Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.5.2015 16:09
Bob131

XXX.XXX.233.17

Koňaři, vím, že to už tady bylo, ale stále to není to, co správně hledám. Máme ve stáji taky jednoho valacha, hází hlavou jak na vodítku, v jízdárně, na vyjížďce, ve výběhu ale také i v boxe. V zimě to tak hrozné ještě nebylo, ale už zase to začíná a je to už několik let. Majitelka je jemná, zkušená, zná ho už několik let. Je to celý zdravý kůň. Řešila to i veterina, ale pořád to nemůžou pochopit. Zkoušeli jsme různé vitamíny, hledali jsme co by mu ho to vadilo. Sedlo, uzda mu dobře sedí.
Když začne házet hlavou, tak se pořád vzteká a je naprosto neovladatelní kůň. Takže s ním pak nemůžem dělat nic. Zakopává o všechno, nesoustředí se prostě na nic. Nevíte, co s tím dál? Zkušenosti? Rady? =).

7.5.2015 16:39
axl

XXX.XXX.159.147

Dobry den, jen hazi hlavou nebo i frka, tre si nos o zem? Je jinak zdravotne v poradku? Kdy je to nejvic, na zacatku, behem nebo celou dobu pri praci?

7.5.2015 16:49
Bob131

XXX.XXX.233.17

Ani jedno z nich...a dělá to při celou praci i mimo (ve výběhu a v boxe).

7.5.2015 17:03
makki

XXX.XXX.36.237

Nám na toto pomohla síťka na nos. Taky jinak bezproblémová kobyla. Během léta se to pak zklidňovalo a pak už chodila bez síťky. Jen to jaro jí trošku zlobilo.

7.5.2015 17:15
axl

XXX.XXX.159.147

Nam ta sitka pomaha taky a ano, nejhorsi je jaro. Ale nam kun i frkal a trel si nos.

7.5.2015 17:22
Bob131

XXX.XXX.233.17

Sítku na nos taky máme, už od té doby, co to začal, ale pořád se to nezlepšilo, furt s tím lámem hlavu =/.

7.5.2015 19:45
serafima

XXX.XXX.251.110

Aké má zubadlo?

8.5.2015 07:47
mgtka

XXX.XXX.92.148

Nemá HS? (headshaking)
Ono se to prý přes zimu mírní. Něco si o tom nastudujte a porovnejte příběh vašeho koníka s tím co se dočtete.

8.5.2015 08:53
werbespots

XXX.XXX.255.62

Rozhodně si mylsím, že jde o headshaking. Podle toho co popisujete, přečtětě si o tom, ale docela mě zaráží, že Vám o tom neřekl něco i veterinář. smajlík

8.5.2015 12:17
Terven

XXX.XXX.110.147

O headshaking se jedná v každém případě. Headshaking, volně přeloženo =házení hlavou. Není to název choroby, ale příznak, příčiny může mít různé a je pravda, že v tomto ročním období se objevuje často.
Něco ke čtení tady
http://www.equichannel.cz/kdyz-kone-hazi-hlavou.

8.5.2015 12:36
mgtka

XXX.XXX.92.148

Ono přímo HS je příznak choroby, ale nikdo pořádně neví jaké. Jisté je, že se pro ni kůň stává max. společníkem. Kdysi jsem to studovala na internetu, prý jde nejčastěji o problém v trojklanném nervu, který se v okrajových situacích dá chirurgicky "odříznout", ale výsledek není jistý a rizika jsou vysoká, proto se k tomu asi málokdo přikloní.

Gitule vrtule

8.5.2015 13:00
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

A nezamysleli jste se nad tím, že to může mít příčinu vnitřního ucha, či nedej bože nádor na mozku?Známým takto začal blbnout koník a vet říkal, že buď to ucho-které ovlivňuje i stabilitu, nebo něco na mozku a bylo to na mozku smajlík bohužel.

8.5.2015 13:06
Terven

XXX.XXX.110.147

mgtka napsal(a):
Ono přímo HS je příznak choroby, ale nikdo pořádně neví jaké. Jisté je, že se pro ni kůň stává max. společníkem. Kdysi jsem to studovala na internetu, prý jde nejčastěji o problém v trojklanném nervu, který se v okrajových situacích dá chirurgicky "odříznout", ale výsledek není jistý a rizika jsou vysoká, proto se k tomu asi málokdo přikloní.

Zas bych tolik zadavatelku neděsila. Že se kůň stane max. společníkem, to je možné, ale určitě ne jisté.
Příčin HS může být celá řada- viz článek, kůň může takto ventilovat prakticky jakýkoliv diskomfort v oblasti hlavy. Dost často to bývá pouze sezónní záležitost alergického původu, např. v období kvetení řepky. Po zbytek roku kůň může fungovat normálně.
Zkusila bych síťku na nos nebo ještě spíš masku na celou hlavu.
Pardon - teď čtu, že síťku už máte smajlík

8.5.2015 13:39
-šumák-

XXX.XXX.166.44

Valášek mi dělal něco podobného, vadí mu mouchy co mu létají okolo hlavy. Přes jaro, léto má masku a nešetřím repelentem, občas to na mě sice zkusí ale už to není to vzteklé házení kdy mi kolikrát vyškubl otěže.

8.5.2015 23:02
wilik

XXX.XXX.144.180

Mám 3 letého koníka který měl nebo ještě částečně má stejný problém. Každou stresovou situaci řešil tím, že kolem sebe mlátil hlavou.. Rozhodně bych úplně vyřadila ježdění a začla s koníkem pracovat ze země. Nám pomohla práce na kruhu tím způsobem, že jsem koníka chytla za ohlávku aby měl hlavu pořad směrem na moje čelo a bičíkem pobídnout na stranu, aby šel na "kruhu". Na začátku je to fakt k zbláznění, ruce jsem myslela, že mi za chvíli upadnou.. Ale koník po nějaké době této práce pochopil, že se všechno dá řešit i jinak než všechny okolo zabíjet hlavou a je to i super gymnastický cvik, při kterým se koník pěkně naohýbá.. Postupem času do toho přidávat změnu směru, kroky do strany.. Mně už teď koník všechnu tuhle práci po 3 měsících dělá krásně bez držení hlavy, uvolněný a řekla bych, že už 90% stresových situací hlavou vůbec neřeší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík