Prosím o přečtení, šíření této informace a zamyšlení nad odběrem krve Vašich miláčků, můžete tím zachránit svého i další koně...
http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2015_stanovisko-svs-k-rostoucimu-vyskytu-anemie-koni.html.
zirafa

XXX.XXX.200.141
POSOUVÁM
Je to strasny Nastesti jsem svym konim delala krve cca necely mesic zpatky - koncily jim ty stare.
Jinak naprosto souhlasim s polárka.15 urcite nevahejte a krve udelejte ! Muzete tim zachranit mnoho koni. Bohuzel nemoc je infekcni, kone co jsou touhle nemoci zasazeni musi byt utraceni aby se to dal nesirilo, je to nelecitelne..
Hruza :( Jak jsem se to dnes dozvedela prebehl mi mraz po zadech..
Uživatel s deaktivovaným účtem

V ČR nebyla IAE diagnostikována tuším 27 let. V některých okolních zemích byla, je a bude. Za téhle situace mi připadá zbytečné dělat testy, pokud se nejedná jen o splnění zákonné povinnosti při přesunech koní. A přiznám se, že vůbec netuším, jak by "udělání krve" mohlo při nynější situaci v ČR zachránit spoustu koní.
napsal(a):
V ČR nebyla IAE diagnostikována tuším 27 let. V některých okolních zemích byla, je a bude. Za téhle situace mi připadá zbytečné dělat testy, pokud se nejedná jen o splnění zákonné povinnosti při přesunech koní. A přiznám se, že vůbec netuším, jak by "udělání krve" mohlo při nynější situaci v ČR zachránit spoustu koní.
Dobře, Šutřík
NO, ono jde spíše o to, že plno koní, co jsou jen ve výběhu a flákají se ani krve udělané nemají, netvrdím rozhodně, že tady nějaký nakažený jedinec je a je hrozné riziko, ale jelikož jak sama říkáte, tady IAE nebyla 27 let a najednou vydali bezpečnostní opatření, tak na tom asi něco bude. Aspoň pro klid by se u většiny koní potvrdilo, že je tady čisto, žádný nakažený jedinec tu není, žádný infekční hmyz tu není a dál se mohou jen se zvýšenou kontrolou hlídat "závodní koně". Já bych to zavedla při očkování jako jednu z věcí, drahé to není, koni to neublíží a o nic nejde. Ne dělat to pro prevenci, ale pro mapování stavu u nás.
polárka.15
napsal(a):
NO, ono jde spíše o to, že plno koní, co jsou jen ve výběhu a flákají se ani krve udělané nemají, netvrdím rozhodně, že tady nějaký nakažený jedinec je a je hrozné riziko, ale jelikož jak sama říkáte, tady IAE nebyla 27 let a najednou vydali bezpečnostní opatření, tak na tom asi něco bude. Aspoň pro klid by se u většiny koní potvrdilo, že je tady čisto, žádný nakažený jedinec tu není, žádný infekční hmyz tu není a dál se mohou jen se zvýšenou kontrolou hlídat "závodní koně". Já bych to zavedla při očkování jako jednu z věcí, drahé to není, koni to neublíží a o nic nejde. Ne dělat to pro prevenci, ale pro mapování stavu u nás.
Nechci se vyjadřovat ke krvím, dělám je pouze při přesunech, ale chci se vyjádřit k vaší větě -
"najednou vydali bezpečnostní opatření, tak na tom asi něco bude. "
Co asi myslíte, že na tom bude? Všechno je to jenom komerce. Umělé vyvolání paniky a dále hrabání peněz. Kolikrát už jsme tohle zažili... Vím, že pro většinu lidí je to neuvěřitelné a... snad by nám media nelhala! Z části lhala a z části nelhala, oni totiž taky ty zprávy mají kdo ví odkud.
Například kolik lidí zachránilo očkování na chřipku? Kolik jich i přes očkování na chřipku zemřelo? Jenom komerce, jenom manipulace s člověkem. Nic víc.

