Ann.gaia386

XXX.XXX.20.66
Dobry den, potrebovala bych poradit.Mame v klubu polokrevnou 3,5 letou kobylku.Ma krasne chody v terenu je 100% jista na nohy, ale u cisteni kopyt je to slozitejsi.Zadni nohy jsou v pohode, ale pokud predni drhim dele tak se o me zacne opirat a kdyz ji nohu nepustim tak si lehne.Nevite proc to dela a jak to napravit?Dekuji.
Tak to jsem zvědavá, moje roční hříbě to dělá taky :-D ale nezáleží na tom, jak dlouho nohu držím, většinou to dělá hned jak ji vezmu - nebo mi ji podá - začne předvádět jakože spadne na hubu, dvakrát dokonce opravdu spadnul, když jsem ho nepustila. Ale myslím, že je to spíše zlozvyk, protože, když ho vypleskám přes plece a nadávám ať přestane, tak najednu stát umí.
Je to hřebeček, nohy mu zvedáme "od peřinky" a začal to dělat někdy kolem 4.měsíce.
Ann.gaia386

XXX.XXX.20.66
Kobylku privezli pred tydnem a dela to porad nejspis to bude zlozvyk.
Zvedejte nožky jen kousek nad zem.
Dávali jsme jednou dohromady vyhladovělého koně, který se neudržel na třech nohách.
Při čištění jsme tedy nohu jen ohnuli ve spěnkovém kloubu, špička kopyta byla opřená o zem.
S tím, jak kůň sílil, se to zlepšovalo a pak se už dokázal udržet natřech.
Zkuste to taky tak.
Při problému jen nohu překlopíte zpět. Nemusíte koně "nosit", trestat a nehrozí pád nebo zranění.
sisi58
napsal(a):
Zvedejte nožky jen kousek nad zem.
Dávali jsme jednou dohromady vyhladovělého koně, který se neudržel na třech nohách.
Při čištění jsme tedy nohu jen ohnuli ve spěnkovém kloubu, špička kopyta byla opřená o zem.
S tím, jak kůň sílil, se to zlepšovalo a pak se už dokázal udržet natřech.
Zkuste to taky tak.
Při problému jen nohu překlopíte zpět. Nemusíte koně "nosit", trestat a nehrozí pád nebo zranění.
Ale ani jeden ze zmíněných koní nemají problém s výživou ani slabostí ;-).
Bude to znít hnusně, ale my valacha, co si zkouší na lidi při čištění předních nohou lehat, prostě pustíme a necháme ho, ať si nabije nos, a je klid. Časem to zkusí znova, ona je to asi strašná sranda, tak než nějaké vyhrožování, plácání a podobně, tak zase pustíme. Jednou si fakt chudák natloukl a zlepšilo se to dost. ( v normální náladě zvedá a drží nohy krásně, blbne, jen když má svoji hravou, je to totiž škodič a poťouchlík obecný).
kapička
napsal(a):
Bude to znít hnusně, ale my valacha, co si zkouší na lidi při čištění předních nohou lehat, prostě pustíme a necháme ho, ať si nabije nos, a je klid. Časem to zkusí znova, ona je to asi strašná sranda, tak než nějaké vyhrožování, plácání a podobně, tak zase pustíme. Jednou si fakt chudák natloukl a zlepšilo se to dost. ( v normální náladě zvedá a drží nohy krásně, blbne, jen když má svoji hravou, je to totiž škodič a poťouchlík obecný).
Jak říkám - mě to hříbě upadlo už několikrát a nevypadá, že by ho to přešlo Asi né každému stačí nabít si nos.
Já bych spíš řekla že hříbata prostě nemají tak dobrou rovnováhu aby se udrželi delší dobu na třech. Navíc většinu váhy mají na předku tak je logické že s předníma mají větší problém než se zadníma. Chce to čas ať si postupně zvykají a zvedat často a postupně prodlužovat dobu zvednutí a nebrat to tak že si na vás chcou schválně lehat.
Lehání při čištění předních nohou jsem zažila - u plňasky čerstvě prodané z dostihů, trvalo to asi dva měsíce. Po nějaké době jsme dělali kobče rtg předních nohou a zjistili, že má v kopytě uštíplou kůstku. Vet tomu říkal únavová zlomenina. Kobča akutně nekulhala, jen byla nejistá na nohou hlavně v zatáčkách a z kopce. Po půl roce na pastvině se dala dohromady a padat přestala. Podruhé jsem lehání při čištění kopyt viděla u staré kobyly, která má silnou artrozu, hlavně v karpech, takže když se noha ohne moc anebo musí dlouho stát na druhé, nohy se jí podlomí.
Lehání určitě může být chyba ve výcviku a kobča třeba nemusí umět nohy zvedat, ale zkusila bych pátrat i po zdravotních problémech.
Ann.gaia386

