Dobrý den. jednomu z koní ve stáji se odlomila část kopyta. Měl na něm vodorovnou trhlinu, podél které se kopyto odštíplo, ačkoliv kopytář na obou stranách kopyta navrtal dírky aby se prasklina nešířila. Stalo se to během lonžování, valášek normálně v pohodě běhal, nekulhá a nezdá se, že by ho to bolelo, nohu normálně dává a nechá si na to sáhnout, ale přesto je to dost ošklivé. Kopytář přijde v neděli. Asi by teda měl vědět, co má dělat, ale ten poslední, který došel, tak od toho mi vře krev ještě dneska, protože jeho práce to bylo něco neskutečného, ráda bych tedy trochu odborněji chtěla říct, co vlastně chceme u těch koní udělat.
Fotku nemám (frajerka jsem si přijela ke koním bez mobilu a bez foťáku) ale případně tam ke koním ještě pojedu, případně poprosím majitelku zda by mi fotku neposlala.
Úprava poškodeného kopyta naozaj závisí od toho ako je poškodené a dobrému kopytárovi/kováčovi nemusíte nič vysvetľovať mal by sám vedieť čo s tým. Ak by som ja mala kováčovi hovoriť čo má robiť to by už bolo dosť zlé :)
Je možné že tú vylomenú časť vám "dorobí" takým špeciálnym tmelom, je to dosť drahé ale veľmi účinné a dobre to drží, mne s tým raz tvaroval kopyto keď sme išli s koňom na výstavu a podobne si vylomil kus rohoviny týždeň pred tým. Druhá možnosť je, že ak sa to bude dať nakuť možno navrhne podkovy, alebo botičky. To kopyto bude treba isto nejako chrániť kým to úplne neodrastie.
Pokud ho to nebolí a dál se to nevylamuje, tak bych řekla, že to bude jen estetická vada. Ani si nemyslím, že by byla třeba nějaká ochrana, ale bez fotky těžko soudit. Mému valachovi, když měl absces a hnis nechtěl pořádně ven, tak kovář odřízl kus přední stěny kopyta, aby otevřel tunýlek, kde se hnis držel. Vznikla tak díra od půlky kopyta tak 2x2 cm a koňovi to bylo fuk, normálně s tím fungoval, než to odrostlo. Na výstavu bych s tím ale nešla, nebylo to moc vzhledné:).
Jinak si taky myslím, že dobrému kováři nemusíte říkat, co má dělat, to by měl vědět, až kopyto uvidí. Spíš bych se ho zeptala, co můžu dělat pro to, aby kopyto nepraskalo.
No já nevím. Ten chlápek, který jim tam jezdil doteď měl být zkušenej kopytář, a totálně zmrvil kopyta snad všem koním, včetně mé kobyly. Navíc ten parchant furt oddaloval termín příjezdu, čekalo se na něj snad dva měsíce, než se ten šmejd jakože uráčil dorazit, po miliardě výmluv o nataženém stehnu a o tom jak nestíhá kvůli problémovým koním.
Pech tomu chtěl, že zrovna ten den už sem tam prostě já osobně bejt nemohla, dny, kdy tam být měl jsem tam stepovala s majiteli stáje pomalu až do noci, a frajer se furt vymlouval.
Jen co to dodělá, tak mi je ještě řečeno, že kobyla nechtěla dávat zadní nohy, bývalá majitelka byla kopytářka a všechny koně si strouhala sama, prakticky bez pomoci. A že u mojí kobyly ji pomalu neudrželi on ani jeho pomocník se mi prostě nechtělo věřit... po shlédnutí práce, která vypadala spíš jak kdyby vzal rašpli přítel majitelky stáje a udělal to sám, měli štěstí, že tam ten den nebyli, protože tak nepříčetná sem nebyla snad nikdy, zaplatila jsem si tenkrát kopytáře až z Německa, aby mi ty kopyta nějak spravil.
Ono sehnat dnes dobrého kováře/ kopytáře je těžké. Třeba mojí mladé kobči najednou praskly tři kopyta asi cm pod korunkou. A místní kopytář mi řekl, že ty kopyta jsou moc malá a že ji neunesou. Přitom je tam x dalších koní podobného typu a stejného poměru těla a kopyt, QH, painti.. No, tak mi ten umělec dělá starší kobču, která má kopyta větší a zatím jakž takž dobré. Dlužno říct, že jiní koně, které dělá, mají kopyta v pořádku. Tudíž to nebyla jeho vina, ale nepozná příčinu problému. Nebo ji nehledá. A mladou dává dohromady pan Podhajský, který zjistil, že kopyta měla ůplně špatný uhel, zdeformovala se a proto praskla. Hrozily následky na celkovém postavení spěnky a šlachách, naštěstí zasáhl včas.