Nuray

XXX.XXX.153.63
Zdravím,
mám dvouletou klisničku appaloosu / A1/1... vzhledem k tomu, že nemám kruhovku, je klisnička stále ještě ustájena u původní majitelky na dobu, než se obsedne.
Minulý týden při práci v kruhovce mi trenérka řekla, ať na ní začnu lehat na indiána. Mně samotné to přišlo divné, neboť jsem tohle ještě nikdy při obsedání neviděla a říkala jsem si, že když si něco usmyslí, tak v takové poloze nemám šanci se na ní udržet... samozřejmě to dopadlo tak, že mě shodila a skončila jsem se dvěma zlomenými žebry.
Každopádně mám teď problém s tím, že si začíná dělat co chce (což je pochopitelné, to se odnaučí), jenže když ji teď dám do boxu (nebo ji nedej bože ještě uvážu v tom boxu), začne se stavět na zadní, motat se a je celkem nebezpečná.
Prosím žádné poznámky k tomu obsedání, jen by mne zajímalo, jestli je dobrý nápad ji např. uvázat tak nakrátko, aby nemohla blbnout a nechat ji tak nějakou dobu (že třeba časem zjistí, že si tím blbnutím stejně nepomůže)... ale bojím se, aby si neublížila nějak... nevíte, jak ji v tom boxu uklidnit ? jediné, co na ní zabírá, je hřebelcování, to ztuhne a je jak v transu, že i přestane žrát...
Děkuji za rady...
Nuray

XXX.XXX.153.63
To je jasné, já to chápu a znám, jen nevím, jak ji naučit v tom boxu stát, aby nebyla sobě nebezpečná :).
Trenérka je i bývalá majitelka? A vy máte s výcvikem koní jakou zkušenost?
To chce s ní prostě trénova vše možné, aby se učila s vámi spolupracovat... jestli ještě nechcete obsedat, tak je zbytečné na ni lehat atd, když neumí ani klidně stát - na to je podle mě času dost, dřív bych zapracovala na vaši vzájemné důvěře, respektu atd. Spíš ji učtš klidně stát, hezky chodit na vodítku atd.
Obecně to chce trochu přísnosti ale jinak nečekej nějaký extra rady když nikdo nevidí tebe a koně na živo můžeš reagovat na to co se děje kůň neni motorka tak nějak návody nejsou knížky ty koně nečetly nemůžeš čekat že se budou chovat podle nich mají svoji povahu a té se musíš prispůsobit jinak to nefunguje takže pokud v tom plaveš musí stát někdo u tebe a říct ti kdy povolit a kdy zatlačit a nebo se vydáš cestou kde končí uměmí začíná řemení a pak zbohem v pekle
Nuray

XXX.XXX.153.63
To ona všechno zvládala, jenže bohužel jak mě shodila, tak začala hrozně jančit... jde mi o to, jestli je dobrý nápad ji třeba na nějakou dobu uvázat v tom boxu (třeba na 10 minut) nebo jestli ne... toť vše, co by mě právě teď zajímalo, samozřejmě pracovat s ní opět začnu, hned jak budu trochu moct
Já bych asi neuvazovala. Už jen kvůli její bezpečnosti a hlavně, pokud se naučila, že když bude blbnout, tak docílí nějakého svého úspěchu - vy se jí začnete bát, odvážete jí, necháte ji na pokoji, tak jaký bude výsledek? Je potřeba jí nejprve vysvětlit, že po ni chcete, aby s vámi v klidu stála, aby si cítila ve vaší přítomnosti dobře, důvěřovala vám a zároveň respektovala váš osobní prostor a neohrožovala vás. Asi bych tedy nyní nic moc nezkoušela, dokud nebudete zdravotně ok. a až pak bych začala nějakou prací ve vetší prostoru - kruhovku nemáte, tak menší kus ohrady třeba a tam bych si urovnala základní věci. Konkrétně tedy respekt k vám a důvěru k vám. Aby byla schopná s vámi jen tak v klidu stát třeba několik minut, v klidu se nechala osahat aniž by jste ji musela držet, atd. Až pak bych přistoupila k nácviku uvázání. Každopádně, pokud se kůň naučí v klidu stát ve vaší přítomnosti je se svěšeným vodítkem na zemi, tak prakticky úvaz není potřeba řešit :).
Já se divím, že tak moc řešíte jen otázku přivázat/nepřivázat... podle mě je problém trochu složitější a co tím nebo druhým získáte?
