Ahoj lidičky,
před pár měsíci jsem tu založila téma, jestli je má klisna březí nebo obézní. V říjnu se klisna dostala i přes ohrady k hřebci a ten jí pravděpodobně skočil. Po 5měsících začla přibírat a tak jsem jí nechala vyšetřit, ale vet do ní pouze strčil ruku a řekl, že březí není. Také se dostavily říje a tak jsem si byla jistá, že březí naštěstí není. Dnes jsem šla kobču na pastvu fotit a drží se dále od stáda. Vemínko je větší než jindy a jak koukám na fotky, tak na břiše je nějaká boule.Tak teď jsem opět v pasti Nikdy jsem neměla březí kobylu, tak prosím kdo má zkušenosti poraďte
Samozřejmě, že vím, že nikdo mi to nepotvrdí, ale ptám se ze zvědavosti Jinak nejspíše zavolám jiného veta. Oddechla jsem si když řekl, že není a teď mám zase nervy. Otec by byl Frízský hřebec a bůh ví co by z toho bylo Jinak ještě posílám foto ze předu. Ta boule co je na fotu tu tam jinak nemá. Než se fotila, tak jsem jí čistila a hned bych si všimla.
No je to docela balón,
pro ilustraci přikládám mojí kobylu pár týdnů před porodem.
Jestli utekla v říjnu, tak by měla mít termín nyní v září. Takhle pozdě už bývají říje slabé a pravděpodobnost zabřeznutí klesá, ale není vyloučeno. V téhle části březosti (prakticky měsíc do porodu) by jste už měla cítit pohyby hříběte.
Vnitřní vyšetření bych nyní už nedělala, prostě si počkejte ještě pár dnů a uvidíte.
osobně si myslím, že březí není, tedy alespoň z fotek mi to nepřijde, ale překvapení být může...podle popisu vám začala kobyla přibírat na jaře - čerstvá jarní travička dělá divy, dospívání koně také mění vzhled a postavu.
Vaši diskuzi jsem sledovala také ve stádě je kobča co před nedávnem porodila a vemínko měsíc před porodem také neměla velké. Dá se říct, že se jí nalilo pár dnů před porodem. Jinak moje koby by byla prvnička a četla jsem, že prý nemusí mít tak velké břicha. No asi to nechám být a budu jen sledovat. Divím se, že není ani u stáda a pase se sama.Jindy bez nich nedá ránu Ona snad kyne i ze vzduchu.
Holky tak na velikost břicha bych vůbec nespoléhala...Kobylka na fotce je v den porodu, čtvrté hříbě a u všech stejné nic :) Je pravda, že kobyla byla tak trochu anorektička a opravdu důsledně si udržovala štíhlou linii :D.
canka
napsal(a):
Grandina: Opravdu v tom mini bříšku měla hříbka? Tak to teda čumím Do téhle kobyly bych to opravdu netypovala...
:D opravdu... Tohle je on :) Předevčírem už 5 let :D.
Taky mám podobné zkušenosti - některé klisny viditelně březí nejsou a překvapí, jiné vypadají březí i ohřebené (celou dobu do dalšího porodu). Podle pupku je březí i náš nejstarší hřebec
Na pohyby moc nesázím, mnozí koně mají bujný pohyb střev - zase včetně hřebce, i tomu se tam "něco hýbe".
Sono - taky už zklamalo oběma směry - klisny vyšetřené jalové se ohřebily (zárodek nebyl objeven), klisny březí nikoli (tam mohlo dojít i vstřebání či potratu v rané fázi).
Takže nakonec nejspolehlivější je vemínko plné mléka, i když některé klisny dostanou mléko až v den porodu, nějaké změny lze na vemínku pozorovat už předtím - nebo spíše na strucích, protože tlusté klisny mají někdy i jako to připravené vemínko.
Zdravím, tak jsem dnes jsem zase okoukávala kobču a vemínko je drobet větší. Když jsem jí ošáhavala břuch, tak se šklebila což nikdy nedělá. Tady foto staré 3týdny, ale docela zkresluje jinak je to větší mamut Břicho se jí hýbe, ale nevím, zda jsou to pohyby či svalstvo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já teda nevim, ale klidně bych si jí na březuli tipla :)
Tak jsem zvědavá, snad přispěvatelka napíše výsledek
Držíme palce.
