Katka.F.

XXX.XXX.112.60
Ahojte, potřebovala bych poradit. Mám 5 letého valacha Anglického plnokrevníka. Má teď tu svojí pubertu. Pořád mi vykopává ve cvalu. Už jsem i díky tomu skončila v nemocnici se zlomenou pánví, ale nechci se ho vzdát. Nevíte o něčem jak ho to odnaučit? Předem děkuju za rady.
Katka.F.

XXX.XXX.69.129
No jde o to, že koník vykopává fakt hodně. A čím víc pak pobízím tím víc vykopává.
Katka.F.

XXX.XXX.69.129
Ne to určitě ne. Dělám horsemanship takže cukání v hubně už vubec nepreferuji! Každopádně když jsem si koníka koupila tak bylo vše v pořádku až po měsíci odkoupeni mi toto začal dělat.
Katka.F.

XXX.XXX.69.129
Např. Když jedu s koňmi na vyjížďku a jeden nám třeba kousek ujede tak se začne vztekat a jakmile ho chci pobídnout aby koníka doklusal tak začne vykopávat.
Pokud kůň vykopává, měla byste to vysedět. Kůň prostě jen kopne nohou dozadu.
Má kobyla to dělá při nacválání a to vysedí i moje těhotná kamarádka Takže to neřeším.
Něco jiného je vyhazování. Tu může jít i o zdraví.
Co tedy váš kůň dělá?
Jste si jistá že ten horsemanship děláte dobře? Vztekání vašeho koně nesvědčí o jeho přílišné poslušnosti. A co se týká puberty A1/1, vždy jsem se domnívala, že je to plemeno, které brzy dospívá, v 5letech mají pubertu chladnokrevníci.
Kontaktujte původního majitele a zeptejte se ho, zda dělal jemu, to co teď dělá vám.
tony-jcb
napsal(a):
Záleží jak jsi na tom s ježděním jestli aspon trošku umíš tak na všechny platí máš čas na kraviny tak přidej a ono ho to přejde samo
Tento způsob se může osvědčit u koní méně krevnatých, než je A1/1.
U plnokrevníků si tímto zakládáte na obrovský problém.
Nemůžete plňase trestat tím, že bude víc běhat
Je to stejná pitomost, jako více dráždit vzteklého psa
Pokud honit, tak spíš více přiježďovat na jízdárně. Přechody, obraty, zastavování, couvání.
A jde to dělat i v terénu.
Koně tohle moc nemusí a pokud slečna při každé lumpárně koníka troch procvičí, jen mu to prospěje a ostatní mohou chvili počkat.
Však to nemusí dělat hodinu.
A pokud nechtějí čekat, poohlédla bych se po někom, kdo ostatní jezdce a jejich problémy s koněm více respektuje.
Tož tak.
Katka.F.
napsal(a):
Ne to určitě ne. Dělám horsemanship takže cukání v hubně už vubec nepreferuji! Každopádně když jsem si koníka koupila tak bylo vše v pořádku až po měsíci odkoupeni mi toto začal dělat.
Horsemanship má souvislost s klidnýma rukama při ježdění ?
Pokud vám kůň měsíc chodil dobře a najednou vás shazuje, asi děláte něco špatně.
Jak často jezdíte, co od koně chcete, jak jezdecky zdatná jste vy?Na kolika mladých krevnatých koních jste doteď seděla?A jak vám chodili?
Jaký má u vás management kůň?Změnilo se mu něco oproti minulému režimu?Výběh, stádo, žrádlo?
Také si neumím dost dobře představit, jak vypadá vykopávání, při kterém člověk spadne.
Musí to být vyhazování.A jestli přitom intenzivně nepracuje hřbetem, ale pouze zadkem vyhazuje, měla byste to usedět.
Každopádně, neusedíte cval, tudíž zatím necválejte! Pracujte delší klusové úseky na uvolnění.jestli ty zvládnete.Pak třeba chvíli dělejte kruhy a přechody krok klus na obě ruce.Máte li pocit, že zlobí s koňmi, choďte sami.Možností je spousty.
Píšete, že dáte pobídku do klusu a koník začne"vykopávat".Takže by to asi chtělo zapracovat i na sobě, na svém stylu.
Měsíc není žádná doba, držím palce, aby jste se s koníkem časem nějak sehráli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vymeniť jazdca za niekoho, kto to vyhadzovanie usedí. Niekedy vyhadzovacím koňom stačí, že ich 2-3x niekto usedí a dajú si s tým pokoj, niekedy to trvá dlhšie. Ak však kôň po mesiaci jazdenie neznesie nového jazdca na chrbte, niekde je chyba, a to dosť veľká.
Znovu jsem si přečetla, co zadavatelka píše.
Mám v tom kapku chaos.
