paja710

XXX.XXX.86.142
Chtěla bych se zeptat co mam dělat s konem pokud mi nechce chodit na kruhu. Mám ho už rok a kruhovce nemá problém, to chodi krasne. Ale jakmule hci aby chodil na jizdarne nebo na louce na kruhu tak je problém. Okamzite chodi zamnou.
paja710

XXX.XXX.161.57
Ano mam. Vždycky jsem ale lonzovala kone kteří už to uměli. A nevim jak tohodle to naučit.
Tak ho máte ale neumíte ho použít.
Koně zabavte, vybídněte jej, aby šel dopředu. Nejdříve ho mějte na kratší lonži - v dosahu biče, Choďte zároveň s koněm taktéž kolečko, jakmile kůň pochopí, že musí jít dopředu, tak délku lonže zvětšovat. Ale stejně byste s koněm měla kopírovat kolo, ne stát jak solný sloup, mít lonžku několik metrů dlouhou a čekat, než se kůň kolem Vás proběhá a jí domů. Lonž má být práce a kůň to musí pochopit.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
paja710
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat co mam dělat s konem pokud mi nechce chodit na kruhu. Mám ho už rok a kruhovce nemá problém, to chodi krasne. Ale jakmule hci aby chodil na jizdarne nebo na louce na kruhu tak je problém. Okamzite chodi zamnou.
A proč ho lonžujete vlastně?Za jakým účelem, za vypohybováním, nebo proč?On vám ukazuje, že dává pozor a navázal s vámi komunikaci.
Gitule vrtule
napsal(a):
A proč ho lonžujete vlastně?Za jakým účelem, za vypohybováním, nebo proč?On vám ukazuje, že dává pozor a navázal s vámi komunikaci.
Nebo ví, že paní nemusí poslouchat a co by běhal dokola když může přijít za ní a ona ho pohladí, beztak i něco dá, každopádně nedosáhne svého, tak co by se dřel.
Souhlas s mgtka, to co psala Gitule to opravdu ne.
Kůň musí znát hranice, kdy je práce a kdy je "zábava" a člověk mu to jasnými signály má dát navědomí. To, že jde za zadavatelkou do kruhu, místo toho, aby poslouchal a dělal to, co po něm chce neznamená poslušnost "komunikaci" ale neposlušnost a vychcanost.
A proč lonžuje? To je snad její věc, nehledě na to, že lonžování koní je nedílnou součástí výcviku koně...
Zas tak nedílnou součást bych v tom neviděla.Obzvlášť, když to zadavatelka neumí a hodlá se to učit na koni, který to asi taky neumí.
V kruhovce, kde chodí, máte ho s bičem a na lonži, nebo navolno a bez biče ?
Možná je jinde hlavní zádrhel, právě ta lonž a zároveň bič, což se vám motá v rukou.Taky jestli jste v dobré pozici ke koni.Samozřejmě, že koně to nebaví, vy nevíte, jak mu sdělit svůj požadavek, tak se prostě drží u vás.
Pokud vám tedy nestačí ho nechat chodit dokola v kruhovce, musíte ho to naučit.Jak výše zmiňuje polárka.15 Na kratší lonži, pochodovat si své kolo a hlídat, abyste s bičem byla v úhlu "za koněm" nikoli před koněm.
Určitě existuje literatura, nebo odborné články o lonžování.
Samozřejmě s tou nedílnou součástí se bavím v případě obecném, ne v případě zadavatelky. není třeba jen jezdit, jezdit, jezdit, nechat koně pracovat občas i sám, se svou váhou, soustředit se na sebe, což umožňuje dokonale lonžování, pokud se dělá správně, tak jezdci poté může v sedle dosti pomoci, ale je tady však to slovo "ale" - musí se to umět...
Je toho na trhu plno, krásně je to vysvětlené v knize A. Paalmana - Skokové ježdění či od MVDr. Švehlové - http://www.dominika-svehlova.cz/lonzovani.php.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
polárka.15
napsal(a):
Souhlas s mgtka, to co psala Gitule to opravdu ne.
