Nacválávání, zastavování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.7.2015 14:06
Psočka

XXX.XXX.1.239

Vždycky, když přecházíme do cvalu, tak si kobyla musí vyhodit. Neni to nic moc strašnýho a dá se to usedět. Ale třeba na jízdárně vyhazuje o něco víc. Mam to nějak řešit, nebo to může být s radosti ( tak mi to někdo říkal) ? A ještě, když zastavujeme, tak kobyla furt pochoduje na místě a někdy se chce i vzpínat. I když zastavim o něco, tak ustupuje do strany. Nejsem moc dobrá jezdkyně a tuhle kobylu jezdím jenom já a neni možnost, aby si na ní sednul někdo zkušenější.

10.7.2015 14:19
rebeks

XXX.XXX.208.14

Bohužel tohle není problém, na který vám tu někdo odpoví. Může to být i zdravotní problém. Proč si na kobylu nemůže sednout někdo zkušenější? Ono by vám to značně ulehčilo situaci, kdyby si na ni někdo sedl a řekl, co si myslí a případně i poopravil.

10.7.2015 14:24
Psočka

XXX.XXX.1.239

Protože tady nikdo takový neni. Nad tím jsem taky přemýšlela, jestli to nemůže být nějaký zdravotní problém, ale majitel nebude veterináře volat jen tak.

10.7.2015 14:28
rebeks

XXX.XXX.208.14

Tak asi budete dál jen přemýšlet a nebo nad tím mávnete rukuo. Sami si nepomůžete a nikdo k vám nemůže, tak co s tím? Asi zkusit někoho na doporučení, byť z větší dálky.

10.7.2015 14:31
Psočka

XXX.XXX.1.239

Ta kobyla neni moje, takže asi nad tim budu muset jenom mávnout rukou...

10.7.2015 14:47
rebeks

XXX.XXX.208.14

Ještě můžete zkusit nechat se natočit a nechat se někoho na to podívat (na FB jsem zahlédla nějaké takové skupiny na toto), ale pokud to nebude někdo známý nebo na doporučení, tak těžko říct jestli to k něčemu bude.

11.7.2015 13:36
koně

XXX.XXX.205.252

Psočka napsal(a):
Vždycky, když přecházíme do cvalu, tak si kobyla musí vyhodit. Neni to nic moc strašnýho a dá se to usedět. Ale třeba na jízdárně vyhazuje o něco víc. Mam to nějak řešit, nebo to může být s radosti ( tak mi to někdo říkal) ? A ještě, když zastavujeme, tak kobyla furt pochoduje na místě a někdy se chce i vzpínat. I když zastavim o něco, tak ustupuje do strany. Nejsem moc dobrá jezdkyně a tuhle kobylu jezdím jenom já a neni možnost, aby si na ní sednul někdo zkušenější.

Možná to bude tím, že nejste moc dobrá jezdkyně.Jestli při pobídce do cvalu drbnete zadkem kobyle do zad a zároveň rukama do huby, to by mohl být důvod jejího vyhazování.
Další může být třeba to, že je kobyla odstátá.Nepracuje často.Takže prostě chce jít dopředu, vy jí nechcete pustit a ona to řeší vyhazováním, caplem a vzpínáním.
Chodí do stáda, kde se může odreagovat?Co a kolik žere?
Jak je stará a co už má za sebou?
Vy můžete pracovat na sobě.To znamená pilovat nezávislý sed.Zkráceně řečeno, kdy nebudete tahat za otěže, ale povedete kobylu a udržíte se na ní, pouze sedem.
Na jízdárně vůbec necválat.Pracovat na pěkných přechodech krok, klus, klidném zastavení a obratech, právě pokud možno, bez použití otěží.
Venku nacválávat pouze někde, kde můžete déle brzdit a nemusíte hned po zaskočení natvrdo tahat zpátky.Nebo spíš choďte dlouhé klusovky, pokud při nich je kobyla klidnější.
Pro zklidnění svých rukou dejte kobyle nákrčák, ať se máte za co přidržet při nacválání.Tím eliminujete škubání rukama.
To mě tak asi napadá, ale nevidím vás, ani kobylu, takže vařím z vody.

