Asusa

XXX.XXX.106.46
Zdravím,
koník mi začal kašlat a taky mu teče "sopel". Například dnes ráno jsme jeli ven, kousek jsme zacválali a najednou se zastavil a začal kašlat a tekl mu sopel.. Dušnost si myslím že to není, sousedka má dušnou kobylu a on do břicha nedýchá. Navíc je v režimu 24/7. Jinak dechy má normální, jen ten kašel a "sopel"..
Sanmozdřejmě, volala jsem vetovi, ale přijede až zítra, ani jsem mu nestihla vylíčit proč má přijet.
Někdo nějaké zkušenosti/rady prosím?
Ale kuš, holky, nemalujte čerta na zeď
Jestli je u vás tak sucho a prašno, jako tady u nás, tak si koník prostě čistí dýchací cesty.
Však my lidi to taky tak děláme, když se zahřejeme (prokrví se sliznice a uvolní sajrajt na nich usazený).
Ovšem... schází údaj, jaký byl ten sopel. Čirý, bílý, žlutý, zelený?
A jak dlouho to trvalo?
Jinak: tahle metoda, čili kousek cvalu "za studena" - někdy postačí i klus - je používána právě u dušných koní, aby se tím frkáním pročistili a lépe se jim dýchalo. Denně; tuhle roční dobu nejlíp večer nebo po svítání.
Přijde mi to normální, že si kůň po cvalu odfrkne a vyjede z něj prach a kdeco. Nějak se toho přece zbavit musí, a v tomhle příšerném počasí koně moc ve výběhu dobrovolně nelítají.
Ovšem - rozhodující je asi, o jaký sopel šlo. Pokud nebyl čirý, je vet jistě na místě.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Asusa
napsal(a):
Zdravím,
koník mi začal kašlat a taky mu teče "sopel". Například dnes ráno jsme jeli ven, kousek jsme zacválali a najednou se zastavil a začal kašlat a tekl mu sopel.. Dušnost si myslím že to není, sousedka má dušnou kobylu a on do břicha nedýchá. Navíc je v režimu 24/7. Jinak dechy má normální, jen ten kašel a "sopel"..
Sanmozdřejmě, volala jsem vetovi, ale přijede až zítra, ani jsem mu nestihla vylíčit proč má přijet.
Někdo nějaké zkušenosti/rady prosím?
Rada-nejezdit, když má problémy takový a zavolat veta, aby udělal potřebná vyšetření.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlasím s tím, že na koni, který ze dne na den začne kašlat/ ne jednou kuckne, když se kolem podmítá suchý prach nebo rozhazuje seno/ a začne mu téci sopel bych nejezdila.
Ani já když naklušu, ani naši koně nekašlou, aby si"normálně čistili dýchací cesty". To maximálně frkají, kašel nepovažuji /nemluvím o jendom kucknutí za 24 hodin, ale zadavatelka píše "začal kašlat"/ za normu a tak nutně jezdit nemusím, abych nemohla týden oželet a kouknout, jak se to vyvíjí.
Ze zanedbané infekce včetně virové se RAO /dušnost/ vyvinout může.
Pokud by byl sopel čirý, změřila bych teplotu a pokud ok, dne dva bych vyčkala vývoje.Vodila bych na ruce, včetně naklusání, pokud nemá teplotu, k podpoře odtoku hlenu.
Pokud sopel barevný, spíš volala bych veta, aby poslechl plíce a zhodnotil epidemiologii v místě.
Asusa

XXX.XXX.106.46
Sopel byl čirý a koník nekašle, jen po tom cvalu zakašlal. (blbě jsem to asi napsala, akorád přes den si tak jednou zakašlal, mimo ten cval - včera, dneska jsem nic nezaznamenala) Dneska už sopel nemá, ale vet večer přijede, už jsem s ním domluvená. Jinak je pořád stejný, teplotu nemá a když ho vezmu ven, byť na ruce, stejně chce běžet :D po klusu nekašle, tak nevím. Ale uvidím co řekne večer vet, snad z toho nic nebude.
Jinak, hned vedle ohrady máme pole, kde jezdí kombajny a jde z toho strašně moc prachu - přímo mě na koně. Dneska už jsem je hodila do druhého výběhu, protože ten prach je hrůza.. Díky všem, budu se modlit ať je vše ok
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak pokud nemá teplotu a zakašlal jednou- dvakrát, v prašném prostředí a sopel byl čirý a celé se to spíš lepší, bude to nejspíš úplně ok, v takovém případě bych nevolala ani doktora k děcku.
Ale v den D a následující bych dítě neposlala na trénink, čehokoli. Po dni bez kašle a problému už jo, ale třeba na čtvrtinu obvyklého.
A já se bojím raději víc a minimálně to nelezení na koně, který má nějaký nový zdravotní problém, pár dní, než si udělám o problému jasněji, clekem nic nestojí a nic tím neztrácím, já i zvíře můžeme jen získat /ale já jsem z těch, co nemusí nutně jezdit, tak to není návod pro každého/.