Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Sedni, lehni, k noze, aport, přines kostičku :-D Tohle potřebuje člověk při výcviku psa, ne koně.Nechápu, k čemu je to dobrý a na cirkusové kousky se můžeme chodit dívat do cirkusu.Mnohem důležitější jsou jiný věci, než aby si kůň na povel sedl, navíc to pro něj není přirozené pokud dobře vím.Zase dotaz náctileté, co roupama neví, jak prznit koně kravinama.
Zrovna sedni a k noze by podle mě pes mel umět tak je "fajn" takového pejsanka potkat v lese v konem... pes nalitava na koně a majitel není schopný psa přivolat...
Mé koně se také snažím naučit přijít na zavolání a když je nálada na "blbinky" učím je chapat NE a ANO, Stůj a zastavit po pádu tohle tomu koni k něčemu je... odpadá chytání nastrojeneho koně po lese, nemusí být kvůli kazde chvilce být uvázán, když začne něco zuzlat zavolám NE a nemusím jít a vzít mu to, dat mu po čuně... sedni je ale koni opravdu k prdu
-šumák-
napsal(a):
Zrovna sedni a k noze by podle mě pes mel umět tak je "fajn" takového pejsanka potkat v lese v konem... pes nalitava na koně a majitel není schopný psa přivolat...
Mé koně se také snažím naučit přijít na zavolání a když je nálada na "blbinky" učím je chapat NE a ANO, Stůj a zastavit po pádu tohle tomu koni k něčemu je... odpadá chytání nastrojeneho koně po lese, nemusí být kvůli kazde chvilce být uvázán, když začne něco zuzlat zavolám NE a nemusím jít a vzít mu to, dat mu po čuně... sedni je ale koni opravdu k prdu
Já neříkám, že by něco neměl umět, jen ten samotný pes to k životu taky nepotřebuje... a ve volném čase psi taky moc nesedávají většinou leží, stojí,...
PetraHol
napsal(a):
Já neříkám, že by něco neměl umět, jen ten samotný pes to k životu taky nepotřebuje... a ve volném čase psi taky moc nesedávají většinou leží, stojí,...
Pes to nepotřebuje k životu? Jak tedy máme ovládat psa, který má z pána dobrý den? Pes bez pána moc neví, co je fuj a co je nebezpečné. Jak skočí pod auto a stane se neštěstí - a nemyslím tím úraz/smrt psa? Jak skočí na dítě a povalí ho, jak kousne kolemjdoucí, vždyť to přece umět nemusí, on to nepotřebuje... Bože to jsou kecy, to jsem dlouho neviděla. Pro psa je přirozené stát-sedět-lehnout, ne sednout pro koně! Kdyby si sedali v přírodě tak tím, že sednou jsou okamžitě večeří pro predátory a nehledě na to, že jakou váhu má kůň a pes vzhledem k hbitosti.
A když už pes normálně nesedává, tak náš pes, pokud jsme v obýváku tak dost často přijde k nám a sedí u nás, ne že mu to přikážeme, ale protože chce on sám.
polárka.15
napsal(a):
Pes to nepotřebuje k životu? Jak tedy máme ovládat psa, který má z pána dobrý den? Pes bez pána moc neví, co je fuj a co je nebezpečné. Jak skočí pod auto a stane se neštěstí - a nemyslím tím úraz/smrt psa? Jak skočí na dítě a povalí ho, jak kousne kolemjdoucí, vždyť to přece umět nemusí, on to nepotřebuje... Bože to jsou kecy, to jsem dlouho neviděla. Pro psa je přirozené stát-sedět-lehnout, ne sednout pro koně! Kdyby si sedali v přírodě tak tím, že sednou jsou okamžitě večeří pro predátory a nehledě na to, že jakou váhu má kůň a pes vzhledem k hbitosti.
A když už pes normálně nesedává, tak náš pes, pokud jsme v obýváku tak dost často přijde k nám a sedí u nás, ne že mu to přikážeme, ale protože chce on sám.
