Anettt176

XXX.XXX.82.219
Dobrý den, jezdím sama kobylu, pod žádným trenérem, majitel nejsem, abych volala veta, jestli nemá zdravotní problém. To jenom na úvod, nyní k problému. :)
Kobyle je asi 14 let a mám problém hlavne na zpomalování ji v rychlejším chodu nez je krok. Na začátku jízdárny kluse pěkně, pomalu, hlavu zbytečně nevyvracuje, a ochotně prejde do kroku, zase nakluse.. ale po par koleckach začíná blbnout, hrne se dopredu, zbrzdim ji otezema, povesi se, vyvrati hlavu (martingal nema). Tak ji stocim na krouzek dokud nezpomali.. jenže moc to nepomáhá, nevim si s tim rady, jak ji takovouhle uvolnit a aby klusala pomalu i kdyz jede rovně a neni na kruhu.Také bych chtěla aby neklusala s hlavou tak nahoře, v kroku si třeba v klidu odzvykne a natáhne hlavu, uvolni se, jakmile se zacne klusat, hlavu ma zvedlou. Vim, ze se nedá moc poradit pres internet, ale snazila jsem se to co nejvice popsat. Děkuji. :).
Anettt176

XXX.XXX.82.219
Vim že se ma jezdit sedem, takze mam zasednout a čekat az sama zpomali? To bych se nedočkala. A pod trenerem jsem jezdila,3 různé trenéry jsem měla.
Anettt176
napsal(a):
Vim že se ma jezdit sedem, takze mam zasednout a čekat az sama zpomali? To bych se nedočkala. A pod trenerem jsem jezdila,3 různé trenéry jsem měla.
To ví všichni ale málokdo to opravdu dělá. Ono to není jenom o tom zasednout ale zkoordinovat všechny pomůcky tak aby kůň šel v pravidelném tempu a když já chci tak zrychlí nebo zpomalí. A ne ho nechat rozběhnout a pak brzdit až zpomalí a zase čekat až se rozběhne. Ale tohle se nedá vysvětlovat po netu to chce opravdu někoho kdo vás vidí a řekne co v kterou chvíli udělat. To že převrací hlavu a tahá je důsledek toho že jezdíte rukama bez použití holení a sedu. Když se rozbíhá a chci ho zbrzdit tak jenom rukama to nejde to mu akorát otupíte hubu a výsledek nulový. Pokud vám toto ti 3 trenéři nevysvětlili tak to asi nebyli dobří trenéři.
Anettt176

XXX.XXX.82.219
Jenže tahle kobyla na sed nereaguje, zkoušela jsem to s ní snad ze všech stran. A jakmile když zrychlí, zasednu v klusu, jakoby ztuhnu, nic, vezmu za otěže (nepředstavujte si to jako okamžite silné tahání dozadu) a hned dava hla u nahoru, vali se predkem dopredu.
Anettt176

XXX.XXX.82.219
Tudíž se ptam z jake strany zacit, pokud tedka u ni zacnu brzdit sedem a otěže nebudu prakticky pouzivat, nedockam se niceho.
A venku vám také takhle zlobí?
Začala bych asi od sebe.Máte klidnou ruku?A slušný sed?Taháním za otěže u téhle kobyly asi nic nevyřešíte.
Kobyla na kruhu vůbec neutíká a neobrací se?A jakmile vyjedete na dlouhou stěnu začne?
Pokud je to tak, zařadila bych různé obraty, třeba i vlnovky, změny směru na diagonále i obloukem.
Před obraty pak zasednout, použít zádrž, ale nezůstat viset v hubě a netahat.Po projetí obratu třeba zase vysedat.Používat i slovní upozornění.Tím byste měla zaměstnat kobyle hlavu a dostat se jí do pozornosti, aby bezhlavě neletěla pořád vpřed.
Když se ohřeje a pak vyletí, nebrala bych jí radikálně a ostře dozadu za hubu.Zkoušela bych jí pomaleji slovem a sedem zklidňovat do únosnějšího tempa.Ruce bych dala dolů, jako remontě a trošku protahovala zápěstím.Tím neuděláte souvislý tah a neměla byste kobyle tolik vadit.
Na takové koně obvykle pomáhá stočit na kruh, jakmile začnou pospíchat. Nebo vlnovku, obrat, cokoli, jen je nenechat jít rovně. A přitom pobízet. Kůň jde aktivně, ale nemůže to naprat dopředu- je to větší práce. Časem mu dojde, že když půjde rovně v klidu, bude to pohoda. Ale samozřejmě důležité jsou i další faktory- neklidná ruka, neklidná holeň, případně nevhodná nebo špatně nastavená výstroj, které toto ovlivní.
Popros někoho, ať Tě natočí, když nemůžeš jezdit pod dohledem.
Anettt176