Takže si koupila 5letého plňase, měsíc na něm jezdila, pak ji shodil, zlomila si pánev, ležela nejspíš nějakou dobu v nemocnici, se zlomenou pánví si doma sama nic neudělá, pak ji, hádám tak po 8-10týdnech propustili domu na rekonvalescenci.
A teď?
Buď hned vlezla na koně znova, což je holé šílenství.
Nebo to, co popisuje se stalo někdy na jaře. Kůň už může být úplně jiný.
Kdo ho tedy jezdil, když ne ona, když byla v sádře?
Je tu příliš mnoho neznámých.
Tak jak to tedy je?
sisi58
napsal(a):
Tento způsob se může osvědčit u koní méně krevnatých, než je A1/1.
U plnokrevníků si tímto zakládáte na obrovský problém.
Nemůžete plňase trestat tím, že bude víc běhat
Je to stejná pitomost, jako více dráždit vzteklého psa
Pokud honit, tak spíš více přiježďovat na jízdárně. Přechody, obraty, zastavování, couvání.
A jde to dělat i v terénu.
Koně tohle moc nemusí a pokud slečna při každé lumpárně koníka troch procvičí, jen mu to prospěje a ostatní mohou chvili počkat.
Však to nemusí dělat hodinu.
A pokud nechtějí čekat, poohlédla bych se po někom, kdo ostatní jezdce a jejich problémy s koněm více respektuje.
Tož tak.
Já ho nechtěl trestat prostě mu upustim páru oni se taky rádi proběhnou (je to kůň zvíře běhavé) platilo to na A1 jako na quarter je pravda neni to na 5 min ale to snad nikdo nečekal normální vyjížka je tak 20km když je chci proběhnout tak 40km ale na to že bych je trestal sem ani nepomyslel koně jsou spokojený a já taky
Upustit páru u follbluta, který vyhazuje, protože pochopil, že se tak zbaví jezdce, je úplně totálně mimo mísu, všechno to jen zhorší, protože potom bude všechno chtít řešit úprkem, aby vypustil páru.
Puberta to nebude, to bude vychcanost a nevychovanost, zejména když to dělá jako projev nespokojenosti s něčím (že mu ujede kolega atd.).
Bohužel follblut se to dá odnaučit poměrně těžko, kór když je ježděn špatným jezdcem a ví, že ho jezdec nezvládne. Jednoho takového "š*m*e*j*d*a" jsem jezdila. Jakmile na něm byl průměrně zdatný jezdec, vyhazoval, vzpínal se, kopal do boku jak vzteklý, zdrhal, odmítal chodit přes kanály a vodu a všechny další možné výmysly světa. Jakmile na něho ale sedl jezdec, co uměl jezdit a jeho se nebál a nebál se prosadit si svou, kůň to zkusil, dostal po pysku a najednou byl úplný klid a kůň prošel úplně všude a neřekli byste, co to je za zmetka. Délka jeho vztekacích akcí pod dobrým jezdcem byla přímo úměrná době, po kterou na něm předtím jezdili nezkušení jezdci. Čím déle mu některé neřesti procházely, tím déle trvalo, než se pak srovnal.
Rada je jediná: buď ho dáte pod sedlo velmi dobrému jezdci, který ho srovná do latě a vy se mezitím naučíte pořádně jezdit, abyste ho zvládla a následně srovnala taky (= než se naučíte dobře jezdit na něho nesednete) nebo ho prodáte. Jinou cestu nevidím, tedy pokud se nechcete dostat na vozík nebo do rakve.
tony-jcb
napsal(a):
Já ho nechtěl trestat prostě mu upustim páru oni se taky rádi proběhnou (je to kůň zvíře běhavé) platilo to na A1 jako na quarter je pravda neni to na 5 min ale to snad nikdo nečekal normální vyjížka je tak 20km když je chci proběhnout tak 40km ale na to že bych je trestal sem ani nepomyslel koně jsou spokojený a já taky
Nechci křivdit, ale všimla jsem si, že to, že A1/1 je kůň jako každý jiný, nejčastěji tvrdí lidi, kteří s ním nemají žádnou osobní zkušenost.
Kdysi mi jedna dobrá duše vlastnící ČT poradila, abych plňase před vyjížďkou chvíli olonžovala v kruhovce, že pak bude klidnější.
Zatímco teplokrevník se takovým opohybováním může "unavit", aby byl pro jezdce příjemný, plňas se tak akorát zahřeje na provozní teplotu a možná ani to ne.
Nutno myslet i na to, že plnokrevníkům poněkud jinak funguje psychika. Snažit se "vychovávat" A1/1, který se dostává do varu tím, že ho pobídnu do varu ještě většího - je hazard. Stres u nich nastupuje velice rychle a velice snadno se stupňuje. Čím víc kůň vypíná hlavu, tím víc zapojuje nohy a dost často má problém se z tohoto "off stavu" dostat.
Takže za mě - plňase, který má roupy, rozhodně neléčit přidáním, ale ubráním.
Drtivá většina lidí nejsou kaskadéři a plnokrevníky si dost často pořizujou nezkušené dívky - jsou bohužel výrazně levnější než jiní koně.
Terven
napsal(a):
Nechci křivdit, ale všimla jsem si, že to, že A1/1 je kůň jako každý jiný, nejčastěji tvrdí lidi, kteří s ním nemají žádnou osobní zkušenost.
Kdysi mi jedna dobrá duše vlastnící ČT poradila, abych plňase před vyjížďkou chvíli olonžovala v kruhovce, že pak bude klidnější.
Zatímco teplokrevník se takovým opohybováním může "unavit", aby byl pro jezdce příjemný, plňas se tak akorát zahřeje na provozní teplotu a možná ani to ne.
Nutno myslet i na to, že plnokrevníkům poněkud jinak funguje psychika. Snažit se "vychovávat" A1/1, který se dostává do varu tím, že ho pobídnu do varu ještě většího - je hazard. Stres u nich nastupuje velice rychle a velice snadno se stupňuje. Čím víc kůň vypíná hlavu, tím víc zapojuje nohy a dost často má problém se z tohoto "off stavu" dostat.
Takže za mě - plňase, který má roupy, rozhodně neléčit přidáním, ale ubráním.
Drtivá většina lidí nejsou kaskadéři a plnokrevníky si dost často pořizujou nezkušené dívky - jsou bohužel výrazně levnější než jiní koně.
Potvrzuji že plnas je k něčemu až po zahřáti jako závodní auto.No a pokud si to koupí začátečník je to stejně chytrý jako s tím autem (bud zabije sebe nebo někoho jiného) ale pokud se chce někdo vláčet jako smrad proti větru proč si kupuje spotáka nějak tomu nerozumim
Já bych to třeba řešila tak (tedy pokud to vyhazování usedím), že když ho chci naklusat, on vyhodí - silnější pobídka - vyhodí - bičík - vyhodí - silnější bičík - nakluše (anebo ne - bičík), nechat ho v klidu jít, třeba povolit otěže a ať třeba zpomalí do kroku, cokoli (tedy ne aby s vámi vzal čáru..)
Zprvu ho asi bude pořád flákat bičíkem, ale je to jeho volba, on nechce respektovat vaše povely, pokud je vyplní, má pokoj.. Zprvu bych tohle praktikovala krok - klus.. potom klus - cval a nejprve na jízdárně, aby si ujasnil, že pobídky se musí respektovat.. pokud je na jízdárně v pohodě, začněte už venku.
Ale důležité je, to usedět.. pokud neusedíte, požádejte někoho jiného..
Drobek55
napsal(a):
Já bych to třeba řešila tak (tedy pokud to vyhazování usedím), že když ho chci naklusat, on vyhodí - silnější pobídka - vyhodí - bičík - vyhodí - silnější bičík - nakluše (anebo ne - bičík), nechat ho v klidu jít, třeba povolit otěže a ať třeba zpomalí do kroku, cokoli (tedy ne aby s vámi vzal čáru..)
Zprvu ho asi bude pořád flákat bičíkem, ale je to jeho volba, on nechce respektovat vaše povely, pokud je vyplní, má pokoj.. Zprvu bych tohle praktikovala krok - klus.. potom klus - cval a nejprve na jízdárně, aby si ujasnil, že pobídky se musí respektovat.. pokud je na jízdárně v pohodě, začněte už venku.
Ale důležité je, to usedět.. pokud neusedíte, požádejte někoho jiného..
Vy jste evidentně nikdy nejezdila A 1/1, protože jinak byste takovou s prominutím krávovinu v životě nenapsala.
Flákat plňase je tak akorát cesta do pekel a při nejmenším do nemocnice. Toto není hucul, kteří jsou houževnatí a nějaké klepání bičem neřeší. Mají horkou krev, horkou hlavu a z toho odpovídající reakci. Na ně se musí v klidu a s citem, ne hrubou silou.
Většinou, pokud dostihák chytne "blbou", do toho zesílí pobídky, nedejbůh se do toho přidá bič či jiné tlačení, tak akorát chytne schizu, zatemnění a už se s ním neudělá vůbec nic. A čtěte pořádně, zadavatelka psala, že kůň toto dělá ve cvalu, evidentně se snažila vyvíjet větší tlak než bylo třeba a skončilo to právě tou předmětnou nemocnicí...
polárka.15
napsal(a):
Většinou, pokud dostihák chytne "blbou", do toho zesílí pobídky, nedejbůh se do toho přidá bič či jiné tlačení, tak akorát chytne schizu, zatemnění a už se s ním neudělá vůbec nic. A čtěte pořádně, zadavatelka psala, že kůň toto dělá ve cvalu, evidentně se snažila vyvíjet větší tlak než bylo třeba a skončilo to právě tou předmětnou nemocnicí...
