Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.7.2015 09:02
PetraHol

XXX.XXX.125.163

Je někdo kdo sportuje s koněm a tím myslím opravdu sportuje (né jen hobby, ale trenink 5-6dní v týdnu + závody) a má koně na boso? Je to vůbec možné? Kovář mi řekl jasně NE. Ale i tak mě zajímá, jestli to někdo zkusil, nebo dělá?
Jak popřípadě o kopyta sportovních koní pečujete?
Děkuji.

6.7.2015 14:03
lenacia

XXX.XXX.211.203

PetraHol napsal(a):
Je někdo kdo sportuje s koněm a tím myslím opravdu sportuje (né jen hobby, ale trenink 5-6dní v týdnu + závody) a má koně na boso? Je to vůbec možné? Kovář mi řekl jasně NE. Ale i tak mě zajímá, jestli to někdo zkusil, nebo dělá?
Děkuji.

Kopyta se tím značně opotřebovávají a je to nebezpečné. Pokud nechcete kout tak investujte do bot pro koně, investice je to drahá, ale postupně zjistíte, že je to levnější než pravidelně měnit podkovy.

6.7.2015 17:30
vet.

XXX.XXX.181.169

PetraHol napsal(a):
Děkuji.

Je to velice ošemetná záležitost - sport naboso. Jsou koně, kteří mají dobrá zdravé silná kopyta, žijí v perfektních podmínkách (většinu času venku, různé povrchy...) a mají prvotřídní péči o kopyta a tudíž jsou schopni pravidelně trénovat a závodit naboso, ale takových koní je málo. Pár jich osobně znám. Většina koní je schopná "pouze" rekre. ježdění a občasných tréninků naboso.

Pokud chcete intenzivně trénovat s bosým koněm, tak mu musíte vytvořit co nejdokonalejší podmínky, tj. v prvé řadě musí mít kůň zdravá kopyta navyklá na abrazivní terén a velkou zátěž.Nemá smysl to zkoušet s koně, které je v přechodovém období, má nějaké deformaci nebo např. žije v rozbahněném výběhu a vy po něm budete chtít práci 6x týdně na abrazivním písku. Takový kůň si ušoupe kopyta, i kdyby měl dobrou rohovinu a předpoklady to zvládnout... Jestli mi rozumíte.

Pokud nemůžete nebo nechcete koni vytvořit potřebné podmínky anebo máte koně který rekre zátěž naboso zvládá, ale sportovní zátěž ne, pak máte dvě varianty. Buď pořídíte boty a trénovat a závodit budete v nich, čímž ochráníte kopyta před opotřebením, ale nebudete omezovat kopytní mechanismus v době mimo trénink anebo koně alespoň po část sezóny nakovete.

Mám známého, který jezdíval reining a pleasury (za amatéry). Neměl ideální povrch pro trénování stopů (koně se nesklouzli ani se slidovkami, i když to uměli) a tak trénoval precizní provedení všech prvků a místo dlouhého zastavení trénoval klidné zastavení. Tréninky 5x týdně na písku,1 den terén,1 den volno. Všechny závody odjel naboso (neklouzal, jen zastavoval precizně) a na ten jeden poslední závod v sezóně, který se vždy jezdil v hale se špičkovým povrchem, nakul a natrénoval se slidingovými podkovami. Jeho koně vyhráli spoustu závodů, doma má asi dva tucty pohárů, ale jeho koně měli a mají ukázková bosá kopyta. Teď už jezdí jen rekre a na závody sporadicky, takže si koníci užívají pohodu bez kutí.

Záleží na tom, co po koních chcete a očekáváte a jaké jsou podmínky, které chcete a můžete koním poskytnout...
K té péči - je to o podmínkách ustájení (tj. hodně pohybu, různorodé povrchy), o pravidelném správném strouhání a kvalitní výživě. To "úplně" stačí, netřeba mazat, dávat předražené doplňky stravy nebo co já vím co ještě. Pokud nemá kůň kvalitní rohovinu a nemá dané ustájení, žádné doplňky stravy mu to nevynahradí.