Ahoj, tak mě napadlo, co udělat sono? Dělala jsem ho tedy jen u krav a koz, ale přece by to hříbě přes bříšní stěnu taky mělo být vidět? Ať máte jistotu...možná totiž trochu věříte tomu, že kobylka březí je a podle toho se chováte, případně vidíte březost tam kde není, prostě psychika. Na druhou stranu ji zase znáte dobře, bříško zase má (a i kdyby neměla- viz kobylka výše) a to vemínko... No jsem moc zvědavá co z toho bude Nečetla jsem asi podrobně ale máte představu, kdy asi, pokud zabřezla, by hříbě bylo? To je tedy detektivka
No vůbec nepopírám, že to opravdu může být jen v mé hlavě Možná jen vidím, to co vidět chci No jinak termín, pokud by byla je 15.září. Hříbě jsem ze začátku tedy vůbec nechtěla, ale když už se to stalo, tak jsem to začla brát. A začla jsem se i těšit No, tak při nejhorším budu zklamaná a kobča se někdy možná v budoucnu připustí licentovaným hřebcem pro její PK O sonu jsem také přemýšlela, ale ty 2týdny už to vydržím Každý, kdo kobylu viděl po delší době mi říká, že je pěkně kulatá.
Holky, asi takhle: i sono vyšetření se někdy splete, buď tam chuděru malého nenajde a pak se tedy ohřebí klisna vyšetřená jalová (zažila jsem několikrát), nebo klisna je zjištěná březí a o hříbě přijde. Takže v podstatě nejjistější je počkat 11-12 měsíců od posledního dne, kdy k něčemu "mohlo dojít" (např. koupíte-li koně) a uvidíte.
Např. mám klisnu koupenou z Holandska. Vypadala březí - a nic. Nakonec zabřezla po 2 letech až u nás a hřebila se, ale furt i po ohřebení vypadá březí. Hooodně březí. Jo, a mívala přesně tak "špekaté" vemínko jako na fotkách nahoře v této diskuzi.
A taky jsem měla mladinkou klisničku, co mám zdrhla za hřebcem. Nevypadala březí do posledního dne, a najednou ráno hříbě. A my si mysleli, že to loni prošlo bez následků...
Zdravím, tak jsem opět nafotila nějaké fota. Přijde mi, že kobča má to břicho víc dole. Co na to říkáte podle ostatních fotek?
Liva je to problém - vzhledem k tomu, že kobyla by měla mít termín v září, tak vyšetření může způsobit potrat a úhyn případného hříběte
za mě kobyla není březí, ačkoliv ty dvě fotky mě zas vrhají do pochybností. No jsem zvědavá jak to nakonec dopadne, přinejhorším na konci října už bude naprosto jasno.
ještě mě napadlo, že můžeš zjistit stetoskopem tlukot srdce případného hříběte, jde to stopro, mě vet takhle hříbě v kobyle kontroloval při problémech v březosti.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
S takovým břichem jsem viděla dost koní a březí opravdu nebyli
liva
napsal(a):
Jsem jiná povaha.
Březí kobylu bych chtěla krmit jako březí a nebřezí aktivně používat...:-D :-D.
Jojo, proto jsem psala to sono, nebo jak říkáte vy jakékoliv vyšetření, abych kobylu nepřetěžovala nebo naopak zbytečně se neflákala..ale nevím, jaké má u majitelky využití, třeba jí to nevadí a baví ji sledovat a čekat...hlavně dva týdny před, termínem, už je to asi vážně jedno
Já nevím no... před lety jsem byla ve stáji kde byli samí hřebci, tak jsem se s tím tak nějak sžila a naučila co s nimi můžu, co ne, jak se k nim chovat, předejít nějakému problému...na jednu stranu se mi líbí že jsou takoví živější, mají elán, toho chlapa v sobě a je to na nich většinou poznat co se týče stavby těla, tak hřebci nemají konkurenci...na druhou stranu s valachy je to jednodušší, člověk nemusí řešit to co s hřebci (kobyly, jiné hřebce, výběh)...no ale hlavně se to nedá brát tak paušálně, viděla jsem kobyli s hřebčím krkem, valachy hajzlíky a mým miláčkem zůstane můj hřebec profesor, který sice občas vyjížděl po koních, skákal na kobyly, ale absolutně respektoval lidi takže stačilo si ho jen trochu pohlídat a byl to úzasný učitel a mazel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hele, ono je to kus od kusu. Já sice potkala spoustu koní, ale hřebců jen pár.