Ano, obvykle sa karantény, zákazy presunov a utrácanie koní deje len tak, aby bola vyvolaná panika...zvlášť pri ochorení, ktoré sa ličiť nedá, ani preventívnym očkovaním.
Najväčší problémje v tom, že je naozaj bežné, že keď kone nikam nejazdia, tá krv sa skrátka nerobí, na čo. Lenže potom musí kôň na kliniku a bum, nakazí sa niečím, alebo tam niečo donesie.. To bol presne aj prípad anémie spred dvoch rokov v nemecku, kone sa nakazili na klinike... Teraz opäť klinika..
Jasné, že nikto tersz nezačne robiť krv len tak, keby niečo... Ale trochu sa bojím toho, že kliniky začnú robiť oreventívne opatrenia typu bez krvi ani konská noha nesvtúpi. To by mohol byť problém najmä pri akútnych stavoch...
Každý má na to jiný názor, nikomu svůj vnucovat nebudu, jen je pro mě rozdíl léčitelná - vakcína (třeba ta chřipka, která nemusí být ani účinná a další) a neléčitelná nemoc. Ale kdyby nedejbůh se tady jedinec vyskytl, tak co pak? Pro mě 160 Kč směšná částka na prevenci zdraví koně, i kdybych na ty závody nejezdila..
polárka.15
napsal(a):
Každý má na to jiný názor, nikomu svůj vnucovat nebudu, jen je pro mě rozdíl léčitelná - vakcína (třeba ta chřipka, která nemusí být ani účinná a další) a neléčitelná nemoc. Ale kdyby nedejbůh se tady jedinec vyskytl, tak co pak? Pro mě 160 Kč směšná částka na prevenci zdraví koně, i kdybych na ty závody nejezdila..
Jakou prevenci máte na mysli? Vždyť pokud by vyšel test na anémii pozitivní, nic s tím stejně neuděláte a o koně přijdete .
Majka111
napsal(a):
Jakou prevenci máte na mysli? Vždyť pokud by vyšel test na anémii pozitivní, nic s tím stejně neuděláte a o koně přijdete .
To bohužel máte pravdu, přijdeme o naše stádo, ale můžu zachránit stádo vaše a další, tady není prostor na sobeckost, bohužel... černá vidina a doufám, že pouze vzdálená...

polárka.15
napsal(a):
Z prvních tří příspěvků jsem nevyčetla, že by se měly vztahovat k verzi budoucnosti.
Když se v ČR objeví jedinec s infekční anémií, budete mít papír, že vaši koně nebyli nemocní před měsícem/třemi/půlrokem... Nebude to vůbec nic vypovídat o jejich aktuálním stavu. Pokud by se tu nemoc začala šířit, teprve bude mít smysl dělat testy (opět zdůrazňuju, že mluvím o koních, kteří nespadají do zákonného nařízení při přesunech).
A jak by se tu mohl nemocný jedinec ocitnout? No, nemoc tu sama od sebe nevznikne. Hmyzem? Teoreticky jo, pokud bude mít komár důvod migrovat třeba z Maďarska za potravou, ale to by se pásmo IAE posouvalo pomalu a neskrytě. A vzhledem k tomu, že se jedná o víceméně izolovaná ohniska, ostrovy nemoci, tak asi to přenášení nemoci hmyzem mezi jednotlivými stády nebude hlavní příčina šíření anémie. Člověkem? Ano, může přenést nemoc nástroji. Ale opět, jak u nás, když tu tato nemoc nebyla zjištěna?
Koněm? Ano! Koupě koně ze zahraničí, klidně i s negativním testem, ale bez prodělané karantény, zahraniční akce, to je riziko přenosu nemoci do ČR. Jenže by nemělo jít prodat koně z lokality blízké ohnisku, kvůli uvalené karanténě.
