Zdravím, mám mladou klisnu ježděnou nepravidelně cca 1rok. Velmi rychle se učí a pod sedlem je hodná. Bohužel se občas lekne a pak nejde zastavit. Nereaguje naprosto na nic :/ před 14dny se lekla nějaké blbosti a já jí stočila na kruh, aby se uklidnila. Jenže to nepomohlo točila se, tak dlouho a házela sebou až mě sundala. Prosím Vás máte někdo zkušenosti s lekavými koňmi? Nebojí se aut, vlaků a běžných věcí, ale pak stačí, že je někde něco co tam před tím nebylo a může se zbláznit. Bojím se z hlediska bezpečnosti. Kobyla mi utekla až domů a běžela i po silnici :( pokud víte někdo, jak uklidnit koně budu ráda za každé rady či názory. Děkuji:).
Je to mladý kůň, s tím se musí počítat, pokud je citlivější, tak nějakou dobu bude trvat než si zvykne. Zapracovala bych na přiježděnosti a rozhodně bych ale nechodila sama ven, ale aspoň s jedním koněm ještě, přece jenom když jsou koně dva, tak jsou "odvážnější" a nekoukají tak moc kolem sebe, co se kde šustne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A máte možnost jezdit s druhým koněm? Pak se i ti s horkou hlavou chovají úplně jinak ;)
Ono dát koně do ruky někomu zkušenějšímu, jak tu zaznívá nejčastěji, aby ho na to navykl on, nemusí být šťastným řešením. Mohlo by se pak stát, že až na něm zase začnete jezdit Vy, bude dělat to samé...
Napadá mě k tomu jen - přítomnost koňského kamaráda na vycházkách, + vaše jistota, srozumitelnost a odhodlanost, abyste vytvořila důvěru u koně, že se bubáků bát nemusí. A jestli to nedělá ze strachu, ale prostě proto, aby byla nějaká zábava, tak je třeba naopak ukázat, že takto ne (což úplně nevím, jestli jí dostatečně vysvětlíte Vy osobně, dle výše popsaného...).
Měli jsme kobylu, co systematicky sundavala méně zkušené i xkrát za hodinu. Tím spíš na vyjížďkách. Jednou si na ní sedl JEZDEC, a za každé vyhození jí seřezal. Když vyhazovala po biči, dostala taky. Od té doby jsem nezažila, že by na vyjížďkách vyhazovala... ne, že bych byla pro takto drsný výcvik. Jen chci ukázat, že ne vždy se jedná o strach z drobností, ale třeba i o vypočítavost a to, že si je kůň vědom, že když se bude takto chovat, tak že bude po jeho..
Good luck ;).
Je pravdou, že když jedeme s druhým koněm, tak si nevymýšlí vůbec. Občas právě jezdíme sami, aby nebyla závislák. Většinou se chová vzorně, ale teď má více energie a začla si vymýšlet. Mám jí od hříběte, tak zná snad všechny bubáky. Často jsme chodily ven na ruce. Jen mi jde o to jak ji zastavit, kdyby nastala další taková situace. Má v sobě dost arabského plnokrevníka a zase té práce moc nemá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jasně, děláte to dobře. Taky mě čeká začít vyrážet ven s mladou "horkou hlavou" :) Ta průprava na ruce je skvělá, to si člověk ušetří spoustu práce s tím okoukáním.
Napadá mě, že bych zkusila vyhledávat místa, kde nemá tolik prostoru k úniku a velmi rychlému tempu.
Ona až se časem okouká a zároveň zjistí, že jí po jejím nežádoucím chování čeká také nežádoucí a nepříjemný zákrok od Vás (stočení na kruh a silové brždění), tak toho postupně nechá. Stočení koně na kruh, jak děláte, je nejsnazší řešení zastavení zbrklého koně. Pokud na na kruhu ještě vyhazuje nebo dělá jiné nepřístojnosti a nejde zastavit, lze sáhnout např. po průvlečkách a použít je pouze v tomto případě "nezastavitelnosti", jinak je mít volné. Ale to bych dělala až v nejzazších koncích jezdce. Zkoušela jste na ní pustit někoho jiného (zkušeného jezdce), jestli se mladá chová stejně?
A nebo prostě ještě chodit ven pod sedlem s druhým koněm a aby nebyla závislá, ale bylo to bezpečné pro oba, tak ven sama pořád jen na ruce.. ono jí to lekání časem bavit přestane ;).
lunin
napsal(a):
Je pravdou, že když jedeme s druhým koněm, tak si nevymýšlí vůbec. Občas právě jezdíme sami, aby nebyla závislák. Většinou se chová vzorně, ale teď má více energie a začla si vymýšlet. Mám jí od hříběte, tak zná snad všechny bubáky. Často jsme chodily ven na ruce. Jen mi jde o to jak ji zastavit, kdyby nastala další taková situace. Má v sobě dost arabského plnokrevníka a zase té práce moc nemá.
Možná jste si odpověděla sama.Teď má více energie a začala vymýšlet.Taky si asi zvykla na váhu jezdce, srovnala se s ní a může si dovolit hlouposti.
Zamyslela bych se nad tím, jak jí ubrat energii.Teď je zelené, to jim taky dodává.Takže krmení.
Rozhodně bych přidala práci.To je spolehlivý lék na vymýšlivce.
Jezděte pravidelně.Pěkně v klidu, krokovky.Třeba delší klusovky.Buďte důsledná, aby kobyla šla pěkně pořád plynule dopředu, slušným tempem.Aby prostě neměla čas koukat, kde se čeho lekne, ale aby se soustředila jen na vás.
