Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Krmení

30.5.2015 16:47
Krmení

XXX.XXX.181.155

Dobrý den, mám koně A1/1 nikdy neběhal dostihy má 5 let a je celkem hubený. Není to žadná kost a kůže, ale nabrat by potřeboval krmím 500g fitmin trainig a 500g novaequi classic. Ted měsíc nic nedělal a jen se pásl a momentálně jsme se stehovali jinam takže stres tam je a pohubl. Teď sním chci začít pomalu dělat a přemýšlím co mu dát za krmnou dávku. Má od 8-17 pastvu a jinak je v boxe na seně a pak ty granule. Co přidat do krmné dávky?

30.5.2015 20:53
kallisto

XXX.XXX.135.38

Kolik sena a kolikrát denně? 2x denne? Ma rano vyzrane vsechno seno z vecera? Ma na zradlo klid? Ma udelane zuby?

Krmení

30.5.2015 21:10
Krmení

XXX.XXX.181.155

Neřeknu vám přesně v hmotnosti kolik dostava ale dostává dost zuby má dělané a ano sežere ho cele, je v boxe takže má. Jen nevím co mu mám dát na dokrmení.

Rebbi

30.5.2015 22:01
Rebbi

XXX.XXX.178.53

Přidala bych mu ke krmení(ke granulím či menší dávce ovsa) sladový květ, lněné semínko (to lněné pomlet na kafemlýnku, spařit vodou na kaši,10 min odstát, dávat třeba jen do večer. krmení) a pivovarské kvasnice, moji koně jsou z toho krásní, kulatí..

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.5.2015 22:33

Nie je tých 0,5kg musli iba minimálna dávka? prečo mu potom nedáte viac? a pozerám, že aj ten fitmin má minimálne dávkovanie 2,5kg... čo je teda myslím dosť veľa.
pokiaľ nemáte chuť miešať si vlastné krmivo, tak by som sa vykašlala na fitmin a kŕmila by som napr. novaequi muscle.

30.5.2015 23:46
barevnalentilka

XXX.XXX.18.30

No mně taky připadá, že dostává nejspíš málo. Trváte na granulích, nebo chcete spíše sestavit krmnou dávku ze statkových krmiv?

krmeni

31.5.2015 09:46
krmeni

XXX.XXX.181.155

Nemyslím si ze to je malo. Kůň stojí celý den na pastvine fakt kvalitní a nic nedela. Měsíc nebyl pod sedlem. Takže mi pride úplná zbytečnost mu dávat víc. Teď jak začneme něco dělat budu mu to pomalu zvedat jen chci vědět co je dobré na zakulaceni
Nebo jestli víte o nějakém krmivari nebo granulych co se vám osvědčily s jakým davkovanim.

31.5.2015 10:21

Lenže to dávkovanie tam zrejme z nejakého dovôdu doporučené je. Pokiaľ sa ho nedržite, výsledkom je kôň, ktorý nema oprimálny výživný stav. Nepáčia sa mi tie granule fitmin, určitw by som nimi nekŕmila, ale keď píšu minimálne 2,5kg, vy dáte 0,5 a divíte sa, že kôň nevyzerá dobre, tak neviem...

Každopádne, z kvlaitnej pastvy zdravý kôň s príkrmom, aj keď malým musí vyzerať dobre. Ak to tak nie je, je niekde problém-možno má vredy, možno dobre niečo netrávi, možno to spôsobuje ten stres, možno začervenie, možností je veľa. Z vlastnej skúsenosti viem, že koni stačí ozaj málo, keď je v pohode. Dávame cca 1/4l ovsa a cca pol litra rezkov ráno a ro isté večer, plus minerálka a ľan, plus seno samozrejme, kone ani nie sú na pastve a prosperujú, až príliš. Energie majú tiež dosť, záťaž majú úplne minimálnu, až žiadnu.

31.5.2015 10:41
Koblížek21

XXX.XXX.70.58

Ja teda nevim, ale z pastviny by mel vypadat dobre uz sam o sobe, sotva jsme dali hubeneho plnase po zime na pastvinu, tak je z nej jiny kun. A to pak uz nemeli ani seno, nejakou dobu ani nic jineho - v tu dobu nic nedelal. Ale nadherne se po trave zakulatil, plus se teda s nim zaclo neco delat, tak nasvalil, ted ma 1kg granuli vecer, dvakrat denne seno a pres den travu, a je to spis az az.
Jednak.bych se u vas ridila davkovanim, protoze oni to tam nepisou pro srandu kralikum, a jednak bych aai nechala kone poradne vysetrit.