PS: kobylku tříletku jsem nechala před měsícem otestovat na IAE, abych měla vyřízeny papíry, kdybych s ní chtěla příští, přespříští rok někam vyjet. I když s tím nepočítám, ale když byla platnost dva roky. Pokud by se mělo testování opakovat co půlrok, vykašlala bych se na to a udělala je až těsně před případným plánovaným výjezdem, takže pravděpodobně dost možná ne. Takových nás bylo na našem ranči víc, kteří nikam nejezdí, ale "když je platnost dva roky...".
napsal(a):
Ano, obvykle sa karantény, zákazy presunov a utrácanie koní deje len tak, aby bola vyvolaná panika...zvlášť pri ochorení, ktoré sa ličiť nedá, ani preventívnym očkovaním.
Najväčší problémje v tom, že je naozaj bežné, že keď kone nikam nejazdia, tá krv sa skrátka nerobí, na čo. Lenže potom musí kôň na kliniku a bum, nakazí sa niečím, alebo tam niečo donesie.. To bol presne aj prípad anémie spred dvoch rokov v nemecku, kone sa nakazili na klinike... Teraz opäť klinika..
Jasné, že nikto tersz nezačne robiť krv len tak, keby niečo... Ale trochu sa bojím toho, že kliniky začnú robiť oreventívne opatrenia typu bez krvi ani konská noha nesvtúpi. To by mohol byť problém najmä pri akútnych stavoch...
Očividně vůbec nic nechápete. Žádné utrácení nebude, protože ta zvířata jsou zdravá. a zákazy přesuný atd.? To vyhlásí někdo, kdo stejně nikomu nepředloží (veřejnosti) důkazy nebo prostě něco.
Jde o prachy za očkování, za služby laborky, kterým zaplatíte testy... o to držet lidi z nějakého důvodu v šachu. Nelíbí se někomu, že se zde něco (zvířata) chová? Tak jim nastolí takový podmínky, že chov bude tak finančně nebo jinak náročný, že se to prostě vymítí. Jednoduchý jak facka, a lidem s klapkama na očích krásně vysvětlitelný
kykyna
napsal(a):
Jenže ono to k smíchu vůbec není a protože na ty závody vás prostě nepustí, tak půjdete a uděláte koníkovi krve.. Jak snadné
Ne pouze ironicky reaguji na Váš příspěvek, když je to jen šíření paniky, žádná nemoc u nás nebude a je to jen mastění kapes veterině a tím pádem MZ...
Krve odebírám a dělala jsem to i v době, kdy to bylo "zbytečné" a nikam jsem s koněm nejezdila, já s tím problém nemám vůbec žádný, a podporuju to jen jak to jde.

kykyna
napsal(a):
Očividně vůbec nic nechápete. Žádné utrácení nebude, protože ta zvířata jsou zdravá. a zákazy přesuný atd.? To vyhlásí někdo, kdo stejně nikomu nepředloží (veřejnosti) důkazy nebo prostě něco.
Jde o prachy za očkování, za služby laborky, kterým zaplatíte testy... o to držet lidi z nějakého důvodu v šachu. Nelíbí se někomu, že se zde něco (zvířata) chová? Tak jim nastolí takový podmínky, že chov bude tak finančně nebo jinak náročný, že se to prostě vymítí. Jednoduchý jak facka, a lidem s klapkama na očích krásně vysvětlitelný
Za ǒkovania pri anémii?
Pri koňoch sa už pár rokov pohybujem a viem, že výskyt anémie je v posledných rokoch úplná rarita- až so poslednej doby. Áno, otvorené hranice, presuny koní, bla bla... Odjakživa sa krv robila raz ročne. ČeskÝch 24 mesiacov je pre mňa záhodou... Zvlášt po vstupe do schenghenu, keď na hraniciach nikto nič nekontrolujeav rámci EU je úplne voľný...
Zúčastňujem sa s koňmi akcíi, kde zahraničný účastníci z krajín ako Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko sú beźnou súčasťou, občas aj kone zo zámoria... Fakt sa mám tváriť, že je to v pohode, iba davová psychóza( mimochodom maďarské úrady dosť dlho o týchto prípadoch mlčali, prvý informovali Rakúšania), že určite neexistuje žiadne riziko, je to len biznis?
