horsíík

XXX.XXX.248.247
Ahoj,
nevíte jak zjistit zda-li někdo jezdil na mém koni ? (Je v ustájení) :/.
Mě napadá kontrolovat jestli se opotit, já na našich koních podle chlupů na zádech většinou poznám, jestli kamarádka jezdila, i když je pak omeje. Pokud používají jeho cajky, tak si na nich udělat nějakou značku. třeba třmeny každý na jinou díru (zapamatovat jakou), něco na dečce, uzdečku nastavit tak, že se do ní kůň nevejde, nebo mu bude velká...
Nebo mít ve stáji někoho spolehlivého, kdo to hlídá.
Pokud je tam dost mladých holek, kamarádsky bych si s nějakou popovídala...ony kolikrát jak cítí, že je člověk milý, tak povykládají i co neví:)
Jinak přes vercajk bych to taky řešila...a kdybych měla podezření, řekla bych stájníkovi něco ve stylu: Tuším a nepřejte si aby se mi to potvrdilo...ono i takové upozornění, že člověk není d*bil kolikrát ty lidi vzpamatuje.
Dobry den, taky se pridam. V byvalym ustajeni jsem nejakou dobu taky chodila a mela tuseni, ze mi nekdo jezdi na koni a to jsem chodila docela v nepravidelnou dobu. Sedlo bylo treba posunuty, uzdecka jinak dana... Pak se mi jednoho dne objevila nejaka pani u boxu, ze ji to dnes vyslo a ze dekuje za nachystani konika. Cumela jsem jak vyvorana mys . Nakonec vypadlo z ustajovatele, ze napred chtel vyzkouset, jestli by s ni muj valasek chodil bez problemu a pak by se optal, jestli jsem pro. Cumela jsem podruhe jak ta vyvorana... V te dobe jsem se uz rozmyslela, zda jit jinam a to byla posledni kapka.
axl
napsal(a):
Dobry den, taky se pridam. V byvalym ustajeni jsem nejakou dobu taky chodila a mela tuseni, ze mi nekdo jezdi na koni a to jsem chodila docela v nepravidelnou dobu. Sedlo bylo treba posunuty, uzdecka jinak dana... Pak se mi jednoho dne objevila nejaka pani u boxu, ze ji to dnes vyslo a ze dekuje za nachystani konika. Cumela jsem jak vyvorana mys . Nakonec vypadlo z ustajovatele, ze napred chtel vyzkouset, jestli by s ni muj valasek chodil bez problemu a pak by se optal, jestli jsem pro. Cumela jsem podruhe jak ta vyvorana... V te dobe jsem se uz rozmyslela, zda jit jinam a to byla posledni kapka.
To snad není ani možný. Člověk aby se bál koně dát do komerční stáje
Vsak jsem myslela, ze me vodvezou. Hlavne valasek nebyl nikdy nejak spolehlivy pro zacatecniky, coz pani zrovna byla a nebyl pro nej problem nekoho nekde odlozit a jit domu sam. Kdyz jsem dosla jezdit rano, vzali si ho odpoledne. A prave, kdyz uz jsem mela tuseni, nechavala jsem treba uzdecku nejak natocenou, podsedlovku skrcenou, trmenovy remen protahla jinak...V te dobe bylo ve staji jen par soukromych koni a lstive si to vzdy vycihli, takze kdyz se to provalilo, koukali vsichni
Takze pokud ma zadavatelka podezreni, at chodi namatkove, preklada nebo otaci veci jinak, napatle treba trochu blata na tyl a hlavu, kde sedi uzdecka nebo na misto pod cajky, kde si to kun sam neodrbe a bude muset to ocistit tajny jezdec...treba.
axl
napsal(a):
Vsak jsem myslela, ze me vodvezou. Hlavne valasek nebyl nikdy nejak spolehlivy pro zacatecniky, coz pani zrovna byla a nebyl pro nej problem nekoho nekde odlozit a jit domu sam. Kdyz jsem dosla jezdit rano, vzali si ho odpoledne. A prave, kdyz uz jsem mela tuseni, nechavala jsem treba uzdecku nejak natocenou, podsedlovku skrcenou, trmenovy remen protahla jinak...V te dobe bylo ve staji jen par soukromych koni a lstive si to vzdy vycihli, takze kdyz se to provalilo, koukali vsichni
Takze pokud ma zadavatelka podezreni, at chodi namatkove, preklada nebo otaci veci jinak, napatle treba trochu blata na tyl a hlavu, kde sedi uzdecka nebo na misto pod cajky, kde si to kun sam neodrbe a bude muset to ocistit tajny jezdec...treba.
A nechcete se podělit, o jakou stáj se jednalo?
horsíík

