Prosím podnikající zemědělce o informaci, od kdy lze pást koně a ovce na loukách, na něž pobíráte dotace (na seno). Někdo mi tvrdí, že od 15.7., někdo od 15.8. :-D. Že to je po prvních senách, to jsem pochopila, ale je to nějak ohraničené datumem? Snažila jsem se informaci najít na SZIF, ale neumím v tom chodit. Děkuji!
Tak to nechápu :-D. My čekáme do 15.8., jiní z vedlejší vesnice do 15.7 (jiný zemědělec to má na dotace). To jako opravdu čekáme všichni zbytečně? Pokud by to šlo vyhnat tam ovce hned po senách, to by byla úúúúleva! Jen je otázka, zda "družstvu" vysvětlím, že se něco změnilo a že jim to nikdo nebude kontrolovat, zda pasou dřív...:-/.
Počkejte, to je jiná, pokud pozemek nemáte na sebe. Protože pak zemědělský subjekt, který má louky na sebe, musí dodržet minimální zatížení TTP 0,3 a maximální 1,15 VDJ/ha.
Musejí tedy buď vaše ovce vykázat ve svých registrech, nebo riskují, že při kontrole budou zvířata "přistižena".
Tedy přesněji, záleží na tom, zda "dojíždí" starý závazek AEO (tam horní limit není) nebo začínají nový AEKO, kde jsou právě ty uvedené limity včetně horního.
Uf, Aggitko, ty mi dáváš! Já mám na sebe svoje pozemky, zvířata vykazuji na svém. Tyto další vypásáme jakoby "službou", protože sousední farmář dělá jen seno a otavy už ne. Za vypasení je rád, nemusí na pozdim mulčovat a my jsme rádi, že máme dost výběhů. Navíc my od něj to první seno kupujeme, takže nemusíme my shánět kdovíkde a zároveň on nemusí seno svážet (odkulíme si). Tím pádem je spokojenost na obou stranách. No ale jesti on tím riskuje, to by mne opravdu moc mrzelo. Máme skvělé vztahy .
Asi těžko vysvětlí, co na jeho louce dělají cizí zvířata v ohradníku...
On když bere dotace na TTP, má tedy také svoje zvířata (ve stáji?)?
Jinak intenzita zvířat/ha se myslím počítá od 1.6. do 30.9.
Já řešila kdysi problém spočívající v tom, že část luk měl na sebe manžel, část já. On je pokryl jalovicemi, já chovanými kravami - ale páslo podle potřeby tak, aby krávy (dojené) měly lepší pastvu než jalovice, jalovice oplůtky dopásaly, takže v den kontroly mohly být moje krávy na jeho pozemku a jeho jalovice na mém... pokládala jsem tento dotaz za všech možných školeních, nikdy jsem se nedozvěděla, jak moc by to vadilo... ovšem tenkrát nebyl horní strop VDJ...letos tedy jedeme přesně tak jak jsou ohradníky a dělíme to na skot (masný) a koně