Kůň musí znát hranice, kdy je práce a kdy je "zábava" a člověk mu to jasnými signály má dát navědomí. To, že jde za zadavatelkou do kruhu, místo toho, aby poslouchal a dělal to, co po něm chce neznamená poslušnost "komunikaci" ale neposlušnost a vychcanost.
A proč lonžuje? To je snad její věc, nehledě na to, že lonžování koní je nedílnou součástí výcviku koně...
Takže můj názor nemůže být pravda?No tak za tím si stojím, páč je to pravda.Ono tam může být vícero faktorů, proč to dělá, jenže tady se můžeme jen dohadovat, když nevíme, jak to probíhá, ale pokud jste rozumný člověk, tak i podle Montyho Robertse je to, co jsem psala pravda.Já podle něj nepracuji, ale vybírám si různé poznatky a názory i jiných odborníků a to mi pomáhá, protože co nepomůže u jednoho koně, druhý pochopí hned apod.Pokud dotyčný nechá koně k sobě přijít a nic s tím nedělá, stane se to zlozvyk.Jenže to si musí zavolat někoho, kdo koním rozumí a podívá se a poradí, ne sedět tady na pc a psát co má dělat, když to nikdo nevidí na vlastní oči.
To, že se zeptám, proč lonžuje je sice její věc, ale takovou CHUJOVINU, jako je napsat, že lonžování koní je nedílnou součástí výcviku, to je mazec.Znám spoustu lidí, kteří koně nelonžovali nikdy a koně fungují i bez nesmyslnýho běhání dokola.Lonžování má mít svůj účel a smysl.Ne lonžovat jen proto, že to dělá kdejaký tele.
Ono máte lonžování a lonžování. Bezcílné honění koně po kruhu nemá s lonžováním nic společného. Například to, co provezuje Monty Roberts, tedy pohonit koně v kruhovce dokud neukáže oči či co vlastně, je pro naše koně, se kterými se běžně pracuje holý nesmysl. To, že koně někam přivedete a první co mu uděláte je, že ho od sebe odeženete a pak chcete aby přišel, je pro běžného koně těžko čitelné. A v podstatě je to k ničemu. Ale ano, je možné, že pokud zadavatelka jen nějak žene koně po kruhu a jemu je to nepříjemné, tak se snaží toho nepříemného zbavit tím, že k ní přijde.
Ale lonžování, jako takové, tedy práce na kruhu na uvolnění, poruzumění pobídkám, to už smysl má. Ale musí se to umět, jak už bylo psáno výše.
Dám příklad jak to dělám já. Mým cílem je, aby kůň obešel kolem mě třeba 3 kolečka v kroku. Tady vyšlu na kruh a nechám ho jít. Koně to třeba po půl kolečku přestane bavit, tak přijde. Pohladím ho, řeknu mu, že je to v pohodě a vyšlu znovu. Obejde celé kolečko a zkusí to znovu. Tak ho znovu pohladím, řeknu že je to ok a vyšlu. Nakonec obejde ty konečka 3, tak ho přivolám a končím. Napříště chci třeba 4 nebo 5. Nakonec bude chodit bez zastávky třeba hodinu...
Stacey nepochopila jste M. ROBERTSE. Kone od sebe odhanite protoze se nechova jak vudce stada(vy) pozaduje. Kone odhanite od stada tak dlouho dokud neda najevo ze je ochoten s vama spolupracovat. Kdyz uz je "hodny" tak ho k sobe pustite, on rad prijde jelikoz vy jste hlavou toho dvoucleneho stada. Kun vam pak veri. Hodi se to treba pri prvnim pokladani sedla, nacviku na spreje, atd.
Snad jsem to nejak pochopitelne popsala, je to metoda zalozena na pozorovani divokych stad a jak to funguje u nich.