Významný usporiadateľ na SVK bez ohľadu na úrady reagoval podmienkou, že do jeho aerálu vstúpia kone iba s krvou nie staršou než 30dní. Podľa vašej teórie má miminálne podiel v laborátoríach a z tých vyšetrení V hodnote pár korún( vzhľadom na ostatné výdavky pri koňoch) bude milionár. Keby mi stoja kone na dvore a nikam nechodím, asi by mi to bolo úplne jedno.
napsal(a):
Donedávna, spoustu let, nebyla diagnostikována ani v Maďarsku...a ejhle... Vhledem k tomu, že spousta příznaků infekční anémie je lehce přehlédnutelná, tak už ji možná váš koník má...ona totiž třeba zrovna vaše sestřenka, kamarádka, babička nebo čert ví kdo, byla na víkend v Maďarsku a zrovna si tam hladila roztomiloučké (jen poněkud nakažené) hříbátko a pak ve stejném oblečení (stačí kabelka, brýle, gumička ve vlasech) hladila koně vašeho...No a zrovna vy jedete příští víkend na hobíčka, kde bude asi 70 koní...a jupí..epidemie jak vyšitá, protože většina těch koní na závodech má nějaké stájové kolegy, kteří pojedou další víkend na jiné závody..třeba na opačný konec republiky...Tak proto je potřeba ty krve dělat...bohužel i kůň který neuhyne je dál přenašeč...takže je nutné utratit všechny...VŠECHNY koně kteří jsou nakaženi...a spočítejte si, kolik koní právě ten váš kůň zabil...

Grandina
napsal(a):
Donedávna, spoustu let, nebyla diagnostikována ani v Maďarsku...a ejhle... Vhledem k tomu, že spousta příznaků infekční anémie je lehce přehlédnutelná, tak už ji možná váš koník má...ona totiž třeba zrovna vaše sestřenka, kamarádka, babička nebo čert ví kdo, byla na víkend v Maďarsku a zrovna si tam hladila roztomiloučké (jen poněkud nakažené) hříbátko a pak ve stejném oblečení (stačí kabelka, brýle, gumička ve vlasech) hladila koně vašeho...No a zrovna vy jedete příští víkend na hobíčka, kde bude asi 70 koní...a jupí..epidemie jak vyšitá, protože většina těch koní na závodech má nějaké stájové kolegy, kteří pojedou další víkend na jiné závody..třeba na opačný konec republiky...Tak proto je potřeba ty krve dělat...bohužel i kůň který neuhyne je dál přenašeč...takže je nutné utratit všechny...VŠECHNY koně kteří jsou nakaženi...a spočítejte si, kolik koní právě ten váš kůň zabil...
Tak na tohle by stačila jediná reakce - při převozu koní mimo kraj a/nebo na hromadné akce je testace na IAE povinná. Co máte dále?
Ale nabízí se i další reakce - přenos přes oblečení, kabelku apod a to po delší době? Téměř 100% nemožné, podobě jako u HIV je přenos krví. Takže nedefinzikovanými nástroji (sonda, injekční jehla..), poraněním sliznic těmito nástroji, přes čerstvé nezaschlé oděrky kůže při kontaktu s ještě infekce schopnými viry... Narozdíl od HIV je potvrzen přenos krevsajícím hmyzem.
V Maďarsku byla ohniska nemoci i (minimálně) před pár lety, stejně tak v Německu, Francii, Rumunsku... Ohniska jsou v karanténě, stejně tak přilehlé oblasti, takže turista si hezké, leč nakažené, hříbátko nepohladí.
A jsme na začátku - pokud někam pojedu s kobylkou, bude mít potvrzení o negativním testu (mimochodem, kdybyste přečetla celou diskuzi, všimnete si, že jsem psala, že test na IAE má čerstvý). Pokud se tu nemoc objeví, neznamená tenhle papír, že kůň je zdravý. Může být nakažen třeba tři týdny a test mít měsíc starý. Jestli se tu nemoc vyskytne, věřím tomu, že při rozšíření budou zakázány hromadné akce apod.