Bžoe muj tady zase někdo nepřemýšlííííí, kolik vám je? 15? Mám tři skvěle vycvičené psy co dělají záchranářský výcvik atd, ale myslím tím, že tyhle povely nepotřebují k životu - potřebuje je zase člověk, aby je ovládal ve volnosti, jinak v přírodě v lese, přežijí i bez nich. A už to vysvětluji naposledy někomu tak natvrdlému. Stejně jak koně nepotřebují k životu aby na nich někdo jezdil, skákal, běhal dostihy atd a myslím, že líp koni bude když 1x týdně udělá povel sedni než aby běhal třeba dostihy.
PetraHol
napsal(a):
Bžoe muj tady zase někdo nepřemýšlííííí, kolik vám je? 15? Mám tři skvěle vycvičené psy co dělají záchranářský výcvik atd, ale myslím tím, že tyhle povely nepotřebují k životu - potřebuje je zase člověk, aby je ovládal ve volnosti, jinak v přírodě v lese, přežijí i bez nich. A už to vysvětluji naposledy někomu tak natvrdlému. Stejně jak koně nepotřebují k životu aby na nich někdo jezdil, skákal, běhal dostihy atd a myslím, že líp koni bude když 1x týdně udělá povel sedni než aby běhal třeba dostihy.
Tak to mě teda pobavila
PetraHol
napsal(a):
Obávám se, že většina dnešních psů by v přírodě v lese, moc dlouho nepřežila. A například různá pracovní plemena ty povely k životu opravdu potřebují, jinak se vám doma ukousají nudou. Doslova.
Koně opravdu nepotřebují abychom na nic jezdili. Ale jsou už skoro 5 000 let domestikováni a také poměrně dlouho šlechtěni k určité činnosti. Ale stejně jako pracovní plemena plemena psů jsou i koně, kteří by se bez práce prostě nudili. Zvlášťě tací, kteřím majitelé nemohou či nechcou poskytnout několika hektarové výběhy.
Opravdu nechápu, o čem tato debata má být. Každopádně nevidím žádný rozumný důvod, proč učit koně povely typu sedni, lehni a postav se na zadní.
Jak na povel netuším, ale poradím vám. neučte ho nic. Je to krásný, ale zaděláváte si na problémy.
Paní a její dcera mají KWPN valacha inportovaného z Holandska. Obsedli si ho sami.
je to slečny miláček.
Její matka s nadšením všem vypráví, co jí koník dělá pod sedlem. Že jí začne "skákat delfíní skoky"- což je vlastně házení dlouhých hrbů, a dělá nádherný vysoký vzpínáky, a jak je to úžasný.
možná tak pro dcerku a pro mámu (mimochodem vyučená trenérka, desítky let trénovala dostihové koně v německu, a potom trénovala teplokrevné koně a taky westernové a většina jejich koní končí vždy s dobrým umístěním).
Nedokážu si představit, kdyby toho koně museli prodat. Někoho ten kůň zabije.
Koně lze naučit vševhno ale chce to trpělivost a s rozumem
nezapomeň na bezpečnost nejen tvojí ale i koně
nejprve začni jednoduššímí a pak teššími cviky
ale postupně je to tak že nejpreve koně naučíš komplyment pak keknutí pak lehnutí a na konec sednutí
na ttránkách se dovíš víc přečti si ůvod
protože když se stane z cviky zlozvyk těžko se to odnaučuje a může to být velmi nebespečné
http://www.dgacek.eu/triky/Triky1.html.
Romm

XXX.XXX.5.50
mentyny

XXX.XXX.148.101
Já nevím proč z toho všichni tolik naděláte! podívejte se třeba na Terry & Sandra!
