Huculover

XXX.XXX.73.1
Ahoj chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenost jak naučit hucula vzpínání jako povel? Ps: budu za každou radu ráda předem děkuji
japalou
Většina koní to pochopí rychle - vzít na vodítko, ukázat rukou s vodítkem směrem vzhůru, dát hlasový povel, případně vyskočit a ťuknout koně na plecích. Ale doporučuji to neučit. Pokud nevíte, co s koně dělat dál a nudí se, tak to není dobrý nápad, jak ho zabavit. Je to krásné když to kůň umí tak akorát na fotkách, nebo v cirkuse, ale toť vše. Velmi rychle se koně naučí, ale dost špatně odnaučují. Sama sem byla mladá a blbá a kobylu to naučila a pak jsem se 3 měsíce tloukla do hlavy, co mě to napadlo, protože do té doby bezproblémová kobyla, když jsme něco řešily, tak do té doby než to uměla, tak odpor či nedůvěru řešila maximálně odcouvání a funěním, od té doby co to uměla, tak se pokaždé točila, stavěla na zadní, vyhazovala, vztekala se jak jen to šlo. Není to opravdu k užitku, ale spíše ke škodě. Pokud to není super vyrovnaný kůň, který je suprově přijěždění a zvladatelný, tak bych do toho nešla a i tak by mi to bylo k ničemu, pokud bych to nechtěla využívat v nějaké show, apod.