XXX.XXX.82.219
Bývalí trenéři mi nic (ano, kdyz jsem zacala tak samozrjme, ale jeste predtim nez odesli myslim), nerikali nic ze bych mela neklidnou ruku ani holen. Kdyz si na ni sedla parkrat trenerka, nevidela jsem u ni pouzivani sedu, nikdy jsem u nikoho nevidela používat na ni sed na zpomaleni. Ano na kruhu je vicemene v klidu, na kruh ji vzdycky stahnu, kdyz začne pospichat. Uklidni se a zkusime jet dal, znova a znova.
Anettt176
napsal(a):
Jenže tahle kobyla na sed nereaguje, zkoušela jsem to s ní snad ze všech stran. A jakmile když zrychlí, zasednu v klusu, jakoby ztuhnu, nic, vezmu za otěže (nepředstavujte si to jako okamžite silné tahání dozadu) a hned dava hla u nahoru, vali se predkem dopredu.
Nereaguje protože to neumí nebo proto že to neumíte vy? Ono je to těžko když někdo kdo neví co má dělat jezdí sám na koni který je navíc dopřednější a asi ani není moc přiježděný. To že když zatáhnete za otěže zvedne hlavu je proto že zároveň s otěží nepoužijete holeň a sed. Nejjednodušší by opravdu bylo sehnat někoho kdo vás uvidí a vysvětlí jak správně pobízet aby ste se to naučila nejdřív vy a pak kůň.
Anettt176

XXX.XXX.82.219
Ona uz jenom kdyz malicko vezmu oteze, netaham, jenom chci pribrzdit, okamzite zveda hlavu.
Anettt176

XXX.XXX.82.219
Bohuzel nemam moznost, treneri odesli. Jako videla jsem lidi, kteri ji jezdili predemnou, tak vysedali stale a drzeli oteze, jak ji chteli pribrzdit..
Anettt176
napsal(a):
Bývalí trenéři mi nic (ano, kdyz jsem zacala tak samozrjme, ale jeste predtim nez odesli myslim), nerikali nic ze bych mela neklidnou ruku ani holen. Kdyz si na ni sedla parkrat trenerka, nevidela jsem u ni pouzivani sedu, nikdy jsem u nikoho nevidela používat na ni sed na zpomaleni. Ano na kruhu je vicemene v klidu, na kruh ji vzdycky stahnu, kdyz začne pospichat. Uklidni se a zkusime jet dal, znova a znova.
Stáhnete, jakým způsobem?
Trenérce šla kobyla dobře, nebo se taky obracela a chvátala?
Že jste neviděla žádné pomůcky, to neznamená, že nebyly použité.To bývala dříve samozřejmost a do nás to trenéři dost tlačili, veškeré pobídky provádět pokud možno neviditelně.
Pokud je na kruhu klidnější, tak po celém prostě neklusejte.Nebo aspoň z kruhu vyjeďte v kroku na dlouhou stěnu a pobídku do klusu dejte až před rohem.Po projetí rohu kobylu opět zkuste zpomalovat, než vyletí na další dlouhou.
A co cval?
Dobrý jezdec, který používá pomůcky sedem-holení-rukou opravdu viditelné nejsou, uvidíte pouze reakci koně a klidného jezdce, nic jiného.
To, že zvedne hlavu je jen reakce na vás, nepoužíváte nohy, nepoužíváte sed, jen taháte otěží, a to je obranné postavení proti tlaku a bolesti v hubě koně vyvolaný vaší tvrdou a nepružnou rukou.
A jde opravdu tak moc rychle? Nejde jen prostě prostorně v taktu a vám se to zdá, že jde moc rychle, přitom kobyle je to přirozené? Ze začátku ježdění se má kůň uvolnit, pokud možno na volných otěžích, protáhnout se, zahřát, rozchodit aniž by ho člověk tahal zpátky. Tělo není tak rozehřáté na okamžitou práci.
Také je možné to, že kobylu práce na jízdárně nudí, chodíte ven, do terénu, střídáte práci? Nebo jí jen nebaví chodit pořád dokola, tak spěchá, aby to měla za sebou a mohlo to skončit, prostě jí práce nebaví a tím taháním se to jen stupňujte sama.
Můžeme vám tu natisíckrát pomáhat, dávat rady, ale pokud vás neuvidí zkušená osoba a neřekne vám adekvátní reakci vás na kobylu, nevysvětlí a neukáže vám ty chyby, abyste si to byla schopna uvědomit a vyhýbat se jim v budoucnu, tak to opravdu nepůjde. Tímto stylem se ženete jenom do pekla a za chvíli tu kobylu neudržíte a neujezdíte ani za zlaté prase.
Pokud nějací trenéři byli, tak v okolí rozhodně jsou, není problém zvednout telefon, nějakého na doporučení ve vašem kraji zavolat, domluvit se a on přijede. Do většiny stájí trenér dojíždí a není stálý. Pokud do toho jít nechcete (což je jen a jen proti vám a blahu kobyly), tak se na nějaké klusání vykašlete. Začněte si s koněm hrát jen v kroku, vlnovky, kroužky, změna chodu, zastavení-couvání, práce na dvou stopách, kavalety v kroku, přidat pohodové vycházky jak ze sedla tak na ruce ven, poté postupné přidávání klusu, byť na začátku jen pár metrů a dle reakcí postupovat dál...
Cestu k uvolnění bych začala laterálním a vertikálním ohnutím. Je dobré to koně naučit nejprve ze země. Laterálním ohnutím a ježděním dopředu dolů práci vždy začínám. Pokud se během práce někde zasekne, znervozní, cokoliv, naohýbání ho rychle vrátí do uvolnění. Uvolnění je základ, jinak je pochopitelné, že nerespektuje jemné pomůcky :).