31.5.2015 14:54
koně

XXX.XXX.205.252

krmeni napsal(a):
Nemyslím si ze to je malo. Kůň stojí celý den na pastvine fakt kvalitní a nic nedela. Měsíc nebyl pod sedlem. Takže mi pride úplná zbytečnost mu dávat víc. Teď jak začneme něco dělat budu mu to pomalu zvedat jen chci vědět co je dobré na zakulaceni
Nebo jestli víte o nějakém krmivari nebo granulych co se vám osvědčily s jakým davkovanim.

Píšete, že je kůň hubený.Takže asi žere málo.
Buď ta pastvina není tak kvalitní, jak se vám zdá.
Nebo má málo sena.Pokud nezbyde v boxu ani stéblo, tak asi má málo.A objemové krmivo je podstatou celého krmení.
Nakrmit musíte, než začnete pracovat.Aby ty svaly byly z čeho dělat.
Dávejte dál granule, ale v doporučeném dávkování.
Nebo si namíchejte své krmení, ze statkových.To záleží na vás.
Všeobecně, na opravení, můžete k jádru přidat jedlý olej.Začínáte po trošce a končíte třeba na 8lžicích.Nebo ty kvasnice.Uvidíte, jak to kůň bude přijímat.

anet91

31.5.2015 16:53
anet91

XXX.XXX.43.113

Dobrý den, přispěji sem se svou zkušeností smajlík
U A1/1 se nám nejvíce osvědčilo 24/7 pastva+seno+sláma po dobu jaro-léto, v době podzim-zima jadrný příkrm ráno řepné pelety+slad.květ+lněné semínko(buď vařené, nebo podrcené) a večer: vojtěškové granule+slunečnice+konopné semínko ( to chodil pod sedlem )
V případě, že nám A1/1 trávil v režimu pastva na chudší trávě po dobu 6 hodin a zbytek na hliněném výběhu(s neomezeným přístupem k senu), krmili jsme jadrným příkrmem celoročně ( opět pravidelná práce pod sedlem)
Na aktuálním fotu je náš plňásek živený 24/7 trávou+senem+slámou (už od podzimu), a naprosto mu to stačí smajlík

1.6.2015 07:24
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Já bych nekupovala 2 značky granulí, ale pouze jedno a dávkovala bych to pořádně, ale dle selského rozumu, ne toho, co je napsané na obalu. Pro hubenější koně či hůře krmitelné se mií osvědčily Spillerky.

1.6.2015 09:11
Vany

XXX.XXX.50.243

Dobrý den,
pokud nechcete nic na energii, ale pouze na "zakulacení se" a tvorbu svalů, tak se mi na mojí A 1/1 osvědčily řepné řízky + Fitmin rýžové otruby. Ty jsou celkem "bez energetické, podpoří osvalení ( nejsou samospasitelné - musí být i systematická práce) a doporučená dávka je kolem 0,5kg. takže když nechcete dávat "jádro" na kila, tyto granulky mají smysl i v menším množství. Máčené řepné řízky jsou kvalitní vláknina, podporují střeva a tím jsou (do jistí míry) prevencí i proti kolice.. Navíc krmná dávka je jimi vlhčená - kobylka ji lépe přijímá..

1.6.2015 09:11
Vany

XXX.XXX.50.243

Jmenuje se to Fitmin Reformer myslím..

1.6.2015 09:33
katkaa1

XXX.XXX.180.30

krmeni napsal(a):

Je hubený a to znamená, že to málo je. Základná rovnica: mám hubeného koňa = pridám mu žrádlo. Miesto dvoch značiek granulí by som nechala iba jednu a pridala mu toľko ako je uvedené na obale.1kg denne naozaj nie je žiadna mega porcia.. a rovnako pridať aj sena aj ak sa vám zdá že ho dostáva dosť zrejme mu to nestačí. Predpokladám, že odčervený je a zuby má OK.
Ak by ani po úprave kŕmnej dávky nezačal priberať potom treba začať rozmýšľať aj nad zdravotným problémom.

1.6.2015 09:43
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Tady vám nikdo nepomůže odborně, je to ztráta času.

Investujte do poradenství u výživáře, stojí to kolem tisícovky, ale povětšinou se vám to vrátí formou úspory na krmení a dobrým výživovým stavem koně

Jestliže nevážíte přesně kolik kůň dostává sena a nemáte přehled kolik toho opravdu sežere, tak se asi těžko doberete k tomu, kde je problém. Minimální dávka pro 460kg zvíře je kolem 8kg sena na den a je to docela dost velké množství.
Tyhle údaje po vás bude chtít i výživář.

Já osobně doporučuji výživářku z Animo shopu se statkovými krmivy (www.centrumkrmiv.cz). Když si pořádně pročtete články na zmíněném netu a informace k jednotlivým komponentům krmiv, hodně vám to napoví o tom, jak by měla vypadat správná krmná dávka koně. Hubení a špatně přibíratelní koně se tam dost řeší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík