Dobrý odpoledne,
Mám prosbu. Jak mám naložit koníka do konibusum. Koupila jsem ho před rokem a má s přepravováním dost blbé zkušenosti. Když do konibusu nechtěl lonží mu spálili zadní nohy a zmlátili bičem. Od této doby se bojí nalézat do konibusu, nenaleze tam pro nic za nic, když konibus vidí začne vycouvávat a občas se začne i vzpínat. Budu vám moc vděčná za rady jak na koníka.
Obrátit se na odborníka by bylo nejlepší řešení pokud máte v okolí někoho kdo by Vám byl ochoten přijet a s koníkem pomoct bylo by to nejideálnější. Lámat to silou přes koleno je to nejhorší co může být použít lonže a bič koně ještě víc vystresovat. Pokud máte tu možnost dělejte s koněm hodně ze země zkoušejte s ním chodit přes strašáky (plachta, dřevěný mostek apod.) Pokud Vám bude kůň důvěřovat přejděte k nácviku u vozíku vždy koně pochvalte když k němu udělá sebemenší krok nebo když u něj zvládne v klidu stát někdy to trvá dost dlouho jsou na internetu i nějaké videa myslím na youtube jsem kdysi viděla jak lonžovali koně u vozíku a učili stylem že u vozíku je vždy klid od práce. Takovým nějakým stylem bych to koně učila je to sice pomalé ale určitě lepší než násilím mého koně tak nakládal jeden hodně zkušený trenér a né zrovna šetrně ale trvalo mu to asi dvě hodiny a kůň se mi od té doby bojí tušírek a bičů a do vozíku máme problém stále. Bohužel vlastní vozík nemám abych mohla nacvičovat takže osobně jsem se nemohla přesvědčit jestli by to fungovalo tak jak jsem Vám napsala ale třeba se Vám to podaří chce to trpělivost a trenovat a trenovat a hlavně být v klidu kůň vycítí i každou Vaši nervozitu.
No, a u některých koní funguje žrádlo. Třeba moje kobča taky dostala při nakládání kdysi co se do ní vešlo, a kdo dnes stoupne za ni s bičem, riskuje plastiku hlavy. Ale za žrádlem- jádrem, jabkama apod. na mírné pobídky jako při vyslání na kruh tam vleze do dvaceti minut. I když je na ní vidět, že radost z toho rozhodně nemá.
Ovšem pokud je kůň už ve stresu, o pochoutky ztratí zájem. Takže je třeba začít po dobrém.
Nejdřív je nutné, aby vás kůň následoval a věděl, že se nesmí bloknout a začít couvat nebo podobné hlouposti.
Pak je nutné, aby byl velmi dobře naučen následovat tah ohlávky ve smyslu "tah dopředu = musím jít dopředu i když se mi nechce".
Pak by měl být schopen na pobídku tušírky od vodiče ustupovat do stran (nasměrování na rampu) a rozcházet se a to i ve chvíli, kdy k němu vodič stojí čelem.
Výše uvedené základy musí mít 100% mimo vozík.
Potom stačí jen postupně, v klidu pracovat na tom, aby se přibližoval k vozíku. Pokud se zastaví, ať stojí dokud má uši zaměřené na vozík. Jakmile začne bloumat po okolí, pobídka k pohybu kupředu a vše opakovat. Jestliže ho učíte do dvoukoňáku, nejdříve učte nastupování se střední příčkou posunutou na stranu a do užšího prostoru ho učte, až bude zvládat vůbec nastoupit, v klidu tam chvíli vydržet a v klidu vystoupit.
Nechtějte moc naráz a hodně chvalte. Musíte být tak úplně klidná a dát mu najevo, že se nic neděje. Neztrácejte nervy, tušírka slouží jen pro pobídku na pohyb kupředu či do stran, nikoli na zbití koně.
Ideální je disponovat vlastním vozíkem a kvantem času a zkoušet to třeba i několikrát denně po 10-15min. Jak kůň pochopí, že ho to nesežere, povětšinou se nechá přesvědčit, aby nastoupil.
Některým koním vadí, když se vozík při nakládání houpe. U některých vozíků se teď už dávají na boky vzadu u dveří takové doplňující nohy, které spustíte na zem při nakládání a které vozík výrazně zpevní.
Někdy pomůže když jsou přední dvířka otevřené a kůň jimi vidí ven.
