PetVas

XXX.XXX.23.34
Dobrý den,
máte prosím někdo reference na Ranč bučiska v Rožnově ?
Přestěhovali jsme se před nedávnem na Dolní Bečvu a hledáme ustájení pro naší Appaloosu v okolí Rožnov, Valašské Meziříčí, Frenštát.
Zjistili jsme že nejblíž kde mají ustájené westernové plemena je Ranč bučiska.
Máte někdo zkušenosti s tím to místem, jací jsou tam lidé, jak se ke koním chovají, jakého tam mají kováře, atd. ?
Rádi bychom měli koně tam kde to bude v pořádku.
Děkujeme.
Patra a Vašek.
Na ranči působí jako trenér Tom Zajac, takže pro westernového koně ano. Co mohu posoudit, tak lidé se opravdu ke koním chovají pěkně, Tom koním rozumí a na rozdíl od jiných trenérů, kteří je berou pouze jako sportovní náčiní bez emocí, k nim stále neztratil lidskost a chová se k nim velmi slušně. Kováře nemohu posoudit, žrádlo taky ať radši posoudí jiní, kteří tam mají (měli) koně dýl než pár měsíců. Za co ale pro mě určitě ne, tak to nonstop boxovaní koně.
PetVas

XXX.XXX.22.11
Tomáš Zajac je poměrně známý trenér, to nás potěšilo že tam působí, přesto že my nemáme žádné závodní ambice.
Byli jsme se tam dvakrát podívat, a je pravda že výběhy tam moc nemají a koně jsme viděli jen jednoho venku a to poníka který byl v té hliněno kamené ohradě. Takže koně vůbec nepouštějí ven a jsou stále zavření v boxech?!
To že tam lidé měli nebo mají koně jen pár měsíců, má nějaký důvod ? Šetří tam na krmení, koně nedostávají to co mají?
My jsme se potkali s lidmi na Čeladne kteří tam měli koně, ale odvezli ho, nechtěli mluvit proč, jen že nebyli spokojeni a že majitel není úplně poctivý.
Trochu máme smíšené pocity ale je to zase pro nás blízko.
A jak na vás působila stáj? Jak vypadali koně? V jaké kondici byli, jak vypadali?
To, že někdo nebyl spokojený je naprosto normální, třeba osobní soukromé spory..
Musíte především dle své intuice a pocitů. Také jsem ve stáji, není to žádný přepych, někteří na to nadávají, že je to hrozná stáj, přitom koně spokojení jako želvy, a ten, kdo si tam ustájí koně, už neodejde a jediné stěhování koní je z důvodu stěhování. Tudíž už několik let jsou stále ti stejní koně dá se říci beze změny. Proto rozhodně nedat na řeči, stáj neznám, to Vám bohužel pomoci nemohu.
PetVas

XXX.XXX.10.2
Snažíme si na to udělat objektivní názor, na řeči jsme nikdy nedávali. Jelikož tu nikoho neznáme, jsme tu krátce, myšleno lidi od koní, tak se ptáme i touto formou, jestli má někdo osobní zkušenosti s tímto místem.
Cena za ustájení je tady přiměřená 6000 měs., a však jestli je všechno v pořádku, krmení, základní ošetření atd. ( to non stop boxovani bez výběhu, nebo třeba kolotoče, zvláštní )
Je to asi spíše jízdárna, ne ranch jak ho nazivaji.
Chceme si byt jisti kam koně dáme, aby byl byl v pohodě, máme koně pro radost.
Jak jsme se byli podívat v maštalích, tak koně vypadaly v pořádku v kondici. Je těžko to zhodnotit více když ty koně neznáte.
Jasně, Vaše obavy chápu, já upřímně bych si koně neustájila bez možnosti alespoň 8 hodin venku (na noc box - jinak pokud možno co nejvíce venku), ale mluvím pouze za sebe.
Tak ono, pokud je někde zanedbávaná péče či koně nedostávají nažrat pořádně jde na první pohled vidět. Já být Vámi bych se poohlídla po něčem jiném, kůň je šťastný venku, ne zavřený v "kleci" a koukání přes mříže do zdi.
PetVas