Když už se to přirovnává ke psům. co třeba dogdancing? Taky se pes učí jiné povely než k noze, ke mě, sedni, lehni, stůj... při DD ( dogdancingu) pes dělá otočky, stoupá si na zadní a spousty dalších. a potřebuje to? Ne! ale je to zábava jak pro psa tak pro majitele, báječně se při tom zabaví a odreagují... U koní je to to samé, vemte si že ježdění na nich je něco jako pro psa základní povely. a ty cirkusové kousky jsou pro ně stejné jako pro psa. jasně že se vám to u koně může vymstít ale je to jen o koni a o způsobu učení, a hlavně musíte znát svého koně abyste mohli vědět kam až můžete zajít abyste neskončili někde v příkopu se zlámanýma žebrama.
Opravdu nevím o co tady de
A prosím ty kterým to je proti srsti aby mi napsaly proč to zavrhují :)
Tady, má s koníky skvělý vztah a umí i sedni a vzpínání
https://www.facebook.com/pages/Terry-Sandra/487044944708704?fref=ts
Nechápu že má taková dospělá parta lidí tolik předsudků. Nejprve si o tom něco zjistěte než to prohlásíte za kravinu
mentyny

XXX.XXX.148.101
stacey
napsal(a):
A prosím ty kterým to je proti srsti aby mi napsaly proč to zavrhují.
Co třeba proto, že kůň není stavěný na to, aby seděl? Kůň stojí nebo leží. Kdy si kůň přirozeně sedá? Na pár vteřin než se zvedne a tím to končí.
Ale přesto to někteří koně na povel dělají :).
Neni to nic proti cviku samotnýmu. Ale člověk, který má na to aby tohle koně učil se nepotřebuje ptát na netu jak na to! má už svůj systém výcviku, koníka naučenýho tak, aby různými povely ovládal každý kousek těla koně, a je jedno jestli na to jde přes pozitivku (nebo obecně přes pamlsky a odměňování v tu chvíli správné polohy) nebo přes ustupování tlaku, kdy dokáže například koni vysvětlit že má na určitý dotyk podsunout nohu pod sebe a na jiný zase snížit záď, nebo na slovní povely, kdy koně zastaví v určité pozici při přirozeném chování.. možností je spousty. takový člověk, co k tomu dojde sám, si ale uvědomuje, jak moc jsou tyhle cviky zneužitelné, jak nesmírně důležitý je, aby je kůň nezačal nabízet v nevhodnou chvíly.. I koník k tomu musí bejt samozřejmě psychicky i fyzicky dostatečně vyzrálý a musí mít se svým člověkem pevný vztah.. Abyste pak nepřidělávaly horsmanům či budoucím majitelům starosti s tím, že kůň si například lehá u kování (velmi časté, za to bych střílela!) protože ste ho blbě naučili lehat si při zvednutí nohy. zároveň s naučením takových cviků si ubíráte kapacity možných povelů (příklad, když naučíte koně sednout si na poklepání na zadek, jak pak budete učit piafu, když ta vyžaduje pokyn ve stejném místě, ale znamenající něco jinýho /snížit záď).
Mně je to jedno, ať si učí každý svého koně, co chce, pokud to není týrání a člověk ví, jak na to. Pokud toho koně pak prodává, měl by k němu ale přidat manuál, co na který leckdy i nesmyslný dotek či gesto kůň dělá, aby pak nový majitel neskončil ve špitále, protože chtěl odehnat hovado, ale kůň se na to gesto vzpíná...
Já občas jela na lehacím koni. Základní instrukce, nenechat stát jen tak a moc dlouho. Koníček lehání miluje a lehá si sám od sebe bez pobídky... Když o tom člověk věděl, bylo to v pohodě.
Ten dog dancing bych svou neobvyklostí pro zvíře přirovnala spíše k tomu ježdění, v přírodě přeci koně nevyhledávají žádnou zátěž na hřbet...
Každý ať si se svým koněm dělá co chce, ale v prvé řadě to musí umět ten člověk tak, aby to tomu koni mohl předat.
A jako bonus...tyto cviky k ničemu nejsou.