7.7.2015 07:16
PetraHol

XXX.XXX.125.163

vet. napsal(a):
Je to velice ošemetná záležitost - sport naboso. Jsou koně, kteří mají dobrá zdravé silná kopyta, žijí v perfektních podmínkách (většinu času venku, různé povrchy...) a mají prvotřídní péči o kopyta a tudíž jsou schopni pravidelně trénovat a závodit naboso, ale takových koní je málo. Pár jich osobně znám. Většina koní je schopná "pouze" rekre. ježdění a občasných tréninků naboso.

Pokud chcete intenzivně trénovat s bosým koněm, tak mu musíte vytvořit co nejdokonalejší podmínky, tj. v prvé řadě musí mít kůň zdravá kopyta navyklá na abrazivní terén a velkou zátěž.Nemá smysl to zkoušet s koně, které je v přechodovém období, má nějaké deformaci nebo např. žije v rozbahněném výběhu a vy po něm budete chtít práci 6x týdně na abrazivním písku. Takový kůň si ušoupe kopyta, i kdyby měl dobrou rohovinu a předpoklady to zvládnout... Jestli mi rozumíte.

Pokud nemůžete nebo nechcete koni vytvořit potřebné podmínky anebo máte koně který rekre zátěž naboso zvládá, ale sportovní zátěž ne, pak máte dvě varianty. Buď pořídíte boty a trénovat a závodit budete v nich, čímž ochráníte kopyta před opotřebením, ale nebudete omezovat kopytní mechanismus v době mimo trénink anebo koně alespoň po část sezóny nakovete.

Mám známého, který jezdíval reining a pleasury (za amatéry). Neměl ideální povrch pro trénování stopů (koně se nesklouzli ani se slidovkami, i když to uměli) a tak trénoval precizní provedení všech prvků a místo dlouhého zastavení trénoval klidné zastavení. Tréninky 5x týdně na písku,1 den terén,1 den volno. Všechny závody odjel naboso (neklouzal, jen zastavoval precizně) a na ten jeden poslední závod v sezóně, který se vždy jezdil v hale se špičkovým povrchem, nakul a natrénoval se slidingovými podkovami. Jeho koně vyhráli spoustu závodů, doma má asi dva tucty pohárů, ale jeho koně měli a mají ukázková bosá kopyta. Teď už jezdí jen rekre a na závody sporadicky, takže si koníci užívají pohodu bez kutí.

Záleží na tom, co po koních chcete a očekáváte a jaké jsou podmínky, které chcete a můžete koním poskytnout...
K té péči - je to o podmínkách ustájení (tj. hodně pohybu, různorodé povrchy), o pravidelném správném strouhání a kvalitní výživě. To "úplně" stačí, netřeba mazat, dávat předražené doplňky stravy nebo co já vím co ještě. Pokud nemá kůň kvalitní rohovinu a nemá dané ustájení, žádné doplňky stravy mu to nevynahradí.

Děkuji za Vaši precizní odpověď.
Situace je taková, že kobyle jsou teď dva roky, takže ještě není ani obsedlá, řeším to již nyní, jelikož je mi jasné, že tohle není možné změnit ze dne na den. Okutá vzhledem k věku nikdy nebyla a byla bych právě ráda, kdyby to tak mohlo zůstat. O kopyta se staráme pravidelně od začátku co ji máme. Ráda bych ji obsedala až jí budou cca 3 roky a 4 měsíce s tím, že třeba už od 2,5 roku bych ji chtěla brát pomalu víc a víc na lonž, na procházky ze země a možná i malé skoky, aby kopyta začala mít pomalinku zátěž, pak vše se sedlem a pak pomalu přidat na střídačku jezdce (pochopitelně né hned 6dní v týdnu), tento systém by nastal až po čtvrtém roce.
Takže se opravdu nejedná o nějakou hurá akci, že jsme se probudili a nový nápad :)
Popřípdě to asi jistí ty boty.
Moc děkuji.

7.7.2015 12:02
sasetka

XXX.XXX.190.90

Máme ve stáji slečnu, která se svým bosým koněm chodí parkury, drezury i crossy. Jezdí opravdu denně a kopyta si upravuje sama. Takže to asi jde...

7.7.2015 15:47
koně

XXX.XXX.205.252

Já bych to "nechala na kobyle"
Jak už vám tu přispěvatelé psali, každý kůň má jinou kvalitu rohoviny, různou rychlost dorůstání, jiný postoj, tudíž i jiný stupeň opotřebení, prostě co kus, to individualita.
Vy budete mít možnost sledovat, jak budou kopyta po postupném přidávání zátěže vypadat.Po pravidelném lonžování v písku, po delších vyjížďkách, kde bude asfalt, cesty s kameny, zmrazky a prostě běžné civilizační povrchy.Uvidíte, jestli třeba budou kopyta praskat, na určitých místech se více opotřebovávat, vylamovat, jak bude zatažená bílá čára a tak.
Hlavní kritérium, uvidíte a poznáte sama, jak se po těch bosých kopytech bude kobyla pohybovat.Jestli bude na všechny stejně a čistě došlapovat, pěkně prostorně, bez náznaků bolesti, zkracování kroku, tlačení se na měkčí části cesty a přemýšlení, kterou tu nohu zpod břicha vůbec vystrčí.
Vy si pak sama zhodnotíte, jestli budete moci vyjet bosé, aniž byste kobyle ubližovala.

7.7.2015 18:11
PetraHol

XXX.XXX.125.163

Jj je mi jasné, že se vše ukáže, spíš mi jde o to, že kovář mi zcela razantně řekl, že na boso NIKDO nesportuje. To jestli to půjde nám se uvidí, popřípadě to vidím na boty :).

7.7.2015 18:34
koně

XXX.XXX.205.252

Záleží do jaké úrovně se hodláte dostat.Myslím, že paušálně shrnout "nikdo nesportuje na bosém koni" se tak úplně nedá.
Sportují, ale občas a pro radost.
Pochybuji, že třeba profi S kové parkury, drezúry, nebo třeba vyšší level ve spřežení dokáže někdo pravidelně provozovat s bosými koňmi a mít při tom úspěchy.A to nemluvím o military a dostizích.Westernu příliš nerozumím, ale také bych si tipla, že bosí se pravidelně v žebříčcích neumisťují.
Myslím, že trénink a pár závodů v sezóně, třeba nějaká ta ZLka by kobyla bosa dát mohla.
Upřímně, sportování v botách mi přijde jako úplná utopie.Botu jsem dávala kobyle po zranění kopyta a měla jsem honičku to monstrum na noze udržet, byť v kroku a na vodítku.Stačilo, že madam poskočila a bota nás plavným obloukem opouštěla.Kamarádka tu svou nazouvala do výběhu, a také to nemělo úspěch.

7.7.2015 18:57
Terven

XXX.XXX.110.147

koně napsal(a):
Záleží do jaké úrovně se hodláte dostat.Myslím, že paušálně shrnout "nikdo nesportuje na bosém koni" se tak úplně nedá.
Sportují, ale občas a pro radost.
Pochybuji, že třeba profi S kové parkury, drezúry, nebo třeba vyšší level ve spřežení dokáže někdo pravidelně provozovat s bosými koňmi a mít při tom úspěchy.A to nemluvím o military a dostizích.Westernu příliš nerozumím, ale také bych si tipla, že bosí se pravidelně v žebříčcích neumisťují.
Myslím, že trénink a pár závodů v sezóně, třeba nějaká ta ZLka by kobyla bosa dát mohla.
Upřímně, sportování v botách mi přijde jako úplná utopie.Botu jsem dávala kobyle po zranění kopyta a měla jsem honičku to monstrum na noze udržet, byť v kroku a na vodítku.Stačilo, že madam poskočila a bota nás plavným obloukem opouštěla.Kamarádka tu svou nazouvala do výběhu, a také to nemělo úspěch.

Ony nejsou boty jako boty, vývoj koňské obuvi jde kupředu mílovými kroky - botičky se vyrábějí v různých kategoriích jakostních i cenových. To, co padalo v kroku na vodítku, byl zřejmě nějaký starší levnější typ botičky.
Kvalitní koňské boty určitě vydrží cval i skoky, pokud vím, vytrvalci je celkem běžně používají.
http://www.boty-pro-kone.cz/alenkavostatkova-yahoo-com-au/10-VYTRVALOST-ENDURANCE
Doporučuju se obrátit na slečnu Vostatkovou, kontakt je na stránkách.
Že naboso nikdo nesportuje, je blbost, znám bosých sportovců hodně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.7.2015 05:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ak sa nemýlim, behať dostihy naboso dokonca nepovoluje dostihový poriadok... Napriek tomu som s kobylou(klusak) roky jazdila bez podkov, s podkovami naboso nebola schopna klusat vobec, nez nich tochu lepsie, ale ziadne terno. trening na velmi agresivnom povrchu- zmes strk, piesok a hlina, zeby to nejako drasticky opotrebovavalo kopyta tvrdit nemozem, korektury sa robili pravidelne s ostanymi konmi, ktore sa kovali, cca kazde dva mesiace. Trening 6 dni v tyzdni, praca na tomto povrchu cca 45-60min denne.