XXX.XXX.10.2
Jsme stejného názoru, koně by měly mít maximum možností trávit čas venku i když jsou to sportovní koně, přeci jen zelená paša a volný výběh, to celodenní čuměni do zdi boxu nenahradí. Bohužel tohle nebude příklad teto jízdárny.
Musím říct že u této jízdárny kvitujeme že mají krytou halu, ktera je průchozí suchou nohou přímo z boxů. Je sice malička s trochou bordilku ( špačky od cigaret atd. ) ale opracovat koník v nepřízni počasí se tam v klidu dá.
PetVas
napsal(a):
Tomáš Zajac je poměrně známý trenér, to nás potěšilo že tam působí, přesto že my nemáme žádné závodní ambice.
Byli jsme se tam dvakrát podívat, a je pravda že výběhy tam moc nemají a koně jsme viděli jen jednoho venku a to poníka který byl v té hliněno kamené ohradě. Takže koně vůbec nepouštějí ven a jsou stále zavření v boxech?!
To že tam lidé měli nebo mají koně jen pár měsíců, má nějaký důvod ? Šetří tam na krmení, koně nedostávají to co mají?
My jsme se potkali s lidmi na Čeladne kteří tam měli koně, ale odvezli ho, nechtěli mluvit proč, jen že nebyli spokojeni a že majitel není úplně poctivý.
Trochu máme smíšené pocity ale je to zase pro nás blízko.
Co vím, tak je to v naprosté většině případů stáj, kde se jezdí za trenérem, takže koně tam jen dojíždějí na max. pár měsíců k obsednutí, nápravě, přípravě na sezónu atd., koně kterého bych neměla vyloženě na závody bych tam osobně neustájila - jak už jsem zmiňovala výše výběhy. Je tam sice jeden malý a jeden "větší", ale koně pouštějí ven tak na hodinku max., a to samostatně co 1 až 2 dny a v létě skoro vůbec, jsou tam otravná hovada, takže koně stejně když jsou tam sami tak stojí před brankou. Co se týče toho krmení, tak mi tam kůň opravdu hodně zhubl a byla jsem ráda, že si ho můžu zase odvézt domů "dožrat", ale toto neberte jako směrodatnou minci - je pravda, že kůň něco potřeboval shodit, bylo ho dost (ačkoliv zase ne tolik) a navíc se ocitl v naprosto cizím prostředí, bez svých stájových kámošů, ve zcela jiném režimu než je celý život zvyklý (pastevko), takže stresový faktor určitě svoji roli hrál taky. A stálí rančovní koně nevypadali, že by nějak trpěli hladem - čili z mojeho jednoho případu si určitě závěr nedělejte.
PetVas

XXX.XXX.10.2
My hledáme místo kde nám právě koníka i občas opraví a nás taky :) Ale určitě ne za cenu ""diety"" ktera není vyžadována !
Tak určite ten prostor tam nemají nafukovací, spíše malý. Ani v jednoum ze dvou malých výběhů, jsme neviděli napáječku nebo nádobu s vodou, takže nejspíš opravdu nepouštějí koně ven, nebo velmi málo. Je to škoda, údajně má jizdarna dlouhou hystorii a nový majitel je tam krátce, bez zkušeností s koněma.
Nevím, jak velké pohodlí pro sebe hledáte a jaké máte nároky na zázemí, ale co vím z cesty autem, tak v okolí Rožnova (do pár km) je vážně velké množství koní - rančů, jak směrem na Valmez tak směrem na Frenštát, koně na pastvinách/výbězích jdou vidět od cesty. Kdybych hledala já, tak sednu do auta, projedu je a poptám se, jestli nenabízí ustájko. Určitě to nebude za 6tis měsíčně a pořád to je tak blízko Bučisku, že do půl hoďky tam jsem po kopytě, kdybych echt potřebovala srovnat koně/sebe trenérem nebo si zajezdit v hale.
PetVas

XXX.XXX.5.231
Táto situace se už děje. Dostali jsme pár tipů kde se poptat.
Dekujeme všem za názory v této diskuzi. My se rozhodli bučiska nevyužít.
Patra a Vašek.