Neměl by být problém se s majitelem vozíku domluvit, aby ho za poplatek na den (půjčení na den) čas od času nechal u vás.
Koně nenaučíte do přepravníku nastupovat, jestliže ho nebudete mít k dispozici aspoň na přechodnou dobu. Pokud to pro něho nebude naprosto běžná rutina, nikdy vám nebude nastupovat v klidu, zejména potom, co už s tím měl špatnou zkušenost.
Pro nic, za nic? To by je jasné, že pro nic a za nic se kůň nepřetrhne
Rady tu byly napsány.Jinak, než tréninkem "systém každý den o trochu blíže" bohužel koně po dobrém nastupovat nenaučíte.A proto si asi budete nějaký ten hengr muset zapůjčit.
Pokud už nutně musíte někam jet, poměrně osvědčené je nacouvat rampou až k východu, do vrat, z maštale, nebo odkud koně vyvádíte.Aby neměl šanci uhnout, musel do vleku a neskákal vám kolem.
Také obecně lépe chodí do vleku se světlým vnitřkem a nízkou nástupní rampou.Případně jsme nacouvali k přiměřenému kopečku, na ten položili rampu a kůň šel rovně a nikoli do kopce.Čímž asi odhadl, že se mu hlava pod strop vejde a neprotestoval.
Ještě u některých koní zabírá zakrýt oči a vodit chvilku dokola, poté do přívěsu.
Jinak, než tréninkem "systém každý den o trochu blíže" bohužel koně po dobrém nastupovat nenaučíte
Nesmysl. Samozřejmě, že koně po dobrém nastupovat naučíte.
Pro zadavatelku: Pokud nemáte nonstop doma vozík, nevadí. Pro začátek stačí naučit koně aby dával nohy například na zpevněnou paletu. Poté si můžete vytvořit užší uličku z plachty nebo barelů a učit koně procházet jí a nakonec v ní zůstat stát. Tím vyřešíte strach z malých prostor. POmocí různých jiných cvičení posilujte a vytvářejte vzájemnou důvěru. Myslím, že nebude problém si vozík na denči dva zapůjčit a vyzkoušet to.
Myslím, že v případě koně, který byl jednou takto zrazen (spálené nohy od lonže) bude pomalý a systematický přístup o 100% lepší než donucování.
Dobrý den, my prvně otevřeli vozík daly středovou příčku nastranu a chodili přes rampu kolecka na každou stranu, poté měl jen přední nohy na rampě, pak všechny 4 a nechali sme ho. za pár dní sme zase toto opakovali a pak už měl kůn předky ve vozejku a zadky na rampě. zasem jsme ho nechaly. a za dalších pár dnu už tam vlezl sám. Daly jsme zpet příčku a mám vyzkoušeno že jeden stojí ve vozíku, přední dvířka jsou otevřená aby videl ven a odendaný i přední "tyčka" Já jako majitel ho tam dovedu dám ho osobě co je vevnitř ona krmí ja vylezu předem mluvím na něj pořád obejdu vlek a zezadu ho zavřu.. samožřejmě samé chválení a pamlsky.. :) Koník byl také zmlácený zedřený a když videl jen vozík tak už utíkal..
pipi11
napsal(a):
Dobrý den, my prvně otevřeli vozík daly středovou příčku nastranu a chodili přes rampu kolecka na každou stranu, poté měl jen přední nohy na rampě, pak všechny 4 a nechali sme ho. za pár dní sme zase toto opakovali a pak už měl kůn předky ve vozejku a zadky na rampě. zasem jsme ho nechaly. a za dalších pár dnu už tam vlezl sám. Daly jsme zpet příčku a mám vyzkoušeno že jeden stojí ve vozíku, přední dvířka jsou otevřená aby videl ven a odendaný i přední "tyčka" Já jako majitel ho tam dovedu dám ho osobě co je vevnitř ona krmí ja vylezu předem mluvím na něj pořád obejdu vlek a zezadu ho zavřu.. samožřejmě samé chválení a pamlsky.. :) Koník byl také zmlácený zedřený a když videl jen vozík tak už utíkal..
Neblbněte.
Sundávat přední štrajcpán u koně, u kterého si nejste jistá chováním, je zadělávání na průser jak prase.