XXX.XXX.20.58
Jak jsem psala kobylka je 100% zdrava.Majitel k ni kvuli tomu volal veterinare.Ten se vyjadril, ze to je zlozvyk, ale neporadil nam tak jsem se chtela zeptat tady.Moc dekuji.
Íháček
napsal(a):
Já bych spíš řekla že hříbata prostě nemají tak dobrou rovnováhu aby se udrželi delší dobu na třech. Navíc většinu váhy mají na předku tak je logické že s předníma mají větší problém než se zadníma. Chce to čas ať si postupně zvykají a zvedat často a postupně prodlužovat dobu zvednutí a nebrat to tak že si na vás chcou schválně lehat.
Blbost - přeci píšu, že nemusím nohu ani zvednout! Normálně si řeknu o nohu, malej mi jí podává a už předsouvá tu druhou dopředu a dělá, že upadne. Prakticky ani nemusím na zvednutou nohu sáhnout, dělá to sám.
přistoupím k němu, řeknu si o nohu a nastavím dlaň, že si ji vezmu a hříbě už se mi klaní ale já to beru s humorem, vím, že jenom blbne. Jindy si vezmu nohu, vejrám mu do kopyta třeba 5 minut a on prostě stojí.. a ještě u toho třeba žere
A totéž dělá, když ho hladím nebo plácám po plecích - nesnáší sahat na "prsíčka". Myslím, že je na celý předek citlivý a že ho to prostě s přibývajícím věkem přejde. Nikdy ho nenechám nedokončit úkol.
Kykyna: tak to.přeji štěstí, aby to koníka přešlo, nějak podezřele mi s tím vymýšlením blbin připomíná toho valacha od nás. Já vím, že koně nemají lidské vlastnosti a ani tak nemyslí, ale přísahala bych, že on se u každé skopičiny, kterou nesmí a dělá, tváří potutelně a po očku sleduje, kdy si ho všimnem. U lehání při čistění se tváří jak milius a když se pustí, tak kouká jak tele na nová vrata, co že se to chudáčkovi stalo :-D
( je to kůň odchovaný ve smíšeném stádě s vrstevníkem).
Věkem se to tedy zlepšuje, nejhorší byl 2. rok, ale myslím, že ho to úplně nepřijde nikdy.
U některých koní je to jejich silný přirozený instinkt, který jim velí si lehnout, když mu nohu zvednete, protože jim to připomíná situaci, kdy se dva koně (většnou hřebci nebo dominantní koně) perou o pozici ve stádě a přitom se kousají do noh a přesně takto na to reagují, že se sníží, aby soupěř na nohy nedosáhl nebo mu to alespoň maximálně ztížili. Přesně to dělal náš čerstvě vykastrovaný valach. Při zvedání zadních noh se o nás opíral a lehal. Nemá to nic společného s rovnováhou (ani u hříbat). Odnaučili jsme ho to tak, že se mu noha nejprve poklepávala tušírkou, jakmile ji zvedl, byl pochválen. Postupně jsme od něj vyžadovali, aby nohu na přiložení tušírky nechal zvednutou tak dlouho, dokud tlak neustal. Pak stačilo postupně přidávat ruku, nejprve držel jen pár vteřin, ale postupně se to prodlužovalo. hodně jsme chválili. Když měl ještě tendence si lehnout, tak (jak se píše ve článku výše) jsme mu nohu pustili a on bojoval s rovnováhou, aby nespadl, což mu nebylo příjemné. Trvalo to asi 2-3 měsíce, než spolehlivě držel nohy.
kapička
napsal(a):
Kykyna: tak to.přeji štěstí, aby to koníka přešlo, nějak podezřele mi s tím vymýšlením blbin připomíná toho valacha od nás. Já vím, že koně nemají lidské vlastnosti a ani tak nemyslí, ale přísahala bych, že on se u každé skopičiny, kterou nesmí a dělá, tváří potutelně a po očku sleduje, kdy si ho všimnem. U lehání při čistění se tváří jak milius a když se pustí, tak kouká jak tele na nová vrata, co že se to chudáčkovi stalo :-D
( je to kůň odchovaný ve smíšeném stádě s vrstevníkem).
Věkem se to tedy zlepšuje, nejhorší byl 2. rok, ale myslím, že ho to úplně nepřijde nikdy.
I já nám to přeju, děkuji
Myslím si, zlobí hlavně mě, protože když je u nás kovář (toho také zveme již od druhého měsíce), tak hříbátko si nemůže vynachválit jak krásně stojí... Možná máme trochu problém s posloucháním paničky
Ale jak se už pak hodně naštvu a zařvu, tak se klidí i koně od sousedů
Uživatel s deaktivovaným účtem

Toto není případ zadavatelky, ale ještě přidám zkušenost svou - měla jsem v péči vysloužilého dostiháka, který byl absolutně hysterický při jakékoli péči o kopyta. Lehal si naprosto běžně a bez ohledů, že člověka "přizabije". Důvod byl zakování od kováře v minulosti. Trvalo to několik let, než se problémy s tímto podařilo odstranit úplně - trpělivostí a ujišťováním, že péče o kopyta nebolí... Každopádně u kování se musel přispávat, protože to prostě nedával a ani do vysokého věku se to nepodařilo změnit :(
Jinak se mi líbí nápad s tušírkou. Přikláněla bych se k těm přirozeným vzorcům chování a ty se dají šikovnými postupy otupit nebo i změnit k obrazu svému ;).
Ann.gaia386
napsal(a):
Dobry den, potrebovala bych poradit.Mame v klubu polokrevnou 3,5 letou kobylku.Ma krasne chody v terenu je 100% jista na nohy, ale u cisteni kopyt je to slozitejsi.Zadni nohy jsou v pohode, ale pokud predni drhim dele tak se o me zacne opirat a kdyz ji nohu nepustim tak si lehne.Nevite proc to dela a jak to napravit?Dekuji.
Komentáře na začátku mají pravdu. Moje kobyla to dělá taky, ale ne při čištění kopyt - dělám já nebo má dcera (20kg - takže drobeček), ale kovářovi. Vždy z něj leje jako z konve. když mu nohy držím já, tak to nedělá. Je to o respektu, alespoň u té mojí kočky, i když zde je to trošku scéna, protože má lehkou podotrochlózu, tak ji ty přední asi pobolívají, když stojí déle, ale u mě si nedovolí na mě lehat a když to zkusí, stačí když na ni houknu a znovu se postaví. Doporučuju nenechat si to líbit.