U psa je poslušnost sedni, lehni, zůstaň, atd
U koně je poslušnost stát při čištění a ošetřování, nekopat, nekousat, dodržovat osobní prostor, atd.
mentyny

XXX.XXX.148.101
mgtka
napsal(a):
Ten dog dancing bych svou neobvyklostí pro zvíře přirovnala spíše k tomu ježdění, v přírodě přeci koně nevyhledávají žádnou zátěž na hřbet...
Každý ať si se svým koněm dělá co chce, ale v prvé řadě to musí umět ten člověk tak, aby to tomu koni mohl předat.
A jako bonus...tyto cviky k ničemu nejsou.
U psa je poslušnost sedni, lehni, zůstaň, atd
U koně je poslušnost stát při čištění a ošetřování, nekopat, nekousat, dodržovat osobní prostor, atd.
Tyto cviky k ničemu nejsou. ano, to jsem psala jsou k ničemu jak pro koně tak pro psa :).
mentyny

XXX.XXX.148.101
Íháček
napsal(a):
Jak můžete srovnávat psa s koněm? Vždyť to jsou dva protikladní tvorové. Každý má úplně jiné myšlení a pudy. Jestli si myslíte že to co umí pes musí umět i kůň tak je vidět že nevíte nic ani o jednom z nich.
Na to jsem se taky ptala, proč je vždycky přirovnávaj ke psům ;).
mentyny

XXX.XXX.148.101
mgtka
napsal(a):
Se psy jste zacla vy co jsem si všimla.
Tak si přečtěte první příspěvky. no nic, tohle mě začíná unavovat. číst tyhle hádky skoro u všeho
mentyny
napsal(a):
Já nevím proč z toho všichni tolik naděláte! podívejte se třeba na Terry & Sandra!
Když už se to přirovnává ke psům. co třeba dogdancing? Taky se pes učí jiné povely než k noze, ke mě, sedni, lehni, stůj... při DD ( dogdancingu) pes dělá otočky, stoupá si na zadní a spousty dalších. a potřebuje to? Ne! ale je to zábava jak pro psa tak pro majitele, báječně se při tom zabaví a odreagují... U koní je to to samé, vemte si že ježdění na nich je něco jako pro psa základní povely. a ty cirkusové kousky jsou pro ně stejné jako pro psa. jasně že se vám to u koně může vymstít ale je to jen o koni a o způsobu učení, a hlavně musíte znát svého koně abyste mohli vědět kam až můžete zajít abyste neskončili někde v příkopu se zlámanýma žebrama.
Nechápu že má taková dospělá parta lidí tolik předsudků. Nejprve si o tom něco zjistěte než to prohlásíte za kravinu
Přesně.
mentyny
napsal(a):
Trochu si odporujete. V tomto příspěvku jasně srovnáváte psa s koněm a tvrdíte že mají stejné myšlení a o pár příspěvků níž se divíte jak může někdo srovnávat psa s koněm.
A já si taky myslím že učit koně sedni je kravina a nepotřebuju si o tom nic zjišťovat stačí zapojit mozek a trochu vnímat koně a hlavně ho respektovat a nedělat z něho cvičenou opičku na hraní.
Íháček
napsal(a):
Trochu si odporujete. V tomto příspěvku jasně srovnáváte psa s koněm a tvrdíte že mají stejné myšlení a o pár příspěvků níž se divíte jak může někdo srovnávat psa s koněm.
A já si taky myslím že učit koně sedni je kravina a nepotřebuju si o tom nic zjišťovat stačí zapojit mozek a trochu vnímat koně a hlavně ho respektovat a nedělat z něho cvičenou opičku na hraní.
Ale koně cirkusové kousky mohou opravdu bavit na příklad má klisna velmi ráda dělá cirkusové kousky zablbnem si u toho obě ona ráda plní mé příkazi a také za ně ráda dostává dobrůtky baví jí to a má to velmi ráda mnohem více než ježdění do kruhu nebo do čtverce na louce.