11.7.2015 15:28
Psočka

XXX.XXX.1.239

Takže dělá mi to i když jí nestihnu dát pobídku v terénu a kůň před námi nacválá. Na tejhle kobyle jezdim, protože prej mam tady nejklidnější ruku. Snažim se co nejvíc ovládat sedem, ale nevim přesně jak. No i když jsem na ní jezdila 5 krát v týdnu, tak to dělala.
Třeba teď se zavírají jenom na 2 hodiny jinak jsou celou dobu venku a je jich tam 8. Takže bych řekla, že stádo má. Žere trávu a seno, když příjdou do stáje. Nedává se žádný obilí.
Ale je možné, že ve cvalu těma rukama škubu. A s těma přechodama zvládnu otáčet sedem, zpomalit, ale ne přejít do jinýho chodu. Tak na tom budu pracovat.
Ona totiž ani kobyla neni pořádně přiježděná, což je taky problém.
To je mi jasný, že jste nás neviděla, ale děkuju za rady.

13.7.2015 13:15
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Psočka napsal(a):
Takže dělá mi to i když jí nestihnu dát pobídku v terénu a kůň před námi nacválá. Na tejhle kobyle jezdim, protože prej mam tady nejklidnější ruku. Snažim se co nejvíc ovládat sedem, ale nevim přesně jak. No i když jsem na ní jezdila 5 krát v týdnu, tak to dělala.
Třeba teď se zavírají jenom na 2 hodiny jinak jsou celou dobu venku a je jich tam 8. Takže bych řekla, že stádo má. Žere trávu a seno, když příjdou do stáje. Nedává se žádný obilí.
Ale je možné, že ve cvalu těma rukama škubu. A s těma přechodama zvládnu otáčet sedem, zpomalit, ale ne přejít do jinýho chodu. Tak na tom budu pracovat.
Ona totiž ani kobyla neni pořádně přiježděná, což je taky problém.
To je mi jasný, že jste nás neviděla, ale děkuju za rady.

Tu sa stretli bohužiaľ dva zásadné negatívne faktory. Nie si dobrý jazdec a kobyla nie je poriadne prijazdená = prúser. Nemyslím to v zlom, ale pokiaľ si čím skôr nenájdeš trénera tak začnete mať o chvíľu aj iné problémy nie len vyhadzovanie. Odučiť to samozrejme ide, ale ťažko povedať čo robíš zle keď sme ťa nevideli. Iba tipujem, že pri nacválaní jej môžeš cuknúť (robí to 90% začiatočníkov), dáš jej silnú/slabú/zlú pomôcku, buchneš jej do chrbta, prípadne sa to stáva keď sa začiatočník snaží nacválať z moc pomalého tempa, alebo naopak aj z moc rýchleho klusu. Pri zastavovaní ti môže nervačiť lebo ju máš moc nakrátko a stále ju ťaháš, alebo proste tiež z nevychovanosti, výcvik koňa chce veľa trpezlivosti a skúseností. Vo všeobecnosti pokiaľ ti nechodí v pohode na uvoľnej oťaži v kroku tak by si nemala zatiaľ klusať nie to cválať..

Gitule vrtule

13.7.2015 17:37
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Psočka napsal(a):
Protože tady nikdo takový neni. Nad tím jsem taky přemýšlela, jestli to nemůže být nějaký zdravotní problém, ale majitel nebude veterináře volat jen tak.

Když majitel vidí, že si s ní nevíte rady, tak by jí měl poslat někam do ustájení, kde na ní někdo zkušený bude mít čas.Ve vašem zájmu by mělo být tam občas dojet a nechat si dát pár lekcí, aby jste pokračovala tam, kde oni skončí.Jinak je to vaše ježdění o ničem.Pokud chce majitel byloučit zdravotní problém, měl by zavolat odborníka, pokud nechce investovat, může se mu stát, že mu kobyla schromne.Ale věc majitele.Některým lidem kůň do ruky fakt nepatří.