Taky se mi nezdá, že po jednom lehnutí si na ni, nebo co jste udělala by úplně otočila a nauměla co uměla... já jsem s výcvikem koní i psů udělala taky plno chyb, ale teda nikdy nezapoměli co uměli, to by jste ji asi museli týrat X hodin, že by měla tak šílené trauma...což jste předpokládám nedělaly.
Spíš si myslím, že jste možná ke kobči změnila přístup Vy, máte z ní strach, protože máte zranění, asi moc neumíte číct řeč těla koně, takže nedokážete odhadnout její pocity a možné reakce.
Já mám taky teď dvouletou kobylu (není to můj první kůň), sice jsem na ni nesedala, ale věřím, že kdybych to udělala a ona mě opravdu sundala, tak ke mě příjde a pokračujeme dál ;)
Takže jsou asi dvě možnosti: domluvit si konzultaci s někým, kdo na vás koukne, nebo ji prodejte a kupte si již obsedlého koně vhodného pro začátečníka.
Nuray

XXX.XXX.153.63
To nikoli, při práci na ruce umí co uměla, včetně povelu na lonži, chodí na prověšeném vodítku apod.
"Pouze" přestala zkrátka v klidu v boxu stát... není to tak, že bych neřešila ostatní věci, jen nemám ráda, když se člověk na něco zeptá a ostatní začnou rozebírat miliony věcí okolo, o kterých nic vesměs neví. Proto zdůrazňuji svou otázku, ve které si nejsem jistá, zda je to dobré nebo zda by jí to mohlo naopak ublížit.
Vědět, že ji nezvládnu a být začátečník, tak si určitě nepořídím takového mladého koníka, to nemějte strach, jen žádám o radu s tím, zda ji uvázat nebo zda by si naopak ublížila...
Děkuji za pochopení
Někdo uvazuje na tenký provázek, který se v případě velkého šílení přetrhne, pak je tu panik karabina atd... ale jak píše někdo víš, naučila bych ji klidně stát ve volnosti. A jestli máte zkušenosti, tak se neptejte lidí co kobylu nikdy neviděli, dejte na své zkušenosti, instinkt a vnímání kobylky.
Možná bych si taky ověřila, jestli jí v tom boxu někdo třeba neuvázal a ona nespadla nějak vážněji, když jste tam nebyla... třeba má strach čistě jen z toho úvazu, ale to nevznikne tím, že jste na ni nasedla. A nebo v té stáji nechce být sama, ale když máte zkušenosti, tak tohle poznáte.
To je totálně pokašlaná výchova koně u chovatele resp předchozího majitele. Odchovala jsem hříbě a v šesti měsících klisnička fungovala jak na drátkách, box, úvaz, vodění, čištění. Styděla bych se sama před sebou, kdybych jí tohle nedala do "základní výbavy".
Pokud dělá v boxu bordel, nejdřív se v něm musí naučit být v klidu. Dejte ji do vedlejšího boxu nebo na blízký dohled koně, kterého zná, dejte jí žrádlo, co má ráda a prostě ji tam nechejte. Bude se motat hodinu, dvě, tři a pak ji to přejde. Zasáhnout jen ve chvíli, kdyby se zavalila nebo chtěla vyrazit dveře. Pokud reaguje na varovný hlasový signál, klidně ji srovnejte hlasem, když bude až moc vyvádět. Pak vyvést z boxu, povodit, zavést do boxu a zase ji tam nechat. Musí pochopit, že jí box nic neudělá.
Pak ji naučte na úvaz i v boxu. Nejdřív tam s ní na vodítku stůjte, postupně napevno uvázat a určitě pomalu začínat vázat u ranního, večerního jádra, aby žrala a úvazu si nevšímala. Ze začátku vůbec neuvažujte o tom, že byste ji učila stát ve volnosti. Teď ještě není dorostlá a relativně snadno se s ní bude pracovat. Chcete řešit úvaz a problémy s ním, až bude mít váš miláček přes 450kg? Nedoporučuju. Úvaz bude potřebovat celý život, je to podle mě jeden z těch největších základů výchovy koně.
Taky vyměňte trenéra a to hodně rychle.
Osoba, která vám, řekne, že se máte na dvouletého koně jakkoli věšet, není hodna toho, aby byla nazývána trenérem. Mě by to někdo řekl jen jednou, hned potom bych ho hnala bičem od koně.
Dvouletý kůň nemá co dělat v kruhovce (nápor na klouby) a už vůbec na něho nemá kdo co sedat a je jedno jestli je to folblut nebo appa nebo cokoliv jiného.
Pochopila jsem určitě dobře, že je to váš první kůň a učíte se na něm. Nic proti, každý nějak začínal. Ale proboha, používejte hlavu a selský rozum a nenechte si nakecat ptákoviny od někoho jen proto, že se označuje za "trenéra". Vzdělávejte se, čtěte, přemýšlejte o tom, dělejte si na věci vlastní názor a snažte se z těch všech vědomostí vybrat to, co je pro vašeho koně dobré.
Každý vám bude valit bludy do hlavy, každý má svou pravdu. Vy si z toho musíte vybrat tu svoji úplně sama. Vyslechněte si víc názorů, počtěte si o problému, přemýšlejte o tom a vyberte si, čemu věříte. Je bohužel často pravdou, že ti, co mají nejvíc keců, neumí povětšinou skoro nic.
Tomu, co jsem výše napsala, věřit nemusíte, záleží na vás.
Mám to odzkoušené na několika koních, i na totálně surovém 3l divokém hřebci, kterého před nakládáním u bývalého majitele museli chytat do lasa a vézt skoro úplně uspaného. Já jsem ale měla oproti vám dobrou výchozí pozici, protože kůň nebyl od předchozího majitele zkažený v základní výchově. Vy to budete mít těžší, ale ne neřešitelné. Držím palce
Nuray

XXX.XXX.153.63
Konečně smysluplná a dobrá rada.
Děkuji Vám, ano, můj vlastní kůň je to první, ačkoli se u koní pohybuji dlouho. Hned jak se uzdravím, začnu na tom pracovat, jen se bojím, aby mi tam mezi nimi nezvlčela ještě víc.
Není mi jasné, proč na obsedání je nezbytné mít kruhovku?A kvůli ní musíte mít kobylu tam, kde je, i když byste jí tam jinak neměla.Už jsem nějakých pár koní obsedala, ale v kruhovce ani jednoho.
Také hledám souvislost mezi tím, že jste v té kruhovce spadla a následnou nervozitou v boxu.
Kobyla normálně do boxu nechodí?Je pořád venku a do boxu jí zavedete a následně přivážete pouze před prapodivným "tréninkem" v kruhovce?
Pokud je to tak, z toho by možná mohla pramenit její náhlá neochota.Pokud s ní jakože pracujete příliš často, prostě jste to mladici mohla celé znechutit.Bude to kobylka citlivá a asi na ní jdete příliš zhurta.
Když jí uvážete někde venku, třeba u ohrady, nebo venku za strom, děje se to samé?
Nevím, uvažuji...
Přesně jak vám radí alfi pav.Do boxu bych jí dávala výhradně na věci příjemné.Jako je žrádlo nebo čištění.Při tom žrádle bych časem na chvíli uvázala a ty chvíle na úvazu prodlužovala třeba tím čištěním, zvedáním nohou apod.Následně pak odvedla k dalším věcem příjemným, třeba vycházce, nebo do stáda.
Jakoukoli jinou pravidelnou práci a obzvlášť na kruhu bych celkem vypustila.Kobyla má čas a když třeba máte pocit, že je tělesně vyspělá, tak v ostatních ohledech je pořád miminko.
Zkuste nad tím pouvažovat, jenom vy víte, jak je to všechno doopravdy.
Nesmíte se u koně bát nebo být nervózní z jakéhokoli důvodu. Cokoliv řízlé folblutem má radar na náladu jak prase a podle toho se bude chovat. Vy jste nervózní - zvíře bude nervní, vy máte strach - zvíře má strach, vy jste klidná - zvíře je klidné nebo se aspoň uklidní časem. Měla byste mu dát najevo a myslet si taky něco ve smyslu "já nikdy nikoho nenechám, aby ti ublížil". Kůň to vycítí
Po koni vyžadujte to, co vyžadujete po všech ostatních koních, co vám nepatřili. Vypadá to složitě, ale je to venkoncem strašně jednoduché, jen u vlastního je člověk hold opatrnější
A abyste odhalila člověka, co jen blbě kecá a dělá frajera, tak se ráda na rady typu "lehni si na koně na indiána" ptejte "proč to mám dělat" nebo "proč se to musí dělat tak a nejde to takhle... (+ příklad)". Pokud dotyčný nebude schopný rozumně odpovědět, je to první indicie k tomu, že takové osobě nemáte příliš důvěřovat. Člověk, co o koních něco ví, si dokáže všechny svoje názory rozumně obhájit a dokáže je i vysvětlit jinému. Toť moje moudro po cca 25letech praxe u koní (a že prozření bylo opravdu dlouhé).