Ve sportovní stáji v zahraničí fakt nebyl čas koukat koním mezi nohy, co je co, a tak jsem byla za totálního idiota, když jsem nechápala na příkaz: "Teď vem pod sedlo hřebce!", jakého koně má šéf na mysli... a oni zas nechápali, že to není tím, že nerozumím, ale tím, že jsem nezaznamenala, že máme ve stáji hřebce. Žádný kůň totiž neměl žádný speciální režim...
Takže, tenhle hřebec - výkonnosti skokové GP - normálně stál na autě i na úvazu vedle kobyl a nevšiml si jich, chodil bezchybně, bez vyhazování štycání kozlování a stavění na zadní, byl krásně nasvalený, spolupracující...ale to tam byly všichni koně v absolutní kondici. Takže jsem fakt neměla z čeho vytušit, že je hřebec :) při systému cirka 7 minut na přípravu koně - sundat deku, oprášit, hodit chrániče, nasedlat, a hodit do kolotoče než se vytáhli, za 20 minut měli odpracováno i s parkurem, do kolotoče, ostříkat a do stáje... fakt nebyl čas přemýšlet skoro nad ničím já vím, zase se do mě pustěj ty koňské romantické duše, ale tak to chodí ve spoustě "výroben na šampióny"
Ještě jedna..bohužel foceno velmi z dálky. Trošku jsem jí rozběhala :).
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Vyžranost, nic jiného.
Vraťme se na začátek:
"před pár měsíci jsem tu založila téma, jestli je má klisna březí nebo obézní. V říjnu se klisna dostala i přes ohrady k hřebci a ten jí pravděpodobně skočil. Po 5měsících začla přibírat a tak jsem jí nechala vyšetřit, ale vet do ní pouze strčil ruku a řekl, že březí není. Také se dostavily říje a tak jsem si byla jistá, že březí naštěstí není. Dnes jsem šla kobču na pastvu fotit a drží se dále od stáda. Vemínko je větší než jindy a jak koukám na fotky, tak na břiše je nějaká boule"
1.fotky "vemínka s boulemi" nejsou fotkami vemínka klisny chystající se na porod - pokud tedy nedošlo k nějaké změně. Klisna připuštěná (budu hoodně tolerantní v datu) - tedy třebas 25.10. by měla termín porodu cca 25.9., pokud k útěku za hřebcem došlo v říjnu dříve, tak už možná těch 11 měsíců (333-340 dní) má od možného připuštění za sebou. Vemínko by se už muselo začít zvětšovat, struky natahovat a naplňovat, oddalovaly by se od sebe a čím dál víc by vemínko připomínalo vemínko v laktaci.
2. "po 5 měsících začala přibírat" - po 5 měsících nastalo jaro, klisna šla na pastvu, na seně se nespravila, ale na zeleném - ano.
3. "také se dostavily říje" - klisna může mít říji i když už je březí, ale bývá to tak 1-2 cykly následující po zabřeznutí...o klisně, která je 5 měsíců březí a na jaře začne opakovaně (viz dostavily se - množné číslo) říjet jsem neslyšela.
4. přehlédnutí 5-6 měsíčního hříběte rektálním vyšetřením je málo pravděpodobné. Doktor v této fázi může říci - jalová (nahmatá malou prázdnou dělohu), březí (nahmatá hříbě) nebo také může říci "nevím, možná březí", protože děloha jak se zvětšuje, spadne do břišní dutiny, klisna může být březí, ale také může mít v děloze jen tekutinu a tedy má zvětšenou dělohu bez hříběte uvnitř. Takže pak se usuzuje, že klisna je možná březí, ale tutovka to není.
5. "drží se dále od stáda" - to bývá příznak blížícího se porodu, ne gravidity.
Jasně, jsou i atypické klisny. Ale tady už to asi opravdu nehrozí, že by vás klisna překvapila hříbátkem.
PS: je dobré, že jste možnou březost zvažovala, člověk nikdy neví a stát se může cokoli. Ale pokud vemínko dodnes vypadá stejně jako před měsícem, tak už můžete být v klidu. Hříbě nebude.
