Twinyy

XXX.XXX.111.69
Zdravím, ...věčné téma nálevky...většina z nás se s tím potýká...Koupila jsem si mladého 6-letého valacha který má nálevky spěnkových kloubů na všech čtyřech nohách...Podle koníkovi minulosti bych to typovala na přetížení nevhodným treninkem. Koníka mám asi měsíc a staří nálevek podle byvale paní majitelky 6 týdnu. Podle veterináře je to kosmeticka vada a zánět v nich neni.RTG máme čiste.Zkoušíme mms a jine minerální doplnky na pohybový aparat.Nekulhá a při pohybu ho to neomezuje.Trenink má přiměřený svému věku. Spíš bych chtěla nějakou radu jestli někomu něco nezabralo. Zateplováky jsme taky zkoušeli...Chtěla bych mu zkrátka pomoc pokud by staří nalevek bylo opravdu 6 týdnu myslím si že bych s tím mohla něco udělat...Prosím poraď te
Twinyy
napsal(a):
Zdravím, ...věčné téma nálevky...většina z nás se s tím potýká...Koupila jsem si mladého 6-letého valacha který má nálevky spěnkových kloubů na všech čtyřech nohách...Podle koníkovi minulosti bych to typovala na přetížení nevhodným treninkem. Koníka mám asi měsíc a staří nálevek podle byvale paní majitelky 6 týdnu. Podle veterináře je to kosmeticka vada a zánět v nich neni.RTG máme čiste.Zkoušíme mms a jine minerální doplnky na pohybový aparat.Nekulhá a při pohybu ho to neomezuje.Trenink má přiměřený svému věku. Spíš bych chtěla nějakou radu jestli někomu něco nezabralo. Zateplováky jsme taky zkoušeli...Chtěla bych mu zkrátka pomoc pokud by staří nalevek bylo opravdu 6 týdnu myslím si že bych s tím mohla něco udělat...Prosím poraď te
Taky roky a roky bojuji s nálevkami - pro mě z nepochopitelného důvodu. Kůň cca od 5 ráno do 18.hod na pastvě, přes noc boxovaný. Pravidelný řízený pohyb bez přetěžování cca 6x týdně, zkoušela jsem bandáže na noc nebo naopak chlazení nohou, ubrat žrádlo, vyřadit pečivo.. no prostě vyzkoušela jsem naprosto vše, co jsem se dočetla. A k mému překvapení - a to úplnou náhodou - jsem zjistila, že má nálevky pouze pokud stojí na slámě. Pokud stojí na pilinách, tak mu nálevky v podstatě hned do druhého dne krásně splasknou, pokud je zase na slámě, nálevky se brzy objeví a má je třeba několik týdnů/měsíců, než se zase postaví na piliny. Není to tím, že by ji žral, slámy se ani nedotkne, ale slyšela jsem, že prý to může být reakcí některých koní na tento typ "pichlavé" podestýlky.
Rozhodně netvrdím, že to je váš případ, jen to přidávám jako můj postřeh, protože třeba já jsem se o tomto nikde nedočetla, když jsem si zjišťovala o problematice nálevek.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Twinyy
napsal(a):
Když jsem koupila mojí první kobylu, taky se jí objevily nálevky.Po dvou letech zmizely bez nějakého léčení.Přesně jak píšete, nehřály, nebyl tam zánět, kůň nekulhal, tak žádnej stres.Já jsem ráda, že se už neobjevují.Moje kobyla měla nálevky dva měsíce.
K nám na pastevko přišla bývala parkuračka, která také měla nálevky a objevovaly se pak po každé větší práci, no ale od doby, co je u nás, tak ani při přetažení se ji nálevky neobjevily, takže v jejím případě stačila změna režimu, pastevko mají v kopcovitém terénu a celoročně jsou motivováni k pohybu, ve výsledku pak zmizely i jiné neduhy. Jinak bývalá majitelka nálevky chladila a pomáhalo to, ale problém to neřešilo.