Jackie26

XXX.XXX.202.66
Chtěla bych se zeptat někoho kdo trochu rozumí westernovým sedlům možná s přiložených fotek toho nebude až tak moc co vidět ale snad aspoň trochu od začátku nám sedlo parádně sedělo ale jelikož mám koníka mladého teprv chvíli pod sedlem tak se mu hřbet mění a dnes jsem si všimla po ježdění jak bylo teplo tak se víc spotil a krásně vylezlo kde to sedlo doléhá a kde ne a po stranách na kohoutku mel na stejném místě suché kolečka chlupů podle toho soudím že je mu na kohoutku trochu široké proto tam sedlo nedosedá jinak všude jinde byl celkem rovnoměrně spocený. Chtěla bych vědět jak moc je to problém a případně čím by se dal srovnat jakou dekou přijde mi že měnit každý měsíc sedlo jenom proto že se mladému mění hřbet je blbost pokud by to nebyl až tak velký problém. Za každou radu budu ráda přikládám i dvě fotky.
Podle mne máte sedlo trochu víc dopdedu, než je dobré.
Soudím tak z toho, kde je koník opocený od podbřišníku.
Posílám odkaz na článeček, kde je to velmi hezky popsané.Snad Vám to pomůže.
http://nakobylce12.org/Index/ukaz.cfm?pg=jizdarna/nasedlat
Děkuji pročtu si článek přitom se mi zdá že když sedlám tak se snažím sedlo tlačit co nejvíc dozadu teda ne na sílu jen tak lehce :-/ ale spíš si myslím teda že je ve předu trochu užší a možná by mohla pomoct westernová korekční deka která je vepředu zesílená ale fakt nevím třeba ještě někdo poradí
Tak jsem vyhrabala jednu fotku se sedlem ale je stará asi pár týdnů snad to pomůže.
Proč by se mělo zvedat? Pokud sedíte správně na zadečku. A v sedle se nekvedláte.
Sedlo patři do nejhlubšího místa zad koně, pokud dáte moc dopředu, bráníte koni v pohybu lopatky a podbřišník vadí koni v pohybu lokte vzad.
Na fotce je vzdálenost podbřišníku od lopatky.Ideální vzdálenost. Samozřejmě to má každý koník kapku jinak, to už je na Vás, připasovat dobře Vašemu koni.
No ono se nezvedá tak když nasednu ale vidím to ze země a přijde mi že to asi není úplně v pořádku ale bohužel těm westernovým sedlům a tomu jak mají sedět ještě tolik nerozumím jo s anglii to není problém na to jsme měli několikrát u nás ve stáji chiropraktičku a odbornici přes sedlání ta nám vysvětlila a úkázala jak mají sedla pasovat a kdysi už jsem jedno westernové sedlo měla na svého prvního koně a ten měl trochu podobný problém taky se mu trochu zvedalo vzadu a řekla mi že to je špatně že se to sedlo houpe a tomu koni to působí na hřbetě jako váleček.
Takhle přes net se to špatně posuzuje.
Až budete u koně, dejte na něj sedlo bez dečky. ani nezapínejte podbřišník. Nafoťte z boku, zpředu, šikmo zpředu zleva i zprava. Snad bude vidět víc. jestli má sedlo "kolébkovou" kostru poznáte podle toho, že položené na koni se vám bude houpat zpředu dozadu (když ho chytnete za hrušku a zadní rozsochu a zkusíte rozhoupat. Správně padnoucí sedlo kopíruje hřbet koně, kdy kůň by měl mít krk natažený v úrovni kohoutku (nesmí se v ten moment pást ani dělat žirafu). A když projedete rukou po celé délce hřbetu (pod sedlem), nemělo by vás to nikde tlačit nebo by neměla být cítit nějaká velká mezera.
Tak to celkem by mělo sedět když jsme ho kupovali koukalo nás na něj víc rozumbradů ale bohužel teď zrovna žádný když je to potřeba a od té doby se začal ten hřbet trochu měnit no s tím houpáním já si nikdy nejsem jistá ono každé sedlo podle mě když pořádně zaberu zepředu i zezadu tak se trochu zhoupne nikdy nevím jak velkou sílu do toho dát ale jak říkáte zkusím to hned zítra jak tam pojedu a nafotím ho bez deky a přidám to sem. Třeba tak bude líp vidět jaký je problém.