"Např. Když jedu s koňmi na vyjížďku a jeden nám třeba kousek ujede tak se začne vztekat a jakmile ho chci pobídnout aby koníka doklusal tak začne vykopávat.".. nejen ve cvalu ;)
Pochopila jsem to tak, že tedy kun nechce naklusat a že pokračuje krokem, co byste tedy v tomto případě udělala vy? Dále pobízela jemně, dokud si kůň neuvědomí, že by měl naklusat? Nerespektování holeně znamená zesílení pobídky.
Ovšem může to být i tak, že si kun vyhodí a začne klusat.. já to ale brala tak, že pokračuje krokem.
Drobek55
napsal(a):
"Např. Když jedu s koňmi na vyjížďku a jeden nám třeba kousek ujede tak se začne vztekat a jakmile ho chci pobídnout aby koníka doklusal tak začne vykopávat.".. nejen ve cvalu ;)
Pochopila jsem to tak, že tedy kun nechce naklusat a že pokračuje krokem, co byste tedy v tomto případě udělala vy? Dále pobízela jemně, dokud si kůň neuvědomí, že by měl naklusat? Nerespektování holeně znamená zesílení pobídky.
Ovšem může to být i tak, že si kun vyhodí a začne klusat.. já to ale brala tak, že pokračuje krokem.
..."Má teď tu svojí pubertu. Pořád mi vykopává ve cvalu. "...
..."No jde o to, že koník vykopává fakt hodně. A čím víc pak pobízím tím víc vykopává. "...
To, co psala "alfi pav" s tím se plně ztotožňuji.
Někdo si řekne, kůň jako kůň, ale co se týká vollblutů, tak tam styl, přístup a ježdění musí být zcela rozdílný od teplokrevníků, kdo nenažil nepochopí a opravdu nemůže hodnotit.
V momente keď kôň dá hlavu dolu, chystá sa vyhadzovať, treba mať dosť rýchle inštinkty a tú hlavu mu dať hore a pri tom mu dať pomôcku holeňou aby šiel dopredu. Ak aj vyhodí medzitým tú hlavu sa treba snažiť dať hore respektíve udržať hore, kone nevedia vyhadzovať s hlavou hore vtedy tak max. vykopnú a tak ako bolo popísané vyššie vykopávanie usedí hádam aj úplne začiatočník.
U plnokrevníka, který hodí hlavu - instinktivně "trhnout" otěží nahoru - vytáhnout koně znamená akorát to, že kůň bude mít bolavou hubu (na to jsou A 1/1 extrémně citliví), bude se ještě o to více věšet do udidla a pokud je to citlivější jedinec, tak se s jezdcem převrátí, toto bych opravdu neriskovala. Hlavu držet nahoře silou opět znamená že kůň sice nevyhodí, ale stoupne si na zadní, to je lepší?
Žádný terén, trenéra a jízdárna, jízdárna a ještě jednou jízdárna, ať zadavatelka pochopí svého koně, pochopí jeho reakce, naučí se předvídat a zvládat situace. Takto se ničí jen kůň a jde o zdraví obou..
Nič som nepovedala o trhnutí oťažami ale o dvihnutí hlavy, mala som A1/1 ktorý vyhadzoval hlavne keď som ho nepustila do trysku a ejha zázrak po týždni práce v teréne to prestal robiť a ani boľavú hubu nemal. Treba len dobrého jazdca s jemnou rukou ktorý to dokáže odhadnúť. A ak treba hlavu držať nasilu tak to znamená že kôň je nahubu tupý a potom ju až takú boľavú pri väčšom tlaku mať nebude.
99% koní mi prestalo úplne počas vychádzok vyhadzovať po dvihnutí hlavy a teda potom čo pochopili že to nejde. A s koňmi sa normálne pracovalo aj na jazdiarni to len boli taký happy keď išli von čiže aby sa aj zadavateľke nestalo že po pol roku si pomyslí že to vyskúša a kôň od radosti vyskočí z kože.
1% malo zdravotné problémy. A rada že treba to usedieť a kôň to potom pochopí že jazdca nezhodí veľmi nefunguje, kôň sa o to proste bude pokúšať.
A ak sa kôň po dvihnutí hlavy vzopne, bude to najskôr zdravotný problém a to som písala aj vyššie.
Ano, ale musíte radit k možnostem jezdce, ano přehnala jsem ty výrazy, ale proto, aby si na to dal člověk o to více pozor, kord nemá s plňasi zkušenosti. To, že kůň stoupne na zadky, nemusí být zdravotní problém, ale rekce na vzdor, neposlušnost, tvrdá ruka a pasivní holeň, moc nabušený kůň (viz dostihy),...