Když mu jebne, vyletí vám ven klidně otevřenýma předníma dvířkama vodič nevodič. Známému se to stalo a vozík skoro na odpis a to ani nemluvím o traumatu a zranění koně. A věřte, že se do těch malých předních dvířek opravdu vleze i 450kg zvíře...
Štrajcpán není vepředu jen tak pro legraci, ale pro větší bezpečnost koně i vodiče. V případě nouze udrží váhu koně dost dlouho, abyste mohli zasáhnout a situaci vyřešit.
Nám to kůň neudělal.. Po tomto trénování nastupuje suprově. je to nejspíš o koni.. ono se špatně radí takhle přes internet když nikdo koníka neznáme... chtělo by to člověka co s koňmi dělá PK a poradit individuálně.. mě přijel pán co dělal PK (teď už jezdí jen známým) udělal to takto a kůň nastupuje..
pipi11
napsal(a):
Nám to kůň neudělal.. Po tomto trénování nastupuje suprově. je to nejspíš o koni.. ono se špatně radí takhle přes internet když nikdo koníka neznáme... chtělo by to člověka co s koňmi dělá PK a poradit individuálně.. mě přijel pán co dělal PK (teď už jezdí jen známým) udělal to takto a kůň nastupuje..
To, že vám to kůň neudělal neznamená, že to jiným taky neudělá. Je to bezbřehá neopatrnost a nezodpovědnost se strany onoho pána i vaší, že jste takový postup vůbec dopustili.
A hájit se tím, že to chtěl někdo, kdo s vaším koněm dělal PK je hodně úsměvné.
Pokud by vám ten člověk řekl, abyste koně v rámci PK navedla ke skoku z vysokého mostu, protože to posílí pouto spojení mezi vámi a koněm a ukáže, jak vám kůň věří, tak to taky uděláte?
Opravdový odborník na to, co nazýváte přirozenou komunikací, nebude muset sundávat štrajcpány a posouvat příčky, aby koně dostal do vozíku.
Zadavatelka musí u koně vypozorovat, co konkrétně mu na vozíku vadí. U některých je to rampa, u některých nízký strop, u některých tmavý vnitřek, u některých úzký prostor, u jiných divný pach... Všechno jde řešit, ale musíte vědět na co konktrétně se zaměřit a určitě k tomu nebudete nezbytně potřebovat nějakého horsemana. Stačí selský rozum, všímavost, vozík a dost času k nakládání. Předpříprava, jak už tady někdo psal, je dobrá, ale stejně nakonec budete muset začít nakládat i do reálného vozíku, ten nenahradíte a bez něho se to kůň nenaučí.
Děkuji
všem moc za odpovědi, ale máte pravdu s odděláváním předních příček bych nikdy neriskovala! Znám také pár případů a nebili moc příjemný. Nechci tady nějak psát, jak mě to moc štve, když někdo přední příčky oddělá, je to věc těch vlastníků koně, jestli jsou připravený na to že se něco může stát koni, ale i jim.
Určitě udělám jak většina z vás popisuje (chození, lonžování, okolo konibusu atd...) moc vám děkuji za vaše rady :).
pipi11
napsal(a):
Nechápu proč by to mělo chtít člověka co dělá PK. Myslíte že lidi co se tím nezabývají nezvládnou naložit koně? A co je podle vás vlastně PK? Dneska je velká móda dělat PK a ti co to dělají jsou uznáváni jako nějací bozi co zvládnou cokoli a všichni je poslouchají aniž by se nad tím zamysleli. Ale když se zeptám co to vlastně je PK tak mi nikdo pořádně neodpoví. Já u koní používám hlavně rozum. Když po nich něco chci tak se snažím jim to vysvětlit aby to pochopili a bylo to pro ně srozumitelné. Když mají s něčím problém tak se snažím najít příčinu a podle toho to řeším. Sleduji jejich reakce v různých situacích a na různé podněty a podle toho se zachovám. Snažím se být spravedlivá a když se nechovají podle mých představ tak neřeknu že si ze mě dělají srandu nebo že simulují nebo že jsou prostě hajzlíci ale hledám příčinu toho chování. Nechci po nich žádné cirkusové triky ani nemávám mrkvovou hůlkou nebo nehoním koně v kruhovce. Prostě jenom přemýšlím nad tím co dělám. A nepotřebuju tomu říkat PK ani nijak jinak protože co je vlastně pro koně přirozené? V dnešní době a způsobu jakým jsou koně chovaní?