Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.9.2015 13:42

Nejsem na FB (tam téma p-g je), tak se zkusím zeptat tady. Uvítala bych, kdyby se vyjdařovali spíš lidi, co mají zkušenosti s trénováním omladiny :) (ale stejně k tomu budou povídat všichni :D )
Mám koníky při lesní mateřské školce, jsem leta cvičitel, u koní pár desetiletí. S dětmi jsem měla na začátku ambice víc na koni pracovat, ale nakonec se ukázalo, že nejmenší (3-4 roky) většinou upřednostňují vození po lese a užívání si koně jako takového, než nějaké cvičení (různé protahovačky v lese - na madlech samozřejmě, nebo prokládání "voltiží").
Ale už i dorůstají moje holky do věku, kdy by "se s nimi dalo začít něco dělat" a pořád mi z hlavy nejdou pony hry. Jenže, když tak koukám na ta úchvatná videa, co všechno děti na koních nakonec (po letech dřiny) dovedou, říkám si, jak se z takovéhleho "stylu" přechází na klasiku. Ono totiž po 5ti letém dítěti jde jen těžko vyžadovat korektní sed, když se soustředí, jak napíchnout hrnek na tyčku...
Máte někdo zkušenost? Bojím se zažitých zlozvyků, kdy děcko zjistí, že něco funguje i jinak, než říká klasika a pak se to bude hodně těžko odnaučovat... (na rychlo mě napadá používání otěží pro točení a potažmo - celé hry vedené v rychlých ruchách jsou v předklonu... tak pak z toho narovnejte děcka do obdélníků )
Jsem zvědavá na nějaké příspěvky k tématu. Díky

3.9.2015 13:54
moonhousea

XXX.XXX.22.26

No moje dcerka se vozí na poníkovi od malička, teď je jí 7 a začíná jezdit, více se soustředí, ví co po ní chci, a s koněm (plňaska,170cm) si rozumí. Na poníka co by ji seděl výškově nemáme, takže aspoň že ta naše velká je hodná. Nečekám žádné výsledky na závodech, ale aspoň budu mít parťáka na vyjížďky ;-).

3.9.2015 16:10
koně

XXX.XXX.205.252

Zkusím přispět k tématu
Já mám štěstí, že dcera se mi povedla a "je ke koním" Takže své pokusy omyly vidím v praxi, doma.
Nemyslím, že když malé dítě bude zpočátku jezdit nějakým tím svým, osobitým stylem, že by to na něm mohlo zanechat neopravitelné následky.Když bude přiměřeně věku korigováno, nenásilně, do "správných kolejí"
Získá li na madlech jakožto neměnný základ, správný sed, ve všech chodech, podle mého názoru, už mu zůstane.
Zábavné a dovednostní hry typu přenes, projeď apod. jsme prokládaly "jízdárnou".Tam se dbalo na sed, držení otěží, ruce, projeté obraty, zastavení u písmene, pobídky.Prostě jsem normální výcvikovou hodinu přizpůsobila našim potřebám.Abych neotrávila dítě, koně, ani sebe
Dcera to pojala jako normální součást ježdění.Když jede "o něco", tak zatím třeba ty ruce nejsou úplně korektní, ale myslím, že časem se to podá.
Začínali jsme po druhém roce a letos zjara jí bylo 8.A můžu říct, že parťačku na vyjížďky už mám

3.9.2015 18:32
aggitta

XXX.XXX.65.76

Moje dcera měla poníka od dvou let, předtím otravovala, že chce jezdit přede mnou v sedle.
V první fázi šlo o to, aby si vytvořila ke koním vztah, bavilo ji to, udržela rovnováhu na koni, kterého jsem vedla u hlavy, uměla jít s pohybem, měla ruce nezávislé na sedu (cvičení)..
V druhé se naučila koně "řídit" na oplocené zahradě. Otěží, holení.
Pak procházky na vodítku, a zlepšování sedu, postupně samostatné ježdění s dohledem, a jak brala rozum, korekce všeho - sedu, vedení koně, nájezdy na pidipřekážky, přechody z kroku do klusu, do cvalu, obraty, ...
Teprve až na střední škole jezdila pod trenérem.
Samozřejmě soutěže typu lead rein, jízda zručnosti už od mala - pokračovala pak hobíkama, až se dostala až na MČR pony. Neměla pak nikdy trému nebo ostych - postupně v tom vyrostla.