Gitule vrtule
napsal(a):
Takže můj názor nemůže být pravda?No tak za tím si stojím, páč je to pravda.Ono tam může být vícero faktorů, proč to dělá, jenže tady se můžeme jen dohadovat, když nevíme, jak to probíhá, ale pokud jste rozumný člověk, tak i podle Montyho Robertse je to, co jsem psala pravda.Já podle něj nepracuji, ale vybírám si různé poznatky a názory i jiných odborníků a to mi pomáhá, protože co nepomůže u jednoho koně, druhý pochopí hned apod.Pokud dotyčný nechá koně k sobě přijít a nic s tím nedělá, stane se to zlozvyk.Jenže to si musí zavolat někoho, kdo koním rozumí a podívá se a poradí, ne sedět tady na pc a psát co má dělat, když to nikdo nevidí na vlastní oči.
To, že se zeptám, proč lonžuje je sice její věc, ale takovou CHUJOVINU, jako je napsat, že lonžování koní je nedílnou součástí výcviku, to je mazec.Znám spoustu lidí, kteří koně nelonžovali nikdy a koně fungují i bez nesmyslnýho běhání dokola.Lonžování má mít svůj účel a smysl.Ne lonžovat jen proto, že to dělá kdejaký tele.
CHUJOVINA je to jen a pouze v tom případě, kdy koně honíme kolem sebe bez nějakého smyslu, snad aby se koník proběhl nebo měl nějaký pohyb, ale když se to dělá systematicky, ví se proč se co a jak dělá a dělá se to za určitý úmyslem, tak to rozhodně chujovina není! Nehledě v případě výcviku remonty či redrezuře koně. Co se zvládne koni vysvětlit správně ze země, kdy může pracovat se svou vahou soustředit se na sebe a k čemu ho člověk správně směřuje, tak potom to mají oba dva jednodušší ze sedla. A stojím si za tím, že správné lonžování do výcviku koně patří.
A neřekla jsem, že to co píšete je blbost, fungovat to může, neshazuji to, ale nezdá se mi tento případ. Kdy kůň v kruhovce funguje - nemá tendence chodit jinak či projevovat jakýkoliv protest či neposlušnost a najednou ve volném prostranství, kdy evidentně nechápe, co se po něm chce či nechce chápat. Já rozděluji kdy chci s koněm "šeptat" nebo kdy chci od něj určitý výkon. Stručně a jasně koni sdělit co člověk chce.
mgtka
napsal(a):
Stacey nepochopila jste M. ROBERTSE. Kone od sebe odhanite protoze se nechova jak vudce stada(vy) pozaduje. Kone odhanite od stada tak dlouho dokud neda najevo ze je ochoten s vama spolupracovat. Kdyz uz je "hodny" tak ho k sobe pustite, on rad prijde jelikoz vy jste hlavou toho dvoucleneho stada. Kun vam pak veri. Hodi se to treba pri prvnim pokladani sedla, nacviku na spreje, atd.
Snad jsem to nejak pochopitelne popsala, je to metoda zalozena na pozorovani divokych stad a jak to funguje u nich.
Jojo, ale my tady žádná divoká stáda nemáme.
Podle mě, je toto příliš násilnické a s koněm se dá vyjít daleko jemněji bez zbytečného odhánění a honění. Je to zbytečné, lze to jinak a lépe.
Tuto metodu chápu opravdu jen v případě toho zdivočelého amerického koně. Ale ne u našim obyčejných koní.
stacey
napsal(a):
Jojo, ale my tady žádná divoká stáda nemáme.
Podle mě, je toto příliš násilnické a s koněm se dá vyjít daleko jemněji bez zbytečného odhánění a honění. Je to zbytečné, lze to jinak a lépe.
Tuto metodu chápu opravdu jen v případě toho zdivočelého amerického koně. Ale ne u našim obyčejných koní.
No právě. Proč bych měla hříbě, co mám "omazlené" od malička ještě pod kobylou najednou od sebe odhánět jen proto, že jsou v módě kruhovky?
Koně ani nelonžuji, obsedání většinou probíhá bez velké přípravy. Je pravda, že hříbata vidí pracovat pod sedlem matky a přijde jim sedlo normální. Co dělám velmi pozvolně, to je pracovní vytížení. Takže sice do sedla dostanu jezdce brzo, ale jen na minutku, a s dalším sedláním si počkáme, až si kobyla o sedlo řekne. Nakonec se nám koně ve stádě sami nabízejí, že chtějí pracovat.