Tak přidávám aktuální fotky sedla bez deky podle rady jsem trochu sedlo usadila víc dozadu tak aby lopatka byla volná příjde mi že se sedlo trochu zvedalo po dotažení vzadu a v předu je mírně nakloněné na kohoutek ale bez deky se mi zdá že to pasuje líp než s dekou používám uplně nejobyčejnější látkovou s filcem uvnitř na lonži i vidím že se sedlo v zadu trochu zvedá a pruží když třeba klušeme ale když si sednu přijde mi že se sedlo ani nehne koukám kolem dokola i v zadu když strčím prst tak je sedlo přilnuté k hřbetu takže už fakt nevím ale spotil se mi opět po ježdění nerovnoměrně u kohoutku málo vzadu na hřbetu víc.
Na koni fotku bohužel nemám není kdo by mě vyfotil zase mám jen asi měsíc starou ve předu právě myslím že sedí akorát jen ten zadek se zvedá a co se délky týka mi bylo řečeno že je to v pořádku ta kostra doléhá někde u toho zadního conchas dál už je jen sedlová sukně ta vím že když odstává že to nemusí být problém sedla že záleží na tom kde sedí kostra a ta má sedět ještě nějak předtím než končí žebra jestli to říkám dobře myslím že se to měří nějak od zadku od kosti minimálně na dlaň aby to tak jak ve předu na lopatce nebránilo v pohybu zadní nohy, ale nejhorší je že mi každý říká něco jiného kamarádka tvrdí což mě příjde teda divné že prý v místě kde je kůň pod sedlem suchý sedlo dosedá na těsno a tam kde je mokro prý sedlo odstává proto se kůň potí tedy podle toho kdyby sedlo sedělo se kůň pod ním nepotí vůbec tak jsem to pochopila což mi příjde divné když jsme používali anglie které seděly tak se kůň rovnoměrně potil po celé délce posedlí.
Halo, Jackie24, to se nedá číst, co takhle používat ve větách čárky a tečky?
S pocením je to u westernu jako u anglie prašť jako uhoď. Tedy stejné.
Rozdíl je jen ve tvaru fleků.
Mají být na obou stranách stejné a nepřerušované.
Kůň se samozřejmě potí, jen jde o to, jakou máte podsedlovku, pokud hodně saje, je koník tam, kde sedlo leží na koni sušší, než na krajích(pod sukní) kde sedlo nedoléhá plnou vahou.
Ale pořád je to o tvaru fleků.
Zapátrala jsem na Equichannelu, a našla toto
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1328848
třeba se něco z toho bude hodit?
Sisi58: za chyby se samozřejmě omlouvám pokud Vám to vadí ale tady nějak na pravopis nehledím myslím že i bez čárek a teček se dá pochopit o čem tady píšu ale k věci tedy k sedlu děkuji za odkaz přečtu si ho a snad budu trochu chytřejší když ne asi si budu muset sehnat někoho kdo sedlání rozumí a byl by ochotný přijet a podívat se na to osobně :-/.
jackie24
napsal(a):
Sisi58: za chyby se samozřejmě omlouvám pokud Vám to vadí ale tady nějak na pravopis nehledím myslím že i bez čárek a teček se dá pochopit o čem tady píšu ale k věci tedy k sedlu děkuji za odkaz přečtu si ho a snad budu trochu chytřejší když ne asi si budu muset sehnat někoho kdo sedlání rozumí a byl by ochotný přijet a podívat se na to osobně :-/.
OK. Samozřejmě umím číst i sms, ale s interpunkcí čtu jen jednou.
My máme štěstí, nám sedlo sedí, tak snad najdete radu i Vy.
Chex: ja už v tom právě teď mám dost guláš asi to bude lepší když to někdo uvidí osobně ale mě spíš přišlo že když sedlo vpředu padá na kohoutek tak právě proto že je tam široké a kohoutek úzký mám totiž fakt uzoučkého mladého koně který teprv nasvaluje ale je pravda že sedlo je SQh a ještě na californské kostře a je možné že už trochu kolem kohoutku přibral a mohlo by tlačit ale proč teda je předek sedla níž a zadek sedla se zvedá na internetu jsem našla kdysi článek kde píšou že v tomto případě právě bývá sedlo široké
Mne nepripada, z fotek, ze by se vzadu nejak zvedalo. A v kohoutku mi opravdu prijde uzsi. Ono taky hodne zalezi, jaky tvar a uhel maji bars. A to z fotek nepozname. Sama jsem shanela sedla na tri kone, dva z toho cisti amici, a nakonec jsem si musela vsechna tri sedla nechat usit...