XXX.XXX.248.247
Opravdu děkuji za rady :) Musela jsem se zeptat jelikož tam paní bude mít příměstský tábor, a že by mi někdo na ni jezdil bych opravdu nesnesla
Já měla koně kdysi ustájené v rodinné stáji. Měla jsem kobylu a valacha. Valach byl zvíře, na kterém se dalo pospávat -v terénu pohodář. Najednou se začal měnit v magora, vůbec jsem nechápala proč. Kobyla začínala mít taky zvláštní nápady, třeba se zastavila uprostřed cesty a nechtěla jít a chovala se zvláštně s vytřeštěnýma očima. Měla jsem pocit, že asi dělám vše špatně...A pak jsem se dozvěděla, že majitel stáje na koních jezdí ( jezdit neuměl ) sedl na to, pověsil se koni do huby...nebudu popisovat. A dále naše dva koně půjčoval lidem na vyjížďky a na různé akce. Koně jsem hned odvezla, kobylu jsem dávala asi 2 měsíce " dokupy ", než zase byla " normální ". Valacha jsem prodala, nebyly peníze na 2 ustájení v komerční stáji.
A mám kamarádku, která má koně ustájeného a měla taky podezření - měl opocená místa, sedlo jinak -nikdo ale nic neviděl. Tak napsala na tabuli výhružný vzkaz a od té doby nic neříkala...
horsíík
napsal(a):
Opravdu děkuji za rady :) Musela jsem se zeptat jelikož tam paní bude mít příměstský tábor, a že by mi někdo na ni jezdil bych opravdu nesnesla
A co třeba říct rovnou a přímo do očí té paní, provozovatelce tábora, že si rozhodně nepřejete, aby vaše kobyla byla využívaná pro její účely?
Nebo snad máte koně ustájeného u prapodivné osoby, se kterou se nedá mluvit, ani jí věřit?
salamandr98

XXX.XXX.167.138
To snad není možné, že i takové věci se dějou. Zvedá se mi tlak už jen z toho čtení, neumím si představit, kdyby se to stalo mě, asi bych zabíjela. Jak by se tvářili, kdyby se koni něco stalo? Nasedlal se, nauzdil, utekl a zranil se? Ne, nemám slov.
Čtu tady hrozný věci! já jsem ustajovatelka a v životě by mě ani nenapadlo, abych si pro kohokoliv pujčila soukromý koně!
přemýšlela jsem, že svoje rozprodám a cca dva si někde ustájím, ale když to tu čtu, tak v žádným případě kdyby se mi někdo chtěl na ně sápat, tak bych mu urazila hlavu a pak by mě zavřeli
bospor
napsal(a):
Čtu tady hrozný věci! já jsem ustajovatelka a v životě by mě ani nenapadlo, abych si pro kohokoliv pujčila soukromý koně!
přemýšlela jsem, že svoje rozprodám a cca dva si někde ustájím, ale když to tu čtu, tak v žádným případě kdyby se mi někdo chtěl na ně sápat, tak bych mu urazila hlavu a pak by mě zavřeli
Myslím, že nedovolené půjčování koní není běžným standartem v komerčních stájích. Ale jak všichni víme, hajzlíci a vyčůránci se najdou všude. Tak proč si k ustájku nevydělat ještě nějakou kačku půjčováním soukromých koní, že? Je to jen o lidech. Takového ustajovatele bych klidně napráskala v širokém okolí, aby měl po kšeftu! Tedy pokud bych měla důkazy, samozřejmě
Asi takhle, po pádu z kobyly jsem povolila, aby s ní pracovali na lonzi, dokud se z dovolené nevrátí kamarádka, která ji se mnou jezdí. Slečna co tam dochází to vzala pi svém a jelikož můj kůň je z těch koní tam "nejlepší" jezdila na ní. Zjistila jsem to ve chvíli, kdy jsem ji dovolila na ni sednou a upozornila ji, že má tendence utíkat, načež řekla "ano, já vím".