vozit děti do 7-8 let, a málokteré tak staré dítě umí jezdit, takže koně dětem vodíme, nebo jistíme na vodítku. Shetland standardní velikosti může nosit i starší děti, záleží na velikosti koně a velikosti dítěte.
Stáří je jen orientační - znám malé dospělé s hmotností 12 letých dětí a znám také 10 leté děti nejvyšší ve třídě, nebo "napapané". Obecně jsou v tomto děti po rodičích - jsou-li rodiče drobní a dítě se jeví také, vydrží dítěti shetland dlouho, naopak 10 letému potomkovi, pokud je největší ve třídě, bych už koupila raději welše.
Ono se fakt těžko radí, když je otázka stručná, nechtěla jsem vás urážet. Bohužel si prostě lidi vykládají "unese i dospělého" všelijak. Původní shetlandský pony opravdu dospělé lidi nebo těžké náklady jako soumar vozil, ale v tom případě jednak šlo o originálního, mohutného shetlanda (i když se na Shetlandských ostrovech vyskytovali pony různých typů, předpokládám, že si farmář na cestu v neděli do kostela vzal své největší zvíře), jednak chudí lidé na ostrovech Severního moře byli zajisté hubení a možná i pomenší, jako před 100 lety lidé většinou...
Sportovní pravidla říkají, že pony smí nosit 1/5 své hmotnosti. Má-li největší shetland 200-250 kg, je to limit 40-50 kg.
Já určuji raději maximální zatížení obvodem holeně (protože hmotnostní kritérium je nesprávné, pokud máme tlustého koně, pak sice hodně váží, ale musel by kromě svýho sádla nosit i těžkého jezdce)
Maximální hmotnost jezdce = (obvod holeně -5cm) x 5.
ozzy23

XXX.XXX.53.52
Zdravím Vás.
Chci se jen zeptat, jestli máte stádo shetty složené jen z kobyl nebo je mezi nimi i hřebec, popř více hřebců?
Jak to řešíte s připouštěním?
Děkuji za odpověď !
ozzy23
napsal(a):
Zdravím Vás.
Chci se jen zeptat, jestli máte stádo shetty složené jen z kobyl nebo je mezi nimi i hřebec, popř více hřebců?
Jak to řešíte s připouštěním?
Děkuji za odpověď !
Když jsem měla 1 plemenného hřebce, byl s klisnami stále, jen jsem v předjaří oddělila mladé klisničky zvlášť (pokud nebyly prodané) a do 3 let byly v jiném stádě. Nebo se hřebec po připouštěcím období oddělil do menší ohrádky vedle pastviny (viděl na kobyly, ale nemohl k nim) a pak jsem stádo chovných a mladých klisen spojila zase až do jara.
Nyní mám hřebců více, takže v sezoně je každý se svými klisnami a mimo sezonu jsou všechny klisny pohromadě a kluci spolu v zahradě bez vizuálního kontaktu s klisnami (=nemají se o co prát a tak jsou po 1 dni dovádění a ujasňování si pozic už v klidu až do jara)
Více hřebců v 1 stádě nemůže být - 1. prali by se,2. nebyla by jasná paternita hříbat.
Popis k fotkám - 1. hřebec Piko si "namlouvá" Gemini,2. Rupert u stáda,3.opět hřebec Piko s klisnami,4. Hřebci Piko, Rupert a v pozadí Quiri, tedy 3 hřebci v zimním výběhu
PS: Piko se správně píše s písmenem C a nikoli K, ale systém mne tu podezírá z vulgarismů, přestože o sprosté slovo nejde (jde o předponu jako je mili-, mega-, mikro-, tak je i piko
ozzy23

XXX.XXX.235.183
Takze by moje dve kobci - shetty mohly klidne s hrebcem, ktereho bych k nim chtel poridit klidne na jedne pastve celorocne byt? Aniz bych je musel oddelovat?
ozzy23

XXX.XXX.53.52
Jedna se o 3-leteho hrebecka s PP, ale pochybuji, ze ma opravneni k plemenitbe. Idealni by asi bylo jej nechat kastrovat, ale to bych musel resit az po koupi tohoto hrebce.
Pravděpodobně licentován nebude - to by se vám prodávající pochlubil a zcela určitě by byla jiná cena, nemyslíte? Lze se také podívat na jméno hřebce do plemenné knihy on-line, to kdyby vám někdo plemenného hřebce prodával a chtěli byste si to ověřit. Dále je možné obrátit se na svaz chovatelů SHP, nebo na předsedkyni rady PK SHP.
JInak pokud máte zájem na klisnách chovat (mají původ), lze si plemenného hřebce také zapůjčit .
Mám krátce 2 shetl. poníky (stáří 8 měsíců + 5 roků). Vím že jsou hodně odolni, u předchozích majitelů byli stále venku, teď jsou taky stále na pastvině, jen s přístřeškem. Mám jen dotaz, jestli při velkých mrazech, např. -20, se mám něčeho obávat, nebo jestli i tyto zimy snášeji bez problému. Předem ďekuji za odpovědi.
jírab
napsal(a):
Mám krátce 2 shetl. poníky (stáří 8 měsíců + 5 roků). Vím že jsou hodně odolni, u předchozích majitelů byli stále venku, teď jsou taky stále na pastvině, jen s přístřeškem. Mám jen dotaz, jestli při velkých mrazech, např. -20, se mám něčeho obávat, nebo jestli i tyto zimy snášeji bez problému. Předem ďekuji za odpovědi.
Pokud jim dáváte seno, aby měli kdykoliv když chtějí tak není problém.