PS2: také občas zkoukávám své chovné klisny a některé jsou tak nějak mezi - vypadají nevýrazně březí, člověk trochu doufá, ale když se břicho nezvětšuje a hlavně nechystá se vemínko, nebo vidím, že hřebec klisnu připouští, je mi jasné, že hříbě nebude letos, ale možná příští rok. Člověk doufá a chytá se v určité době malého náznaku, že by mohla daná klisna březí být, zatímco spolehlivé každoroční matky ukazují svými velebřichy, že doufání u těch druhých je zbytečné.
Zdravím, chtěla jsem se Vás zeptat, zda kobyla může před porodem změnit chování?Neříkám, že je březí, ale dnes jsem šla za ní na pastvu a kobyla mě vyhnala Zaklopila uši a šla po mě a všimla jsem si, že odhání i stádo Dost mě to vylekalo. Za 3,5roku tohle nikdy neudělala! Přikládám její aktuální foto.
lunin
napsal(a):
Zdravím, chtěla jsem se Vás zeptat, zda kobyla může před porodem změnit chování?Neříkám, že je březí, ale dnes jsem šla za ní na pastvu a kobyla mě vyhnala Zaklopila uši a šla po mě a všimla jsem si, že odhání i stádo Dost mě to vylekalo. Za 3,5roku tohle nikdy neudělala! Přikládám její aktuální foto.
Před porodem? Jestli je "obskočená" v říjnu, tak už je 30.9. v termínu, popř. po termínu možného porodu. To už, proboha, musí mít trochu jiné vemínko než to žádné ze srpnové fotky...
A pokud nemá, tak proč mluvit o porodu?
Podle fotek se břicho kobyle nemění, nezvětšuje, neklesá.
Psala jsem přece, že neříkám, že březí určitě je. Vemínko je právě o něco větší. A stále má přizvednutý ocas a nevím proč. Jinak kobča ve stádě co se před pár měsíci ohřebila, tak přenášela přes měsíc, tak proto je tu stále nějaká šance. Zajímá mě, zda kobyla může změnit chování pokud březí je. Děkuji.
Ano březostí se může změnit chování, ale také se mění chování při říji, kterou předpokládám kobyla nyní má...
Pokud by měla kobyla být březí, tak v této fázi, kdy už má termín porodu, musíte pohmatem hříbě už ucítit, i kdyby měla přenášet měsíc, tak hříbě je nyní již velikostně dorostlé a v břiše má málo prostoru, je čilé a hýbe se, pohyby jsou viditelné i jdou cítit. Většina březích kobyl se ve vysokém stupni březosti už moc netváří při dotyku na břicho, tak zkuste ošahat i vemínko
Nemyslím si, že je kobyla březí, máte ji jen vykrmenou, podle pověr bude nejspíš tuhá zima, protože se mi zdá, že všechny zvířata, která mají dostatek potravy si nabírají hmotu na sebe.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Tak kobyla je teda dost vypasená Děláme teda taky "obalovou" zásobu na zimu, ale toto je teda extrém a nevěřím tomu, že bude bůhvíjaká zima s ohledem na to, že je teď planeta ve stadiu oteplování a každoročně se mají celkové teploty postupně zvyšovat, tak to na nějakou extra tuhou a dlouhou zimu nevidím. Budete mít teda na jaře co dělat dosvalit zpátky kobylu a šetrně na klouby, ale co no, je mladá, tak je rok pošetřená
Ne, teď vážně, nevěřím tomu, že březí je, břicho se jí nijak nemění krom toho, že je zase víc nažraná, to byste už musela v tuto chvíli poznat, přesně jak píše "anobbona".
Už je to tady přitažené za vlasy...podle mě je jenom vyžraná, když se podívám na tu poslední přidanou fotku, je to více než zjevné a navíc vy, která kolem ní skáčete, protože si myslíte, že je březí, tak si z vás ještě dělá srandu a vyhání od pastvy. Je to vaše kobyla, dělejte si s ní co chcete, klidně čekejte další měsíc "kdyby náhodou", ale to co jste tady od lidí chtěla slyšet - názory - jste už přece dostala.
lizbeth
napsal(a):
Už je to tady přitažené za vlasy...podle mě je jenom vyžraná, když se podívám na tu poslední přidanou fotku, je to více než zjevné a navíc vy, která kolem ní skáčete, protože si myslíte, že je březí, tak si z vás ještě dělá srandu a vyhání od pastvy. Je to vaše kobyla, dělejte si s ní co chcete, klidně čekejte další měsíc "kdyby náhodou", ale to co jste tady od lidí chtěla slyšet - názory - jste už přece dostala.
souhlasím, aspoň se člověk nasmál
lunin
napsal(a):
Psala jsem přece, že neříkám, že březí určitě je. Vemínko je právě o něco větší. A stále má přizvednutý ocas a nevím proč. Jinak kobča ve stádě co se před pár měsíci ohřebila, tak přenášela přes měsíc, tak proto je tu stále nějaká šance. Zajímá mě, zda kobyla může změnit chování pokud březí je. Děkuji.
O co je větší? Víc tuku, nebo už je plné mléka? Jsou zvětšené struky? Nalité? Odstávají od sebe?
Nenapsala jste, kdy k obskočení hřebcem došlo. Jen že v říjnu. Prvního? Posledního?
K obskočení došlo koncem října. Vím, že už vypadám jak blázen, ale prostě mi to nedá. Kobyla už pár měsíců říji neměla. Včera jak vystartovala to vůbec nechápu a to jsem u ní ani nestála. Byla jsem opodál a najednou jí hrablo. Šla po mě a pak po koních. Když má říji, tak se naopak chová dobře. Jinak vemínko vyfocené nemám., ale spíše jsou zvětšené ty žlázy před struky nebo jak se to nazývá. Struky jsou více od sebe, ale né zas tolik. Nelíbí se jí už ani když jí hmatám po břiše, tak nevím a to jsem jí více jak 14dnů neprohmatávala. Ocas je neustále zvedlý a to už delší dobu. A děkuji Vám za fota.
Tady v té slabině ta boule? Kobyla stála rovně a v klidu. Na jiných fotkách to není.
Moje kobyla taky nemá ráda, když jí chytám na břicho a ksichtí se a kroutí u toho, a to březí není a ani nikdy nebyla. Víte na 100% že tu říji neměla? Neměla ji náhodou malou, slabou, nenápadnou? Letoší rok byl takový chaotický, divoký v působení na zvířata, nedivila bych se ničemu v chování, vzhledu apod...
Boule může být klidně od hmyzu nebo reakce na něco, taky si myslím jen, že z Vás má kobyla dobrý den...
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Když tak koukám na ty fotky, tak náš valach taky asi za cca 2 měsíce porodí
Ludmilk
napsal(a):
Když tak koukám na ty fotky, tak náš valach taky asi za cca 2 měsíce porodí
Já vždycky zjara obhlížím svoje břichaté poničky. Většinou ty jasně březí jsou i jasně pupkaté. A pak tam jsou takové "skoro", že by to i "mohlo být" a samozřejmě jako chovatel bych si ráda zachovala naději, že i tyto budou rodit... a pak se kouknu na jednoho z našich hřebců a usoudím, že to by musel být březí i on a jsem zpátky na zemi.
Takže většinou "mohlo by to být" = nic není.
aggitta
napsal(a):
Já vždycky zjara obhlížím svoje břichaté poničky. Většinou ty jasně březí jsou i jasně pupkaté. A pak tam jsou takové "skoro", že by to i "mohlo být" a samozřejmě jako chovatel bych si ráda zachovala naději, že i tyto budou rodit... a pak se kouknu na jednoho z našich hřebců a usoudím, že to by musel být březí i on a jsem zpátky na zemi.
Takže většinou "mohlo by to být" = nic není.
Nooo...přesně tak. Nějak zjara mi - při pohledu na kobči pupek - šrotovalo, jestli se nemohla stát nějaká neplánovaná nehoda. Pak jsem se koukla na spolubydlícího valacha a to mě utvrdilo v tom, že hříbátko asi nebude, jsou vyžraní
Terven
napsal(a):
V příštím životě budu chovat minipony
Tak já už chovám, heč.
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Když na to koukám, že Vy jste z Málkovic:) Jezdíme denně okolo a vždycky se kochám:).
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
aggitta
napsal(a):
Ale zase se nesvezu leda na sulce.
Když na to koukám, že Vy jste z Málkovic:) Jezdíme denně okolo a vždycky se kochám:).
Ludmilk
napsal(a):
Bingo! Ano, to jsou naši poňďové. Jsem ráda, že potěší i kolemjedoucí
Ludmilk

XXX.XXX.87.20
aggitta
napsal(a):
Bingo! Ano, to jsou naši poňďové. Jsem ráda, že potěší i kolemjedoucí
Jsou krásný:) ty jejich hřívy...:) bylo by možný se přijet někdy podívat?
polárka.15
napsal(a):
To je naprostá bomba! Odkud jste? Že bych si jednou udělala výlet s foťákem, ti prckové jsou úžasní! :).
Jsme na okrese Plzeň sever, a fotografové vítáni. Už mám na webovkách fotogalerie od několika fotografů, každý má jiné "oko", každý přijede jindy, v jiném počasí a roční době, takže si každý může nafotit to svoje...
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
aggitta
napsal(a):
Určitě, každou neděli odpoledne vozíme vhodně malé děti (předškoláky), tak co bychom nezvládli exkurzi
Koníci vzkazují - čím víc rukou na drbání, tím lépe
Jéé, super. To jste hodná:)Napište mi, prosím mail na li.lis@seznam.cz, ať se nedomlouváme tady:) Tuto neděli to asi nestihneme, ale na všem se domluvíme právě na mailu:)předem moc děkuji:).
Aj ja mám takú vyžranú kobylu :D A tiež som si dlho myslela či som ju nekúpila žrebnú a nieeee :D Len tlustá :D a to dostáva kontrolované dávky sena a pracuje skoro každý deň, niekedy ľahšie niekedy normálne. Ale pracuje a stejnak je tlustá :D.
Noo kobylka je teda krásně kulatá :D jinak já už u té mé fakt nevím. Nové foto
lunin
napsal(a):
Noo kobylka je teda krásně kulatá :D jinak já už u té mé fakt nevím. Nové foto
Pokud by měla před porodem, už ucítíte pohyby hříběte uvnitř, tak prostě na kobylu šáhněte a za chvíli uvidíte, co je na tom tak těžkého? jinak podle fotky klidně být může porodit a nebo taky je hodně vyžraná a je to
Lunin, připomínáte mi jednu nejmenovanou paní, která tu řešila totéž a dlouho a dlouho... Všichni jsme na ní mysleli a kobuška byla vyžraná až hanba . Já mám doma hned dvě takto kulaté kobylky, jedna je pony a druhá velká mohutná teplokrevná, pupek pořádný. Můžu tě ujistit, že březí není ani jedna a tu pony jsem ohmatávala jako ty. Dva měsíce mi trvalo, než jsem si připustila, že to je v mé hlavě. U tebe vidím sebe :-D. Chceš hříbo. Fajn, na jaře připusť znovu a netrap se tím. Dočkáš se.
anet91

XXX.XXX.39.4
anet91

XXX.XXX.39.4
Může - nemusí. Jen velikost břicha o březosti NIC nevypovídá. Zejména na podzim, po pastevním období, jsou mnozí koně napapaní, plus jim naroste zimní srst a vypadají březí skoro všichni. Nezapomeňte, že cca 5-6 měsíční plod je velký jako králík, to se i s plodovou vodou schová v každé kobyle.
Mám zkušenost, že na březost se dá podle velikosti břicha usuzovat až po Novém roce.
Majka111: Ta nejmenovaná paní jsem určitě já
Lunin, opravdu si myslím, že kobyla je jen vyžraná...já si to taky udělala sama, v hlavě, protože jsem chtěla, aby to tak bylo a hlavně mi to potvrdil na začátku i veterinář, a stejně to tak nebylo...kobylu jsem akorát šetřila a ona tak hezky papala...za dva i když už mi pak začalo být jasné, že kobyla březí nebude(žádné pohyby hříběte), furt ve mě hlodala malá naděje, že se tu s blížícím termínem, kdy měla porodit, stane zázrak a bude tu běhat hříbek...a ono prd...bylo to jen tlustý prase ta moje kobuše Myslím, že u tebe to je opravdu stejný případ.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
anet91
napsal(a):
Přidám se s naší kobylou, co myslíte, může být březí?