S botami skusenost nemam, ale kedze v nich pravidelne americania behavaju tevis cup, co su najtazsie vytrvalostne preteky na svet- kopce, skaly, uplne extremny teren a to vsetko tusim na 160km a v botach ide polovicka startoveho pola... Asi to budu mat uz celkom vychytane.

Mys

8.7.2015 11:39
Mys

XXX.XXX.114.138

Měli jsme několik koní (ČT, A 1/1) naboso, kteří chodily parkury do st. L (včetně rozeskakování). Nevidím v tom problém. Důležitá je dobrá úprava kopyt a trénink na povrchu, na kterém pak bude kůň sportovat.
Častou výmluvou majitelů okovaných koní je to, že třeba na trávě to koni klouže. Neklouže, kůň na tento povrch musí být ale zvyklý, musí se umět na trávě pohybovat. U ostatních povrchů nevidím absolutně žádný důvod, proč koně kovat.
Až svoji kobylku začnete jezdit a připravovat ji na závody, uvidíte sama. Zatím jsem nezažila koně, který by se MUSEL kovat. Bývalo to většinou tak, že se automaticky okoval, protože se to tak dělá. Okovaný kůň, který se má vrátit do práce bez podkov je na tom většinou hůř než kůň, který se nikdy neokove.
Kovář, který by mi řekl, že kůň bez podkov sportovat nemůže, už by nebyl můj podkovář :).

8.7.2015 17:47
vet.

XXX.XXX.217.209

PetraHol napsal(a):
Děkuji za Vaši precizní odpověď.
Situace je taková, že kobyle jsou teď dva roky, takže ještě není ani obsedlá, řeším to již nyní, jelikož je mi jasné, že tohle není možné změnit ze dne na den. Okutá vzhledem k věku nikdy nebyla a byla bych právě ráda, kdyby to tak mohlo zůstat. O kopyta se staráme pravidelně od začátku co ji máme. Ráda bych ji obsedala až jí budou cca 3 roky a 4 měsíce s tím, že třeba už od 2,5 roku bych ji chtěla brát pomalu víc a víc na lonž, na procházky ze země a možná i malé skoky, aby kopyta začala mít pomalinku zátěž, pak vše se sedlem a pak pomalu přidat na střídačku jezdce (pochopitelně né hned 6dní v týdnu), tento systém by nastal až po čtvrtém roce.
Takže se opravdu nejedná o nějakou hurá akci, že jsme se probudili a nový nápad :)
Popřípdě to asi jistí ty boty.
Moc děkuji.

O jaké plemeno se jedná?
Jinak taková situace, tj. mladý, ještě neobsedlý kůň a "myšlenka" na sport naboso je relativně dobrá situace, právě proto, že máte dostatek času na to koně připravit. Takže já bych doporučila v takové situaci nechat zkontrolovat stav kopyt kovářem nebo kopytářem, který alespoň nějakou zkušenost s bosými koňmi ve sportu (byť třeba jen rekre sport), pokud nazná, že je vše ok, tak začít kopyta zvykat na abrazivní a tvrdé terény (tj. procházky, které zahrnují chůzi po tvrdém, v písku, po kamení... samozřejmě ne že hned vyrazíte na dvou hodinovou tůru po asfaltu, ale postupně...). No a s tím samozřejmě plynule obsednout a postupně navyšovat zátěž. Tím, že je kobyla mladá a máte rok/ rok a půl na přípravu, tak jste ve veliké výhodě... No a postupem času zjistíte, jak na tom kopyta jsou, pokud nebudou zvládat procházky na ruce a lehnou práci, tak sport nepadá v úvahu, ale pokud bude koník chodit po tvrdém jako by se nechumelilo, tak ta šance je a veliká...

