Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný

3.5.2015 17:00
Neregistrovaný

XXX.XXX.111.236

Ahoj,
ráda bych znala Váš názor ohledně následující situace, přesněji jak byste se zachovali vy. Neberte to prosím jako nějaké stěžování, ráda bych jen znala názory nezaujatých lidí z více stran:
Několik let, asi tak 4, pracuji s jednou kobylkou. Ze začátku moc neuměla, byla sotva obsedlá, dneska už je z ní velice šikovný, hodný a pohodový koníček. Za tu dobu jsme si prošly skákáním, jejím připuštěním, prací ze země a za celou dobu se nestalo, že bych se u ní neukázala dýl jak 2 týdny při nemoci. Byly to super roky, tak super, že se to prostě muselo pokazit. Přišla dcera majitelky, že chce teď jezdit na ní.Ok. S ní bohužel přišla trenérka, se kterou se nemáme roky rády a ona si náš nehezký vztah vylívá na tom koni. Neumí trénovat, holka neumí jezdit a svádějí to na toho koně, který to pak odskáče a je to akorát horší. Ačkoliv majitelka 100x viděla, jak s koněm pracuji, co všechno umí a jak je pohodový, několikrát jsem poslouchala, jak je ten kůň nemožný a jak jsem ho nic nenaučila, protože to trenérka říkala. No co, nějaké řeči přejdu. Poslední dobou to ovšem funguje tak, že jsem tam hlavně na tom, abych udělala všechnu práci. Koně si vzít můžu, ale musím být většinou brzo zpátky, aby mohla jít jezdit dcera. Už se kolikrát stalo, že jsme se domluvili, že přijdu, schválně šly jezdit dřív a pak mi bylo řečeno, ať jdu jen na chvíli, ať toho kůň nemá moc. Nehledě na to, že po té holce věčně uklízím věci, protože ona si nikdy nic neuklidí, kolem koní ani ve svých 15 nic nedělá. Ale velice ráda za mnou chodí a chlubí se, co jí mamka na koně všechno koupí a jak pojede na závody.
Tak přemýšlím, jestli by nebylo lepší odejít, než to bude ještě horší. Mám toho koně šíleně ráda, ale poslední dobou mi to tam nedělá moc velkou radost, spíš ze stáje jezdívám naštvaná. Nikdo neocení to, co jsem s tím koněm za roky udělala, jsem ještě ta špatná za to že ji neposlouchá jak by chtěla a odnáší to ten kůň, protože jsem ji nikdy nemusela za nic trestat a ona je teď trestaná pořád. Samozřejmě chápu, že je to cizí kůň a s vlastním koněm si může každý dělat co chce. Spíš by mě zajímal váš objektivní pohled- zůstali byste ( i když asi není moc velká šance, že to bude lepší), nebo prostě nechali toho zlatého koně a šli jinam?
Děkuji za názory.

3.5.2015 17:17
peggi16

XXX.XXX.33.240

Pokud je koník Vaše srdcovka, asi bych zůstala, chtěla bych vědět jak se má a tak (ale zas abyste se tam zbytečně moc netrápila). Třeba se situace změní, dcerušku majitelky kobylka přestane bavit, stát se může cokoliv. Ale je to hrozné, to co píšete. Koník šikovný a tak se k němu chovají.
Třeba se ta 15-ti letá holka brzo zamiluje a na kobču nebude mít čas, i to se stává. V každém případě Vám přeji šťastné rozhodnutí a aby se kobča měla líp. Je mi ji líto a to i Vás, musí to být hrozné.

3.5.2015 17:29
mgtka

XXX.XXX.92.148

Popravdě kdo z nás tady nějak někdy nepřišel o milovaného koně, že...
Není to příjemné, ale bohužel pokud chcete mít jistotu, že se bude mít dobře nezbývá než ji koupit. Slečnu taky může ježdění přestat bavit a kůň půjde do světa, bohužel se tak často děje a proto byste měla zvážit začít šetřit a jak ten den příjde ji koupit (ale zase se nenechat natáhnout jen proto, že je to srdcovka).
Zkoušela bych s lidmi se domluvit po dobrém, po zlém jsem to nikdy neuměla.

3.5.2015 19:22
koně

XXX.XXX.205.252

Odešla bych.
Správně chápete, že když kůň není váš, nenaděláte nic.A pokud se proti vám najednou obrátila majitelka, dcera i trenérka, nemá dál cenu setrvávat. Můžete jim dělat blbečka a pracovní sílu, ale proč?Stejně budou všechno špatné házet na vás.Koně a ježdění máte mít pro radost a ne jako zdroj stresu.
Je spousta majitelů, kteří by vás dokázali ocenit a spousta koní, do kterých se zase zamilujete... Jestli jste jezdecky schopná, plnoletá a spolehlivá poperou se o vás

3.5.2015 19:46
sisi58

XXX.XXX.218.3

Odejděte. Kobča se bude mít lépe, protože ty tři nebudou mít do koho kérovat. Dělají to naschvál. Proč tedy ta holčina na kobyle jezdí, když je tak špatná, jinou nemajé?
Přestane je bavit, si pořád kolem dokola stěžovat, když nebudou mít publikum.
Asi bych se s někým domluvila, ať mi dá echo, až to ježdění přestane dcerušku bavit.
Už tu někdo vzpomínal, že se zamiluje. Je to velmi pravděpodobné. Z holek, co jsem znala u koní, jich z cca 50 zůstalo asi 5-6 kousků.
I když už s kobčou nebudete, aspoň bude mít klid.