3.9.2015 20:04

Aggitta: to je takový ten sen všech matek-koňařek :D Teď ještě sehnat poníka, který není "s předpoklady do vysokého sportu" a nebude stát 50 tisíc... oni tím zvýšeným zájmem poslední dobou, jsou jaksi ti "akorát" poníci nedostatkovým zbožím. Hlavně ti kolem 120 cm, aby z nich hned děti nevyrostly... a tam zas řeším, jak zajistit, aby z nich nebyly za chvíli schvácené koule... ono přeci jen 3x týdně na ruce po lese v kopečkatém terénu pod lehkým dítětem a pak třeba 1 - 2x týdně nějaká jízdárna v kroku (než se děti naučí sedět - to poklusání semtam na lonži, než se malé dítě naučí vysedávat, ani nepočítám)...to toho koně moc z tuku nevyžene :( měla jsem shettynku Betynku a ta se nám nakonec právě schvátila po 3 letech úspěšného režimu při pastevku...čtvrtý rok byla tlustší než dřív a už to bylo :( tak se bojím, zase pořizovat poníka. Ono aby byl oddělený od stáda jen kvůli tomu, aby byl na vypaseném a ostatní se na trávě nažrali... aggittko, máte velký chov poníků - jak toto zvládají? Myslím neschvacovat se Nepředpokládám, že každý je brán pod sedlo... nebo prostě nepasete, když jsou chovní a výstavní? Díky.

3.9.2015 20:49
aggitta

XXX.XXX.65.76

Hhippie - myslím, že prostě mám štěstí na odolné poníky, nebo inteligentní, co ví, kdy mají dost a buď vše navíc vyběhají, nebo naopak místo žraní nonstop občas dají šlofíčka?
Paseme, paseme a paseme. Hubneme až po sezoně, je-li potřeba.
Koně 120,135 cm jsme si odchovali sami, z těch původních "takyshetlandek". Bohužel dceru cca v 18 koně přestali bavit. Tak jsem haflošky, plnokrevnou i teplokrevnou klisnu dala postupně pryč a vrátila se k shetlandům.
Je fakt, že částečně možná pomáhá i to, že kobyly bývají březí, nebo kojí, nebo obojí. Jedno ze stád je na louce, kde je na jaře pryskyřník a nyní mochna. Trávu hledají mezi tím a to přecpávání zdržuje.
Ale v pohodě je i druhé stádo, které se pase s kravami a žádné komplikace se žraním nemají.
Naopak, pokud musím mít koně jen ve výběhu (zahrada), na seně, nedostanu je do výstavní kondice. Takže tuto třetí skupinu musím obměňovat a nejraději bych ji "zrušila", ale zatím nemám jiné řešení...

3.9.2015 21:28

Nojo, třeba budu mít taky štěstí :)
Já tedy moc výživné pastviny nemám - operuji na malém a už léta letoucí tam pořádně nebyla tráva...tu tam dostáváme až pečlivou péčí o pozemky, ale i tak se stalo...ono těm poníkům fakt někdy stačí málo. Ale určitě to bylo první zimou, kdy měly skoro adlibidně (to je ta blbá kombinace různých typů zvířat v zimní ohradě... jeden nedosáhne támhle, druhý se protáhne do krmítka těmhle..) no a shettlandka byla skoro tak velká jak ovce (máme velký ovce :D) a tak sdílela s nimi krmítko. Ostatní žraly ze sítí... a to už se nepodařilo vyhnat z kožichu. Ale bez předchozích zkušeností se zchvácením mě nenapadlo, že pár kilo na víc udělá takovouhle paseku. Navíc už byly na tom zeleném pár týdnů a kobylka fakt nebyla žádná valící se koule... jenže jak někdo psal v jiném vlákně - ikdyž se to nikdy nestalo, tak na to z ničeho nic začala trpět a nebylo cesty zpět... tak prostě souhra víc věcí najednou... je mi to líto, ale zpátky nevrátím. Jen člověk bude ještě opatrnější příště.

Přidejte reakci

Přidat smajlík