Stále nejsem přesvědčená, že při dnešní situaci v ČR má cenu dělat krev mimo zákonnem určené případy.
Já osobně považuji současný postoj české SVS za dost laxní co do podmínek pro vyšetření koní na hromadné akce. Chtít vyšetření na IAE ne starší 6 měsíců ve chvíli, kdy je inkubační doba viru 1-3 týdny znamená, že kůň se může mezičasem nakazit a stejně se na hromadnou akci dostane.
Osobně bych se hodně rozmýšlela, jestli tam jet, pokud bych měla info, že tam budou i koně z nakažených oblastí startující za podmínek jako české zvířata.
Ty slovenské podmínky IAE ne starší 30 dnů mi dávají větší smysl, kór u nich, kdy stačí jen přeplavat Dunaj a jste v Maďarsku. Slováci víc používají mozek.
MartinaF

XXX.XXX.49.250
Źe se v Maďarsku rozšířila IAE je celkem problém. Výskyty byly v předchozích letech jak v Německu tak Francii i VB, ale tyto země jsou spíš co se týče chovů koní vyspělejší než zmíněné Maďarsko, tam je to vesměs divočina, takže je pravděpodobné, že se ohniska výskytu v této zemi budou šířit. A na Slovensko, potažmo k nám, je to co by kanemem dohodil. A světe div se, najde se spousta handláků, co jezdí pro koně do takových zemí jako Maďarsko, Polsko atd. Je to kousek a koně za hubičku, takže bych se vůbec nedivila, kdyby se k nám takový kůň dovezl. Spíš než řešit 6 měsíců staré potvrzení na IAE při závodech, si víc došlápnout na dovoz koní z problémových zemí, protože zatím to u nás je taky divočina, převozy bez krve, někdy i bez papírů, však co, nahlásíme na svazu oni poremcají, ale papíry vystaví, a kůň může být buhví odkud.
MartinaF
napsal(a):
Źe se v Maďarsku rozšířila IAE je celkem problém. Výskyty byly v předchozích letech jak v Německu tak Francii i VB, ale tyto země jsou spíš co se týče chovů koní vyspělejší než zmíněné Maďarsko, tam je to vesměs divočina, takže je pravděpodobné, že se ohniska výskytu v této zemi budou šířit. A na Slovensko, potažmo k nám, je to co by kanemem dohodil. A světe div se, najde se spousta handláků, co jezdí pro koně do takových zemí jako Maďarsko, Polsko atd. Je to kousek a koně za hubičku, takže bych se vůbec nedivila, kdyby se k nám takový kůň dovezl. Spíš než řešit 6 měsíců staré potvrzení na IAE při závodech, si víc došlápnout na dovoz koní z problémových zemí, protože zatím to u nás je taky divočina, převozy bez krve, někdy i bez papírů, však co, nahlásíme na svazu oni poremcají, ale papíry vystaví, a kůň může být buhví odkud.
Tak to nevím, kdy jste vezla koně ze zahraničí naposledy
Já minulý rok v červenci. Při odjezdu v zahraničí a i při příjezdu ke mně domů byl přítomný dozorující veterinář z veterinární správy a kůň se kontroloval co do zdravotního stavu a shody s papíry a popisem, vystavovaly se všechny papíry včetně Traces, dělaly se všechny povinné testy a ještě jsem nádavkem málem dostala flastra za to, že mi koně vezl někdo, kdo neměl schválení pro dopravce zvířat typu 1. Naštěstí to byla ale doprava na náklady prodávajícího, takže se mi z toho podařilo vyvlíknout.
Není to o tom, jak moc je kde b*rdel, ale o tom, jak dobře si ten, co koně dováží pohlídá, aby měl všechno, co mít má.