Nuray

XXX.XXX.153.63
Klisna do boxu chodila, když byla hříbě, pak stála asi rok a půl na pastvě s ostatními koňmi a v podstatě bez práce... teď chodí do boxu několik měsíců, v podstatě když se tam večer zahání ostatní koně, tak s tím nemá problém, jen ten úvaz ji vadí, hlavně když se od ní vzdálím i když jen na pár kroků...
Já vím, že to kůň vycítí, proto s ní teď nic nedělám v podstatě...
Nicméně "indiána" mi paní vysvětlila tím, že když se kůň obsedá, dost často mu nevadí váha ale to, že je člověk výš než kůň...
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Nuray
napsal(a):
To je jasné, já to chápu a znám, jen nevím, jak ji naučit v tom boxu stát, aby nebyla sobě nebezpečná :).
Kamarádka naučila kobylu stát klidně v boxu tak, že ho jen nastevřela, stoupla si do tzv.do dveří a jen na ní deset minut koukala.Jezdila po kobyle očima, ta vyváděla a pak se uklidnila, když zjistila, že jí nic nikdo dělat nebude.Tohle trvalo asi měsíc.Pokaždé, když kamarádka odcházela, snažila se, aby to bylo ve chvíli, kdy ta kobyla nejančila, ale stála v klidu.Pochválila, pohladila a odešla.
Nuray
napsal(a):
Klisna do boxu chodila, když byla hříbě, pak stála asi rok a půl na pastvě s ostatními koňmi a v podstatě bez práce... teď chodí do boxu několik měsíců, v podstatě když se tam večer zahání ostatní koně, tak s tím nemá problém, jen ten úvaz ji vadí, hlavně když se od ní vzdálím i když jen na pár kroků...
Já vím, že to kůň vycítí, proto s ní teď nic nedělám v podstatě...
Nicméně "indiána" mi paní vysvětlila tím, že když se kůň obsedá, dost často mu nevadí váha ale to, že je člověk výš než kůň...
Nou stres, prostě ji na box naučte, to se časem poddá.
K trenérce: vyměňte ji a to hned, utíkejte od ní pryč co nejrychleji.
Jak může koni vadit, že je člověk výš než kůň, když jezdce ve chvíli, kdy na něm sedí, nevidí? Takový ftip už jsem dlouho neslyšela, myslím, že bych se musela hodně přemáhat, abych se jí po takovém vysvětlení nezačala chlamat do obličeje. Jestli vaše trenérka nemá ani základní pojem o zorném poli koně, tak to potěš koště. Má ta osoba vůbec trenérskou nebo cvičitelskou licenci?
Jediné co koni může vadit, je pohyb jezdce směrem nahoru, protože ho má v zorném poli a protože připomíná do určité míry skočení šelmy na jeho záda. Instinktivně si myslí, že šelma zaútočí shora a brání se tomu. Váha jezdce na hřbetě má stejnou souvislost s potencionálně nebezpečným predátorem. Stačí se kouknout na pár záběrů z afrických safari, kde lev loví zebry a pochopíte to. Tím, že překousne vazy na krku, zvíře ochromí a je snadnější ho dorazit. Stejný princip využívají i v koridách tím zapichováním pomůcek (nevím jak se to přesně jmenuje) do oblasti kohoutku býka.
Když pominu slaboduché vysvětlení onoho "indiána", tak jak vůbec může trenér řešit a navrhovat obsedání teprve dvouletého koně? Proč? Ve dvou letech je příliš moc brzo a souvisí to s růstem koně. Přijde mi to jako typický pokus o vymytí mozku, bez urážky vůči vám typu "já to říkám, tak je to pravda" a vy slepě přitakáte a provádíte. Musíte se naučit si dupnout, musíte začít používat váš vlastní mozek a zjišťovat si informace po vlastní ose z fundovaných zdrojů, ne jen jedna paní povídala. Jste majitel koně a jste za něho odpovědná. Nikdo jiný nebude řešit průsery, na které si tímto způsobem zaděláváte. Jen vy. Nemyslete si, trenér se vám vysměje, pokud jeho rady povedou k nějaké újmě na koni. Za všechno budete moct jen vy a nikdo jiný... Známe známe