Přechody, zastavení, couvání, přírodní slalomy, sesedejte, nasedejte.Shora na ní mluvte, pískejte, klidně naplacato pleskněte po krku rukou, zatahejte za hřívu.Mávejte kapesníky, rozpažujte.Cokoli, aby kobyla řešila vás a ne okolí.
Pro jistotu bych ještě nauzdila něčím, co opravdu kobyla bude nucená respektovat.Máte li slušnou ruku, klidně bych dala lomený pelham s dvojí otěží.Normálně používat tu horní a v případě katastrofy vzít za tu ostřejší.Protože bezpečnost je to nejdůležitější.
Bude li chodit, nechá toho a můžete tuto pojistku zase zahodit.
Pravděpodobně to bude ono, málo práce a hodně vegetu´´. Mám teď dost práce a nestíhám jí skoro jezdit. Občas mi jí jezdí kamarádka, která jezdí dobře a té to také dělá. Na ježdění používám obyč.stihlo., ale možná zkusím něco jiného na nějakou dobu. Teda uvidím spíše až když začne více makat, jestli bude klid.
Výměnu udidla bych volila až tu poslední variantu, nejdříve zapracovat navzájem na sobě a pokud to nepomůže, tak klidně změnit udidlo a když už, tak bych rozhodně nebrala pelham, ale jsou na trhu různá udělátka stihlová s "pojistnou brzdou", kdy kůň když normálně funguje, tak je udidlo jemné, koni příjemné, ale v případě krize se zasekne a je ostřejší a člověk dostane koně o dost líp pod kontrolu, toto mi přijde daleko šetrnější volba, kord u mladého koně. Viz 3typové udidlo apod.
Podle Vašeho popisu si rovněž myslím, že jde o "lekání se jen jako". Kobylka moc dobře chápe, že když se lekne, může vyhodit nebo se proběhnout dle libosti a Vy ji co by férová jezdkyně, nepotrestáte. Je potřeba dobře a spravedlivě rozlišovat: jestli se kůň opravdu lekl, pak ho uklidníte tím, že na ten samý podnět nebudete nijak reagovat nebo ho k němu dokonce přivedete / a jestli se leká podnětu, který si sám vybere jako záminku, pak je vhodný trest.
Ve Vašem případě pravděpodobně volíte trest pro koně nezáživnou činností, v mém se osvědčila tušírka, dvě švihnutí po podobném excesu a jen to vědomí, že ji vozím stačí pro odbourání zlozvyku. Nejde o bolest, jde o to koně rychle a nepříjemě překvapit plácnutím tam, kde to nečeká... a samozřejmě více práce. Co jsme začali intenzivněji jezdit, kobyla tryská jen na povel a pouze po dobu nezbytně nutnou :D
+ se mi dle starého hesla cukru a biče, vyplatilo po každém úspěšném zastavení dát pamlsek. Kobyla si zafixovala, že zastavit, je o moc příjemnější než úprkem plýtvat energii, kterou bude potřebovat o pár luk dále :) Stačilo pamlskovat cca měsíc dva a dnes funguje jak hodinky.
Držím palce
Ahoj, já jsem sice docela drsoň, ale jestli je to remonta, tak bych s tím trestáním byla opatrnější.
Je lekavá a vzrušivější díky vyšší energii, jak někdo popsal výše - strava, pastva, natrénování nošení jezdce + ty - není moc času na ježdění.
Já to u remont dělám tak, že se snažím být uvolněná a být pro ně tím salámistou, který při každém leknutí působí klidně.
Př: lekne se - uskočí, nebo jen čumí - oznámím suše a znuděně (kanál, bažant, větev) , pokud se lekne více a popoběhne, mám-li možnost směru, kde se nerozbijeme, pak nechám trošku popoběhnout, nervu hned za hubu, řeknu, že se nic neděje a uklidním, že je šikovná, ona je najednou vykulená, že je situace v pohodě a přejde do klidnějšího cvalu, kde pochválím a pomalu přejdu do klusu a kroku.
Točení na kruh je super, ale někdy to dopadne jak jsi popsala. Teď mám jednu, u které to funguje. Holky to sbalily obě (obě stejně dlouho obsednuté a málo ježděné) dcera to nemohla ubrzdit, má ji o dost tvrdohlavější, já viděla, že je zle a zkusila stočit na kruh. Kobylka stála téměž na fleku, tak jsem pochválila a za chvilku se podařilo zabrzdit i dceři, takže také OK.
Každopádně vol místa, kde se moc nerozbijete, kdybny něco ;-)
Hodně štěstí a trpělivosti
Tak ja mám iž kobylu osť ľakavú ale to je už "staršia" dáma ale bola obsadnutá medzi 3-4 rokom, jazdená aktívne necelé 2 roky, potom už hodne pomenej asi rok a potom tri roky vôbec a stála v menšej ohrade :) a ona je taká že napr.5 dní nám prší tak nerobí nič potom ju jeden deň podľa možností vylonžujem na ďalší deň vyjazdím a na ďalší ideme von a to má v sebe hodne energie ak sa zľakne na ktorú má dôvod nerieším, nechválim ani nekarhám proste ideme ďalej ale ak začne vymýšľať a hľadať čoho sa ma báť tak to ma vie nasrať a už naposledy som zosadla a dostala tri po papuly chvíľu som šla vedľa nej a ke začala zas tak letela ďalšia, pochopila ukľudnila sa hysterka jedna a ja som vkľude nasadla a už bola v pohode. Ale ak sa každý deň spotí tak je skoro úplne v pohode. A to nedostáva žiadne energetické krmivo. Len seno a tu a tam trávu.