A ta kobyla byla připuštěná? Jediná odpověď kvalifikovaná je VETERINÁŘ.
anet91

XXX.XXX.39.4
Ano byla připuštěná letos v dubnu v zimě ani z jara neříjela, dala se ke hřebci na 12 dní, v té době byla připouštěná, a vrátila se k nám. Od té doby jsme jí neviděli říjet, změnila se jí i povaha, je klidnější, hodnější, mazlivější, přestala rvát pásky, prostě kliďaska. Pupek roste, celkově se obaluje, na zádech má žlábek. U nás dala už dvě mimina a takhle se obalovala jedině když zabřezla. Veterinářem jsem jí nenechávala vyšetřovat, má vůči našemu vetovi-chlapovi trochu averzi a každé veterinární ošetřování je boj kdo z koho. Při představě, že bych platila drahé vyšetřovací přístroje, jsem si řekla, že se nechám překvapit. Kobyla dala celkem 5 hříbat, toto by mělo být 6. Je tam velký předpoklad březosti, přesto si říkám, není jenom vyžraná?
No, já doufám, že ne, že tam někde bude můj vytoužený lysinkáček, tak uvidíme. Termín by měl být v půli března cca
anet91
napsal(a):
Ano byla připuštěná letos v dubnu v zimě ani z jara neříjela, dala se ke hřebci na 12 dní, v té době byla připouštěná, a vrátila se k nám. Od té doby jsme jí neviděli říjet, změnila se jí i povaha, je klidnější, hodnější, mazlivější, přestala rvát pásky, prostě kliďaska. Pupek roste, celkově se obaluje, na zádech má žlábek. U nás dala už dvě mimina a takhle se obalovala jedině když zabřezla. Veterinářem jsem jí nenechávala vyšetřovat, má vůči našemu vetovi-chlapovi trochu averzi a každé veterinární ošetřování je boj kdo z koho. Při představě, že bych platila drahé vyšetřovací přístroje, jsem si řekla, že se nechám překvapit. Kobyla dala celkem 5 hříbat, toto by mělo být 6. Je tam velký předpoklad březosti, přesto si říkám, není jenom vyžraná?
No, já doufám, že ne, že tam někde bude můj vytoužený lysinkáček, tak uvidíme. Termín by měl být v půli března cca
Držím vám pěsti, u vás tedy podle popisu jediná možnost počkat na nový rok a pak už byste mohla sama poznat
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Tak to držím palec a obdivuju Vás, že necháte celou dobu kobylu bez prohlídky, kdyby byla nějaká komplikace, o které byste nevěděla... Já osobně bych si připlatila - byť za jiného veterináře...
Ale tak přeji hodně štěstí a zdravého hříbka.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
chex
napsal(a):
Je vyžraná nebo je březí? :-D.
Vtipné...
hellen
napsal(a):
Vážně sem teď každý bude postovat fotky svých obtloustlých kobyl, aby náhodní cizí lidé hádali, zda je březí nebo není? To si snad každej normální chovatel s trochou mozku dokáže zjistit sám.
No, kdyby to hádání bylo aspoň o nějaké ceny, že?
Samozřejmě my všichni chovatelé si otázku "je březí nebo ne?" pokládáme, a to nejen před sonovyšetřením, ale i po něm, protože nikdo snad nesonuje klisnu každý měsíc. A že byla zjištěná březí nebo naopak zjištěná nebřezí, není nikdy na 100% jistota, že se ohřebí či naopak neohřebí, z vlastního chovu mám zdokumentovány oba omyly. Tedy, u zjištěné březí a neohřebené nejde ani tak o omyl, jako o možné vstřebání či ranný potrat, že se člověk těší na hříbě - a nic, ale u zjištěné jalové hříbě příjemně překvapí. Nikdy jsem ale toto (že se mi klisna zdá březí, i když dle sona není) neřešila na podzim. Je fakt, že do sportu jsme měli valacha, takže klisny na couračky mohly do vánoc pracovat pod sedlem bez újmy na zdraví, ať byly či nebyly považovány za březí. A po Novém roce už se dá rozpoznat, že zjištěné březí jsou opravdu (stále) březí a pokud se mi vyskytne podezřelá z březosti, o které bylo "úředně" prohlášen opak, je na místě ji vyšetřit a když tak zařadit mezi maminy na "skoromateřské".
hellen
napsal(a):
Vážně sem teď každý bude postovat fotky svých obtloustlých kobyl, aby náhodní cizí lidé hádali, zda je březí nebo není? To si snad každej normální chovatel s trochou mozku dokáže zjistit sám.
No, to měl být opravdu vtip . Jako reakce na to, že dotazy všech zúčastněných nelze nikdy jednoznačně správně zodpovědět. Já třeba vím, zda moje klisna je nebo není březí, protože když to vědět chci, zjistím si to samozřejmě jinak než na ifauně:-D.