4.5.2015 08:54
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Možno by stálo za pokus sa ešte porozprávať s majiteľkou a určiť si nejaké podmienky, napríklad dni v ktorých budete jazdiť vy a v ktorých oni. A rovnako čo za jazdenie vyžadujú, presný popis práce ktorú máte urobiť a kedy. Ak nebudú súhlasiť je to znamenie že strácate čas.

4.5.2015 09:13
sasetka

XXX.XXX.190.90

Šla bych pryč, ale přes net se to radí... I když Vám to bude líto a třeba to i obrečíte, nakonec to je ta nejlepší cesta. Jak není pohoda s lidma, nemůže být ani pohoda s koněm. Kdo ví, jak se to nakonec může proti Vám obrátit. Řeším podobné dilema v rámci ustájení. Něco se stalo a já už tam být nechci, na druhou stranu jsem tam už šílené roky a neumím udělat konečné rozhodnutí. Je to jako rozchod, nebo už skoro i rozvod.

Bee.....

4.5.2015 09:17
Bee.....

XXX.XXX.187.39

Zkusila bych to rozumě s oboumi probrat, možná s maminou od dcery, přece snad s "každým" se dá rozumě domluvit. No a kdyby ne asi bych volila odchod, když koník není můj (bohužel) téměř s tím nemůžete nic nadělat a koukat na to jak ho trápí a nemoct do toho mluvit to bych nepřežila, hodně bych to obrečela to je jasné, ale aspoň bych odešla za jinými nebo nejlépe pořídila vlastního koníčka pokud to jen trochu jde. :).

4.5.2015 14:24
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Prakticky něco stejného jsem zažila i já. Chodila jsem k soukromnici jezdit 4-letou klisnu. Moc toho neuměla, ale někam jsme pokročili, avšak převážně jsem ji brala do terénu jako odreagovačku ;) Asi p o2 letech koupila roční klisnu - haflošku. Pořád jsem poslouchala, jak nic neumí, nestojí při strouhání, kope, kouše, utíká, apod. Neustálé stížnosti a jejich neschopnost se jí aspoň nějak věnovat a něco ji neučit odnášela klisna. Tak jsem si ji vzala do parády. Naučila základním návyků, poté i obsedla, apod. Až přišli znovu stížnosti, že k čemu jí má, když ji akorát pokaždé shodí, když na ni vyjede, , kamarádi" si s ní také nedokázali poradit (rádoby westerňáci), atd. V tu dobu tam měla 7 koní - každý den jsem kolem její 7 koní lítala jak de*il, měli malou ohradu, žádná tráva, věčně žádná voda, nas*áno na každém rohu, nenastláno, prostě nic! Takže každý den jsem přiletěla ze školy kolem 3 a do 8 do večera jsem lítala - v zimě seno, jádro, vykydat, nastlat a v mezičase odjezdit 2-3 koně. V létě jsem co 3 dny 3 hodiny prodlužovala ohrady, aby měli vůbec co žrát, protože seno na dokrmení nebylo a ten 1.5 ha na půl trávy na půl plevele podle majiteli pro 7 koní stačil. Co mě rozsekalo nejvíc, tak že mi ani neřekla, že chce tu kobylu prodat. Dozvěděla jsem se to prakticky až v den prodeje. Přitom věděla, že o ni mám zájem. Naštěstí jsem je zastihla, narychlo sehnala peníze a kobylu koupila (dodám, že ji koupila za 12 tisíc a já jsem ji kupovala za 25 - to jsem měla asi za to, že jsem tam všechno oddělala a vycvičila ji). Vydržela jsem to tam asi půl roku, než jsem si u sebe udělala ustájení a narychlo odešla, jelikož se vyskytla u koní plíseň a nikdo nic neřešil.
Takže pokud kobylku nechcete odkoupit či ona ji neprodá, nemáte peníze, atp. tak bych nespíš odešla. Než ze sebe dělat de*ila, všechno podělat a nic z toho nemít, akorát vidět toho koně trpět, tak raději nevědět nic. Stačí mi, když nyní vidím každý den, co jedu okolo tu první klisnu co jsem jezdila, jak tloustne, má přerostlá kopyta, žádná jiskra v oku, žádného společníka (majitelka vše rozprodala až na ni). Je mi z toho smutno, ale co nadělám. Jsem alespoň ráda, že takto nedopadla moje kobylka a že já jsem tam nezůstala a neděla ze sebe debila dál - protože kdykoliv byl nějaký problém, ať už s koněma jezdecky, nebo že utekli, měli málo sena, hodně sena, tak za vše jsem samozřejmě mohla já Takže jsem za to ráda a dodnes se divím, že jsem to tak dlouho vydržela!
Takže asi doporučuji rychle pryč a nebo se pokusit majitelce nějak domluvit
A ještě perlička na závěr: Dostala jsem vynadáno, že jsem tu první klisnu naučila couvat

4.5.2015 21:58
Terven

XXX.XXX.110.147

sasetka napsal(a):
Šla bych pryč, ale přes net se to radí... I když Vám to bude líto a třeba to i obrečíte, nakonec to je ta nejlepší cesta. Jak není pohoda s lidma, nemůže být ani pohoda s koněm. Kdo ví, jak se to nakonec může proti Vám obrátit. Řeším podobné dilema v rámci ustájení. Něco se stalo a já už tam být nechci, na druhou stranu jsem tam už šílené roky a neumím udělat konečné rozhodnutí. Je to jako rozchod, nebo už skoro i rozvod.

Tak to držím palce, trochu z toho mám husí kůži, protože změna ustájka pro mě rovná se emoční bouře.
Ono strašně záleží, kam se eventuálně budete stěhovat - pokud máte pocit, že do lepšího, jde se snáz.
V minulém ustájku se mi taky "něco stalo", už jsem tam nechtěla být, vloni v červnu jsme odešly a na stěhování mám ty nejhezčí vzpomínky - bylo to jako cesta domů.
Bojím se napsat, že teď jsme v koňském a lidském ráji - abych to nezakřikla.

5.5.2015 00:45
sasetka

XXX.XXX.104.49

Terven napsal(a):
Tak to držím palce, trochu z toho mám husí kůži, protože změna ustájka pro mě rovná se emoční bouře.
Ono strašně záleží, kam se eventuálně budete stěhovat - pokud máte pocit, že do lepšího, jde se snáz.
V minulém ustájku se mi taky "něco stalo", už jsem tam nechtěla být, vloni v červnu jsme odešly a na stěhování mám ty nejhezčí vzpomínky - bylo to jako cesta domů.
Bojím se napsat, že teď jsme v koňském a lidském ráji - abych to nezakřikla.

To je právě to... Podle jedné návštěvy toho moc nepoznáte, všude postupně něco vyplyne. A já mám strach, že odejdu a zjistím, že to byla chyba. Navíc kůň už není nejmladší a nechci už mu moc měnit návyky. Ale já tam jsem momentálně opravdu nespokojená, ani se mi tam nechce jezdit, takže to "odnáší" akorát to zvíře. Teda, ne že by těžce nesl, že nejezdím... :) Taky si celkem rozumím s lidma a nemám ráda nové kolektivy, vždycky jsem se pohybovala po malých stájích. Zase už jsem ve stavu, že mě dokáže naštvat každá blbost.

5.5.2015 01:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Terezka
Takže asi doporučuji rychle pryč a nebo se pokusit majitelce nějak domluvit.

Majitelce domluvit ? Zajímavá představa.

Možno by stálo za pokus sa ešte porozprávať s majiteľkou a určiť si nejaké podmienky..

Chovají se tak, že mi přijde, že chtějí zadavatelku vypudit.

5.5.2015 17:59
terezka1995

XXX.XXX.106.98

rapotacka11 napsal(a):
Terezka
Takže asi doporučuji rychle pryč a nebo se pokusit majitelce nějak domluvit.

Majitelce domluvit ? Zajímavá představa.

Možno by stálo za pokus sa ešte porozprávať s majiteľkou a určiť si nejaké podmienky..

Chovají se tak, že mi přijde, že chtějí zadavatelku vypudit.

Co je na tom zajímavého?
Pokud to zadavatelka nezkusí, tak bude trápit akorát dál sama sebe a toho koně. A pokud je majitelka tak zaslepená, že nevidí, že ten kůň dobře nešlape pod její dcerou a pod zadavatelkou ano a nehodlá to nijak řešit, tak pak se rozhodnout, jestli jí to stojí za to. Sama vím, jak to někdy těžké, bývalá majitelka mé klisny, taky neviděla nic jiného než je problémy! To co jsem tam udělala, to co jsem ty koně naučila, že při prvním příjezdu kováře museli ročního hřebce oblbnout, položit a dát fajfku, aby ho vůbec ostrouhali a u druhého příjezdu stál jak profík - to neviděla. Naopak mě dostalo to, že chválila šíleně kováře, jak dokázal za jedno strouhání naučit hřebce klidně stát ! Pořád jsem slyšela jen to stejné, kolik je toho potřeba udělat, jak jsou koně problémoví, atd. Bohužel to tak občas bývá a málokdy si to majitelé přiznají - navíc, když koníčky jezdí dcerušky a synáčkové. Takových povedených potomků, co dokáží jen sednout a jet, pomalu každý rok potřebují nového koně, protože ho stihnou za rok tak zkazit, že nepřeskočí ani křížek je mnoho, a i ve vyšším sportu Takže si zkusit s majitelkou popovídat, říct jí svůj názor, případně kobylu předvést a podle reakce se rozhodnout. Ale než se sebou nechat zametat, tak raději hledat něco jiného

Přidejte reakci

Přidat smajlík