9.7.2015 12:25
PetraHol

XXX.XXX.125.163

vet. napsal(a):
O jaké plemeno se jedná?
Jinak taková situace, tj. mladý, ještě neobsedlý kůň a "myšlenka" na sport naboso je relativně dobrá situace, právě proto, že máte dostatek času na to koně připravit. Takže já bych doporučila v takové situaci nechat zkontrolovat stav kopyt kovářem nebo kopytářem, který alespoň nějakou zkušenost s bosými koňmi ve sportu (byť třeba jen rekre sport), pokud nazná, že je vše ok, tak začít kopyta zvykat na abrazivní a tvrdé terény (tj. procházky, které zahrnují chůzi po tvrdém, v písku, po kamení... samozřejmě ne že hned vyrazíte na dvou hodinovou tůru po asfaltu, ale postupně...). No a s tím samozřejmě plynule obsednout a postupně navyšovat zátěž. Tím, že je kobyla mladá a máte rok/ rok a půl na přípravu, tak jste ve veliké výhodě... No a postupem času zjistíte, jak na tom kopyta jsou, pokud nebudou zvládat procházky na ruce a lehnou práci, tak sport nepadá v úvahu, ale pokud bude koník chodit po tvrdém jako by se nechumelilo, tak ta šance je a veliká...

Kobyla je 50% frís (plemeno BP), což moc dobré vyhlídky co se kopyt týče nemá, protože frísové nemají kopyta zrovna nejkvalitnější. Nicméně bych tuto myšlenku nerada zahodila dřív než to zkusíme a kvalitní péčí o kopyta myslím nic nepokazíme. Když by to nešlo, lákají mě spíš ty boty, jak podkovy.
Nicméně kvalitního kopytáře jsem hledala, aby se přijel na kobylu a kopyta podívat, ale nenašla jsem (jsem z Brna). Máme kováře, který je šikovný, ale kasicky by vše kul :(.

9.7.2015 12:42
vet.

XXX.XXX.217.209

PetraHol napsal(a):
Kobyla je 50% frís (plemeno BP), což moc dobré vyhlídky co se kopyt týče nemá, protože frísové nemají kopyta zrovna nejkvalitnější. Nicméně bych tuto myšlenku nerada zahodila dřív než to zkusíme a kvalitní péčí o kopyta myslím nic nepokazíme. Když by to nešlo, lákají mě spíš ty boty, jak podkovy.
Nicméně kvalitního kopytáře jsem hledala, aby se přijel na kobylu a kopyta podívat, ale nenašla jsem (jsem z Brna). Máme kováře, který je šikovný, ale kasicky by vše kul :(.

Napište mi na vet.kopyta@email.cz
Jsem z Brna, takže bych mohla třeba jen přijet a na kopyta kouknout.

9.7.2015 12:55
kapička

XXX.XXX.77.39

Naše fríska má kopyta, že by jí je záviděl snad každý. Je to tedy jen kůň na couračky, občas nějaká projížďka ve voze po asfaltu. Když jdem pod sedlem ven a nechám ji ať si vybere mezi štěrkovou cestou a trávou nebo asfaltem a trávou, vždy volí tvrdší možnost. Jako jediná z bosých koní ve stáji. Občas mě to popadne, zvlášť po kováři a chci, aby šla po trávě, tak tam jde jen do chvíle, než povolí pomůcka a pak zase honen na štěrk. Funguje úplně opačně než zbytek koní, ti se musí zase přemlouvat, aby na štěrk šli.
Taky máme koně, co je celý život, až na krátké pokusy s kováním na předky, bosý. Kdyby se s ním mělo začít dělat něco víc, než přizpůsobování vyjizděk jemu, tak se nakout musí. Ten chodí jak na jehlách všude, kde jsou kamínky. Na to naše courání to jde, kamínků se vyhýbáme, ale na nějaké větší ježdění si to nedovedu představit.

9.7.2015 20:21
PetraHol

XXX.XXX.125.163

vet. napsal(a):
Napište mi na vet.kopyta@email.cz
Jsem z Brna, takže bych mohla třeba jen přijet a na kopyta kouknout.

Psala jsem mail, kdyby nedorazil, dejte prosím vědět - děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík