Po neúspěšném loňském připouštění inseminací chlazeným spermatem(byla to chyba veterináře, špatné vyšetření, načasování, prostě vše ) se letos rozhoduji, co a jak dál...jedná se o 15-ti letou prvničku pony...nyní se v okolí naskytl hřebec, o víkendu se na něj jedu podívat...jedná se o strakatého hucula, přirozené připouštění, navíc pěkně v klidu ve výběhu, žádný násilný nucení z ruky...připouštěcí poplatek 2000, - kč. Co se týká inseminace, mám tento rok ještě zdarma, jen za cenu inseminační dávky 1600, - kč. Ale schopný veterinář na inseminaci tu v okolí asi není, nejbližší a prý spolehlivý je až v Rakovníku,45 km od nás...platit mu cestu tam a zpět třeba tři dny za sebou, aby určil nejvhodnější dobu na inseminaci nevyjde zrovna levně + ještě pokaždé vyšetření...takže přemýšlím i z finanční stránky...chtěla jsem původně nejdřív ještě zkusit inseminaci a až kdyby nevyšla, tak přirozeně...ale když jsem si vypočítala finanční hledisko, tak se musím rozhodnout jen pro jedno(z platu prodavačky si nemůžu vyskakovat )..pro jakou variantu by jste byli Vy?
My jsme měli prvničku když jí bylo také 15 a stálo před námi stejné rozhodnutí jako to Vaše. Nakonec jsme to nechali na přírodě. Sice jsme ke hřebci jeli na 2 říje, ale nakonec máme krásné hříbátko. Hřebec se ke klisně choval velmi jemně, takže jsme byli rádi, že jsme zvolili přirozenou plemenitbu.
Jenne: My máme první viditelnou říji za sebou(byli jsme vedle ve vesnici na zkoušce u hřebce) a zhruba na poslední týden v květnu nám vychází další říje...kdy jste kobylku vezli k hřebci? Až když začala říjet nebo třeba tak dva tři dny předem, aby si nejdřív v klidu zvykla?Asi to taky vyhraje příroda