No to teda nemám moc pěkné vyhlídky tohle je poloviční amík s A1 a kolem známí mi tvrdili že nebude problém a oni že taky mají jedno sedlo na víc koní jen mění deky a neřeší jiní dají mladému sedlo a i po roce tvrdí že sedlo je dobré že sedí tak nevím jak to dělají. Ještě teda k fotkám může se zdát ve předu že je v pořádku nebo moc nad kohoutkem je to typ californie a ta má tu komoru vyšší a tím pádem i to posedlí není rovné ale trochu z kopce pozorovala jsem to naklonění spíš tak celkově ale je fakt že takhle to moc poznat není když dám deku dotáhnu a vidím to nejlépe na lonží že zadek je zvedlý a trochu tam to sedlo pruží někdy se mi i zdá jestli mu trochu nedrncá do hřbetu.
Vaše sedlo není kalifornie. To má jiný fork. Ale užší opravdu vypadá.
No, tedy nevím, jaká sedla na jaké koně používají ostatní, že tvrdí, že mají sedlo na x koní, mně zatím pasovalo jedno jediné na dva koně. A to bylo opravdu velmi kvalitní sedlo za 40 tis. Ostatním širším koním jsem sedlo nesehnala, též jsem musela nechat ušít. Není to levná záležitost, ale musím říct, že kobyle sedí už sedm let. Druhá je mladá, sedlo máme teprve od podzimu, ale je jí pět a doufám, že jí bude sedět také mnoho let.
Můžete ještě udělat otisk, myslím, že to popisuje Westman na www ve westernové školičce. Zkuste, uvidíte.
No prý údajně to californie je paní od které sedlo mám si nechala ho šít taky na míru a i mě zarazilo že má hrušku takovou jak říkám já hranatou ale prý je v něm použitá kostra tohoto typu takže je asi nějak takhle upravené no možné to asi je ale taky jsem to viděla poprvé nic méně pohodlí californie když si člověk sedne to má. Na stránky kouknu kdysi jsem tam četla článek jak by mělo sedlo sedět teď teda koukám že tam je ještě něco víc tak jdu číst děkuji za odkaz.
Tak po přečtení článku westmana suché fleky je asi teda pravděpodobné že v místě suchých fleků sedlo víc tlačí radí tam sehnat si filc nebo materiál na karimatku a vyříznout do něj místa kde sedlo tlačí a přidat ještě dokola malou vrstvu navíc ale teď nevím kde by se dal takový filc sehnat když jsem sedlo koupila jsem tento materiál všude hledala a nikde na internetu ani v obchodech které mě napadlo že by mohli něco takového mít nic. A materiál ze kterého jsou karimatky je mi dost nesympatický ještě ho dát na hřbet koně ale je to jen můj pocit třeba to taková hrůza není a nebo ještě tenčí navajo s beránkem takové to obyčejné nejlevnější to se hodně splácne pod tím sedlem protože celkově se mi zdá lepší když dám sedlo bez deky než s dekou kterou mám teď. Ale budu ráda jestli někdo neví kde by se takový filc vhodný na výrobu deky dal sehnat?
Liva: na jiné sedlo časem taky dojde ale mám to na mladého koně který se ještě bude nasvalovat a měnit takže zatím bych řešila to dekou a jak už to nepůjde vyměnit sedlo ale bylo by dost blbé každý měsíc měnit jiné sedlo protože před dvěma měsíci byl úplně jiný a sedlo pasovalo krásně teď jsem si ho navíc přestěhovala jinam a on začal dost nabírat (lepší krmení a celkově režim). Včera jsem zkusila tenčí deku takovou tu obyč. beránkové navajo a bylo to trochu lepší ty flíčky byli menší tak bych mohla ještě trochu zmenšit vrstvu a zatím třeba ještě chvíli vydržíme.
Kdyby jste chtěla deku s dírama tak mi leží doma vlněná deka uprostřed s dírou na neopran tak si myslím že to by určitě stačilo do toho neoprenu vystřihnout díry stejně jak do filcu a klidně bych ji prodala mám 10milionu ještě jiných dek