Gitule vrtule

13.7.2015 17:40
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Psočka napsal(a):

Navíc nechápu, proč cváláte, když tento chod koně nemáte zvládnutý.Tak choďte krok a klus.Divím se majiteli, že mu je jedno, kdo sedí na jeho koni a že jsou problémy, proč to neřeší, ale asi další z majitelů, kterým je jedno, jak a co se s koněm děje, hlavně, že ho má.

13.7.2015 19:11
Lola1

XXX.XXX.1.239

Já mam ten samý problém, ale jezdím pod trenérem. Takže to může být i příliš silnou pobídkou?

13.7.2015 20:26
Luc4iiii

XXX.XXX.236.1

Koník mi při nacválání také vyhazoval - dřív jsem ho za to trestala, ale nepomohlo to, tak jsem zkusila druhou metodu a to nechala jsem ho vyvztekat a poté jsme pokračovali v cestě. Může Vám vyhazovat i protože po ní chcete delší cvaly než na co má kondičku, zkuste zkrátit cval, více klusat, častěji střídat chody. Možná bych zvolila i nějakou tlumící podložku pod sedlo, když vy nejste úplně dobrý jezdec a kobyla není pořádně přiježděná.

S klidným stáním bych asi začala ze země. Až to bude zvládat ze země, naučit ze sedla. Někteří koníci jsou prostě nervozní z dlouhého stání. Když zastavíte, povolit otěže, pochválit (hodně). Když popojde ať už dopředu nebo do boku - zacouvat. Jak se zastaví povolit otěže, pochválit. Ze začátku nenechat dlouho stát, aby se nenudila a právě nevymýšlela a nepochodovala.
A důležité je, zastavovat na co nejmenší sílu. To znamená, jak pocítíte, že kobyla zastavuje nezvyšujte tlak v hubě (předpokládám, že máte udidlo). Může jí vadit i velký tlak v hubě.

17.7.2015 08:18
terah

XXX.XXX.114.94

Může to být nepadnoucím sedlem. Pokud nejste odborník na pasování sedel, většinou postačí se na nacválání podívat ze země bez jezdce. Pokud si vyhodí i tak, řešila bych sedlo nebo zdravotní problém. Zdravotní problém může být samozřejmě způsoben i stylem ježdění, takže na sobě určitě nepřestávejte pracovat. :).

17.7.2015 16:04
dsj

XXX.XXX.84.244

Psočka napsal(a):

Někdy si nepřiježdění a nevyvážení koně při nácválávání malinko poskočí, buď do kozlíku nebo do vyhození, aby si odlehčili předek a pomohli do cvalu. Já bych to moc neřešila (pokud to skutečně není pokus o vysazení jezdce), spíš bych se soustředila abych kobču při nacválávání nezradila třeba drcnutím do zad, nebo cuknutím v hubě, a hlavně, aby od prvního cvalového skoku cválala pohodlně v pravidelném rytmu dopředu. Na jízdárně bývá "vyhazování" častější, protože v rozích a obloucích jsou nároky na vyvážení větší.
Při zastavování bych zkusila použít více kratších a jemných zádrží, a každou dobrou reakci na "malou" zádrž bych okamžitě slovně pochválila, a první trochu slušné zastavení bych okamžitě odměnila pohovem... To vzpínání a pochodování do strany by mohlo být způsobené příliš silným použitím pomůcek - buď kobče visíte v hubě v očekávání problémů (čekat kdy se kobyla vzepne není nic příjemného) a kobča se zase nervuje dopředu, protože má zkušenost, že při zastavení jí bude drcáno v hubě... nebojte se experimentovat a zkušet jaká míra a rytmus tlaku jí vyhovuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík