Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.6.2015 05:45
Phoebe2015

XXX.XXX.63.1

Nemáte někdo kontakt nebo odkaz na stránky na někoho, kdo v okresu Benešov nabízí nápravu problémových koní? Děkuji

14.6.2015 13:46
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

A potřebuješ spravit koně nebo jezdce?

14.6.2015 16:23
aggitta

XXX.XXX.65.76

"Kdo v okrese Benešov"... možná bude štěstí, když se najde 1 ochotný člověk v celé ČR...
Takže bych podrobněji popsala problém koně, a doufala, že někoho v Česku najdu, kdo si s daným problémem bude vědět rady.

14.6.2015 16:43
Terven

XXX.XXX.110.147

aggitta napsal(a):
"Kdo v okrese Benešov"... možná bude štěstí, když se najde 1 ochotný člověk v celé ČR...
Takže bych podrobněji popsala problém koně, a doufala, že někoho v Česku najdu, kdo si s daným problémem bude vědět rady.

No, ochotných možná bude víc, ale těch schopných tipuju, že je opravdu pár v celé ČR. Chce to pečlivě vybírat, nenaletět...a Tony má pravdu - každého problémového koně má na svědomí problémový člověk.

14.6.2015 18:08
Phoebe2015

XXX.XXX.109.3

Tato diskuze snad není o nápravě textu, ale koní, ne?

14.6.2015 18:17
Phoebe2015

XXX.XXX.109.3

tony-jcb napsal(a):
A potřebuješ spravit koně nebo jezdce?

Nepopírám chybu v jezdci, ale potřebuji odbourat zlozvyk koně, který byl zachráněn před utracením jen z rozmaru předchozího majitele.

14.6.2015 18:20
Phoebe2015

XXX.XXX.109.3

Terven napsal(a):
No, ochotných možná bude víc, ale těch schopných tipuju, že je opravdu pár v celé ČR. Chce to pečlivě vybírat, nenaletět...a Tony má pravdu - každého problémového koně má na svědomí problémový člověk.

Kobča odmítá chodit na vyjížďky bez ostatních koní, je k nepřesvědčení. Jinak je milionová, hodná.. Není to žádný nezvladatelný blázen.

14.6.2015 18:22
Phoebe2015

XXX.XXX.109.3

aggitta napsal(a):

Tato diskuze snad není o nápravě textu, ale koní, ne? Není to žádný blázen, jen potřebujeme odbourat zlozvyk, kdy kobyla odmítá chodit na vyjížďky bez ostatních koní.

14.6.2015 19:11
koně

XXX.XXX.205.252

Takže ani přestěhováním se vám nepodařilo zlozvyk odbourat?
Jak jste přitom postupovala?A jak je kobyla stará?
Mimochodem, pokud nemůžete sama na vyjížďku, tak kobyla v určitém směru nezvladatelná, či spíše nezvládnutá, je.

14.6.2015 19:32
Phoebe2015

XXX.XXX.63.1

koně napsal(a):
Takže ani přestěhováním se vám nepodařilo zlozvyk odbourat?
Jak jste přitom postupovala?A jak je kobyla stará?
Mimochodem, pokud nemůžete sama na vyjížďku, tak kobyla v určitém směru nezvladatelná, či spíše nezvládnutá, je.

Po přestěhování první tři vyjížďky bez problému, ale poté co se více poznala s novými koňmi v novém ustájení, tak už se na vyjížďkách začala otáčet k domovu.
Kobče je 10let. Nezvladatelným bláznem jsem myslela to, že není zlá a zákeřná, jinak samozřejmě vím, že kobyla je ve směru vyjížďky nezvladatelná, proto hledám někoho, kdo si s tím bude vědět rady.
Bohužel na internetu jsem našla jen dva kontakty, ale bohužel se nikdo neozval zpět, proto hledám touto cestou.

14.6.2015 19:36
Phoebe2015

XXX.XXX.63.1

aggitta napsal(a):

Http://aztekium.pl/sklonovani.py?szukaj=okres&lang=cs.

