Prosím mám pár otázek...chtěla bych v srpnu inseminačně připustit kobylku, nikdy předtím jsem to nedělala a nic o tom nevím.
- předem se má zavolat vet se sonem který kobylu prohlédne a stanoví vhodný termín inseminace?
-poté se domluví inseminátor a koupě sperma...?
-jak probíhá inseminace aby kobyla inseminátora nenakopla? dává se jí fajka nebo nic?
- a co očkování, setkávám se stále se dvěma názory:jedni chovatelé kobylky v březosti neočkují a neočkují ani hříbě po narození že prý si získá obranné látky z mléka.Očkují hříbě až v kterémsi měsíci.A druzí nevím jestli očkují v březosti ale hříbě okamžitě očkují po porodu na ochromu i tetanus?
Díky všem za názor, zkušenost, rady...
Nesleduji až tak pravidla všech plemenných knih, ale obvykle to končí červencem s tím, že je vyjímka na klisny již připouštěné, jen ze znění této vyjímky není jasné, zda se to týká klisen co mají říji na přelomu července a srpna (a smí se tedy připustit jak 31.7, tak třebas ještě 2.8.), nebo jestli jde ještě o možnost připustit klisnu s využitou říjí např.15.-20.7., která se "vrátí" 10.8. s další říjí.
Obecně ale má pravdu íháček, že vytvářet úmyslně pozdní hříbě je hloupé.
Něco jiného je, když připouštíte od dubna, května a klisna zabřezne až v létě, tak jste rádi, že hříbě přece jen bude, i když se narodí až v červenci...
westernlove
napsal(a):
Prosím mám pár otázek...chtěla bych v srpnu inseminačně připustit kobylku, nikdy předtím jsem to nedělala a nic o tom nevím.
- předem se má zavolat vet se sonem který kobylu prohlédne a stanoví vhodný termín inseminace?
-poté se domluví inseminátor a koupě sperma...?
-jak probíhá inseminace aby kobyla inseminátora nenakopla? dává se jí fajka nebo nic?
- a co očkování, setkávám se stále se dvěma názory:jedni chovatelé kobylky v březosti neočkují a neočkují ani hříbě po narození že prý si získá obranné látky z mléka.Očkují hříbě až v kterémsi měsíci.A druzí nevím jestli očkují v březosti ale hříbě okamžitě očkují po porodu na ochromu i tetanus?
Díky všem za názor, zkušenost, rady...
V srpnu je opravdu docela pozdě... ale moje známá, která věří na horoskopy si kobču také zapouštěla na konci srpna, aby se jí hříbek narodil v červenci Nevýhoda byla, že byl na podzim poloviční a odvážel se na hříbárnu až na jaře, takže zůstal přes zimu sám mezi dospěláky.
Nejsem profesionální chovatel, odchovávám si občas hříbě pro radost, takže z mých zkušeností:
- cca dva měsíce před plánovaným zapouštěním si hlídám data říjí, abych věděla kdy se mi kobča rozříjí příště. První den kdy zpozoruji říji volám inseminačního technika a nechám kobču skouknout sonem. Podle odhadnutého data ovulace se domluvíme na dni, kdy zapustíme.
- sperma mi zatím vždycky objednal a přivezl technik, já jen nahlásila jméno šťastného vyvoleného
- kobyly které znám se nechaly zapustit bez fajfky
- potom si hlídám další říji, a modlím se, aby nepřišla
- očkování - kromě klasiky chřipka+tetanus - mám všechny koně naočkované na herpes, březí kobči by měly být ještě přeočkované v 5+7+9měsíci, hlavně když nejsou ve stabilním stádě (zase z okolí občas slýchám, že zbytečně plaším a očkovat nemusím - ale když mám kobču zapuštěnou drahým hřebcem, tak nechci nic riskovat a přijít o hříbě kvůli pár stovkám mi připadá hloupé).Po narození by se hříbě mělo naočkovat proti ochromě, pokud možno do druhého dne (zase mi hodně lidí říká, že očkuji zbytečně) další očkování (chřipka+tetanus+herpes) od 3.měsíce, podle dohody s vetem a zdravotního stavu hříběte.
Přeji hodně štěstí!
Íháček
napsal(a):
Začít připouštět v srpnu je blbost. Když vám nezabřezne napoprvé tak už další možnost nemáte. A hříbě bude pozdní což je v některých situacích dost na škodu.
Díky za názory.Cíleně budeme připouštět v srpnu, protože jsme dosti prostorově omezení.Koně přesouváme každoročně 1.července na velké pastviny.Proto chceme hříbě až v létě...A že by kobyla nezabřezla se nebojím, u minulé majitelky porodila 4 hříbata a vždy zabřezna napoprvé.