To ste ale naozaj asi svetlá výnimka, zvlášť v pohranići nie je problém prevážať kone iba tak. Jazdíme maďarsko celkom pravidelne odkedy sme v EU a ani raz sa mi nestalo, že by policajtov na hranici, alebo pri cestnej kontrole zaujímali kone na aute. Papiere samozrejme bývajú v poriadku, keďže jazdíme s koňmi na rôzne akcie, ale nikdy sa nikto nezaujímal kam ideme a čo tam budeme robiť.
Mám známych, čo jazdia na rôzne dražby do NL, FR... Tiež nikdy nikoho doma nezaujímalo, čo si doviezli.
napsal(a):
To ste ale naozaj asi svetlá výnimka, zvlášť v pohranići nie je problém prevážať kone iba tak. Jazdíme maďarsko celkom pravidelne odkedy sme v EU a ani raz sa mi nestalo, že by policajtov na hranici, alebo pri cestnej kontrole zaujímali kone na aute. Papiere samozrejme bývajú v poriadku, keďže jazdíme s koňmi na rôzne akcie, ale nikdy sa nikto nezaujímal kam ideme a čo tam budeme robiť.
Mám známych, čo jazdia na rôzne dražby do NL, FR... Tiež nikdy nikoho doma nezaujímalo, čo si doviezli.
Ale policejní kontrolu nemají co zajímat papíry koně, nemají k nim přístup. To byste při tak častých cestách za hranice přece měla vědět, jestliže tedy máte odpovídající povolení pro dopravu zvířat.
Mimo Rakousko a tuším Německo, kde mají policajti jiné a větší pravomoci, může papíry koně kontrolovat jen zástupce veterinární správy v přítomnosti policie.
Co se týká dovozu ze zahraničí u Vašich známých, je to jen jejich problém, že nedodržují to, co jim je uloženo zákonem. Vystavují se tak sami postihu, kdyby je někdo chtěl naprášit nebo se na to namátkovou kontrolou přijde.
Ten, kdo koně dováží do určitého státu, má zákonem danou povinnost hlásit dovoz zvířete ještě před jeho příjezdem na místně příslušnou veterinární správu, která následně koně přijede zkontrolovat. Nenahlášení dopředu = automatický flastr. I registrovaní koňovití (= ne ti určení na jatka) musí mít pro jakékoli cesty do/ze zahraničí vystavený traces a dodrženou s tím související agendu typu vyšetření apod. Na traces se vyplňuje i číslo hospodářství odjezdu a příjezdu a jakmile se to zadá na vet. správě v místě odjezdu do pc, hned vyskočí vetovi vet. správy v místě určení, že mu tam ten a ten den dojede kůň z jiného státu. Při jízdách přes Německo a Rakousko bych se chybějících papírů docela obávala, kór když vám kůň papírově nepatří a tedy těžko obhájíte nekomerční přepravu pro vlastní potřeby, zejména když Němci a Rakušáci berou i dopravu na závody nebo výstavy jako činnost pro zhodnocování koně a tudíž pro zvyšování jeho komerční hodnoty.
Kontrolu koně vet. správou po dojezdu neplatíte a když vystavujete traces, stojí to jen 50 kč na koně. Když pominu vyšetření pro převoz, zaplatíte 50 kč za traces, nahlásíte příjezd koně zdarma na vet. správu a jste v klidu, nikdo vám nemůže nic vytknout.
Pokud se lidi nezačnou chovat odpovědně a neuvědomí si, co svým jednáním kór teď můžou způsobit, tak se potom není co divit, že se IAE bude šířit.

Neprepravujem, som spolujazdec, vodič má absolvované tieto skúšky.
Ale iné som chcela. Chceka som povedať len toľko, že je možné prevÁžať kone po EU bez toho, aby ste kohokoľvek zaujímali-kým sa k tomu sami nepriznáte. A nemyslím si, že je to v poriadku.
Mimochodom, už sa na SVK pridávajú s vyšetrením nie starším ako 30 dní aj ďalší usporiadatelia...

Infekční anémie na Slovensku http://m.jezdci.cz/clanky/Vyskyt-infekcnej-anemie-koni-na-Slovensku/.