14.6.2015 19:46
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak s tim asi nebude problem s kterim by nešlo se poprat pokud jezdec zustane v klidu at si pod nim koník dělá co chce a bude to chtít přesvědčí i koně že to má udělat

14.6.2015 19:51
Phoebe2015

XXX.XXX.63.1

tony-jcb napsal(a):
Tak s tim asi nebude problem s kterim by nešlo se poprat pokud jezdec zustane v klidu at si pod nim koník dělá co chce a bude to chtít přesvědčí i koně že to má udělat

Určitě je to řešitelný problém, ale já bohužel na něj nemám, proto hledám někoho, kdo se tím zabývá a pomůže s tím. Nejhorší na tom je, že kobyla už ví, že jsem já, ta co ustoupí-o to je to teď horší.

14.6.2015 19:55
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Takže hledáš jezdce co ti přijezdí koníka o samotě to by se ti mohlo povect i kolem benešova pro mě je to trochu z ruky

14.6.2015 20:23
aggitta

XXX.XXX.65.76

Phoebe2015 napsal(a):
Http://aztekium.pl/sklonovani.py?szukaj=okres&lang=cs.

?
Mám to dobře - 6. pád o kom, o čem ( nebo také v kom, v čem) - v okrese i okresu, obojí je správně česky!

Jde tedy o prosté zdrhání z vyjížďky domů? Tento problém není třeba řešit s někým, kdo napravuje koně, ale vlastní trpělivostí, nebo jak radí tony-jcb, stačí dobrý jezdec ochotný té klisně věnovat nějaký čas.

Kdysi jsem s kamarádkou rozhýbávala valacha, který ani poprvé nebyl ochoten se účastnit jakéhokoli výletu dál než 50 m od stáje. V podstatě kámoška pobízela ze sedla, já povzbuzovala ze země, každý den jsme ho dotlačily o 10-20 m dál, vždy známou trasu došel sám a pak jako oslík zastavil a dál nejdu. Prokládaly jsme to později procházkami s druhým koněm a tak ho na práci postupně navykly i v samotě, nakonec přilnul ke kámošce a odmítal, když jsem si na něj sedla já, jít od ní smajlík.

Takže já bych poté, co se vaše klisna "začíná otáčet k domovu", sesedla a došla původně plánovaný výlet s klisnou na ruce.
a) zjistí, že zlobením si práci (nucený pohyb od koní) nijak nezkrátí
b) nebudete se s ní prát - zklidní se
c) neprohrajete - neuteče s vámi domů
Dále bych zkusila jezdit nějaký pravidelný okruh a nikoli jízdu "k lesu a zpět" (aby směr domů byl dopředu a klisna se neotáčela ani úmyslně)
Tento okruh bych párkrát projela s ostatními koňmi, aby pochopila, že toto je její denní úkol.
Až bude v pohodě šlapat tento okruh, tak bych buď střídala natrénovaný okruh s novým, nebo pro zpestření jela obráceným směrem, a pak se můžu začít vracet z prostředka zpět...

14.6.2015 20:46
Phoebe2015

XXX.XXX.63.1

aggitta napsal(a):
?
Mám to dobře - 6. pád o kom, o čem ( nebo také v kom, v čem) - v okrese i okresu, obojí je správně česky!

Jde tedy o prosté zdrhání z vyjížďky domů? Tento problém není třeba řešit s někým, kdo napravuje koně, ale vlastní trpělivostí, nebo jak radí tony-jcb, stačí dobrý jezdec ochotný té klisně věnovat nějaký čas.

Kdysi jsem s kamarádkou rozhýbávala valacha, který ani poprvé nebyl ochoten se účastnit jakéhokoli výletu dál než 50 m od stáje. V podstatě kámoška pobízela ze sedla, já povzbuzovala ze země, každý den jsme ho dotlačily o 10-20 m dál, vždy známou trasu došel sám a pak jako oslík zastavil a dál nejdu. Prokládaly jsme to později procházkami s druhým koněm a tak ho na práci postupně navykly i v samotě, nakonec přilnul ke kámošce a odmítal, když jsem si na něj sedla já, jít od ní smajlík.

Takže já bych poté, co se vaše klisna "začíná otáčet k domovu", sesedla a došla původně plánovaný výlet s klisnou na ruce.
a) zjistí, že zlobením si práci (nucený pohyb od koní) nijak nezkrátí
b) nebudete se s ní prát - zklidní se
c) neprohrajete - neuteče s vámi domů
Dále bych zkusila jezdit nějaký pravidelný okruh a nikoli jízdu "k lesu a zpět" (aby směr domů byl dopředu a klisna se neotáčela ani úmyslně)
Tento okruh bych párkrát projela s ostatními koňmi, aby pochopila, že toto je její denní úkol.
Až bude v pohodě šlapat tento okruh, tak bych buď střídala natrénovaný okruh s novým, nebo pro zpestření jela obráceným směrem, a pak se můžu začít vracet z prostředka zpět...

Musím se omluvit, brala jsem to jako opravu mého textu "Kdo v okrese Benešov"... Teď jsem si to přečetla znova a pochopila, jak jste to myslela..
Asi bude nejlepší, když popíšu problém od začátku. Vím, že problém vznikl hned prvně, když se kobyla takto otočila a já tolik neprotestovala a obrátila to s ní k výběhu. Zvykla si, že i když se s ní budu přetahovat, tak ona bude ta, která vyhraje. Couvá, sklání hlavu a otáčí se k domovu. Když jsme chodili s ostatními koňmi, tak šlapala v pohodě, ale po nějaké době už jí začalo vadit i to, chodit první, vždy nějaký kus šla, ale pak měla potřebu se zařadit za jiného koně a nebýt v čele.
Když jsem si kobylu koupila, tak jsme byli v ustájení cca 4 měsíce, kde jsme měli možnost chodit s ostatními koňmi. Takže jsme se aspoň na vyjížďku dostali. Jenže se mi hodně nelíbil přístup poskytovatele ustájení, proto jsem si našla nové ustájení, ve kterém jsme cca dva měsíce. Po přestěhování jsem hned druhý den vzala kobylu na vyjížďku a šlapala bezvadně, lehké pobídky, no prostě perfekt. Druhý den šla kobyla také téměř vzorně, ale problém nastal ve chvíli, kdy jsme podél cesty narazili na hromadu dříví, kobyla se bála, tak jsem slezla a převedla ji, jenže co jsem nasedla kousek za hromadou, tak se nám vrátil starý zlozvyk, kobyla si zase moc dobře uvědomila, že když se bude snažit bude po jejím a já slezu, převedu, nebo se stočíme k domovu.
Třetí vyjížďka byla už katastrofální, cca po 1km se rozhodla na louce, že dál nepůjde a taky že nešla.
Od té doby si s ní nevím opět rady. Proto hledám odbornější pomoc k odbouraní tohoto zlozvyku.

Problém nyní vzniká téměř po nasednutí, kobyla odmítá chodit na vyjížďky, já už mám v hlavě to, že to skončí jako vždy s neúspěchem a tak kobyla vyhrává.

Bohužel s jinými koňmi není možné se setkat.

Ještě se vrátím k situaci z minulého ustájení- kobyla pokud byla na jízdárně tak chodila dobře, ale tady bohužel jízdárna není.

15.6.2015 08:19
koně

XXX.XXX.205.252

Desetiletá dáma si vás otipla a jste nahraná.Lehce, pozvolně jste ustupovala, ona lehce pozvolně prosazovala svou.Ale tohle nepotřebuje žádného odborného napravovače, ale prostě průměrně sebevědomého a průměrně zdatného jezdce.
V tom momentálním ustájení nemáte koně, kteří by mohli jít občas s vámi?Ani jezdce, kteří by vám mohli pomoci?Co třeba nějaký přítel nebo kamarádka?Ani to nemusí být jezdec.Jen osoba co jí vy povedete, ona povede vás, nebo prostě pro začátek doplní kobyle chybějící "stádo" a vám psychicky pomůže.Někdo jezdí třeba i s cyklistou, pro svůj dobrý pocit.
Sama byste situaci mohla řešit tím, že prostě na ruce dojdete co nejdál.Píšete, že ze země s vámi kobyla ještě je ochotná někam dojít.Vymyslet okruh, kdy nějakou část povedete, pak někde nasednete a zkusíte v klidu jít.Pak třeba zase dolů a zase nasednout.A takhle kobylu "oblbovat" nějakou dobu, přičemž budete prodlužovat pobyt v sedle.
Píšete, že kobyla pouze couvá, sklání hlavu a otáčí se.Takže je to docela dobrák, co vás zatím natvrdo nevyklopí a neuteče.Ještě to v novém ještě tak nezná, tak byste jí mohla trošku obelstít.Máte vetší mozek, tak vymýšlejte
I kdyby jste někoho sehnala a ona by s ním bez problémů ven chodila, neznamená to automaticky, že bude chodit i pod vámi.
Držím palce.

15.6.2015 08:56
aggitta

XXX.XXX.65.76

Radíme obě v podstatě totéž smajlík, vytrvat a když tak si pomoci vedením koně ze země...
Principem musí být, že pokud ona bude trucovat, bude déle pracovat. Proto jsem navrhovala jezdit stejný okruh. Když ji nedostanete na vyjížďku, lze pracovat na jízdárně?
Já kdysi na praxi jezdila valáška, který se mnou zdrhnul zpět, i když měl hlavu vyvrácenou na druhou stranu - zdrhal otočkou vpravo, takže když naznačoval, že se chystá zdrhnout, zkoušela jsem maximálně ho stočit doleva, protože tam byla podél cesty ohrada a ta by mu obrat neumožnila...
Nebyl to můj kůň a nebylo mnoho času na nápravu. S majitelem snad chodil lépe, nevím, ale vzhledem k tomu, že mi v době té dvoutýdenní praxe zlomil můj bič, tak asi měl jinou metodu... Já jsem tedy zpočátku dojela kamsi, pak s malým varováním se mnou zdrhnul a byla jsem ráda, že jsem prudký obrat vyseděla a dojela v pořádku domů. V ohradě šlapal dobře, prostě nechtěl ze svého "domova". Chován o samotě, tehdy (r.1983) to nikdo neřešil.
Asi po třech jeho výhrách, kdy jsem zjistila, že ho opravdu neudržím a v obratu domů mu nezabráním, když na něm sedím, jsem si našla okruh a před místem kde by jinak už začal zlobit, jsem sesedla a velký kus ho odvedla... až jsem viděla, že už ví, že půjde-li dál, je to domů po okruhu blíž, než jít zpět. Začal jít ochotněji na ruce, tak jsem nasedla a domů dojela. V něčem jsem mu sice vyhověla - jelo se domů, ale bylo po mém - dokončil se okruh. Postupně jsem nasedala dřív a dřív. Poslední vyjížďku se mi podařilo projet okruh celý. Pokud bych mohla s koněm pokračovat, zkoušela bych ho naučit trasu v obráceném směru a potom odbočky z trasy dál do lesa a zpět na naučenou trasu. Na rozdíl od popisovaného valáška, kdy jsem pomáhala kamarádce, tady jsem byla na koně sama a také nikde nikdo s jiným koněm (v totalitě bylo soukromých koní málo, toto byl kůň "služební" ).
PS: pokud klisna odmítá opustit vlastní ohradu pod sedlem, tak možná půjde odvést co nejdál na ruce, třebas jak píšu "k lesu" a nasednutí realizovat až tam a jezdit v sedle z lesa domů. Nic moc, ale furt lepší, než nechat kobylku ve výběhu a nepořídit s ní vůbec nic. Pokud přece jen kousek odejde a pak zarazí a couvá, tak ji nechte couvat, nebo stát, ale stůjte tam s ní aspoň hodinu. Ten kůň musí zjistit, že ať bude co bude, tak ho nemine hodina se sedlem. Nedovolit pasení, ať tedy stojí, když nechce jít dopředu.

15.6.2015 11:57
koně

XXX.XXX.205.252

To bude asi tím, že jsme ze stejného kraje
Jinak si myslím, že člověk, a obzvláště žena, má oproti koni výhodu právě jen toho většího mozku.Tudíž je třeba ho zapojit, selským rozumem zhodnotit situaci a nehledat v tom žádnou extra vědu.
Zadavatelka jízdárnu k dispozici nemá, ale to bych řekla, že je dobře.Protože jinak by se plácala dokola jen podle momentálního chtění kobyly a ven by v životě nevylezly.Její výhoda je, že zatím je kobyla poměrně vstřícná a hodná.Tak uvidíme, jak se do toho obě opřou...

Přidejte reakci

Přidat smajlík