Koňaři, vím, že to už tady bylo, ale stále to není to, co správně hledám. Máme ve stáji taky jednoho valacha, hází hlavou jak na vodítku, v jízdárně, na vyjížďce, ve výběhu ale také i v boxe. V zimě to tak hrozné ještě nebylo, ale už zase to začíná a je to už několik let. Majitelka je jemná, zkušená, zná ho už několik let. Je to celý zdravý kůň. Řešila to i veterina, ale pořád to nemůžou pochopit. Zkoušeli jsme různé vitamíny, hledali jsme co by mu ho to vadilo. Sedlo, uzda mu dobře sedí.
Když začne házet hlavou, tak se pořád vzteká a je naprosto neovladatelní kůň. Takže s ním pak nemůžem dělat nic. Zakopává o všechno, nesoustředí se prostě na nic. Nevíte, co s tím dál? Zkušenosti? Rady? =).
O headshaking se jedná v každém případě. Headshaking, volně přeloženo =házení hlavou. Není to název choroby, ale příznak, příčiny může mít různé a je pravda, že v tomto ročním období se objevuje často.
Něco ke čtení tady
http://www.equichannel.cz/kdyz-kone-hazi-hlavou.
Ono přímo HS je příznak choroby, ale nikdo pořádně neví jaké. Jisté je, že se pro ni kůň stává max. společníkem. Kdysi jsem to studovala na internetu, prý jde nejčastěji o problém v trojklanném nervu, který se v okrajových situacích dá chirurgicky "odříznout", ale výsledek není jistý a rizika jsou vysoká, proto se k tomu asi málokdo přikloní.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
A nezamysleli jste se nad tím, že to může mít příčinu vnitřního ucha, či nedej bože nádor na mozku?Známým takto začal blbnout koník a vet říkal, že buď to ucho-které ovlivňuje i stabilitu, nebo něco na mozku a bylo to na mozku bohužel.
mgtka
napsal(a):
Ono přímo HS je příznak choroby, ale nikdo pořádně neví jaké. Jisté je, že se pro ni kůň stává max. společníkem. Kdysi jsem to studovala na internetu, prý jde nejčastěji o problém v trojklanném nervu, který se v okrajových situacích dá chirurgicky "odříznout", ale výsledek není jistý a rizika jsou vysoká, proto se k tomu asi málokdo přikloní.
Zas bych tolik zadavatelku neděsila. Že se kůň stane max. společníkem, to je možné, ale určitě ne jisté.
Příčin HS může být celá řada- viz článek, kůň může takto ventilovat prakticky jakýkoliv diskomfort v oblasti hlavy. Dost často to bývá pouze sezónní záležitost alergického původu, např. v období kvetení řepky. Po zbytek roku kůň může fungovat normálně.
Zkusila bych síťku na nos nebo ještě spíš masku na celou hlavu.
Pardon - teď čtu, že síťku už máte
Mám 3 letého koníka který měl nebo ještě částečně má stejný problém. Každou stresovou situaci řešil tím, že kolem sebe mlátil hlavou.. Rozhodně bych úplně vyřadila ježdění a začla s koníkem pracovat ze země. Nám pomohla práce na kruhu tím způsobem, že jsem koníka chytla za ohlávku aby měl hlavu pořad směrem na moje čelo a bičíkem pobídnout na stranu, aby šel na "kruhu". Na začátku je to fakt k zbláznění, ruce jsem myslela, že mi za chvíli upadnou.. Ale koník po nějaké době této práce pochopil, že se všechno dá řešit i jinak než všechny okolo zabíjet hlavou a je to i super gymnastický cvik, při kterým se koník pěkně naohýbá.. Postupem času do toho přidávat změnu směru, kroky do strany.. Mně už teď koník všechnu tuhle práci po 3 měsících dělá krásně bez držení hlavy, uvolněný a řekla bych, že už 90% stresových situací hlavou vůbec neřeší.